Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dragnea, despre atacul cibernetic: Poate hackerii sunt niște români buni și au zis să tragă un semnal de alarmă

Liviu Dragnea - wannacry

(Foto: Facebook/Liviu Dragnea)

Liderul PSD Liviu Dragnea a criticat sâmbătă la Bistrița modul în care au fost concepute unele programe și sisteme de protecție informatică pentru instituțiile publice și i-a cerut vicepremierului Sevil Shhaideh să verifice „cine le-a realizat și cu câți bani”, pentru că „sunt degeaba”. 

Declarația vine în contextul în care atacul cibernetic de proporții denumit WannaCry a lovit, începând de vineri, zeci de mii de computere din instituții și firme din aproape 100 de țări, între care și România.

„Nu e în regulă că au fost aceste atacuri, dar poate asta vă ajută să verificați cum au fost realizate acele programe și acele sisteme de protecție. Majoritatea dintre noi știm ce înseamnă un firewall. Una este să pui mai multe ziduri de protecție unul după altul, una este să le pui unul lângă altul, care înseamnă de fapt unul. Eu zic că este bine să verificați, doamnă, o să vă spun și instituțiile unde s-a făcut așa, să verificați cine le-a realizat și cu câți bani au fost realizate aceste sisteme de protecție, care sunt degeaba. Și poate hackerii ăștia sunt români buni și au zis să tragă un semnal de alarmă. Dar vreau să luați în serios asta, că au fost multe programe informatice realizate în România", a spus Liviu Dragnea într-o conferință de presă la Bistrița, potrivit Agerpres.

Sevil Shhaideh, prezentă la conferința de presă, a afirmat că ministerele au intrat în alertă de sâmbătă dimineața și că situația este în curs de monitorizare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • John check icon
    Omul vorbește despre verificarea sistemelor de protecție ale aplicațiilor numeroase din administrația de stat. Știu din experiență că funcționarea interfeței cu utilizatorii din domeniul statistic, mediu, sănătate, finanțe și nu numai, este de foarte multe ori defectuoasă, ca să nu folosesc altă expresie. Dacă și protecția acestora este așa de strălucită, ca și funcționarea în general, înseamnă că are dreptate. Cu alte cuvinte, dacă o aplicație IT are probleme de funcționare, nu ai cum să te aștepți la o protecție impecabilă. Analiza acestor sisteme de către specialiști independenți, deși tardivă, este absolut necesară. Tare mi-e teamă că au fost dați bani de pomană. Păcat. În acest domeniu, de cele mai multe ori este mai bine să o iei de la început, decât să cârpești aplicația defectuoasă.
    • Like 0
  • Marele cârmaci se face ca nu știe cine a câștigat mai toate sistemele informatice ale statului - prietenul Ghiță , Tovarășe Dragnea
    • Like 1
  • Zicere din batrani: daca taceai, filozof ramaneai. S-a trezit expertul in securitate cibernetica. Azi-maine se apuca sa le explice. Absolventilor de la calculatoare ce si cum cu adresele IP si paza impotriva virusilor. Parca il vad pe atotpriceputul Pingelica invatandu-i pe specialisti. Puah. E rau cand isi pierde omul dreapta masura si incepe sa creada ca se pricepe la toate.
    Vorbim despre cetateanul care la inceputul anului spunea ca este singurul care cunoaste pe de rost programul de guvernare. Acum, la multe intrebari despre guvernare ii trimite pe reportero sa il inttebe pe Grindeanu. E normal? E logic? Sau ajungem la zicerea despre minciuna cu picioare scurte?
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult