Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Dragnea, despre atacul cibernetic: Poate hackerii sunt niște români buni și au zis să tragă un semnal de alarmă

Liviu Dragnea - wannacry

(Foto: Facebook/Liviu Dragnea)

Liderul PSD Liviu Dragnea a criticat sâmbătă la Bistrița modul în care au fost concepute unele programe și sisteme de protecție informatică pentru instituțiile publice și i-a cerut vicepremierului Sevil Shhaideh să verifice „cine le-a realizat și cu câți bani”, pentru că „sunt degeaba”. 

Declarația vine în contextul în care atacul cibernetic de proporții denumit WannaCry a lovit, începând de vineri, zeci de mii de computere din instituții și firme din aproape 100 de țări, între care și România.

„Nu e în regulă că au fost aceste atacuri, dar poate asta vă ajută să verificați cum au fost realizate acele programe și acele sisteme de protecție. Majoritatea dintre noi știm ce înseamnă un firewall. Una este să pui mai multe ziduri de protecție unul după altul, una este să le pui unul lângă altul, care înseamnă de fapt unul. Eu zic că este bine să verificați, doamnă, o să vă spun și instituțiile unde s-a făcut așa, să verificați cine le-a realizat și cu câți bani au fost realizate aceste sisteme de protecție, care sunt degeaba. Și poate hackerii ăștia sunt români buni și au zis să tragă un semnal de alarmă. Dar vreau să luați în serios asta, că au fost multe programe informatice realizate în România", a spus Liviu Dragnea într-o conferință de presă la Bistrița, potrivit Agerpres.

Sevil Shhaideh, prezentă la conferința de presă, a afirmat că ministerele au intrat în alertă de sâmbătă dimineața și că situația este în curs de monitorizare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • John check icon
  Omul vorbește despre verificarea sistemelor de protecție ale aplicațiilor numeroase din administrația de stat. Știu din experiență că funcționarea interfeței cu utilizatorii din domeniul statistic, mediu, sănătate, finanțe și nu numai, este de foarte multe ori defectuoasă, ca să nu folosesc altă expresie. Dacă și protecția acestora este așa de strălucită, ca și funcționarea în general, înseamnă că are dreptate. Cu alte cuvinte, dacă o aplicație IT are probleme de funcționare, nu ai cum să te aștepți la o protecție impecabilă. Analiza acestor sisteme de către specialiști independenți, deși tardivă, este absolut necesară. Tare mi-e teamă că au fost dați bani de pomană. Păcat. În acest domeniu, de cele mai multe ori este mai bine să o iei de la început, decât să cârpești aplicația defectuoasă.
  • Like 0
 • Marele cârmaci se face ca nu știe cine a câștigat mai toate sistemele informatice ale statului - prietenul Ghiță , Tovarășe Dragnea
  • Like 1
 • Zicere din batrani: daca taceai, filozof ramaneai. S-a trezit expertul in securitate cibernetica. Azi-maine se apuca sa le explice. Absolventilor de la calculatoare ce si cum cu adresele IP si paza impotriva virusilor. Parca il vad pe atotpriceputul Pingelica invatandu-i pe specialisti. Puah. E rau cand isi pierde omul dreapta masura si incepe sa creada ca se pricepe la toate.
  Vorbim despre cetateanul care la inceputul anului spunea ca este singurul care cunoaste pe de rost programul de guvernare. Acum, la multe intrebari despre guvernare ii trimite pe reportero sa il inttebe pe Grindeanu. E normal? E logic? Sau ajungem la zicerea despre minciuna cu picioare scurte?
  • Like 3


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult