Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dragnea, despre atacul cibernetic: Poate hackerii sunt niște români buni și au zis să tragă un semnal de alarmă

Liviu Dragnea - wannacry

(Foto: Facebook/Liviu Dragnea)

Liderul PSD Liviu Dragnea a criticat sâmbătă la Bistrița modul în care au fost concepute unele programe și sisteme de protecție informatică pentru instituțiile publice și i-a cerut vicepremierului Sevil Shhaideh să verifice „cine le-a realizat și cu câți bani”, pentru că „sunt degeaba”. 

Declarația vine în contextul în care atacul cibernetic de proporții denumit WannaCry a lovit, începând de vineri, zeci de mii de computere din instituții și firme din aproape 100 de țări, între care și România.

„Nu e în regulă că au fost aceste atacuri, dar poate asta vă ajută să verificați cum au fost realizate acele programe și acele sisteme de protecție. Majoritatea dintre noi știm ce înseamnă un firewall. Una este să pui mai multe ziduri de protecție unul după altul, una este să le pui unul lângă altul, care înseamnă de fapt unul. Eu zic că este bine să verificați, doamnă, o să vă spun și instituțiile unde s-a făcut așa, să verificați cine le-a realizat și cu câți bani au fost realizate aceste sisteme de protecție, care sunt degeaba. Și poate hackerii ăștia sunt români buni și au zis să tragă un semnal de alarmă. Dar vreau să luați în serios asta, că au fost multe programe informatice realizate în România", a spus Liviu Dragnea într-o conferință de presă la Bistrița, potrivit Agerpres.

Sevil Shhaideh, prezentă la conferința de presă, a afirmat că ministerele au intrat în alertă de sâmbătă dimineața și că situația este în curs de monitorizare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • John check icon
    Omul vorbește despre verificarea sistemelor de protecție ale aplicațiilor numeroase din administrația de stat. Știu din experiență că funcționarea interfeței cu utilizatorii din domeniul statistic, mediu, sănătate, finanțe și nu numai, este de foarte multe ori defectuoasă, ca să nu folosesc altă expresie. Dacă și protecția acestora este așa de strălucită, ca și funcționarea în general, înseamnă că are dreptate. Cu alte cuvinte, dacă o aplicație IT are probleme de funcționare, nu ai cum să te aștepți la o protecție impecabilă. Analiza acestor sisteme de către specialiști independenți, deși tardivă, este absolut necesară. Tare mi-e teamă că au fost dați bani de pomană. Păcat. În acest domeniu, de cele mai multe ori este mai bine să o iei de la început, decât să cârpești aplicația defectuoasă.
    • Like 0
  • Marele cârmaci se face ca nu știe cine a câștigat mai toate sistemele informatice ale statului - prietenul Ghiță , Tovarășe Dragnea
    • Like 1
  • Zicere din batrani: daca taceai, filozof ramaneai. S-a trezit expertul in securitate cibernetica. Azi-maine se apuca sa le explice. Absolventilor de la calculatoare ce si cum cu adresele IP si paza impotriva virusilor. Parca il vad pe atotpriceputul Pingelica invatandu-i pe specialisti. Puah. E rau cand isi pierde omul dreapta masura si incepe sa creada ca se pricepe la toate.
    Vorbim despre cetateanul care la inceputul anului spunea ca este singurul care cunoaste pe de rost programul de guvernare. Acum, la multe intrebari despre guvernare ii trimite pe reportero sa il inttebe pe Grindeanu. E normal? E logic? Sau ajungem la zicerea despre minciuna cu picioare scurte?
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult