Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dragnea și sindromul Stockholm

Liviu Dragnea -  Foto: George Călin

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

O postare oarecare de pe Facebook, publicată imediat după alegerile parlamentare din decembrie 2016, spunea foarte simplu: De 27 de ani, România își votează călăul. Luni, România l-a găsit în persoană.

„În vara anului 1973, doi indivizi mascați și înarmați dădeau buzna pe ușile băncii Sveriges Kreditbanken, din capitala suedeză Stockholm. Imediat, banca a fost înconjurată de poliție și au început negocierile. Patru funcționari au fost ținuți ostatici în clădirea băncii timp de șase zile și, pentru a spori groaza, agresorii le-au legat de brâu centuri cu explozibili, amenințând că dacă polițiștii încearcă să ia cu asalt clădirea, îi vor arunca în aer. După ce au înșelat vigilența teroriștilor, echipele speciale de intervenție au reușit să pătrundă în bancă, însă victimele li s-au opus, încercând din răsputeri să-și ajute potențialii călăi! De-a lungul prizonieratului lor, ostaticii au început să apere acțiunile jefuitorilor și chiar au opus o rezistență activă încercării autorităților suedeze de a-i elibera. Mai mult, ulterior, ei au refuzat să depună mărturie împotriva acestora și culmea, unul dintre ostatici, o tânără casieră, s-a căsătorit cu unul dintre agresori, aflat în închisoare! Criminalistul și psihiatrul suedez Nils Bejerot, care a colaborat cu poliția în timpul incidentului, va formula ulterior și o teorie legată de această șocantă metamorfoză, el propunând prima dată titulatura „sindromul Stockholm”.

4 din 68 este numărul celor care au votat luni seară împotriva lui Liviu Dragnea. Deși aproximativ toată presa calcula în draci zilele trecute tabere care se formau de o parte sau alta, lupte la limită și jocuri de culise, realitatea ne-a lovit implacabil.

Alta este insă imaginea care mi-a rămas încă întipărită pe retină, după deja vu-ul de luni seară.

21 iunie 2017. Direct din Parlament, chipuri desfigurate de rânjete și frică ni se derulau rând pe rând prin televizoare, ca-ntr-un carusel cu muzica stricată. Este imaginea din scena votului moțiunii împotriva Guvernului Grindeanu, care ne arăta atunci cum parlamentarii și senatorii unei țări sunt supravegheați îndeaproape, exact ca-n filmele cu mafioți: momentul cu Dragnea postat în fața urnelor de vot. Doar 10 din 251 de oameni au votat împotriva moțiunii de cenzură.

Acest om este condamnat penal și definitiv pentru fraudă electorală și, controlând întreg procesul legislativ și executiv, este pe cale de a legaliza hoția. Cu toate acestea, un moderator TV se întreba aseară aproape trufaș, dacă este PSD în stare să strângă 6,2 milioane de voturi necesare demiterii lui Iohannis. Dată fiind realitatea descrisă trei rânduri mai sus, întrebarea corectă se cuvine a fi: Este PSD în stare să fure 6,2 milioane de voturi și viitorul României?

Până când găsiți voi răspunsul, eu mă duc să caut niște euro. Leul nu mai are valoare pentru că, fundamental, România nu mai are valoare începând de luni. Liviu Dragnea devine călăul României.

PS. 22 martie 1948. La trei ani după conferința de la Ialta, Regele Mihai I a fost primit la Casa Albă de președintele Truman, în încercarea acestuia de a explica situația dramatică care se instala în România. Spre nedumerirea fostului suveran, timpul alocat întâlnirii a fost doar 15 minute. Harta lumii fusese deja redesenată...Chiar și-așa, rămâne cum stabilit! 20 ianuarie, 2018.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 'A Dog Day Afternoon', a dark era ahead...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult