Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dragnea: „Tel Drum nu mi-a plătit nimic din ceea ce s-a realizat în vreo proprietate de-a mea”. Reporter:„ - Nici camera majordomului?” Dragnea: „- Ce e ăla? Nu am niciun majordom”

bucataria Alexandria - Rise project

(Sursa foto: Rise Project)

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost întrebat luni, de un jurnalist Rise Project, la conferința care a urmat ședinței CEx al PSD, despre o „cameră a majordomului”, care ar apărea pe releveul unei case din proprietatea sa.

„Nu am niciun majordom”, a spus Dragnea, care a negat și că firma TelDrum ar fi fost implicată în construirea vreunei dintre casele sale.

„Eu nu știu ce ați publicat dvs, doar ce mi-au arătat colegii. Din câte știu există niște instituții ale statului de drept, respectiv DNA, care cred că trebuie să investigheze. Eu nu am nicio legătura cu acea valiză. Poze cu mine sunt mii în această țară. Unii le țin pe tabletă, unii sub pernă. TelDrum sau nicio altă companie nu mi-a plătit nimic din ceea ce s-a realizat în vreo proprietate de-a mea. Niciodată”, a adăugat liderul PSD.

Reporter: „Nici camera majordormului din casa dvs?”  

Liviu Dragnea: „Ce e aia? Nu am niciun majordom”.

Reporter: „Asta scrie pe releveul-ul casei dvs. Nu am zis ca aveți majordom. Întreb de camera majordomului.”

Liviu Dragnea: „Ce releveu? Am înțeles că acolo e, nu am văzut, am avut puțină treabă la partid, am înțeles că acolo e vorba de schița unei clădiri foarte mari. Nu am așa ceva”.

În articolul publicat luni de Rise Project se dau detalii și despre un „proiect faraonic” al unei vile private din Mamaia. Este vorba de o vilă cu cinci nivele și 1.015 metri pătrați.

„Mastodontul e o misterioasă vilă privată din Mamaia. Există aici și camera majordomului, de 11,63 mp, cam cât un dormitor normal dintr-un bloc comunist. Omul deretică 13 camere, 12 băi, 4 bucătării etc. Etaj cu etaj, planurile din mapa roșie invită la un tur de castel. La intrarea principală, traversezi o terasă mare cu pardoseală și scări placate cu piatră naturală, tencuieli decorative, apoi o ușă dublă, treci un vestibul ca la casele boierești, urmează un hol cât sufrageria ta și aici ai de ales. În stânga e sala tronului, adică un “spațiu de primire” de 44 mp. Merită: pereți stucco veneziano, piatră naturală, canapele, măsuțe, bar, relaxare, tot tacâmul. La dreapta, după scara interioară care încolăcește liftul, dai în sala de mese (48,4 mp) vecină cu bucătăria. Ambele, înconjurate de terase imense cu balustrade de inox și mozaicuri. Servitorul stă în aripa utilitară, lipit de spălătorie, lângă cele trei grupuri sanitare de la parter, nu departe de centrala termică. Etajul 1 e compus din vreo trei dormitoare echipate cu băi, două livinguri, altă sală de mese, cameră de relaxare, bucătărie etc. Dormitorul baronial se află la etajul 2, întins pe 36,16 mp, cam cât o garsonieră din București, la care mai pui un dressing de 20 mp, un balcon pe toată lățimea și două băi în oglindă. Livingul și biroul ocupă fiecare aproape 30 de mp, dar sunt despărțite de o bucătărie cu un balcon cât ea. Holul lat de la 2 continuă cu două băi și încă un dormitor care corespunde prin dressing cu cel mare. Distracția explodează la etajul 3, unde liftul te lasă în epicentrul unei terase circulabile de 200 mp. La nevoie, o baie imensă își face datoria. Și mai e un un etaj. La 4, deasupra marii terase, e prevăzută o alta ceva mai intimă, de 36 mp”, scriu jurnaliștii Rise Project.

(Sursa foto: Rise Project)

Rise Proiect publică și schițele bucătăriei de vară a “reședinței Dragnea din Alexandria”. De amenajare s-a ocupat o firmă din București „cu expertiză în amenajări la Parlament și BNR”. 

Citiți aici investigația Rise Project

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult