Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Anastasiu, Coaliția pentru Dezvoltare: „Haideți să tragem aer în piept, să facem un studiu de impact, să nu implementăm cu hei-rupul măsurile fiscale"

Dragos Anastasiu

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Oamenii de afaceri se arată îngrijorați de modul „heirupist” în care autoritățile vor să aplice măsurile fiscale și cer elaborarea mai întâi a unui studiu de impact economic.

„Trăim un paradox. În loc să organizăm o conferință în care să sărbătorim cea mai mare creștere economică și șomajul cel mai mic, facem azi o conferință în care să transmitem o mare îngrijorare. Suntem convinși că România ar putea ajunge la 10% creștere economică, dacă facem ce trebuie. Sau putem retrăi momentele din 2009-2010, dacă facem ce nu trebuie. Lipsa unui dialog real între mediul de afaceri și autorități este distrugătoare pentru economie. Am văzut cu toții propunerile venite de la Finanțe. Sunt 11 acte normative care au schimbat anul acesta Codul Fiscal. Unele erau în Programul de Guvernare. Mesajul nostru este simplu: haideți să tragem aer în piept și să ne luăm 3-4 luni, cât e nevoie, pentru a face un studiu de impact ca să nu mai schimbăm apoi conjunctura fiscală. Nimic nu ne grăbește să implementăm cu hei-rupul aceste măsuri", a declarat miercuri Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț româno-germane, la o conferința comună a Coaliției pentru Dezvoltarea României, scrie HotNews.ro

La doi ani după aprobarea unui Cod Fiscal discutat și agreat cu toate părțile, actualul Executiv propune un val de modificări majore de fiscalitate, ignorând repetatele apeluri la stabilitate și predictibilitate venite dinspre mediul privat.

Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România, a declarat recent că aplicarea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu cifră de afaceri sub un milion de euro va afecta mai ales companiile cu profitabilitate scăzută sau care înregistrează pierderi. „Practic, companiile care au o rată de profit mai mică de 6,25% raportată la cifra de afaceri, vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare decât în prezent. Şi să nu uităm că în această categorie de companii cu cifra de afaceri de sub 1 milion de Euro intră aproximativ 80% din companiile înregistrate în România”, a declarat Mihaela Mitroi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai cum asa? In seara in care se celebrau 2 ani de la Colectiv, tractoristul de Dragnea spunea ca a vorbit cu oamenii de afaceri. Acum imi dau seama care erau acei oameni de afaceri; afaceristi corupti?
    • Like 0
  • check icon
    D-l Anastasiu isi face iluzii mari ca are cu cine discuta despre studii de impact cu cineva din guvern sau psd!! Deputatul psd de pe strada mea mi-a spus ca se gandeste sa propuna un proiect de lege care sa prevada obligativitatea meciului egal in tenis!! Zice ca a auzit ca Simona putea castiga la Roland Garros daca facea meci egal cu Sharapova!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult