
(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Oamenii de afaceri se arată îngrijorați de modul „heirupist” în care autoritățile vor să aplice măsurile fiscale și cer elaborarea mai întâi a unui studiu de impact economic.
„Trăim un paradox. În loc să organizăm o conferință în care să sărbătorim cea mai mare creștere economică și șomajul cel mai mic, facem azi o conferință în care să transmitem o mare îngrijorare. Suntem convinși că România ar putea ajunge la 10% creștere economică, dacă facem ce trebuie. Sau putem retrăi momentele din 2009-2010, dacă facem ce nu trebuie. Lipsa unui dialog real între mediul de afaceri și autorități este distrugătoare pentru economie. Am văzut cu toții propunerile venite de la Finanțe. Sunt 11 acte normative care au schimbat anul acesta Codul Fiscal. Unele erau în Programul de Guvernare. Mesajul nostru este simplu: haideți să tragem aer în piept și să ne luăm 3-4 luni, cât e nevoie, pentru a face un studiu de impact ca să nu mai schimbăm apoi conjunctura fiscală. Nimic nu ne grăbește să implementăm cu hei-rupul aceste măsuri", a declarat miercuri Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț româno-germane, la o conferința comună a Coaliției pentru Dezvoltarea României, scrie HotNews.ro.
La doi ani după aprobarea unui Cod Fiscal discutat și agreat cu toate părțile, actualul Executiv propune un val de modificări majore de fiscalitate, ignorând repetatele apeluri la stabilitate și predictibilitate venite dinspre mediul privat.
Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România, a declarat recent că aplicarea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu cifră de afaceri sub un milion de euro va afecta mai ales companiile cu profitabilitate scăzută sau care înregistrează pierderi. „Practic, companiile care au o rată de profit mai mică de 6,25% raportată la cifra de afaceri, vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare decât în prezent. Şi să nu uităm că în această categorie de companii cu cifra de afaceri de sub 1 milion de Euro intră aproximativ 80% din companiile înregistrate în România”, a declarat Mihaela Mitroi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.