Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dragoş Petrescu, vicepreședinte Romanian Business Leaders: Inflația ar putea să crească la 10-12%, ca efect al prevederilor „ordonanței lăcomiei”

companie - discutie

(Foto Guliver/Getty Images)

Dragoş Petrescu, vicepreședinte Romanian Business, consideră că așa-numita „ordonanță a lăcomiei” va influența activitatea întregului mediu de afaceri, iar cel mai mult vor avea de suferit companiile românești.

„OUG 114 a fost creată ca fiind o acțiune împotriva lăcomiei companiilor, cu predilecție străine, și ca urmare a acestei lăcomii se dezvoltă prea tare, au profituri prea mari. Această marketare este una falsă. În realitate companiile românești vor fi cele mai afectate. Antreprenorii vor fi cei mai afectați. Companiile străine vor găsi calea de a găsi resurse la nivel internațional cu incidență locală. Cumva ele vor supraviețui. Noi, IMM-urile, unde să mergem?", a spus marți Dragoș Petrescu la o conferință de presă, potrivit Hotnews.ro

„Noi nu ne putem permite ca costurile noastre să crească, iar activitatea să fie oprită. OUG 114 care se referă la bănci sau energie ne afectează pe noi direct, întreg mediul de afaceri. Nu știi cât te va costa energia electrică sau gazele”, a continuat reprezentantul RBL.

Antreprenorul spune că se așteaptă ca inflația să crească la 10-12%, în cazul în care autoritățile nu revin asupra prevederilor din ordonanța lăcomiei. 

„Ne uităm la istoria ultimelor 2 luni (pe energie n.r.). Creșterea din meniu trebuie să fie în linie cu inflația. Inflația va fi sub mare presiune. Depindea de creșterea costului cu forța de muncă. Acum se adaugă cursul valutar și energia. Dacă ne așteptam la o inflație de 5%, astăzi realist, dacă lucrurile nu se schimbă, ne putem duce spre 10-12%”, a spus Petrescu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vezi cazul BRD - VIP Dorobanților cu sarlatanul Truica și mafia PSD-ALDE-UDMR din România care trăiește și benchetuieste bine din taxele TALE. Ce ai de gând să faci în acest sens?
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Din start am spus ca aceasta "taxa pe lacomie", pe langa faptul ca este o masura antieconomica, este o mare prostie. Dar si sa vii sa spui ca vom avea inflatie de 10-12 % se apropie ca dimensiune de prima masura ! Am pastrat un material publicat anul trecut in ianuarie in sapt financiara in care va dau doar titlu si va las pe dvs sa evaluati "Cîţu, PNL: România este în criză. Finanţele pregătesc echipa de negociatori pentru a contracta un împrumut mare, al doilea ca mărime din istoria României".......no comments !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult