Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Dragoș Pîslaru, Mișcarea România Împreună, deschide calea unei alianțe cu USR și PNL: „Dacă suntem pragmatici, în 2020 va trebui să colaborăm, cel puțin la alegerile locale”

Dragoș Pîslaru

În jur de 40.000 de oameni s-au înscris ca susținători ai Mișcării România Împreună, iar peste 20.000 și-au exprimat intenția de a se înscrie în partid după înființare, spune Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii din Guvernul tehnocrat. În absența contestațiilor, Mișcarea România Împreună ar putea deveni partid înainte de vacanța judecătorească, adică înainte de luna iulie. Dacă vor exista contestații, acest lucru s-ar putea întâmpla în luna septembrie

„Genul acesta de implicare din partea oamenilor ne bucură foarte mult, pentru că înseamnă că se creează un val de schimbare. Una dintre mize este aceea de a împrospăta clasa politică cu profesioniști, care își doresc mai degrabă să îi servească pe ceilalți, și nu propriile interese”, a declarat Pîslaru. 

Din datele preliminare, mulți dintre cei care s-au înscris până acum ca susținători ai mișcării conduse de Dacian Cioloș au între 30 și 45 de ani și fac parte din clasa de mijloc.

„Ceea ce este important este că noi nu ne vom nișa pe un public care este mai degrabă la îndemână în zona urbană, ci o să mergem destul de mult și înspre segmentele care nu au avut de-a lungul ultimilor ani foarte multe opțiuni - către rural, către micul urban, astfel încât să avem o abordarea incluzivă, în ceea ce privește soluțiile de politici publice, activarea oamenilor în mai multe zone ale țării. În această vară vom accelera proiectul de comunități locale din platforma România 100. Proiectul nostru se axează nu atât pe a face filiale de partid ci comunități locale, cu implicare civică, directă, care servesc la firul ierbii oamenii și le cultivă tipul de competențe pe care ne dorim să le vedem în viitorii politicieni”, susține Pîslaru.

„Ne-am dori să avem un candidat puternic și reprezentativ pentru o capitală de rang european”

Acesta a confirmat intenția unei alianțe cu USR și PNL la alegerile locale din 2020. „Atât cu USR avem canale de comunicare, pentru că, dacă suntem pragmatici, în 2020 va trebui să colaborăm, cel puțin la locale. Este prematur să definim cadrul concret al alianței, dar, cel puțin la alegerile locale, fragmentarea candidaților care ar crea o alternativă la puterea actuală ar putea să ducă la rezultate foarte slabe. Dacă alegerile sunt dintr-un singur tur și nu vii cu un candidat solid unde există zona de control PSD-ALDE nu vei avea șanse să obții un rezultat bun. Orice om care urmărește să producă o schimbare societală profundă trebuie să înțeleagă că alegerile locale sunt foarte importante. Avem opțiunea să ne lăsăm purtați de orgolii și opțiunea de a conlucra”, a afirmat Pîslaru.

O decizie în ceea ce privește numele candidaților la locale ca fi luată după înființarea partidului și după un proces de consultare. Însă pentru București este vehiculat numele fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, care și-a anunțat public intenția de a candida la alegerile din 2020.

„Ceea ce media au surprins este corect, Vlad Voiculescu este dispus să se implice în zona politică și a declarat-o și el. Ne-am dori să avem un candidat puternic și reprezentativ pentru o capitală de rang european și credem că Vlad ar putea îndeplini aceste lucruri. Stabilirea unei candidaturi este însă altceva decât a vehicula opțiuni sau alternative”, a continuat fostul ministru al Muncii. 

Alegerile europarlamentare: „Ca Dacian Cioloș să nu facă parte din această campanie ar fi o mare greșeală”

Primul test electoral pentru Mișcarea România Împreună va fi reprezentat de alegerile europarlamentare. Va fi Dacian Cioloș cap de listă la europarlamentare?  

„De obicei, când ai un nou partid politic care intră în scenă și are prima bătălie electorală și există un lider care are o anumită notorietate și un anumit capital de încredere, liderul trebuie să participe alături de celelalte figuri care vor fi promovate pentru a crea acest transfer de notorietate. Este un lucru absolut firesc. Ca Dacian Cioloș să nu facă parte cumva din această campanie ar fi o mare greșeală. Acum întrebarea care se pune ar fi: În ce fel ar putea să facă parte Dacian Cioloș din această campanie? O variantă ar fi, bineînțeles, să încerce să susțină din exterior candidații de pe liste, cealaltă variantă, vehiculată de altfel, este aceea de a participa el însuși pe listă. Dacian Cioloș a și declarat că intenția sa este de a rămâne procupat de evoluțiile naționale, deci aici nu este vorba de intenția de a pleca la Bruxelles a niciunuia dintre cei care am creat această mișcare”, a afirmat Dragoș Pîslaru, care spune că România Împreună va organiza o convenția națională până la sfârșitul anului. „Acolo vom discuta foarte clar principiile, propunerile, vrem să aducem un suflu nou în politica românească și în modul în care sunt deciși candidații”, a adăugat el. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pierdere de vreme, ambitii si vise din care se vor naste alte personalitati fripturiste.
  • Like 0
 • florin check icon
  Tare mi-as dori ca ''profesionistii'' sa serveasca poporul roman si nu pe ''altii''. Va aliati cu USR-ul de care sunt extrem de dezamagit. Adica stransera romanii milioane de semnaturi pentru un referendum si usr-istii spusera NU. Pai daca constitutia spune ca semnaturile a 500 000 de romani sunt de ajuns sa provoace un referendum atunci ce fel de profesionisti sunteti voi? Mda.. in locul nesatuilor fara carte vor sa vina niste tradatori cu carte. CAT TIMP VOI POLITRUCII SCUIPATI PE SUFLETUL POPORULUI ACESTA VA VA INTOARCE SPATELE.
  E valabil pentru TOATE partidele si apropo eu inca nu am semnat petitia ca n-am avut ocazia.
  • Like 0
  • @ florin
   USR-ul ,din păcate ,se transformă in partid progresist plin de oameni finutzi ,europeni variantă deloc benefică pentru România unde avem nevoie de un partid care să pună pe primul plan România dar de o manieră firească,echilibrată.
   • Like 0
  • @
   Da,retrograd conform standardelor progresiste.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult