Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dreptate pentru acad. Elena Ceaușescu

Cristian Tudor Popescu

Așa-numita Academia Română, a produs un „avertisment” în legătură cu tehnologia 5G pe care nu i l-a solicitat nimeni. Comunicatul ar putea fi recitat în cor de iluminații conspirației mondiale cu „radiații”, care se mai adună prin Piața Victoriei.

Argumentele venerabilei instituții sunt de tipul „oamenii de știință avertizează” (care oameni de știință, unde, când, cum, nu ni se spune), „literatura de specialitate semnalează” (care literatură, de care specialitate, unde, când și cum semnalează? Iacătă că taman la academicieni bibliografia e secretă).

Ceea ce se înscrie în metoda de propagandă Stalin, „Kak izvestno”, „după cum se știe”, în stare pură. Propaganda Gri Șobolan, în care „sursa” așa-zisei informații nu e pomenită, este completată cu o mostră de Propagandă Neagră, minciună în falș – „OMS a clasificat câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om”. Organizația Mondială a Sănătății NU și-a asumat niciodată o asemenea afirmație.

Și cum să emiți un asemenea comunicat în numele întregii Academii, fals argument al autorității? Cel mult, putea să-și asume această petardă științificoidă secția de Științe. N-a făcut-o, mai mult, docomentul a fost șters după o zi.

Nu e prima eructațiune pășunisto-suveranisto-antioccidentalisto-nătângă a Nemuritorilor din Calea Victoriei.

După 1989, academicienii care o votaseră în unanimitate academician pe Elena Ceaușescu au dat-o afară post mortem. O nedreptate care ar trebui degrabă reparată – tovarășa Elena își merită locul în Academia actuală și Academia o merită pe dânsa.

Identificând 5G cu un fel de Codoi, savanta ar fi semnat cu amândouă mâinile acest comunicat – nu să-l și scrie...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Same1 check icon
  sorry, off

  despre desfiintarea politiei locale care chiar daca e necesara, vine din partea unui personaj care s-a suit pe valul acestui subiect, dar este nedemn si sinistru personaj al sistemului "militarizat"
  https://evz.ro/europarlamentarul-plus-care-cere-ca-politia-locala-sa-fie-desfiintata-pus-la-zid.html
  • Like 0
 • unde erau academicienii lui peste prajit atunci cand pesedistii eliberau criminalii din puscarii sau cand mituiau diverse categorii sociale cu salarii nesimtite ca sa le cumpere tacerea ?unde erau atunci cand psd incerca din rasputeri sa instaureze dictatura ? unde erau atunci cand poporul era gazat si batut ? niste lasi ,niste oportunisti ...
  • Like 1
  • @ Aiuka Ibakuk
   - te-as laikui de un nr. nelimitat de ori, dar ... - fie o data si bine ...
   • Like 0
 • Destul de des nu sunt de acord cu CTP. N-oi fi eu Aristotel, dar zic că... nu „mi-e prieten C.T. Popescu, dar mi-e prieten adevărul.”. Cum să-l bănuiești pe CTP că nu știe ce vorbește când atâtea autorități specializate i-au (și... i-am) recunoscut competențele (pe deasupra talentelor).
  Cristian Tudor Popescu:
  1. a absolvit în anul 1981 Facultatea de Automatică și Calculatoare din București, obținând diploma de INGINER.
  2. de 4 ori consecutiv ziaristul și analistul politic nr. 1 al României, în anii 2005, 2006, 2007, 2008.
  3. deținător al premiului european pentru jurnalism al Fundației ZEIT-Stiftung, în valoare de 10.000 euro, în anul 2002.
  4. distins cu Ordine dei Giornalisti, înmânat de președintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, în decembrie 2004.
  5. înainte de a fi devenit un ziarist recunoscut, el s-a remarcat ca autor de proză științifico-fantastică.
  6. este filmolog, doctor în cinematografie [necesită citare]} al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale
  7. etc., etc., etc.
  • Like 2
  • @ Radu Grigore
   - da, nene, dar de-aici si pana la incalcarea flagranta a "aritmeticii din fizica" este cale lunga ....... - acea aritmetica zice ca "cu cat focul e mai fierbinte, cu-atata omul se arde mai rau".
   • Like 0
 • Zero-Log check icon
  "Tuarshii" acadimicieni sunt prinsi rau cu treaba si nu au timp sa ne spuna si noua ignorantilor daca ce si cum... Asa cum a zis si CTP-ul.... "se stie ca...." e axioma. Oricum partidu' stia din 8 Mai '21 cum sta treaba cu 5G-ul.
  • Like 1
 • Dupa principiul maimuta cand n-are ce face se scarpina in fund pana ii da sangele, asa si marii nostri academicieni au vrut sa arate ceva activitate. Cum premii nu prea au luat , cum descoperiri nu prea au facut , li s-au aprins mintile de la radiatiile 5G.
  Nu trebuie sa ne mire avand in vedere situatia invatamantului universitar romanesc.
  • Like 1
 • - adevaratul deranj si adevarata dezamagire este faptul (dupa cum se sustine in presa), ilustri nostri academicieni ne-au dat un bun exemplu de lasitate si obedienta fata de diferite structuri statale (sau numai academice interne), care rapid s-au sesizat de pericol si le-au sasait imediat in telefon, sa-si stearga opera si, poate, sa se si pocaiasca de fapta lor necugetata .......
  • Like 2
  • @ Stan Colton
   corne check icon
   stimate don colton,
   de bun simt e sa inveti mai intai si dupa aia sa dezbati, altfel discursurile matale or sa pocneasca precum floricelele de porumb, iar cuvintele pretentioase - pe care cu ostentatie le folosesti - sunt primele care te iau la misto si rad cu lacrimi de tine.
   sper ca nu am fost porc.
   • Like 4
  • @ corne
   - daca stii mai multe, trebuia sa le publici spre completare, nu sa te iei in betze cu altii - eu am citat din cartea de fizica de mai demult, cand cei care voiau sa invete, aveau de unde, iar restul macaie azi pe unde pot, ca atata au si invatat - cartile de studiu de care se folosesc elevii de azi sant deplorabile, ca profesorii care se contrazic pe corectarile aplicate lucrarilor elevilor - academicienii care au publicat pe fb. despre 5G au dreptate, cel putin la modul general.
   • Like 0
  • @ Stan Colton
   corne check icon
   amice,
   daca stiu mai multe, nu am invatat din "completarile" unora sau altora de pe la subsolul articolelor unde ma latesc cu indolenta idiotului sclifosit. reciteste primul meu mesaj pana il intelegi, sau pana nu mai ai tupeul sa scuturi cratita liberei exprimari,
   cat despre "penuria" de "carti de studiu"din zilele noastre...te-ai gandit vreodata sa infiintezi o revista de umor?

   apropo, daca tot erau "carti de studiu" puzderie pe vremuri, matale de ce ai invatat de pe cartile de joc si ceri acum "completari" de la "macaitori"?
   de data asta sper ca am fost suficient de porc.

   a, era sa uit: daca academicienii aveau dreptate "cel putin la modul general", nu si-ar fi retras comentariul. acum ramane sa le scrii si sa-i convingi ca nu trebuia retractat nimic, fiindca aveau , coane, dreptate, macar la modul general, daca la modul plotoner erau spanac tocat. dupa care mergeti si beti o bere impreuna in cismigiu si puneti de-un "pac-pac" printre copaci.
   • Like 1
  • @ corne
   - la prima contra, n-ai fost suficient de... - la a doua insa, te-ai auto-depasit, nu mai ramane decat sa-ti atasezi poza-n buletin. - o mare parte din postaci se racoresc indreptandu-si rautatea catre altii, ca ultrasii de la galerie, cred ca esti pesedisto-aldist ...
   • Like 0
 • - de unde stim ca fostul tov. Popescu si-a facut si absolvit scoala generala, liceul, si mai apoi vreo facultate tehnico-stiintifica, pe bune si studii adanci si serioase, ca sa poata sa-i traga de urechi pe unii academicieni ???
  - caci acei nu stiu cati academicieni ce-au publicat textul ala pe FB aveau dreptate cel putin in principiu (frecventele si puterile prin care vor functiona dispozitivele 5G nu sant divulgate de inventatorii, constructorii si adevaratii baneficiari ai sistemului telecomunicativ 5G), la mijloc fiind incalculabile interese economice, administrative si politienesti ...
  - treaba cu periculozitatea emisiilor electro-magnetice vibratorii la campuri electromagnetice ultradense, ultrainduse si ultraenergificate, si precis directionate, a fost studiata inca din sec IXX-inc.secXX de catre cativa savanti (Henri, Tesla si altii) iar cercetarile acestora, in general n-au fost contrazise ulterior ...
  - la frecvente si puteri ultra mari, (ramane de experimentat pe viu, cat de ridicate ca val. numerica), aceste vibratii sparg moleculele organice din celulele animale si omenesti si deci si din ADN-ul animal-omenesc, acel model exhaustiv dupa care se produc toate celulele vii cu toate destinatiile lor functionale ...
  - fenomenul in cauza se numeste frecventa vibratorie de rezonanta, intai celulara, apoi moleculara, si in sfarsit, atomica, fenomen ce se produce in modul cel mai salbatic in timpul reactiilor atomice necontrolate (explozii) atomice, care elibereaza atat un gigantic camp electromagnetic(vibratoriu) cat si uriase cantitati de radiatii corpusculare (alfa, beta, gama, X, etc.) radiatii care propaga mai departe energia reactiei explozive initiale), cata vreme radiatiile vibratorii de natura electromagnetica rezultate din explozia initiala se pierd relativ repede odata cu terminarea exploziei care le-a generat ...
  - rezulta de aici ca radiatiile electromagnetice(dirijate) de natura vibratorie 5G (efect de soc asemanator cu socul mecanic) se pot opri instantaneu prin bararea functionarii respectivelor dispozitive emitatore. (prin diferite metode) ... asazisa ecranare a vibratiilor nu prea ajuta, ca acestea-si pierd din capacitatea de patrundere in mediul inconjurator locuit, ca si din cantitatea de informatie ce au de transmis ...
  - asa ca eu banuiesc ca oamenii, (cu acest fel de telecomunicatii 5G), pur si simplu vor fi imbaiati in vibratii de energie inalta, si aia destul de slab stiuta ca periculozitate, ca doar procedeul este tinut sub strict secret ...
  - ganditi-va ca fata de frecventele relativ mici la care functioneaza sistemele actuale 4G - vreo 2,4 Ghz?, cele apropiat viitoare sant banuite a fi de 30-300 Ghz, dupa cum spun academicienii nostri, altii din lume avansand tot felul de alte valori ...
  - asadar, se pune o singura intrebare generala -----> la cati Ghz si puteri se sparg moloculele organice din corpurile omenesti si animale, dintre care molecule, cele mai sensibile sant componentele neuronilor ???
  - aceia dintre cititori care stiu mai multe si mai exacte decat cele expuse de mine, n-au decat sa ma corecteze si completeze, dar cu loialitate si bun simt, astfel incat cei ce nu stiu mai nimic pe subiect sa afle informatii mai revelatoare !!
  - va doresc s-aveti numai zile bune !!
  • Like 1
 • sigur autorul are competente atit medicale cat si electromagnetice sa ne asigure propagandistic ca mesajul academicienilor e fals. la fel si comentatorii care toata viata si-au petrecut-o cu undele de inalta frecventa. printre academicienii declarati de carton sunt si nume in fizica. la asta nu se gandeste stimabilul propagandist, ctp. sunt recunoscute competentele sale despre film tenis ca sa nu vorbim de politica. acum e surprinzatoare ascensiunea sa in materie de fizica electromagnetica. eu zic sa desfintam academia si sa-l inregistram pe tovarasu manuitor al cuvintelor ca unicul academician. poate ar fi fost o minima siguranta jurnalistica ca tovarasul sa consulte cel putin 3 specialisti in unde electromagnetice sa-i explice ce e aia 5 g si care e impactul real asupra vietii. poate ne explica diferenta intre reaspunderea limitata pe care o scuza providerii de orice g si ce se intampla in mod real cu celula in zona exterioara radiatiei elmagnetice naturale. discutia asta cu 5 g nu e onesta si se manifesta la nivelul submediocru intre yesmani ai propagandei progresului cu orice pret si repetenti mistici. btw azi toti astia cu 5g sus si tare sunteti si in grupul cu greta salveaza planeta. la un moment poluarea elmagnetica o sa se vada si simta la fel ca plasticul din oceane. sunt curios ce abordare de molifte o sa aveti.
  • Like 4
  • @ Cristian Mercea
   @Cristian Mercea. Comentariul dvs. m-a incitat sa caut pagina dvs. de Facebook. Am gasit acolo o recenzie profesionista despre filmul Malmkrog al lui Cristi Puiu, inclusiv o paralela care va apartine intre film si Fratii Karamazov al lui Dostoievski. Spun astea ca sa vedeti ca va apreciez ca om de cultura, desi dupa foto pareti destul de tanar. Cu un mic bemol aici: nu cred ca era cazul sa-l atacati pe CTP si in acea recenzie, mai ales ca il priviti si acolo cu oarecare superioritate, ceea ce si mai mult nu e cazul.
   Acum despre polemica dvs. de aici cu CTP:
   - CTP nu trateaza problema pe fond, ci isi arata pe drept cuvant dezacordul pentru forma nepotrivita in care probabil seful academicienilor, un nationalist grosier de tip Dragnea, a dat acel comunicat in numele institutiei, pe care probabil la protestul celor cu cap de acolo l-a retras imediat.
   - Argumetatia dvs. pare logica, dar nu reiese daca e emanata de la dvs. ca specialist, sau ca o persoana cu o cultura solida, multilaterala, cum e si cazul CTP-ului. In acest ultim caz, eu, ca cititor, nu pot sa va dau credit complet intr-o chestiune fundamentala a perioadei pe care o traim. Decizia trebuie sa apartina unor foruri oficiale de mare prestigiu stiintific. Oricum, viitoare comentarii ale dvs. pe acest site le voi considera binevenite si le voi citi cu interes.
   • Like 4
  • @ Tudor Bucur
   Buna ziua
   Recenzia nu imi apartine (autor Marius Ghent). Nu sunt om de cultura. Sunt inginer de test. Am lucrat la proiecte BTU GSM, 2G, 3G, LTE. Am ceva cunostinte. Nu stiu daca pentru societate are valoare pozitia propagandistica a academiei sau a ctp. Importanta e discutia profesioniste la aceiasi masa a fizicienilor si medicilor, iar concluziile prezentate societatii. Ce subliniati dvs ca practica seful academiei ca propaganda, acelasi lucru practica si ctp. In societate lucrurile sunt impartite in aceasta speta in primitivi anti5g si progresisti pro5g. ctp nu se straduie catre un demers jurnalistic macar mediator. Nici macar informal profesionist. El se da vasile roaita al revolutiei 5g. Asta in conditiile in care exista norme foarte stricte de protectia muncii ale producatorilor de echipamente 4g pe care jurnalistul multilateral nici macar nu s-a chinuit sa le ceara de la Lucent sau alt producator. Eu cel putin ca inginer incepe sa ma agaseze submediocritatea opiniilor unor jurnalisti si comentatori ce nu deosebesc voltul de kilogram dar emit judecati cu impact masiv in sanatatea publica a comunitatii.
   • Like 3
  • @ Cristian Mercea
   - asta-i... - am asteptat sa vina macar unul care vorbeste cat de cat dupa carte si bunul simt - caci nu trebuie sa fii savant ca sa stii ceva fizica, asta se invata bine de unii la scoala mai veche, cu dascali pregatiti si inimosi, si manuale de calitate. - astazi nu mai avem asaceva.- numai postaci croncanitori, a caror singura placere este sa-i rastoarne pe altii.
   • Like 0
  • @ Cristian Mercea
   Parerist check icon
   Domn' inginer, explicați mai multe. Cum o sa se adune radiația 5G la fel ca plasticul din oceane? Ce-i aia "radiație electromagnetica naturala"? Si cine sunt cei 3 specialiști care știu impactul 5G asupra vieții, ca să-i consultam și noi?
   • Like 1
 • Liberty check icon
  La începutul deceniului, închisorile deveniseră neîncăpătoare, aşa că autorităţile au decis ca, de-a lungul Canalului, să înfiinţeze colonii de muncă, ce au fost active în perioada 1949-1955. Zeci de mii de intelectuali, politicieni, ofiţeri şi preoţi au fost aduşi în cele 14 colonii de muncă, dintre care 12.000 au fost doar la Poarta Albă. Printre ei s-a aflat şi omul politic Corneliu Coposu, scriitorii Ion Caraion şi Barbu Brezianu, precum şi prinţul Şerban Ghica. Alături de muncitori şi militari, deţinuţii politic lucrau pe şantier cel puţin 12 ore, se arată în Raportul Prezidenţial realizat în 2006. Primeau, în schimb, 750 de grame de pâine pe zi, pe care o mâncau cu varză fiartă, ceapă fiartă şi, mai rar, cu fasole sau cartofi.

  • Like 0
 • De obicei savurez articolele dlui.C.T.Popescu ,dar acum mi se pare o abordare superficiala in problema 5G ,din simplul motiv cā OMS sustine cā abia in 2022 vor avea suficiente date referitor la impactul asupra sanatatii ; poate la Academia Romana au citit complet https://www.who.int/westernpacific/news/q-a-detail/5g-mobile-networks-and-health.
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult