Sari la continut

Republica împlinește 10 ani

Un deceniu în care am ținut deschis un spațiu rar în România: unul al ideilor curate, al argumentelor care nu se tem de lumină și al vocilor care gândesc cu adevărat. Într-o vreme în care zgomotul crește, noi am mizat pe ceea ce contează: conținut de calitate, autentic, fără artificii, libertate de gândire, profunzime în loc de superficialitate. Pentru că doar așa România poate merge înainte. Să rămânem împreună într-un loc al reflecției, al întrebărilor care incomodează și al conversațiilor care schimbă ceva. Scrie, întreabă, contestă, propune. 
Republica îți aparține. De 10 ani și pentru anii care vin.

Drobul de curcan și rulourile de vanilie. Iubirile din farfuria de acasă

mâncare Paște

Foto: Profimedia

Vrei nuci sau rulouri?”, mă întreabă mama, aproape de fiecare Paște sau Crăciun, pentru că știe că sunt preferatele mele. „Drob de pui sau de curcan?”, mă întreabă tata socru la telefon azi, înainte să intre în freamătul din bucătărie, pentru că știe că nora nu mănâncă drob de miel. Și apoi încep toate: clocotitul, sfârâitul, frământatul, dospitul, coptul. Așa se naște dragostea în bucătării de părinți, în așteptarea sărbătorilor.

Părinții noștri nu au avut parte de manuale de parenting și nu știu dacă au auzit vreodată de inteligența emoțională. Nu am crescut auzind zi de zi „te iubesc”, deși nu pot nici să spun că mie mi-au lipsit aceste cuvinte, cum s-a întâmplat în cazul altora de vârsta mea, care nu au avut parte de astfel de ele deloc în copilărie, adolescență, iar la maturitate cu atât mai puțin.

Iubirea de părinte cu copil din generația anilor 80 e și ea, ca țara asta după Revoluție, o iubire de tranziție. O iubire stângace, care învăța în acei ani să se facă simțită. Și care, neștiutoare, a apelat la mai toate simțurile, mai puțin cel auditiv. Căci mâncarea se gustă, se miroase, se pipăie, se vede. Dar nu articulează. 

De când am plecat de acasă, o simt mai mult ca oricând. E în musacaua-surpriză pe care mi-o pregătește mama câteodată, în sărmăluțele alea pe care le scade la cuptor, cu sosul de roșii deasupra, pentru că i-am tot repetat eu că așa sunt cele mai bune, e în rulourile de vanilie și în nucile făcute de mama și tata de sărbători.

Și iubirea asta o simt și în cealaltă casă părintească pe care am căpătat-o după ce m-am căsătorit.

Acolo e în supa cu găluști și Alba că Zăpada făcute de mama soacră, în drobul de pasăre și în neastâmpărul socrilor, pentru care masa de duminică, din familie, e sfântă și capătă accente de realism magic, ca în romanele lui Marquez, căci lucrurile care se pregătesc nu sunt aproape niciodată de ajuns. De fiecare dată când intrăm în curte, știm că e o oală pe foc și că socrul meu e în fața aragazului din bucătăria deschisă, aranjată în anexa casei. Știm, dinainte să întrebăm ce e la masă, că e prea mult. Știm, dinainte să ne așezăm la masă, că tata socru nu e niciodată gata, pentru că vrea mereu să facă prea multe. Și pâinici în ceaun, și friptură la cuptor, și mămăligă, și grătar. Și noi mereu îl mustrăm, uneori mai cu foc alteori cu voce mai moale, că exagerează. Că, în loc să stea cu noi la masă, stă în bucătărie și atunci când venim. Că e mai important să fim acolo, împreună, decât să fugă la pâinicile din ceaun, ca nu cumva să se ardă.

Dar știm, de fapt, că acesta este un limbaj al iubirii, unul pe care îl stăpânește mai bine decât pe cel al cuvintelor. Și, deși îl certăm, în sinea noastră mai știm și că iubirea asta care s-a strecurat în bucătării și care și-a găsit culcușul în farfurii aburinde așezate pe mese de duminică nu se va schimba. Și că, de fapt, nu e exagerată, ci doar mare. Și ce poate fi rău la o iubire mare?

Și Sărbătorile sunt frumoase cu acea masă întinsă, cu de toate, pentru copiii care vin acasă, poate cu tot cu nepoți, pentru că atunci iubirea se adună din toate părțile, ca râurile care se adună într-un fluviu, și nu e lăcomie, și nu e exces, e doar bucuria de a putea iubi. Și fericiți sunt aceia care au parte de iubirea cât o masă de duminică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

fermierul din Sânbenedic

Într‑o Românie în care încă ne mai întrebăm cum rămâne cu agricultura noastră, poveştile oamenilor care se încăpăţânează să construiască ceva aici, la noi acasă, capătă valoare. La Republica am tot scris despre antreprenori, despre profesori, despre doctori, despre tineri plecaţi şi întorşi, încercând să arătăm că se poate. E și cazul lui Adi Lupean, ne arată tuturor că se poate.

Citește mai mult

 Mândra Chic

Povestea Mândra Chic începe cu un moment aparent banal, dar care a schimbat totul. Alina Zară își amintește scena de acum mai bine de 15 ani: mătușa Cornelia răsfoia un număr al revistei Vogue, unde a văzut „o rochie de dantelă de Miuccia Prada” ...

Citește mai mult

Foto CTP

130 de milioane de accesări, atât fac pe net postările care zic ce bine i-ar fi fost României dacă Ceaușescu ar fi rămas președinte după `89. Blocuri de locuințe fără număr, autostrăzi, hidrocentrale, fabrici de avioane și televizoare românești, metrouri la Cluj, Timișoara și Iași, țară suverană. Nenumărați tineri iau de bune toate astea.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon telefon mobil -

Atunci când achiziționăm anumite bunuri prin intermediul firmei, este important să înțelegem beneficiile fiscale potențiale, dar și limitele legale. Trebuie subliniat de la început că nu orice cheltuială poate fi justificată pe o societate comercială; Codul Fiscal prevede că achizițiile trebuie să fie direct legate de desfășurarea activității și de domeniul de activitate al firmei. foto: Maria Kraynova / imageBROKER / Profimedia

Citește mai mult

Cristian Păun - ASE

„Magistrații sunt puși să valideze constituțional o măsură care e împotriva lor. (…) E un conflict de interese evident, care nu știu cum se poate rezolva.” Foto: Facebook Cristian Păun

Citește mai mult