Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Drobul de curcan și rulourile de vanilie. Iubirile din farfuria de acasă

mâncare Paște

Foto: Profimedia

Vrei nuci sau rulouri?”, mă întreabă mama, aproape de fiecare Paște sau Crăciun, pentru că știe că sunt preferatele mele. „Drob de pui sau de curcan?”, mă întreabă tata socru la telefon azi, înainte să intre în freamătul din bucătărie, pentru că știe că nora nu mănâncă drob de miel. Și apoi încep toate: clocotitul, sfârâitul, frământatul, dospitul, coptul. Așa se naște dragostea în bucătării de părinți, în așteptarea sărbătorilor.

Părinții noștri nu au avut parte de manuale de parenting și nu știu dacă au auzit vreodată de inteligența emoțională. Nu am crescut auzind zi de zi „te iubesc”, deși nu pot nici să spun că mie mi-au lipsit aceste cuvinte, cum s-a întâmplat în cazul altora de vârsta mea, care nu au avut parte de astfel de ele deloc în copilărie, adolescență, iar la maturitate cu atât mai puțin.

Iubirea de părinte cu copil din generația anilor 80 e și ea, ca țara asta după Revoluție, o iubire de tranziție. O iubire stângace, care învăța în acei ani să se facă simțită. Și care, neștiutoare, a apelat la mai toate simțurile, mai puțin cel auditiv. Căci mâncarea se gustă, se miroase, se pipăie, se vede. Dar nu articulează. 

De când am plecat de acasă, o simt mai mult ca oricând. E în musacaua-surpriză pe care mi-o pregătește mama câteodată, în sărmăluțele alea pe care le scade la cuptor, cu sosul de roșii deasupra, pentru că i-am tot repetat eu că așa sunt cele mai bune, e în rulourile de vanilie și în nucile făcute de mama și tata de sărbători.

Și iubirea asta o simt și în cealaltă casă părintească pe care am căpătat-o după ce m-am căsătorit.

Acolo e în supa cu găluști și Alba că Zăpada făcute de mama soacră, în drobul de pasăre și în neastâmpărul socrilor, pentru care masa de duminică, din familie, e sfântă și capătă accente de realism magic, ca în romanele lui Marquez, căci lucrurile care se pregătesc nu sunt aproape niciodată de ajuns. De fiecare dată când intrăm în curte, știm că e o oală pe foc și că socrul meu e în fața aragazului din bucătăria deschisă, aranjată în anexa casei. Știm, dinainte să întrebăm ce e la masă, că e prea mult. Știm, dinainte să ne așezăm la masă, că tata socru nu e niciodată gata, pentru că vrea mereu să facă prea multe. Și pâinici în ceaun, și friptură la cuptor, și mămăligă, și grătar. Și noi mereu îl mustrăm, uneori mai cu foc alteori cu voce mai moale, că exagerează. Că, în loc să stea cu noi la masă, stă în bucătărie și atunci când venim. Că e mai important să fim acolo, împreună, decât să fugă la pâinicile din ceaun, ca nu cumva să se ardă.

Dar știm, de fapt, că acesta este un limbaj al iubirii, unul pe care îl stăpânește mai bine decât pe cel al cuvintelor. Și, deși îl certăm, în sinea noastră mai știm și că iubirea asta care s-a strecurat în bucătării și care și-a găsit culcușul în farfurii aburinde așezate pe mese de duminică nu se va schimba. Și că, de fapt, nu e exagerată, ci doar mare. Și ce poate fi rău la o iubire mare?

Și Sărbătorile sunt frumoase cu acea masă întinsă, cu de toate, pentru copiii care vin acasă, poate cu tot cu nepoți, pentru că atunci iubirea se adună din toate părțile, ca râurile care se adună într-un fluviu, și nu e lăcomie, și nu e exces, e doar bucuria de a putea iubi. Și fericiți sunt aceia care au parte de iubirea cât o masă de duminică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Theodor Paleologu, diplomat și președinte al Fundației Paleologu. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Pe fondul ascensiunii extremismului la nivel mondial, mulți se întreabă acum ce s-a întâmplat cu societatea și de unde a ieșit la lumină ura aceasta aproape perceptibilă fizic între oameni care nici nu se cunosc personal. Căci trăim, iată, vremuri în care amenințarea și injuriile sunt elemente la ordinea zilei. Mulți aproape că le ignoră, pentru că, pe nesimțite, ele s-au normalizat. Drumul de aici la agresivitate fizică e scurt. Și asupra acestui pericol atrag atenția mulți oameni ai cărților, care știu din istorie ce se întâmplă cu societățile în astfel de perioade.

Citește mai mult

Ferma Cernat

În ciuda tuturor costurilor și dificultăților, am simțit la acești oameni o dragoste profundă pentru pământul care ne hrănește pe toți. „Banii au un singur dezavantaj: nu se pot mânca”, râde dl. Moldovan.

Citește mai mult

 Chris M

Pentru Chris Simion-Mercurian, scriitoarea și regizoarea de teatru care a pornit visul, și pentru partenerul ei, Tiberiu Simion-Mercurian, întreaga călătorie a însemnat nouă ani de eforturi, sacrificii și momente de criză, dar și întâlniri și emoții imposibil de trăit altfel. „Nouă ani a durat. A început în 2016. A fost foarte complicat. Și foarte impredictibil.

Citește mai mult

Radu Jude la Paris

Adevărul e că nu ieșim în lume cu prea multe. Cu excepția performanțelor câtorva sportivi, începând cu David Popovici, a câtorva companii private care au trecut granița și aspiră la statutul de unicorni și a filmelor din „noul val”, România nu iese prea mult în evidență. De aceea, orice „ieșire în lume” face foarte mult bine imaginii unei țări în deficit uriaș de imagine internațională.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Marina Axentii

La doar 27 de ani, Axentii Marina (foto) se află pe un parcurs academic remarcabil. Originară din România, ea este doctorandă în domeniul Ingineriei Produselor Alimentare la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, iar în prezent își desfășoară activitatea de cercetare peste ocean.

Citește mai mult