Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Răul poate să pară atotputernic. De fapt, întotdeauna pare. Strategii lui, cei mai iscusiți. Dar sunt de ajuns câteva inimi curate

Lumina de Paște

O țară foarte mică, condusă cândva de Ștefan cel Mare, a fost constant subminată de o țară foarte mare, condusă cândva de Petru cel Mare. Țara foarte mică nu avea nici o șansă: totul fusese atent regizat de strategii răului astfel încât țara foarte mică să fie condusă de dodonei cumpărați de țara foarte mare. Spre uluirea tuturor, și fără ca vreun strateg să poată explica asta, țara foarte mică a ajuns să fie condusă de o femeie cu o inimă atât de curajoasă și de curată, încât toate strategiile răului s-au dovedit neputincioase împotriva ei. 

O altă țară, mare, dar mult mai mică decât țara foarte mare, a fost atacată de oștile celei din urmă. Erau de zece ori mai numeroase, de o sută de ori mai bine înarmate, ucideau și torturau cu o cruzime de o mie de ori mai înfiorătoare decât orice alte cruzimi obișnuite ale războiului. Spre uluirea tuturor, și fără ca vreun strateg să poată explica asta, țara foarte mare nu a învins. Toate strategiile răului s-au dovedit neputincioase împotriva inimilor curate și curajoase care li s-au opus.

O altă țară, vecină cu cele două de mai sus, a avut și ea istoria ei stranie cu țara foarte mare. După ce a reușit să scape de tiranul ei, noii conducători au semnat grăbiți tratate cu țara foarte mare, jurând că vor face numai ce vrea ea și că vor intra numai în alianțele pe care li le va îngădui ea. O mână de studenți și de oameni cu inimi prea îndrăgostite de libertate au protestat. Dar strategii răului au râs: toată puterea era la ei. Armate, poliții, servicii, bani. Ce puteau face lunaticii ăștia puțini cu inimile lor curate? Peste ani, nu puțini, dar nici foarte mulți, țara semăna mai mult cu ce visaseră inimile curate - nu cu ce plănuiseră strategii răului. Care nu puteau nicicum explica asta. 

Răul poate să pară atotputernic. De fapt, întotdeauna pare. Strategii lui, cei mai iscusiți. Cinismul lui, cel mai covârșitor. Armatele, serviciile, polițiile, banii lui - pur și simplu nu pot pierde.

Dar sunt de ajuns câteva inimi curate. Câteva suflete prea îndrăgostite de libertate. Și toate strategiile răului, toate puterile lui colosale și de neînvins, în mod inexplicabil, se risipesc ca fumul.

Și despre asta sunt Paștile: despre imperii atotputernice ale răului - care s-au risipit ca fumul în fața unei inimi care era adevărul. Au ucis inima aceea, au ucis inimile îndrăgostite de inima aceea. Dar a fost în zadar: inima a înviat, inimile au înviat, adevărul a înviat. S-a întors din mormânt pentru a nu lăsa răul să aibă ultimul cuvânt.

Vin Paștile. Vedem iar răul desfășurându-și puterile nemăsurate, socotite și aranjate și lăudate de strategii răului. Vedem iar cum orice rezistență față de rău e luată în râs, disprețuită, ridiculizată, batjocorită.

Să ne ținem inimile curate. Să nu uităm că adevărul există. Să ne bucurăm alături de alte inimi curate. E de ajuns: răul se va risipi ca fumul.

Inimi curate. E de ajuns.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult