Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dumnezeul copiilor noștri

(Făcând azi curat în foldere, am dat peste un text scris când băiatul meu cel mare era mic, iar cel mic nu ajunsese la vârsta marilor întrebări despre Dumnezeu și dinozauri. Vi-l împărtășesc și dvs. O versiune a acestui text a fost publicată în Gândul)

Când un omuleţ de cinci ani jumate te întreabă serios „Tati, Dumnezeu s-a născut înaintea dinozaurilor?” nu ai cale de scăpare. Majoritatea prietenilor mei de pe Facebook, cărora le-am cerut ajutorul, au răspuns în doi peri sau în glumă. Se vede treaba că, atunci când eşti mare, îţi permiţi să glumeşti cu lucruri importante. Dar la cinci ani jumate, când joaca este un lucru cât se poate de serios, încercarea de te eschiva de la marile întrebări se loveşte de două sprâncene încruntate care te fac să intri în pâmânt de ruşine. Prin urmare, dragi cititori, dacă Dumnezeu a făcut omul şi „toate lighioanele pământului” în a cea de-a şasea zi, cum zice Cartea Sfântă, cum se face că dinozaurii au trăit cu milioane de ani înaintea oamenilor? Nu încercaţi să-l convingeţi pe omuleţ că „e aşa cum spun eu” sau că Biblia nu poate fi luată chiar „ad litteram”, că intraţi în alte belele.

De când eu şi omuleţul meu am ajuns la vârsta marilor dileme, binecuvântat fie Internetul pe mobil, care mă scapă adesea din bucluc şi-mi dă pretexte pentru poveşti cu care să mă blindez în faţa celui mic! Căutând eu informaţii despre Dumnezeu, dinozauri şi alte bâzdâgănii, am dat peste o foarte frumoasă parabolă pe care Papa Francisc a povestit-o, săptămâna trecută, la Palatul Guanabara din Rio de Janeiro, cu ocazia ceremoniei de bun venit în Brazilia.

„Copiii sunt pupilele ochilor noştri”, a citat suveranul pontif dintr-un vechi proverb indigen. La fel cum ochii sunt fereastra prin care lumina intră în noi, dându-ne miracolul vederii, la fel şi copiii noştri sunt fereastra prin care viitorul intră în lume. Ce s-ar întâmpla cu noi dacă nu ne-am îngriji de ochii noştri, ce s-ar întâmpla cu lumea, dacă generaţia noastră nu se va ridica la înălţimea promisiunii care există în fiecare copil? Aceasta înseamnă, potrivit Papei Francisc, „să-i dăm copilului fundamente solide pe care să-şi poată construi viaţa; să-i garantăm siguranţa şi educaţia ca să devină ceea ce poate să fie; să-i transmitem valori durabile pentru care merită să trăiască; să-i asigurăm un orizont transcendent pentru setea sa de fericire autentică şi pentru creativitatea sa în bine; să trezim în el potenţialul maxim care să-l facă coresponsabil la destinul tuturor”.

Mesajul Papei nu este „catolic”, nu este nici măcar „religios”. El atinge o coardă sensibilă şi-ntr-un credincios, de orice confesiune ar fi el, şi-ntr-un ateu, fiindcă este un mesaj profund umanist. Vorbeşte despre viitor şi ne pune pe gânduri. Ce lume le dăm copiilor noştri? Care este moştenirea pe care şi noi, românii, o lăsăm generaţiilor viitoare? Cum mai poate generaţia noastră, obosită, blazată, pierdută în tranziţie, să salveze ceva din viitorul copiilor? Răspunsul pare simplu: prin educaţie.

Mi-ar plăcea de pildă, ca la orele de religie pe care cei mici le au în programă, un dascăl cu har să poată să explice, cu blândeţe şi cu tact, marea dilemă cu dinozaurii. S-o facă mai bine decât mine, să nască în copil noi şi noi întrebări şi să-l facă să-şi dea el propriile răspunsuri. Există şi astfel de dascăli care, în loc să-i pună pe copii să înveţe pe de rost rugăciuni, fac din orele lor de curs un spectacol al lumii şi al inteligenţei creatoare.

Mi-ar plăcea ca şcoala să şteargă în cei ce vin toate complexele noastre culturale, să facă uitat proverbul născut în noi de spaima ignoranţei: „Dacă tăceai, filosof rămâneai”. Suntem o naţie de filosofi şi, când ieşim din ţară, se vede: stăm cu întrebările închise-n noi într-un colţ al camerei. Copilul trebuie să aibă curajul să întrebe, să înveţe că nu există nicio întrebare greşită, să fie curios şi încăpăţânat în interogaţie.

Mi-ar plăcea ca dilemele să-l însoţească pe omuleţ şi după ce va creşte mare, să nu fie dominat de certitudini şi autosuficienţă. Să iasă din propriul lui trib, să înţeleagă diferenţele şi asta să-l facă să-şi afirme, cu mândrie, propria identitate de cetăţean al lumii, născut şi crescut în România. Să caute febril, energic, nemulţumit, revoluţionar în căutarea lui. Să nu ia de bun ce-i spun cei mari, să pună totul sub semnul îndoielii, să verifice, să citească.

Mi-ar plăcea ca imaginaţia lui s-o depăşească pe a mea, iar creativitatea lui să-i sature „setea de fericire”, aş vrea ca lumea pe care el o va crea pentru copiii lui să fie mai bună decât cea pe care i-am lăsat-o eu.

Şi da, mi-ar plăcea să-l găsească la un moment dat pe Dumnezeu. Pentru noi ar fi o împăcare cu lumea şi o garanţie că, după ce vom închide definitiv ferestrele şi nu vom mai putea avea grijă de ei, copiii noştri nu vor rămâne singuri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Frumos, emoționant, încurajator, dilematic, iubitor de lume, iubitor de omuleți mari, ...dinozaurii când au existat ?....,
    • Like 0
  • Vrei să obții confort psihic, mințindu-te ieftin sau vrei să privești adevărul în ochi?
    • Like 0
  • Era cît p-aci să te citez pe FB cu un link... dar am văzut cum ai dat cu paragraful final în articol și m-am răzgîndit. De ce crezi tu că ateii se simt singuri, asta numai tu poți ști, Florine tată! :))
    • Like 0
  • Trebuie avut in vedere ca omul creat initial de Dumnezeu nu este intocmai asemenea cu cel devenit dupa "cadere". Sfintii Parinti spun ca la inceput omul era asemenea ingerilor si abia dupa cadere ar fi imbracat asa zisele "haine de piele" luand astfel forma si consistenta omului de astazi. Este posibil ca atunci cand dinozaurii existau pe pamant , omul de dinainte de cadere sa fi existat in alta forma si sa-i preceada pe acestia si toate celelalte creatii . Si mai este posibil ca cele "7 zile" sa nu se fi terminat inca, multe metafore sau expresii din vechiul si noul testament fiind luate mot-a-mot sau traduse eronat, conducand la concluzii si judecati eronate. Cei care credeti ca le intelegeti pe toate si ca puteti cuprinde in gandirea voastra totul, mai ganditi-va putin.
    • Like 1
    • @ Ovidiu Giurgiu
      Anon check icon
      Si se mai poate sa ne stea la toti pe umar un unicorn invizibil. Da, nu putem cuprinde in gandirea noastra tot, cel putin nu inca. Dar sa ne luam dupa povesti care nu sunt sustinute de dovezi e usor pueril.
      Vorbiti de metafore si traduceri incorecte. Bun atunci, care e traducerea corecta? Care e interpretarea corecta? Ce luam drept metafora si ce luam ca atare? La ce mai e buna cartea aia daca nu stim ce sa facem cu ea?
      • Like 1
  • Crocodilul il intreaba pe donozaur:
    -Bai, te-a sunat unul, Noe?
    -Nu!?!
    -Nasol.
    • Like 1
  • Dan CB Dan CB check icon
    Cred ca important in viata asta este sa nu mintim, dar nici sa fim superficiali si sa dam raspunsuri evazive. Mai bine recunoastem ca nu avem un raspuns, decat minciuna, altfel copilul va urma aceleasi greseli. Despre problema in cauza rezolvarea e urmatoarea: Domnul Hristos a spus: "Cum s-a intamplat in zilele lui Noe, aidoma se va intampla si la venirea Fiului omului." (Mat.24:37). I: Ce se intampla in vremea lui Noe similar cu "vremea din urma"? R: Experientele genetice. Dinozaurii au fost facuti de antedeluvieni si din pacate astazi omenirea merge dupa acelasi tipar. Dumnezeu a creat lumea in 6 zile literare si S-a odihnit in Ziua a Saptea. Oamenii, sub crezul "imbunatatirii" lucrarii lui Dumnezeu modifica genetic lumea. Lumea noastra nu are decat 6000 de ani literali si se pot aduce multe argumente stiintifice in acest sens. Uraciunile facute de antedeluvieni au fost distruse de Potopul din vremea lui Noe, acum cca 4500 de ani.
    • Like 0
    • @ Dan CB
      Anon check icon
      Aha, si combatantul ezoteric complet si corect definit Lorin Fortuna se bate azi energetic si psihotronic cu reptilienii de pe Molfos, aliatii antici ai antedeluvienilor. Haideti sa-l sustinem! Inchideti ochii si repetati dupa mine: bzzzz.....

      Lasand gluma la o parte, toate acele ineptii au fost demonstrate a fi false. Poate ar trebui sa tineti cont de propriul sfat si sa recunoasteti cand nu stiti ceva. Daca nu va pricepeti la stiinta (ceea ce cam pare a fi adevarat) nu-i bai, dar lasati atunci argumentele stiintifice in seama celor care se pricep, pana va mai lamuriti.
      • Like 1
    • @ Anon
      Dan CB Dan CB check icon
      Testul cu C14 este bazat pe supozitii false. El da date eronate. Explicati va rog: 1. daca dinozaurii au fost cu milioane de ani in urma, cum e posibil sa avem un soare care arde si se consuma cu 0,1 grade/arc/secol. Asta inseamna ca in cca 100000 de ani soarele sa se stinga. Sunt concluziile Observatorului Boulder. La viteza de consum a soarelui, asta ar insemna ca in urma cu 10 milioane de ani, soarele sa fi fost atat de mare incat ar fi topit totate planelele sistemului solar.
      2. Priviti la deltele formate de marile fluvii. Studiati-le si veti vedea ca varstele lor merg pana la max 4500 de ani.
      Pot sa va mai dau si alte argumente. Domnul care spunea ca se pricepe la stiinta as dori sa raspunda la problemele ridicate mai sus.
      • Like 0
    • @ Dan CB
      Anon check icon
      1. Testul bazat pe C14 nu e bazat pe supozitii false si nici nu e singurul test folosit in datare, mai sunt si altele (care conduc de asemenea spre o varsta a Pamantului de ordinul miliardelor de ani). Orice test are o marja de eroare, asta nu inseamna ca e gresit. Stele de marimea soarelui ( cam intre 1 si 10 mase solare daca nu ma insel) devin giganti rosii catre sfarsitul "vietii" lor (nu pornesc ca giganti ca apoi sa se micsoreze).

      2. Avand in vedere evolutia tectonica si erele glaciare, nici nu stiu daca m-as astepta neaparat sa existe delte vechi de miliarde de ani.

      Va invit sa urmariti dezbaterea dintre Ken Ham si Bill Nye. Eu pot sa va dau argumente din zona de cosmologie/relativitate, Bill stie mai multe despre partea de geologie.
      • Like 0
    • @ Anon
      Dan CB Dan CB check icon
      Datarea cu carbon radioactiv
      "Carbonul radioactiv" este numele popular dat izotopului carbon-14, in timp ce asa numitul carbon natural este carbonul-12. C14 se formeaza in atmosfera superioara a pamantului printr-o serie complexa de reactii intre radiatia cosmica si azotul-14 din atmosfera. De indata ce se formeaza C14 incepe sa se descompuna inapoi in N14 prin procesul de dezintegrare-beta, cu un timp de injumatatire de cca 5730 de ani. Se presupune ca proportia C14/C12 ar trebui sa fie o constanta atat in atmosfera cat si in organismele vii. Cand o planta sau animal moare el inceteaza sa mai faca schimb cu mediul inconjurator. Datorita faptului ca C14 pe care il contine incepe sa se descompuna, raportul continutului de C14/C12 incepe sa descreasca. Marimea acestui raport la orice data dupa moarte, daca este inlocuita in ecuatia dezintegrarii lui C14 ar trebui sa dea timpul scurs de la moarte sau "varsta" specimenului. Descoperitorul ei, Willard Libby a primit premiul Nobel.
      In ciuda marii ei popularitati metoda consta in mai multe presupuneri indoielnice:1) multe sisteme vii nu sunt in echilibru ptr. schimbul de C14. In plus, presupunerea ca raportul C14/C12 este constant s-a dovedit incorecta in multe cazuri. De exemplu prin metoda rezulta ca scoici de moluste vii au varste de 2300 de ani = absurd; 2) viteza dezintegrarii lui C14 poate sa nu fi fost constanta. Cercetari ulterioare descoperirii metodei prezentate la intalnirea Societatii Chimice Americane au aratat ca vitezele de dezintegrare a C14 au variat in trecut, infirmand astfel valabilitatea celor mai multe "varste" stabilite cu C14; 3) Cantitatea de C12 poate sa fi variat in trecut daca cantitatea de vagetatie sau a lumii animale a fost mai mare sau mai mica, sau datorita eruptiilor vulcanice, sau variatiei radiatiei cosmice; 4)Concentratiea de C14 s-ar putea sa nu fi atins starea stationara. Probabil cea mai neantemeiata presupunere este ca proportia C14/C12 este constanta in timp pe scara globala. S-a calculat ca ar fi necesari 30 de mii de ani pentru atingerea starii de echilibru C14/C12 de la data inceperii procesului, presupunand ca nu exista la inceput C14 in atmosfera. Dr. Libby insusi a remarcat importanta acestei presupuneri cand a elaborat metoda. Calcule arata la aceasta data ca raportul decompunere-formare de C14 este de 13,3/18,4 sau 0,72. Cu alte cuvinte formarea de C14 intrece distrugerea sa si asfel deci procentul de C14 este in crestere.
      • Like 0
    • @ Dan CB
      Dan CB Dan CB check icon
      Datarea cu uraniu
      Metoda cuprinde o intreaga familie de metode de datare toate bazate pe descompunerea uraniului si a elementului inrudit- toriu, prin lanturi lungi de descompunere pana la plumb si heliu. Procesul se numeste 'descompunere alfa' in care particulele alfa- (atomi de heliu incarcati pozitiv) evadeaza din nucleele atomilor parinti intr-un ritm care static pare constant. Au loc trei lanturi de descompunere: a) uraniu 238 se descompune in plumb 206 plus 8 atomi de heliu cu o perioada de injumatatire de 4,5 milioane ani; b) uraniu 235 se descompune in plumb 207 plus 7 atomi de heliu, cu o perioada de injumatatire de 0,7 miliarde ani; c) toriu 232 se descompune in plumb 208 plus 7 atomi de He, cu o perioada de injumatatire de 14,1 miliarde ani.
      Exista numeroase dificultati: 1) intr-o descompunere este uzual sa gasim toti cei trei izotopi impreuna –situatie care nu este intotdeauna valabila; 2)apar si alte produse cum ar fi: radiu, radon gaz, sau plumb 210; 3)minereurile de uraniu exista totdeauna in sisteme deschise nu inchise cum impune metoda; 4)uraniu este usor dizolvat de apa freatica si deci poate sa coboare prin infiltrare in paturile de jos ale straturilor.
      Una din autoritatile dele mai de seama in datarea radiometrica Henry Faul –in carte sa 'Ages of Rocks, Planets and Stars' scrie: <Atat uraniul cat si plumbul migraza in marme in timpul geologic si analize amanuntite au aratat ca nu pot fi obtinute cu ele varste utile.>
      Aceleasi probleme apar la datarea cu rubidiu-strontiu, potasiu-argon. Prof. S. Clementson in carte sa 'A Critical Examination of Radioactive Dating of Rocks' spune: <Varstele calculate nu au absolut nici o indicatie cu privire la varsta rocilor gazda.>
      • Like 0
    • @ Dan CB
      Dan CB Dan CB check icon
      Factorul: Numar de componente Sa ne gandim ce probabilitate poate avea evolutionismul:
      Sa ne inchipuim ca avem o ‘mare’ de componenti liberi capabili sa formeze o celula simpla. Care este probabilitatea ca mai multi componenti sa se combine la intamplare si sa formeze un organism functional integrat?
      De exemplu, sa luam in considerare doi componenti A si B. Si daca ei se leaga, sa zicem in forma A-B sistemul combinat functioneaza, iar in forma B-A nu va functiona. Deci sansele de ‘reusita’ sunt 1/2. Daca exista 3 componenti A, B si C -exista 6 moduri posibile de legare a lor, si de vreme ce se presupune ca numai una va functiona, exista o probabilitate de reusita de1/6.
      Nr de combinatii ptr. 2 componenti=1x2=2
      Nr de combinatii ptr. 3 componenti=1x2x3=6
      Nr de combinatii ptr. 4 componenti=1x2x3x4=24
      Nr de combinatii ptr. 5 componenti=1x2x3x4x5=120
      Nr de combinatii ptr. n componenti=1x2x3x4x5x…xn
      Ganditi-va de exemplu la un organism compus numai din 100 componenti. Probabilitatea unei legaturi eficace intamplatoare este de una din 10 la puterea158, adica 1 urmat de 158 de zerouri.
      Pentru a ne face o vaga idee despre cat de mare este acest numar, notati ca exista numai aproximativ 10 la puterea 80 electroni in intregul univers.

      Factorul: Timp
      Presupunem ca 10la puterea80 reprezinta nr. de particule disponibile sa slujeasca drept componenti pentru organismul nostru alcatuit din 100 de parti. Aceasta inseamna ca 10la puterea78 astfel de grupe ar putea fi formate simultan. Presupunem ca daca in prima combinare nici un grup nu functioneaza, ele se desfac se amesteca si apoi incearca din nou tot timpul cat le sta la dispozitie. Astronomii spun ca universul are o varsta de mai putin de 30 miliarde de ani. Se poate calcula ca in 30 de miliarde de ani sunt 10la puterea18 secunde. Acum sa presupunem ca fiecare ciclu de legare, dezlegare si reamestecare amintit mai sus, are loc in a miliarda parte dintr-o secunda, asa incat in fiecare secunda sa se poata face un miliard de incercari (10la puterea9). Astfel nr de incercari care ar putea fi facute in tot universul in cele 30 miliarde de ani, chiar si in conditii atat de absurd de generoase, ar fi totusi numai de 10la puterea105.
      10la puterea78 x 10la puterea9x 10la puterea18= 10la puterea105
      In sfarsit sansa ca una din cele 10la puterea105 combinari posibile sa fie corecta este de o sansa din 10la puterea158/10la puterea105= 10la puterea53 adica practic nici o sansa.
      • Like 0
    • @ Dan CB
      Dan CB Dan CB check icon
      Sinteza moleculei ADN
      Si totusi un organism compus numai dintr-o suta de parti este fantastic de simplu. Cercetarile patronate de NASA (cu scopul de ai face pe astronauti sa recunoasca chiar si cele mai rudimentare forme de viata), arata ca cel mai simplu tip de molecula de proteina despre care se poate spune ca este 'vie', este compusa dintr-un lant de circa 300 de aminoacizi legati, si fiecare aminoacid este o combinatie specifica de 4 sau 5 elemente chimice de baza, si fiecare element chimic este o asamblare unica de protoni, electroni si neutroni.
      Gena ADN care ii controleaza sinteza va avea circa 1000 de nucleotide in lantul ei. De vreme ce exista patru feluri de nucleotide intr-un lant ADN, una care consta din 1000 de legaturi, ar putea sa existe in 4la puterea1000 forme diferite. Folosind putina algebra (logaritmand) putem vedea ca 4la puterea1000 =10la puterea600 adica 1 urmat de 600 de zerouri! Numarul acesta este dincolo de puterea de cuprindere a mintii noastre.
      Complexitatea enorma a fiintelor vii exclude categoric posibilitatea evolutiei!

      Presupuneti orice supa primitiva vreti, cu toate substantele organice, inclusiv enzime, acizi nucleici, zaharuri, sau orice altceva vreti, atata vreme cat nu sunt vii. Amestecul acesta trebuie sa fie, desigur, steril pentru a evita contaminarea bacteriala. Presupuneti de asemenea orice atmosfera vreti, inclusiv orice compusi, orice sursa de energie doriti: scantei electrice, caldura, lumina ultravioleta, sau orice alta forma cunoscuta de energie. Acum aratati, fie analitic, fie experimental, ca un organism cu adevarat viu, se va forma din acest set de materiale.
      Pana astazi nimeni nu a acceptat aceasta provocare!
      Prin insasi faptul ca savantii nu pot crea viata dintr-un mediu steril cu toata tehnologia actuala, e o dovada a faptului ca exista Dumnezeu.
      Cu toate experimentele de pana acum savantii au reusit doar sa provoace mutatii in celule vii, dar nu au creat o celula vie.
      Sfanta Scriptura afirma ca doar Dumnezeu poate crea viata.
      • Like 0
    • @ Dan CB
      Anon check icon
      Sa le iau pe rand.

      Datarea cu C14. Cum am spus la inceput, nici o metoda nu e perfecta, ea vine cu o anumita marja de eroare (venita, da, si din niste aproximari). "viteza dezintegrarii lui C14 poate sa nu fi fost constanta. Cercetari ulterioare descoperirii metodei prezentate la intalnirea Societatii Chimice Americane au aratat ca vitezele de dezintegrare a C14 au variat in trecut, infirmand astfel valabilitatea celor mai multe "varste" stabilite cu C14;" - daca au variat, cu cat au variat? Suficient sa modifice ordunul de marime de la miliarde de ani la mii? La care intalnire a respectivei societati s-au prezentat acele rezultate? Rezultatele fusesera in prealabil publicate si trecute prin procesul de peer review? E important, daca acele rezultate fusesera trecute la "proceedings", e posibil sa nu fi fost verificate independent, ceea ce le-ar scadea credibilitatea. Daca intram in astfel de detalii, citati va rog si sursele cat mai exact, sa pot sa le verific si eu (le-am vazut pe cele de la uraniu, o sa ma interesez).

      Datarea cu uraniu. Cum am scris mai sus, am sa citesc cartile pe care le-ati recomandat plus alte lucrari, sa-mi fac o idee cat mai completa. Pana atunci pot insa sa intreb niste lucruri: de ce nu ar putea mediul subteran in care se gaseste uraniul sa constituie (macar ca aproximatie) un sistem inchis? Nu prea vad ce pierderi s-ar putea produce. " 1) intr-o descompunere este uzual sa gasim toti cei trei izotopi impreuna –situatie care nu este intotdeauna valabila;" - OK, dar e valabila suficient de des cat sa putem face o aproximatie suficient de buna?
      "2)apar si alte produse cum ar fi: radiu, radon gaz, sau plumb 210;" - cu cat ar modifica estimarile prezenta acestor elemente?

      Factorul: Numarul de componente. Aici as avea nevoie de ceva mai multe detalii legate de componentele A, B, C etc. Ce sunt acestea? Molecule? Daca da, ce organism este folosit in modelul respectiv? De asemenea, de unde ar rezulta ca nu exista vreun fel de comutativitate? Sau ca ar trebui ca cele 100 de elemente sa se compuna intr-un singur pas intr-un organism? Ar mai fi un aspect: evolutia si biogeneza sunt 2 lucruri diferite. La biogeneza inca se lucreaza, evolutia insa sta destul de bine. Faptul ca probabilitatea e foarte mica nu e surprinzator si nici neasteptat: pe tot parcursul existentei rasei noastre nu am reusit sa gasim (si sa dovedim) existenta unei planete asemanatoare Pamantului. Abia foarte recent s-au facut pasi in directia asta.

      Factorul timp. In primul rand varsta universului e estimata undeva la 13.4 miliarde de ani (reiese din modelul cosmologic Friedman-Robertson-Walker si masuratorile aferente, mai multe detalii aici: https://arxiv.org/pdf/hep-ph/0004188.pdf). Cred ca abia acum inteleg, dvs. la particule atomice va refereati cand va refereati la componentele A, B etc. (la "Factorul: Numarul de componente")??? Vreti sa spuneti ca intr-un singur pas prima forma de viata a rezultat din combinarea spontana a electronilor, protonilor etc., deci dintr-o data avem atomi-molecule-celule? OK, nu merge chiar asa, avem modele suficient de bune (si bine testate, inceputul biografiei e chiar in lucrarea pe care am mentionat-o mai sus) din care reiese ca elementele tabelului periodic existau inainte sa inceapa formarea vietii pe Pamant.

      Bun, in concluzie: da, metodele de datare geologica sunt departe de a fi perfecte, dar sunt sustinute de rationament stiintific, s-a muncit la demonstrarea lor cu oarecare succes si, evident, o marja de eroare. Intre a lua aceste estimari exact asa cum sunt, cu marja de eroare aferenta si a crede ce scrie intr-o carte scrisa de oameni care nu aveau treaba cu gandirea stiintifica si care imi prezinta idei nesustinute de dovezi, de ce as alege ultima varianta? Ca sa nu mai vorbim ca povestea nu se incheie aici, mai e de luat in considerare si formarea universului, nu doar a Terrei. Nici aceasta nu corespunde cu ce scrie in biblie.
      • Like 0
    • @ Anon
      Dan CB Dan CB check icon
      “Creationismul stiintific” dr. Henry M. Morris, Ed. Societatea Misionara Romana 1992

      La problema combinarilor de elemente, calculul s-a facut ptr. molecule-celule.
      Problema s-ar rezolva foarte simplu daca ati recunoaste ca nu puteti creea viata (nici o celula macar). Asta confirma Biblia!
      In plus, evolutionismul implica calcarea Principiului al doilea al termodinamicii.
      Termodinamica clasica
      Unul din principiile termodinamicii este principiul entropiei: "In orice schimbare fizica ce are loc prin ea insasi, entropia intotdeauna creste"(Entropia este o masura a energiei care nu poate fi transformata in lucru mecanic). Sau: "Fiecare cantitate de energie are asociata cu ea o cantitate caracteristica numita entropie. Entropia masoara gradul de dezordine asociat cu energia. Energia curge intotdeauna intr-o astfel de directie incat entropia sa creasca. Dupa cate stim, toate schimbarile sunt in directia unei entropii crescande, a unei dezordini crescande, a unui haos crescand, a unei degradari."
      Este posibil deci sa privim orice proces natural intr-unul sau altul dintre urmatoarele moduri:1) ca un sistem de convertire a energiei, in care se efectueaza o anumita lucrare; 2) ca un sistem structurat in care se petrece o anumita schimbare de structura; 3) ca un sistem informational in care informatia este utilizata si transmisa. In fiecare dintre acestea entropia ia o alta forma. Astfel entropia este in primul caz o masura a indisponibilitatii energiei pentru o lucrare anterioara; in al doilea caz, o masura a descresterii ordinii in structura sistemului; in al treilea caz, o masura a informatiei pierdute sau deformate.
      Insa pentru evoluarea spre un organism mai avansat, energia trebuie cumva castigata, ordinea trebuie crescuta, informatia trebuie adaugata. A doua lege a termodinamicii spune ca aceasta nu se va intampla in nici un proces natural, decat daca intervin factori externi, care o fac sa se intample. "Este una din consecintele acestei legi ca toate procesele reale decurg ireversibil… Orice proces dat din universul acesta este insotit de o schimbare in marimea unei cantitati numita entropie."
      Insa pentru evoluarea spre un organism mai avansat, energia trebuie cumva castigata, ordinea trebuie crescuta, informatia trebuie adaugata. A doua lege a termodinamicii spune ca aceasta nu se va intampla in nici un proces natural decat daca intervin factori externi, care o fac sa se intample. "Este una din consecintele acestei legi ca toate procesele reale decurg ireversibil… Orice proces dat din universul acesta este insotit de o schimbare in marimea unei cantitati numita entropie."
      Pare evident ca a doua lege a termodinamicii constituie o serioasa problema pentru modelul evolutionist.
      Chimistul Henry A Bent a calculat sansele unei reversiuni locale a entropiei, si anume, posibilitatea ca o calorie de energie termica sa fie convertita total in lucru mecanic. Rezultatul sau a fost exprimat intr-un exemplu statistic familiar, anume, probabiliatatea ca un grup de maimute care lovesc la intamplare clapele unor masini de scris sa produca operele lui Shakespeare. Conform calculelor lui Bent, probabilitatea unei astfel de convertiri este aproximativ aceeasi ca si probabilitatea ca maimutele vor produce opera lui Shakespeare de 15 quadralioane de ori la rand fara gresala.
      Biblia spune inca de pe vremea lui Moise, cca 1600 iHr. si Isaia, cca 650 iHr, ca Pamantul este rotund. Creatiunea Universului este descrisa de asemeni!
      • Like 0
    • @ Dan CB
      Anon check icon
      Nu am sa confirm ca viata nu poate fi creata din moment ce inca se desfasoare experimente in acest sens (si cu oarece progres: http://pubs.acs.org/doi/pdfplus/10.1021/ed045p555 - din pacate continutul nu poate fi accesat fara subscriptie :( )

      Evolutia nu implica incalcarea principiului II al termodinamicii, pentru ca nu se presupun transformari evolutive in aceeasi generatie, ci incet, gradual, pe parcursul mai multor generatii. O anumita cantitate de energie este folosita pentru generarea unei forme de viata mai avansata in primul sau stadiu de viata (sa-i zicem embrionar, desi nu se aplica la toate formele de viata). Sigur ca entropia creste, dar avem si schimburi de energie, lucru mecanic, nu doar dezordine si atat. Evolutia pana la urma este sustinuta de observatii, virusul este cel mai bun exemplu.

      Crearea universului, asa cum e descrisa in cartea facerii contine falsitati: faptul ca ar fi fost intai creata lumina, si apoi sursele de lumina, faptul ca cerul este o "tarie" care separa apele de ape, un nonsens, faptul ca intai ar fi fost creat Pamantul si apoi sursele de lumina. Faptul ca sunt si lucruri corecte in biblie nu scuza faptul ca sunt falsitati evidente intr-o carte care se presupune a contine informatie de la o entitate perfecta.

      Asa numita stiinta creationista a fost deja demonstrata a fi falsa. Numai dezbaterea dintre Ken Ham si Bill Nye e un exemplu bun. Un alt exemplu, pentru problema cu entropia: http://www.asa3.org/ASA/education/origins/thermo.htm
      • Like 0
    • @ Anon
      Dan CB Dan CB check icon
      "Nu am sa confirm ca viata nu poate fi creata din moment ce inca se desfasoare experimente in acest sens" nu inseamna ca s-a creeat viata. Oamenii pot doar sa modifice viata creata de Dumnezeu.
      Virusul e o celula modificata.
      Faptul ca vegetatia a fost creata in ziua a treia iar luminatorii in ziua a patra a Creatiunii, nu ridica nici o problema. Biblia vorbeste de zile literare de 24 de ore. Deci vegetatia nu patea nimic daca ramanea fara lumina 24 de ore.
      Sunt o multime de dovezi stiintifice din lumea animala care arata ca nu poate exista evolutie. Vedeti va rog si:
      http://www.revelatia.ro/?videos=creaturi-incredibile-care-sfideaza-evolutia-1
      Alta dovada ca nu exista evolutie e data de oamenii crescuti de animale. Un om educat nu poate apare la intamplare, e nevoie de multa dragoste si efort pentru aceasta. Vedeti si istoria populatiei de alcalupi din America de Sud.
      Daca vreti dovezi urmariti seria de 6 prezentari "Conflictul genezei" a Prof. Doc. Walter Veith
      O gasiti aici: http://www.revelatia.ro/?page_id=599
      • Like 0
    • @ Dan CB
      Anon check icon
      Problema cu lumina nu se lega de plante, ci de fizica. Stim ca lumina stelelor ajunge pe pamant si de la miliarde de ani lumina (au fost detectate obiecte la 13 miliarde de ani lumina), mai mult decat varsta estimata a pamantului. Stelele au aparut primele, nu Pamantul.

      Oamenii crescuti de animale nu sunt dovada ca nu exista evolutie, sunt homo sapiens sapiens ca si noi. Acel profesor din film nu are argumente valide. "Nu stiu cum ar putea evolutia sa produca asa ceva, drept urmare evolutia nu merge" nu e un argument, ca sa nu mai vorbim de faptul ca amesteca biogeneza, cosmologia si teoria evolutiei.

      Virusul nu era un exemplu de biogeneza, ci de evolutie. Virusul se schimba, evolueaza de la o generatie la alta, si asta se poate observa.
      • Like 0
    • @ Anon
      Dan CB Dan CB check icon
      Lumina vine de la Soare in 8 minute. Daca sistemul solar a fost creat in interiorul unui sistem mai mare intergalactic atunci nu e nici o problema pentru ca lumina de la stelele galaxiilor era deja acolo la Creatie. Dar dumneavoastra subestimati puterea lui Dumnezeu. Daca v-ati uita atent numai la felul cum sunteti creat ati intelege ca fiecare creatura e o minune.
      Urmariti si filmul Planeta privilegiata. O sa vedeti ca va contraziceti cu alti oameni de stiinta dovediti international.
      https://www.youtube.com/watch?v=HUhn_3nRSi4
      • Like 1
    • @ Dan CB
      Anon check icon
      In cartea facerii lumina este creata mai intai, apoi soarele, luna si stelele. Este un nonsens. Luna este numita luminator, si nu este, nu e sursa de lumina. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca existau zile si nopti fara sa existe soare. Un nonsens, ca si ideea ca cerul ar fi o "tarie" care desparte apele de ape. Nu cred in Dumnezeu, nu am de ce, nu exista dovezi concludente pentru existenta sa.
      • Like 0
  • De foarte mult timp nu am mai citit un text atat de bun!
    • Like 2
    • @ Alessandra Lemnaru
      Dan CB Dan CB check icon
      Eu citesc texte proaste ca asta zilnic pe Discovery, National geografic, etc.
      • Like 0
  • Domnu Florin Negrutiu, Aici nu este vorba de ce ne-ar placea noua,ori daca copii nostri se vor intalni cu Dumnezeu, sau cu Allah, Buda ori Jupiter(de ce nu?).Este vorba de adevar. Daca textele biblice ne spun ca "facerea lumii" s-a petrecut acum cca. 10.000 de ani (calculele specialistilor dau cifre diferite), iar specialistii in paleontologie ne spun ca dinozaurii au diparut acum 65 milioane de ani (cretacic-tertiar), cred ca parintele copiilor trebuie sa ofere copiilor posibilitatea de a decide, adica sa le ofere o educatie completa si impartiala. Trist este ca foarte putini parinti
    din zilele noastre nu au avut parte de asta. Concluzia - sistemul educativ sta la baza desvoltarii societatii: este teologic sau orientat spre credinta in creatorul suprem, ne duce spre mantuire, este stiintific sau orientat spre ratiune, ne duce spre lumea reala, condusa de legi obiective. Multa lume crede in zilele noastre ca soarele se invarte in jurul pamantului, sau ca omul este o creatie divina. Cine ar crede insa, fara o educatie solida, ca omul este ruda cu crapul ori patrunjelul?
    • Like 0
    • @ Gheorghe Stefanescu
      Dan CB Dan CB check icon
      Stiinta confirma Biblia si nu evolutionismul. Daca s-ar studia Biblia cu atentie omenirea ar fi cu mult mai buna.Dar omenirea e orientata spre violenta, destrabalare, vrajitorie si ...fotbal adica idolatrie.
      • Like 0
    • @ Dan CB
      Anon check icon
      "Stiinta confirma Biblia si nu evolutionismul." - cat se poate de fals. Biblia contine idei demonstrate a fi false inca din cartea facerii.
      • Like 1
    • @ Anon
      Dan CB Dan CB check icon
      Care sunt textele alea care le crezi dumneata false?
      Eu gasesc ca Biblia e o Carte fenomenala. Ne spune istoria lumii pana la sfarsitul ei, inca din anul 600 iHr. Cititi cartea Daniel si veti vedea TOATA istoria lumii. Daniel se completeaza cu Apocalipsa pentru o imagine completa.
      In plus Biblia e pe departe cea mai buna carte care iti aduce pace in suflet! (ma refer la invatatura ei din psalmi, parabole, situatii descrise).
      • Like 0
    • @ Dan CB
      Anon check icon
      Cum am spus, cartea facerii contine idei false. Stim astazi ca universul nu putea fi creat asa cum scrie in acel text.
      • Like 0
    • @ Anon
      Dan CB Dan CB check icon
      Nu mi-ati raspuns! Dumneavoastra credeti ca universul nu poate fi creat. Ca evolutionist, va bazati tot pe credinta pentru a raspunde la intrebarea : Cine a creat materia? Sau de unde vine?
      Pentru mine Biblia e adevarata si pentru ca ea descrie ce a fost, ce este si ce va fi. Daca ati citi Biblia ati intelege.
      Apostolul Pavel spunea acum cca 2000 de ani: "1. Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele. 2. Caci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, laudarosi, trufasi, hulitori, neascultatori de parinti, nemultumitori, fara evlavie, 3. fara dragoste fireasca, neinduplecati, clevetitori, neinfranati, neimblanziti, neiubitori de bine, 4. vanzatori, obraznici, ingamfati; iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu; 5. avand doar o forma de evlavie, dar tagaduindu-i puterea. Departeaza-te de oamenii acestia." 2 Timotei 3.---Faceti o comparatie intre generatia de azi si cea de acum 50 de ani si veti vedea ca am dreptate.
      Anul 2016 e anul cu cei mai multi crestini ucisi din istoria lumii. Se aproximeaza ca peste 10 milioane au fost omorati. Biblia dezvaluie toti protagonistii acestui timp. In curand spiritismul va uimi si amagi pe multi. Evolutionistii nu pot explica spiritismul, doar Biblia il demasca corect si spiritismul s-a strecurat chiar si in crestinism. De asta e si atacata Biblia.
      • Like 1
    • @ Dan CB
      Anon check icon
      Cum sa nu va raspund. M-ati intrebat: "Care sunt textele alea care le crezi dumneata false? " si eu v-am raspuns: cartea facerii, Facerea(Geneza), daca doriti, prima partea a bibliei.

      Am citit biblia. Am avut parte de 10 ani de indoctrinare religioasa la scoala, am citit-o si recitit-o si am ajuns la concluzia ca are idei false si contradictii.

      Nu ma bazez pe credinta, ci pe date experimentale si modele matematice. Cand nu stiu ceva, recunosc ca nu stiu si incerc sa cercetez si sa demonstrez. Observ care sunt ipotezele care au sanse sa duca spre adevar si care nu. Modelul descris de biblie, luat ad-literam este gresit, v-am demosntrat asta si mai sus, nu descrie corect ce a fost. De aceea este atacata biblia (de mine si altii care gandesc ca mine), pentru ca prezinta un model gresit, si pentru ca, prin indoctrinare religioasa oamenii inceteaza sa mai puna intr-adevar intrebari, inceteaza sa invete sa cerceteze si sa demonstreze. Indoctrinarea religioasa indobitoceste.

      Spiritismul intra in aceeasi categorie cu restul religiilor, intr-un set de idei fie neverificabile, fie clar false.
      • Like 0
    • @ Dan CB
      Anon check icon
      "Anul 2016 e anul cu cei mai multi crestini ucisi din istoria lumii. Se aproximeaza ca peste 10 milioane au fost omorati." - sunt curios, au fost omorati pentru ca erau crestini?

      Nu sunt pentru persecutie si violenta. Sunt insa impotriva ideilor si rationamentelor gresite si a indoctrinarii, mai ales cand vine vorba de copii.
      • Like 1
    • @ Anon
      Dan CB Dan CB check icon
      Acum am vazut raspunsul dvs. si va raspund. Geneza falsa? S-a dovedit stiintific ca speciile se pipernicesc si dispar.
      "pamantul se va preface in zdrente ca o haina" (Isa.51:6). Mi se pare destul de adevarat.
      Daca vreti sa dati exemple clare, versete, etc.
      • Like 0
    • @ Dan CB
      Anon check icon
      Pai ce v-am mai spus in discutia noastra de mai sus (cu tot cu citate). Nu cred ca mai are rost sa continuam discutia pe 2 thread-uri, unul ne ajunge :)
      • Like 0
    • @ Anon
      Dan CB Dan CB check icon
      Da, au fost omorati pentru ca erau crestini. In Orientul apropiat, Africa de vest si zona Indonezia in special. Au fost omorati ortodoxi copti si protestanti.
      • Like 0
    • @ Dan CB
      Anon check icon
      E absolut oribil. Nimeni nu merita o asemenea soarta. E nedrept si crud si ma doare si ma enerveaza de fiecare data cand aud ca au loc asemenea acte de violenta.
      • Like 0
    • @ Anon
      Intradevar biblia poate contine "idei false"si "contradictii" datorita traducerilor eronate de-a lungul vremurilor, metaforelor si pildelor intelese gresit dar mai cu seama lipsei harului celui care incerca sa gaseasca inadvertente si prostiei celui care crede ca in mintea lui poate sa cuprinda TOTUL.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Giurgiu
      Anon check icon
      Uf! Bine atunci ca n-am presupus ca pot cuprinde totul cu mintea mea. Dodged that bullet!
      Din nou va intreb: unde gasesc o traducere corecta? Si care e interpretarea universal acceptata a acelor metafore? Si care sunt acele metafore, mai exact?
      • Like 0
  • bluenavy check icon
    Povestea vietii: orice generatie isi educa descendentii cu uneltele oferite de momentul in care traieste; interesant e ca problemele raman aceleasi: cine suntem si de ce existam, cum ne asiguram de armonia necesara fericirii fara sa pierdem perspectiva, cum instilam un set de valori de baza armonios intr-un mediu complex si fluid, cum interactionam cu ceea ce nu putem (inca) intelege.
    • Like 0
  • Referitor la...dinozauri,biblia are dreptate.Dvs.,un copil mai mare al lui (doar îi spunem tată nu-i așa ),încă nu i-ați găsit cheia.Cum vă explicați că deși mesajul lui Isus este unic,sunt o mulțime de interpretari?
    Îl îndemn pe copilul din dvs.să îi pună o intrebare profundă, sinceră,lui dumnezeu și să căutați răspunsul la ea.Esteprimul pas real în a înțelege adevărul chiar și despre...dinozauri.☺
    • Like 0
    • @ Cristian Luca
      Dan CB Dan CB check icon
      Exista multe dovezi stiintifice care confirma creationismul. De fapt evolutionismul NU are dovezi stiintifice ci doar supozitii. O poveste inventata si repetata obsedant.
      • Like 0
    • @ Dan CB
      Anon check icon
      Iarasi, fals. Acele "dovezi" de care vorbiti au fost demonstrate a fi false sau cel putin insuficiente.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult