Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dumnezeul Tiprone

ctp

În România există un Dumnezeu al Ticăloșiei, Prostiei și Nepăsării. Periodic, Dumnezeului Ticăloșiei, Prostiei și Nepăsării i se aduc jertfe omenești, ca să fie blând și grijuliu cu cei ce i se închină în fiecare zi. Nu, nu „Toți suntem vinovați!”, nu toți suntem adoratorii Dumnezeului Tiprone, cum își trage gluga pe cap ministrul Tătaru.

Auzim acum că se fac mari controale în toate spitalele din țară, că se verifică instalațiile ATI, autoritățile iau, carevasăzică, măsuri, nu glumă, taie în carne vie.

Nu, nu în carne vie, taie în carne moartă. O întrebare despre bezna ucigașă a minții: nu știau că au în această țară secții ATI cu instalații electrice, electronice, de pompare oxigen, cu potențial uriaș de incendiu, solicitate la maximum? Ce anume i-a împiedicat să facă verificările astea „la sânge”, acum chiar la sânge, în urmă cu o săptămână, o lună, două, trei, altceva decât ticăloșia, prostia, nepăsarea?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Same1 check icon
  .
  • Like 0
 • Cu riscul de a mă considera ”Gică Contra”, îmi permit să vă contrazic, atât pe dvs. d-le C. T. Popescu, cât și pe dl. Fl. Negruțiu (cu articolul următor). Iată ”logica” mea (”” înseamnă că s-ar putea ca ea să fie subiectivă, dar rămâne totuși... logică!).
  Cei pe care dvs., pe bună dreptate, îi acuzați și, în general - toate lichelele și secăturile din țara asta, în frunte - de departe! - cu politicienii, nu ne-au picat din cer, ei sunt toți românași de-ai noștri, fix ”Made In Romania”, chiar dacă unii dintre ei, de altfel - puțini, poartă nume... exotice! Și am să vă spun ceva și mai și; dl. Tătaru are mult mai multă dreptate decât vă puteți închipui dvs.! De ce? Fiindcă nu ei sunt primii vinovați pentru halul în care a ajuns această țară, ci... noi, restul, cei mulți! Iarăși - de ce? Fiindcă... ĂȘTIA SUNTEM! Și vorbesc foarte serios, acesta nefiind un răspuns ”a la gâgă”!
  Da, domnilor - ăștia suntem - per ansamblu un neam prost și denimic, statistic vorbind - o țară de lichele și de secături, excepțiile, mult prea puține pentru a schimba ceva, nefăcând decât să confirme regula și nefiind decât niște victime colaterale! Aceste lichele și secături sunt fix creația noastră, a ălora de care dvs. ziceți că nu suntem vinovați! Ba suntem, domnilor, nu doar vinovați, ci primii vinovați, fiindcă dacă ar fi fost ceva de capul nostru, astfel de specimene n-ar fi ajuns în veci să ne conducă! Noi, cei mulți și nevinovați după dvs. doi (ohoo, și câți ”adepți” aveți, Dumnezeule!) am tăcut stând cu mânile-n sân, așteptând să ni se dea, să ni se facă și să ni se dreagă, ori doar ne-am văicărit mioritic! Este tipic nației noastre, ”blagoslovită” cu absolut toate defectele de caracter imaginabile și care în condițiile libertății aiurea înțelese de după 1989, își arată, iată, ”roadele” nefaste, faptul că noi nu suntem niciodată vinovați pentru ceea ce ni se întâmplă rău, întotdeauna alții sunt vinovați - concetățeni sau de preferință - străini, în special evreii, americanii și UE! Noi? Oh, nu! Noi suntem deștepți, harnici și frumoși - ce zic eu? - cei mai deștepți, cei mai harnici și cei mai frumoși de pe fața Pământului, ce să facem însă dacă restul omenirii nu există decât pentru a ne face nouă rău, din invidie, desigur?! Nu i-ar trece prin cap niciunuia dintre acești românași însă că dacă cineva își bate joc de el, o face pentru că poate și pentru că are de cine-și bate joc, iar pentru asta el este singurul vinovat! Repet: suntem o nație congenital tarată moral, căci dacă ar fi fost ceva de capul nostru am fi dat cu ei de pământ de o mie de ori până acum. Dar nu! In ipocrizia noastră genetică și prostia noastră fudulă, noi, subconștient, de fapt îi invidiem și-ii admirăm în același timp! Avem fix ceea ce merităm, căci ”fiecare popor își are conducătorii pe care și-ii merită!” (Karl Marx); cu excepția... excepțiilor, desigur!
  • Like 1
 • Same1 check icon
  https://www.google.com.br/amp/s/m.mediafax.ro/amp/social/un-supravietuitor-colectiv-ii-cere-demisia-lui-tataru-pentru-ca-odata-cu-incendiul-de-la-piatra-neamt-a-descoperit-ca-a-mintit-19745791

  minciuna, demisia de onoare, daca nu, declaratie mincinoasa, pasibil de penal
  • Like 0
 • Sunt IT-ist de meserie, ba chiar umil ocupant al functiei temporare de "manager" intr-o corporatie. Da-mi un buget, goal-uri anuale, ambitii pe urmatorii 5 ani si poate ca voi aduce valoare chiar si in conducerea unui spital folosind cultura organizationala, tehnologie, logica si interes, Dupa cum Bruce Lee spunea: E bine sa nu ai o forma definita in viata (pozitie manageriala in acest context), precum apa. Atunci cand torni apa intr-un pahar, apa ia forma paharului. Atunci cand torni apa intr-o sticla, apa ia forma sticlei. "Be water my friend" ... mai spune el. Dupa aceleasi principii o multinationala isi formeaza angajatii astfel incat sa devina flexibili si sa exceleze in cel mai scurt timp chiar si in pozitii care nu se afla in directia pregatirii acestora. Risk management, problem management, matrice RACI, Return-over-investment, disaster management & recovery, sunt termeni necunoscuti actualilor "manageri" aflati pe ștatul de plata al institutiilor statului. Dar vedeti dumneavoastra, si sper totusi ca nu ma insel, nu cred ca a existat o pozitie de manager de spital publicata pe un site ca: E-jobs, bestjobs, linkedin, ș,a.m.d, pentru ca specialistii fara forma sa poata face diferenta in aceasta tara.
  • Like 0
 • Acolo unde nu sunt stinse la timp ticăloșia, prostia, nepăsarea, corupția, incompetența, impostura, autosuficiența etc., acestea se vor extinde asemenea unei molime și vor pune, treptat, stăpânire pe majoritatea sectoarelor vieții publice, iar mai devreme sau mai târziu vor începe să ardă și oamenii...
  • Like 0
 • Managementul de spital este o disciplina de sine statatoare in unele state, asa r trebui sa fie si in Romania. Eu cred ca toate aceste nenorociri (sa nu uitam ca a fost un incendiu acum cativa ani la maternitatea Giulesti...) au loc pentru ca managementul de spital se face dupa ureche, nu dupa proceduri. De fapt, in spitalele romanesti, chiar si procedurile de igiena sunt uneori incalcate (am vazut eu personal, la spitalul Floreasca din Bucuresti, acum cativa ani, o infirmiera care abia ce luase plosca de la un pacient s-a apucat sa schimbe o fata de perna altuia, fara macar sa se spele pe maini - pai asa s-o fi facand?.... chiar daca sa zicem era urgent ca fata aia de perna era murdara....
  • Like 0
 • Consultați-l pe d. Tapalaga și pe marii diariști de la Antena 3,dar și pe mulți români, și veți constata că vinovați de toate relele din această țară sunt d. Iohannis și Guvernul liberal. Când Digi 24 dau din oră în oră zicerea unui doctor că vor fi obligați în curând să aleagă cine moare și cine trăiește, printre altele și din lipsa paturilor din secțiile ATI, noi, muritorii de rând, credem că este imperios necesar mărirea capacității secțiilor de la ATI.
  • Like 2
 • Managerii de spitale sunt raspunzatori penali care fac spoieli la pereti si la garduri pe bani multi,iar Min.sanatatii cu toti ministrii de dupa "89 si mai vinovati.
  Maine poimaine sa ne asteptam la alte sectii ATI,pt.ca majoritatea sunt un pericol.
  • Like 0
 • Urgent alegeri. Iar oamenii trebuie sa deschida bine ochii, sa dea cat mai mult la o parte vechea clasa politica, si sa fie intransigenti cu noua. Altfel, sa nu mai cracneasca nimeni.
  • Like 3
  • @ GicaContra
   Ajunge 30 de ani cu astia.
   https://www.youtube.com/watch?v=NnrShwOq9eY
   Pur si simplu si-au batut joc de revolutie si au irosit sansa unei generatii.
   • Like 1
 • Klaus Iohannis
  4 noiembrie 2015 ·
  A fost nevoie să moară oameni pentru ca Guvernul să demisioneze. Românii iniţial au răbdat, apoi s-au indignat, iar în final s-au revoltat. Tragedia de la Colectiv a atins cel mai sensibil nerv al naţiunii. Zeci de mii români au protestat în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară pentru a cere lucruri de bun-simţ: demisiile celor vinovaţi, răspunsuri şi clarificări. Eu sunt dispus să îmi asum demersurile care, în final, vor duce la o altfel de politică în România, o politică pentru cetăţeni, previzibilă şi transparentă. Următorul guvern trebuie să vină urgent cu soluţii la problemele care i-au scos pe oameni în stradă şi să nu repete greşelile de până acum.
  • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult