Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Responsabilitatea de turmă. Nu, domnule ministru, nu toți suntem de vină!

Nelu Tătaru, incendiu Piatra Neamț

Foto: Inquam Photos

1. Nu s-a ridicat fumul din secția arsă din spital, că au și ieșit hienele politice cu dansul lor macabru pe cadavre. Primul e - cum altfel?! - un ipochimen care a scris că „Incompetența ucide!”, când orice fărâmă de bun simț ar fi trebuit să-i dicteze să tacă. Sunt atât de dizgrațioase atacurile politicienilor, mai noi sau mai vechi, care arată cu degetul de la unii la alții, încât le dau un sfat de om bătrân: oricine vorbește în perioada asta pierde electoral. Asta ar trebui să-i liniștească, pentru că e și singurul lucru care îi interesează.

2. Ministrul Sănătății spune că „suntem toți de vină”: „Pentru situaţia de 30 de ani, şi pentru autorităţile locale şi… neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical şi nu numai autorităţile locale, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”. Asta sună ca dracu. La fel de rău ca „Avem de toate” a lui Bănicioiu, ministrul Sănătății din timpul Colectiv.

A spune că toți suntem de vină e echivalent cu a zice că nimeni nu e de vină. Diluarea responsabilității în turmă este o boală veche a politicianului român. Încă îmi sună în urechi zicerea sentențioasă a lui Adrian Severin: „Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu mai e corupt”.

Nu, domnule ministru, nu suntem toți de vină. Vinovații de colapsul sistemului medical au nume. Responsabilii de producerea tragediei de la Piatra Neamț pot fi identificați, așa cum au fost identificați autorii morali ai incendiului de la Colectiv. Vinovăția o stabilește justiția, iar asumarea politică le revine întotdeauna celor aflați la conducere, fie a țării, fie a județului, fie a orașului, fie a instituției…

Ce vină au pacienții? Ce vină au medicii? Ce vină au contribuabilii cinstiți că taxele și impozitele lor nu au ajuns în 30 de ani în niciun spital nou construit? Din păcate, până nu ne vom apuca de construit spitale noi, vom număra tragediile. Suntem pe lista neagră a țărilor care - din lipsa infrastructurii medicale - au avut incendii și victime în pandemie în secțiile ATI, alături de India, Bangladesh, Egipt și Rusia.

Este obligația celor aflați acum la guvernare să construiască, nu să filosofeze mioritic „și de-o fi să mor…”

3. Am vorbit mai devreme cu prefectul de Neamț, care spune că o cauză a incendiului este „hei-rup-ul” spitalului de a muta unitatea ATI de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări în regie proprie, fără niciun fel de autorizare. Poate că managerul spitalului (al optulea într-un singur an!) a fost bine intenționat. Poate că a răspuns apelului disperat al autorităților de la București de extindere a capacității secțiilor de terapie intensivă. În același timp, poate că, dacă am avea un sistem cinstit de promovare în funcții, n-am mai avea manageri de spital puși politic, am avea manageri care să înțeleagă că unica prioritate a postului o reprezintă viața (și siguranța) pacienților. Dar poate că „hei-rup”-ul spitalului a răspuns „hei-rup”-ului ministerului, Guvernului și Președinției care au cerut din senin din iarbă verde să se extindă capacitatea de primire la terapie intensivă. Ca și când e de ajuns să mai pui 2 paturi în plus în același salon murdar. Și atunci câte dintre secțiile de ATI din țară nu sunt adevărate bombe cu ceas care nu așteaptă decât o scânteie?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Imi pare rau ca domnul Florin Negrutiu se lasa prins in capcana "toti sunt vinovati, deci nimeni nu este vinovat". Aveam alte asteptari de la dansul. Si asta pentru ca nimeni nu pare sa analizeze cum de a dat domnul ministru un astfel de raspuns. Intrebarea la care a raspuns a fost una cu vadit iz instigator: "Va asumati responsabilitatea pentru ce s-a intamplat?". Raspunsul domnului ministru era tocmai la aceasta intrebare tendentioasa, intrebare care ar fi trebuit sa dea munitie de campanie celor care doresc sa revina la butoanele puterii si la sursa de bani ai bugetului, adica PSD. Evident ca intentia domnului ministru nu a fost sa incrimineze pe toata lumea de-a valma. Intentia a fost in opinia mea, de a incrimina clasa politica in general si mai ales pe aceia care au condus Romania cel mai mult dupa 1989, adica tocmai PSD si acolitii lor. Nu ca PNL-ul ar fi cumva vreo usa de biserica... Nici pe departe, mai ales daca ne uitam la listele lor pentru parlamentare, la racolarile cel putin dubioase de la PSD, la istoria pe care ar dori-o uitata, cu alianta USL, cea mai toxica alianta care ar fi trebuit sa insemne victoria baronimii locale asupra centrului... Cred ca nu ne vom reveni din acest marasm pana nu vom constientiza cu totii, ca votul este singura arma pe care o avem si ca aceasta arma trebuie folosita cu multa atentie, asa fel incat impostori, infractori, oameni fara principii morale, sinecuristi, treseisti si alte astfel de specimene de care este plina clasa politica actuala, nu vor mai avea acces la resurse. Poate ca vom apuca aceasta vreme unii din noi, care sunt mai tineri... Restul, ramane sa regrete ca atunci cand ar fi putut sa schimbe ceva, nu au facut-o.
    • Like 0
  • O fi zis dl ministru saracu ca noi toti,adica toti ministrii sanatatii de dupa "89,managerii de spitale absolut toti,si noi cei prosti ca-i finantam din putinul nostru care adunandu-se se face un munte de bani la SANATATE si pt.SANATATE.
    Maine,poimaine,daca mai ia foc vreun ATI,tot noi toti suntem vinovati ?? sau exact managerul de spital care s-a ocupat de spoieli pereti si garduri a spitalului.
    • Like 0
  • Pacat, mare pacat! Ne simtim sufletl maqi usurat pentru ca Iohanis a fost astazi la biserica si s-a rugat pentru sufletul celor arsi de vi? De cate ori l-am mai vazut pe Iohanis anul acesta mergand la biserica, cu televiziunile dupa el, sa se roage la Dumnezeu sa ne scape de pandemia asta nefericita? Cine este de vina? Cine? Acum 5 ani, dupa tragedia din Colectiv, au strigat: coruptia ucide. Ce au facut in anul imediat urmator si in ceilalti care au urmat? au mai zis ceva de sectiile acelea speciale pentru arsi? Nu au facut altceva decat sa puna frana si sa bage batul prin gard. Au introdus sintagma Mafia rosie. Trebuie inlocuita cu Mafia neagra? Nu sunt un PSD-ist. Chiar imi displac. Dar iohanismul imi produce o greata dureroasa si profunda.
    • Like 0
  • Imi pare rau dar eu sunt de alta parere: noi ,votantii,suntem de vina pentru toate nenorocirile deoarece in atat amar de vreme nu am invatat(nu am stiut niciodata) sa cerem corectitudine,competenta,implicare,responsabilitate din partea celor pe care i-am votat. Ne-am limitat in a vota si a ne retrage in bula noastra comentand pe la colturi, ne-am multumit cu foarte putin si cu ”a furat dar...a si facut ceva”,”lasa ca-i baiat bun”,”toti sunt la fel”,”merge si asa”,etc........Nu ne informam neavand nici de unde deoarece presa nu ne ajuta cu nimic in cunoasterea tuturor candidatilor,credem in promisiuni fara sa gandim realist si votam la gramada ulterior neimplicandu-ne in nimic dar ne ”minunam” in fata unei tragedii!
    • Like 0
    • @ Mirela Stan
      check icon
      Nu Mirela,nu ai dreptate...eu am acum 48 de ani și votez de la 18 ani...NICIODATA nu am votat PSD sau vreo aripă a lui!!! Nu am de ce sa ma simt vinovată ca in Vaslui în județ la mine oamenii au votat cu un procent mai mult PSD și pe Buzatu,rusinea județului. Eu stiu ca am votat actualul primar de la PNL si PNL la CJ. La Bârlad a castigat PNL pentru ca noi cunoaștem PSD-ul și nu mai vrem în veci. In concluzie sunt vinovati cei care pun ștampila pe trandafiri ,nu noi!!!
      • Like 2
  • Eu cred ca s-a referit la: turma imbecila si hotii care au votat, in ciuda evidentelor, tot timpul psd; moldova este renumita pentru asta; Au votat aceiasi primari, unii fosti si in comunism, au pus botul la o galeata, la un pui expirat, la faina si malai trimise de ue si folosite de "autoritatile locale" drept pomeni electorale. Nu s-au dus la vot urmand sloganl destabilizatorilor:"nu avem pe cine vota". Au mers in schimb la carciuma unde "au dezbatut" politica la un toi de tuica de pufoaica, au urmat indemnurile unora dintre cele mai mari lichele: popii care au obraznicia sa spuna ei cu cine sa votezi. Psd s-a facut frate cu diavolul de bor, i-a cumparat cu banii tuturor cotribuabililor, vezi nemernica firea care, in loc sa repare dezastrul de la termoficare, se lauda cu sutele de milioane, ba de euro ba de lei pe care i-a bagat in curul negurosilo pentru ambitiile grandomane ale lor; le-a dat paduri, de care diavolii si-au batut joc si le-u distrus, i-au bagat in marea adunatura de borfasi numita parlament. Acum, liberalii, sunt foarte ezitanti. Iau hotarari pe care le anuleaza a doua zi. Si asta in scop electorl. Nu-si dau seama ca in felul asta demonstreaza incapacitte de a guverna si pierd, in loc sa castige electorat. Celor ce le fac pe voie, oricum sunt turma psd, pierd din cei ce si-au pus sperante in ei. Pacat. Nu asa se scapa de psd. Nu suntem de vina noi ce nu am votat cu psd sau cu acolitii lor, dar o mare parte a poporului poarta vina. Toti, in toate domeniile sunt scindati. Multi sunt cozi de topor. In aceasta tara, cu acest "popor"nu se poate face nimic bun cu metode "democratice". Istoria o demonstreaza.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult