Foto: Inquam Photos
1. Nu s-a ridicat fumul din secția arsă din spital, că au și ieșit hienele politice cu dansul lor macabru pe cadavre. Primul e - cum altfel?! - un ipochimen care a scris că „Incompetența ucide!”, când orice fărâmă de bun simț ar fi trebuit să-i dicteze să tacă. Sunt atât de dizgrațioase atacurile politicienilor, mai noi sau mai vechi, care arată cu degetul de la unii la alții, încât le dau un sfat de om bătrân: oricine vorbește în perioada asta pierde electoral. Asta ar trebui să-i liniștească, pentru că e și singurul lucru care îi interesează.
2. Ministrul Sănătății spune că „suntem toți de vină”: „Pentru situaţia de 30 de ani, şi pentru autorităţile locale şi… neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical şi nu numai autorităţile locale, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”. Asta sună ca dracu. La fel de rău ca „Avem de toate” a lui Bănicioiu, ministrul Sănătății din timpul Colectiv.
A spune că toți suntem de vină e echivalent cu a zice că nimeni nu e de vină. Diluarea responsabilității în turmă este o boală veche a politicianului român. Încă îmi sună în urechi zicerea sentențioasă a lui Adrian Severin: „Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu mai e corupt”.
Nu, domnule ministru, nu suntem toți de vină. Vinovații de colapsul sistemului medical au nume. Responsabilii de producerea tragediei de la Piatra Neamț pot fi identificați, așa cum au fost identificați autorii morali ai incendiului de la Colectiv. Vinovăția o stabilește justiția, iar asumarea politică le revine întotdeauna celor aflați la conducere, fie a țării, fie a județului, fie a orașului, fie a instituției…
Ce vină au pacienții? Ce vină au medicii? Ce vină au contribuabilii cinstiți că taxele și impozitele lor nu au ajuns în 30 de ani în niciun spital nou construit? Din păcate, până nu ne vom apuca de construit spitale noi, vom număra tragediile. Suntem pe lista neagră a țărilor care - din lipsa infrastructurii medicale - au avut incendii și victime în pandemie în secțiile ATI, alături de India, Bangladesh, Egipt și Rusia.
Este obligația celor aflați acum la guvernare să construiască, nu să filosofeze mioritic „și de-o fi să mor…”
3. Am vorbit mai devreme cu prefectul de Neamț, care spune că o cauză a incendiului este „hei-rup-ul” spitalului de a muta unitatea ATI de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări în regie proprie, fără niciun fel de autorizare. Poate că managerul spitalului (al optulea într-un singur an!) a fost bine intenționat. Poate că a răspuns apelului disperat al autorităților de la București de extindere a capacității secțiilor de terapie intensivă. În același timp, poate că, dacă am avea un sistem cinstit de promovare în funcții, n-am mai avea manageri de spital puși politic, am avea manageri care să înțeleagă că unica prioritate a postului o reprezintă viața (și siguranța) pacienților. Dar poate că „hei-rup”-ul spitalului a răspuns „hei-rup”-ului ministerului, Guvernului și Președinției care au cerut din senin din iarbă verde să se extindă capacitatea de primire la terapie intensivă. Ca și când e de ajuns să mai pui 2 paturi în plus în același salon murdar. Și atunci câte dintre secțiile de ATI din țară nu sunt adevărate bombe cu ceas care nu așteaptă decât o scânteie?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Maine,poimaine,daca mai ia foc vreun ATI,tot noi toti suntem vinovati ?? sau exact managerul de spital care s-a ocupat de spoieli pereti si garduri a spitalului.