Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

După 30 de ani de paragină, Cazinoul din Constanța renaște. Imaginile de acum spun multe despre care e direcția: reconstrucție

cazino constanta - FB

Foto: Facebook Cazino Constanta

Cazinoul din Constanța, unul dintre cele mai cunoscute vestigii din România, monument art-nouveau lăsat în paragină mai bine de 30 de ani, promite să revină la viață, odată cu începerea în această primăvară a lucrărilor de reconstrucție. 

„Fațadele clădirii au fost decopertate, s-au consolidat zidăriile, s-au ancorat ornamentele care au mai putut fi salvate și s-au confecționat la București parte din decorații care au fost și montate. Se execută lucrări și la acoperișul clădirii unde pentru a începe montarea învelitorii, mai intâi s-a realizat șarpanta nouă”, anunța la final de seprembrie Compania Naţională de Investiții (CNI), care are în administrare Cazinoul Constanța.

Cazinoul este azi o metaforă a reconstrucției României, singurul program de guvernare votat de toți cetățenii. 

Foto Facebook Cazino Constanta

Foto Facebook Cazino Constanta


Foto: CNI

Luna mai a anului 2022 este data la care investiția, estimată la aproape 12 milioane de euro, este programată să fie finalizată. 

Foto Facebook Cazino Constanta

Foto: CNI

Clădirea va avea o sală multifuncţională cu 200 de locuri şi o alta de festivităţi pentru 150 de persoane. 

Monumentul de la malul Mării Negre urmează să fie predat autorităţilor locale după terminarea lucrărilor.

Foto CNI

„Eu cred că, dacă Cazinoul timp de 250-300 de zile pe an nu va fi închiriat, vom avea o problemă în a-l menține. Sigur că ne vom asuma, pentru că, repet, e bastionul nostru, al Constanței. Ne vom asuma că an de an va trebui să scoatem bani din buget pentru a-l întreține la standardele de calitate ce trebuie asigurate”, spunea într-un interviu la Hotnews, înainte de alegerile locale, primarul ales al municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Foto: CNI

Cazinoul din Constanța a fost inaugurat în august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand. Ultima renovare a monumentului a fost în 1986 și a durat aproape un an.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult