Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

După 30 de ani de paragină, Cazinoul din Constanța renaște. Imaginile de acum spun multe despre care e direcția: reconstrucție

cazino constanta - FB

Foto: Facebook Cazino Constanta

Cazinoul din Constanța, unul dintre cele mai cunoscute vestigii din România, monument art-nouveau lăsat în paragină mai bine de 30 de ani, promite să revină la viață, odată cu începerea în această primăvară a lucrărilor de reconstrucție. 

„Fațadele clădirii au fost decopertate, s-au consolidat zidăriile, s-au ancorat ornamentele care au mai putut fi salvate și s-au confecționat la București parte din decorații care au fost și montate. Se execută lucrări și la acoperișul clădirii unde pentru a începe montarea învelitorii, mai intâi s-a realizat șarpanta nouă”, anunța la final de seprembrie Compania Naţională de Investiții (CNI), care are în administrare Cazinoul Constanța.

Cazinoul este azi o metaforă a reconstrucției României, singurul program de guvernare votat de toți cetățenii. 

Foto Facebook Cazino Constanta

Foto Facebook Cazino Constanta


Foto: CNI

Luna mai a anului 2022 este data la care investiția, estimată la aproape 12 milioane de euro, este programată să fie finalizată. 

Foto Facebook Cazino Constanta

Foto: CNI

Clădirea va avea o sală multifuncţională cu 200 de locuri şi o alta de festivităţi pentru 150 de persoane. 

Monumentul de la malul Mării Negre urmează să fie predat autorităţilor locale după terminarea lucrărilor.

Foto CNI

„Eu cred că, dacă Cazinoul timp de 250-300 de zile pe an nu va fi închiriat, vom avea o problemă în a-l menține. Sigur că ne vom asuma, pentru că, repet, e bastionul nostru, al Constanței. Ne vom asuma că an de an va trebui să scoatem bani din buget pentru a-l întreține la standardele de calitate ce trebuie asigurate”, spunea într-un interviu la Hotnews, înainte de alegerile locale, primarul ales al municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Foto: CNI

Cazinoul din Constanța a fost inaugurat în august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand. Ultima renovare a monumentului a fost în 1986 și a durat aproape un an.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult