Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

După 30 de ani de paragină, Cazinoul din Constanța renaște. Imaginile de acum spun multe despre care e direcția: reconstrucție

cazino constanta - FB

Foto: Facebook Cazino Constanta

Cazinoul din Constanța, unul dintre cele mai cunoscute vestigii din România, monument art-nouveau lăsat în paragină mai bine de 30 de ani, promite să revină la viață, odată cu începerea în această primăvară a lucrărilor de reconstrucție. 

„Fațadele clădirii au fost decopertate, s-au consolidat zidăriile, s-au ancorat ornamentele care au mai putut fi salvate și s-au confecționat la București parte din decorații care au fost și montate. Se execută lucrări și la acoperișul clădirii unde pentru a începe montarea învelitorii, mai intâi s-a realizat șarpanta nouă”, anunța la final de seprembrie Compania Naţională de Investiții (CNI), care are în administrare Cazinoul Constanța.

Cazinoul este azi o metaforă a reconstrucției României, singurul program de guvernare votat de toți cetățenii. 

Foto Facebook Cazino Constanta

Foto Facebook Cazino Constanta


Foto: CNI

Luna mai a anului 2022 este data la care investiția, estimată la aproape 12 milioane de euro, este programată să fie finalizată. 

Foto Facebook Cazino Constanta

Foto: CNI

Clădirea va avea o sală multifuncţională cu 200 de locuri şi o alta de festivităţi pentru 150 de persoane. 

Monumentul de la malul Mării Negre urmează să fie predat autorităţilor locale după terminarea lucrărilor.

Foto CNI

„Eu cred că, dacă Cazinoul timp de 250-300 de zile pe an nu va fi închiriat, vom avea o problemă în a-l menține. Sigur că ne vom asuma, pentru că, repet, e bastionul nostru, al Constanței. Ne vom asuma că an de an va trebui să scoatem bani din buget pentru a-l întreține la standardele de calitate ce trebuie asigurate”, spunea într-un interviu la Hotnews, înainte de alegerile locale, primarul ales al municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Foto: CNI

Cazinoul din Constanța a fost inaugurat în august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand. Ultima renovare a monumentului a fost în 1986 și a durat aproape un an.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult