Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

După 30 de ani de paragină, Cazinoul din Constanța renaște. Imaginile de acum spun multe despre care e direcția: reconstrucție

cazino constanta - FB

Foto: Facebook Cazino Constanta

Cazinoul din Constanța, unul dintre cele mai cunoscute vestigii din România, monument art-nouveau lăsat în paragină mai bine de 30 de ani, promite să revină la viață, odată cu începerea în această primăvară a lucrărilor de reconstrucție. 

„Fațadele clădirii au fost decopertate, s-au consolidat zidăriile, s-au ancorat ornamentele care au mai putut fi salvate și s-au confecționat la București parte din decorații care au fost și montate. Se execută lucrări și la acoperișul clădirii unde pentru a începe montarea învelitorii, mai intâi s-a realizat șarpanta nouă”, anunța la final de seprembrie Compania Naţională de Investiții (CNI), care are în administrare Cazinoul Constanța.

Cazinoul este azi o metaforă a reconstrucției României, singurul program de guvernare votat de toți cetățenii. 

Foto Facebook Cazino Constanta

Foto Facebook Cazino Constanta


Foto: CNI

Luna mai a anului 2022 este data la care investiția, estimată la aproape 12 milioane de euro, este programată să fie finalizată. 

Foto Facebook Cazino Constanta

Foto: CNI

Clădirea va avea o sală multifuncţională cu 200 de locuri şi o alta de festivităţi pentru 150 de persoane. 

Monumentul de la malul Mării Negre urmează să fie predat autorităţilor locale după terminarea lucrărilor.

Foto CNI

„Eu cred că, dacă Cazinoul timp de 250-300 de zile pe an nu va fi închiriat, vom avea o problemă în a-l menține. Sigur că ne vom asuma, pentru că, repet, e bastionul nostru, al Constanței. Ne vom asuma că an de an va trebui să scoatem bani din buget pentru a-l întreține la standardele de calitate ce trebuie asigurate”, spunea într-un interviu la Hotnews, înainte de alegerile locale, primarul ales al municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Foto: CNI

Cazinoul din Constanța a fost inaugurat în august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand. Ultima renovare a monumentului a fost în 1986 și a durat aproape un an.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult