Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cred că imaginația noastră nu este pregătită pentru ce se întâmplă

Hard Times

Foto: Armend Nimani / AFP / Profimedia

Ultimele săptămâni au venit cu restricții, măști, substanțe dezinfectante, miros de clor și mult zgomot.

Da, multe materiale de presă din al căror titlu nu lipsesc cuvintele Covid, coronavirus, criză, China, Wuhan și pandemie. Mi-am propus ca atunci când scriu un material, să nu mai aibă în titlu niciunul dintre cuvintele de mai sus.

În tot acest timp, ordonanțele militare curg, fiecare dintre ele modifică ceea ce nu funcționa bine în precedenta, așa am ajuns la ordonanța numărul 9. Vor urma ordonanțele cu numărul 10, 11? Aș paria că da.

Pe paginile Facebook aparținând partidelor, multă demagogie. Modul de comunicare include poze. Poza, sigla partidului, un îndemn revoluționar și problema-i „rezolvată”. Nu lipsesc medicii, membri ai partidului respectiv, alături de sigla formațiunii politice. Minunat, înainte de a fi oameni, contează calitatea de membru de partid. Nu, nu vor să politizeze situația în care ne aflăm... Mda.

Imaginile de impact includ, de asemena, fotografii cu bușteni. Partidul nu ne spune dacă este o activitate legală sau ilegală, însă modul de prezentare indică infracțiuni surprinse fotografic. Și știu că este un subiect sensibil pentru români. Lipsește poza partidului? Nu, este acolo, în colțul din dreapta jos.

Între timp se mai votează și câte un proiect economic populist, în Parlament, căci nu-i așa, când se pot „împușca” voturi mai bine decât acum? Ne gândim la viitor. Nu.

Pe de altă parte, formațiuni politice ce au condus România, într-o formă sau alta, începând cu 2012, cu o scurtă pauză în 2016, s-au ridicat gălăgios, oferind sfaturi despre cum ar trebui să funcționeze economia și ce soluții ar trebui aplicate pentru ca aceasta să se redreseze. Stimați domni, cuvintele deficit bugetar, deficit comercial, creștere pe consum și datorii, vă spun ceva?

Să fie de râs, să plângem, să ignorăm, să ripostăm, ce putem face? Ar trebui să trecem prin filtrul gândirii calitatea informațiilor cu care suntem bombardați mediatic. Acest mod de a comunica este o bătaie de joc la adresa noastră, a tuturor, indiferent ce simpatii avem. Pozele nu vor salva România, deși unii consideră că aceasta este o strategie bună.

Vorbeam cu un bun prieten despre zgomotul din aceste zile, îl citez: 

„Știm deja din propria experiență de viață că lucrurile bune, temeinice, care rezistă în timp nu se pot produce peste noapte. E nevoie de muncă, determinare, consecvență și onestitate. Chiar și așa, asta nu ne împiedică să le cerem politicienilor ajunși în funcții de decizie ieri, să rezolve alaltăieri probleme care trenează sau au fost stricate de 10, 20, 30 de ani.

În consecință, de cele mai multe ori, cu prima ocazie, îi votăm direct sau indirect (prin pasivitate și absenteism) pe politicienii care nu au nici o problemă să promită mințind cinic și grosolan, minuni. Să nu fiu înțeles greșit: e de esența democrației și a unei societăți normale să stai cu ochii "ca pe butelie" pe politicianul ajuns la putere. Pentru că nu știi când o ia razna.

Dar, pe de altă parte, să aștepți și să ceri minuni peste noapte de la alți oameni, oricât de bine pregătiți și bine intenționați ar fi, înseamnă să ignori cu desăvârșire propriile experiențe de viață și să te cufunzi cu voluptate în acceptarea faptului că vei fi mințit, batjocorit, ignorat, desconsiderat”.

După 30 de ani, am ajuns să fim impresionați de poze, discursuri sforăitoare, îndemnuri demagogice și sfaturi populiste. Asta ne dorim? Căci dacă asta ne dorim, asta vom avea.

Legat de politică, oamenii tind să generalizeze și să arunce cu lături, indiferent dacă sunt conectați la realitatea zilei sau nu. Acest lucru trădează lipsa educației, frustrare, dar și lipsa de implicare, precum și neputința de a alege și de a-și asuma. Să stai pe margine și să nu faci nimic, niciodată, în afară de a comenta pe Facebook sau într-un grup restrâns de aplaudaci, este ușor. Să te implici, asta o putem face cu toții, dar o facem? Nu, pentru unii a te implica este sinonim cu a comenta mult, prost și fără efect. Pozele cu sigla partidului au un efect asupra acestora.

Așa îmi explic cum de văd pe Facebook analize geopolitice, geostrategice, efectuate la nivel planetar. Cei ce comentează pe baza acestui subiect nu pot enumera vecinii României, dar pot trage concluzii legate de sferele de putere, la nivel planetar. China a devenit liderul planetei, Statele Unite au pierdut statutul de putere mondială, căci China a avut o strategie inteligentă, prin care au reușit să preia frâiele leadership-ului mondial. Întrebare: „Cu ce vă ocupați, stimată domnișoară geopolitician?”. Răspuns: „Pun unghiuțe cu gel”.

Pe străzi, sirene, semafoare care nu funcționează și mulți cumpărători de produse, conform punctului 2 de pe declarația pe propria răspundere, dar și organe ce amendează în toate direcțiile, căci nu-i așa, suntem cu toții potențiali infractori, doar vigilența acestora poate salva România din ghearele nelegiuiților. Unora le pică „mânușă” această stare de urgență, pot arăta, în sfârșit cine este șeful. Pe pagina de Facebook a respectivei instituții, mesaje ironice, prin care suntem informați că „nu avem normă de amenzi, dar în caz că termină procesele-verbale poloneze, îi dăm noi modelul românesc”. Bravo, dragilor, exact asta nu trebuia să scrieți. Ar fi trebuit să vă abțineți, nu de alta, dar miile de comentarii ironice la adresa voastră, scrise corect gramatical, sunt o dovadă a acțiunilor voastre. Bine că nu va trebui să aduceți lumină de Paște, ar fi fost culmea.

Și ca să închei, cum înțeleg unii dintre noi să respecte izolarea? Ieri, întorcându-mă de la cumpărături, decid să opresc 5 minute la o stație de alimentare cu combustibili, una care are și ATM, mi-am adus aminte că voi avea nevoie să plătesc o comandă. Apare o decapotabilă germană, albă, trei persoane, 13 grade Celsius afară, pasagerii îmbrăcați în maiou, pantofi sport galbeni, lanțuri de aur și ochelari de soare, la orele 17:00. Au intrat, au cumpărat cafele, au plecat și au întors pe linia continuă. La nu mai mult de 100 de metri era un echipaj de poliție. Care era valoarea amenzii?

Cred că imaginația noastră nu este pregătită pentru ce se întâmplă...

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Imaginaţia trebuia să ne pregătească după ce au pierit 15 milioane de oameni cu exact 102 ani în urmă? Să înţeleg că au pierit degeaba, fără să înţelegem nimic din lecţia lor.
  • Like 2
  • @ Valentin
   Leo check icon
   Oamenii aceia au mierlit, pentru că războiul le-a distrus sistemul imunitar, nu din cauza mucilor.
   • Like 1
  • @ Leo
   Parerist check icon
   Sigur nu din cauza pacatelor or fi murit?
   Arunci au murit si cei tineri, teoretic cu imunitatea buna, nu bătrânii rablagiti. Bătrânii încă aveau se pare imunitate de la un virus similar care bântuise prin 1880.
   • Like 1
  • @ Parerist
   Leo check icon
   Tinerii erau trimiși la război cu 2 cartofi în gamelă; normal că războiul le-a distrus imunitatea.
   Bătrânii au murit la fel de mult ca în orice epidemie.
   Iar copii au murit, pentru că în perioada aceea lumii i se cam rupea de ei.
   • Like 3
  • @ Leo
   Parerist check icon
   Au murit inclusiv atleți profesioniști, nu doar soldați flamanzi reveniți de pe front.
   Gripa spaniola a avut 3 valuri, iar rata de mortalitate à fost cam aceeași. Mai multe studii făcute în usa și Norvegia spun ca primul val a lovit mai mult pe cei săraci (aia bogați s-au izolat mai ușor) in timp ce al doilea mai mult în bogați (cei săraci erau mai imunizați de la primul val). Puse cap la cap se pare ca mortalitatea și sărăcia nu prea au fost corelate.
   Oricum, nu de muci mori de niciuna, ci te omoară reacția propriului tău sistem imunitar atunci când o ia razna. Plus ca.... știu ca nu-i frumos ce zic dar asta e...multe dintre victimele coronei ar avea de câștigat de ceva restricții calorice o perioada. Se pare ca obezitatea e cea mai periculoasa co-morbiditate....
   • Like 2
  • @ Parerist
   Leo check icon
   2 atleți (cu boli nediagnosticate) printre milioane de rupți în gură de foame înseamnă fix zero.
   Mortalitatea și sărăcia sunt direct proporționale în cazul oricărei boli.
   Când o ia razna sistemul imunitar, înseamnă că-i slăbit sau o altă boală afectează capacitatea creierului să coordoneze „trupele”; deci nu mori din cauza covid/gripei ci mori din cauză că organismul nu mai are capacitatea să coordoneze apărarea.
   Ai adus în discuție supraponderalii: în cazul lor decesul are cauză principală obezitatea, nu acest virus banal, și așa ar trebui scris pe certificatul de deces: „a murit un porc nesătul; dă-l dracu, mai sunt câteva sute de milioane”.
   • Like 3
  • @ Leo
   Valentin check icon
   Nu e o explcaţie foarte ştiinţifică. Ce ziceţi de asta: virusul a ucis fără discriminare şi bogaţi, şi săraci (da, în timpul crizei au existat nenumăraţi oameni cu avere) pentru că sistemul imunitar nu a reuşit să recunoască virusul.

   D-aia se şi foloseşte vaccinul, pentru ca sistemul imunitar să recunoască virusul :)
   • Like 4
  • @ Valentin
   Leo check icon
   Multe boli se dezvoltă preponderent la oamenii săraci; e suficient să amintesc faptul ca aceștia se hrănesc mai prost și au mai puțin grijă de igiena personală.
   • Like 1
  • @ Leo
   Parerist check icon
   Porcii nesatui mor de artere blocate, nu de sindroame respiratorii. Dacă virușii le-ar accelera apariția unui infarct, as fi de acord cu ce spui, au murit de boala lor agravata de virus. Însă obezitatea (sau hipertensiunea, sau diabetul...) de capul ei nu duce la pneumonii.
   Mai devreme spuneam ca în aceleași tari mortalitatea pare sa fi fost similara între săraci și bogați.
   În plus foametea din perioada respectiva a fost în Europa, nu în America. Americanii chiar au trimis alimente în Europa (inclusiv în Rusia). Și cu toate astea pierderile au fost tot pe acolo (cam 0.5% din populație). Și peste 90% dintre victime aveau sub 65 ani, deci n-are legătură cu imunitatea și cu cât de puternic ești. Adică are, în sensul ca generația bătrână fusese se pare imunizata. Iar 65 ani în 1918 era o varsta...
   Din fericire corona asta nu pare sa fie nici pe departe la fel de periculoasa. Și poare 100 ani de progres medical (și un gdp/capita de vreo 25 ori mai mare) ne permit sa evitam mai multe valuri. Și sa mai speram ca lasă imunitate durabila (who începe sa spuna ca de fapt asta nu mai e asa sigur ca săptămâna trecută).
   • Like 0
  • @ Leo
   Valentin check icon
   Şi un om bogat poate avea ficatul în franjuri datorită fast-food-ului şi tonelor de conservanţi din fructe. Din contră, un om sărac, cu grădină de zarzavat la ţară şi brânză naturală se poate hrăni mult mai corect. Cât despre igienă, ţăranii noştrii făceau săpun pe vremea când aristocraţii se parfumau ca să ascundă mirosurile şi foloseau scărpinători incrustate cu diamante.
   • Like 0
  • @ Parerist
   Leo check icon
   Și cum crezi tu că li se blochează arterele? Sângele are nevoie de oxigen ca sa circule, or gripa și răceala afectează capacitatea organismului (a plămânilor) de a duce sânge către inimă ceea ce face ca persoanele supraponderale să fie predispuse decesului.
   Una e să mănânci fibră și alta e sa mănânci proteina; faptul ca îți umfli mațele cu pâine și cartofi nu se cheamă că te hrănești.
   În 1918 (până înspre anii 1930 ca sa nu te aud ca a fost determinata de război) speranța de viața era sub 60 de ani, deci oamenii bătrâni ai perioadei aveau peste 40-45 de ani.
   Studiile făcute până acum vorbesc despre o imunitate de 2 ani.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Leo check icon
   N-ai decât să te minți cât dorești că o mâna de zarzavat e mai puternică decât igiena și că Nohanul puturos, ținut în butoi de plastic e mai sănătos decât un Bordeaux.
   • Like 2
  • @ Valentin
   Leo check icon
   Uite ca suedezii au facut un studiu pe Covid care confirmă ce am spus eu: 40% din cei infestați în zona Stockholm sunt imigranți cu venituri mici.
   • Like 0
  • @ Leo
   Parerist check icon
   Deci la bloc sau in locuinte sociale, si in metrou sunt sanse sa te infectezi mai mari decat la vila si in Volvo? Fix asta au spus si studiile de care vorbeam mai sus facute acum un secol, primul val a lovit in cei mai saraci.
   Insa tu ai impresia ca un imigrant din Suedia e subnutrit si cu imunitatea praf?

   • Like 0
  • @ Parerist
   Leo check icon
   Și atunci de ce contrazici evidența pe care o susțin eu: oamenii săraci sunt mai predispuși la (toate) boli(le)?

   Da, un locuitor al Suediei care are venituri mai mici și educație mai puțină este mai predispus la contractarea de boli (iar studiul făcut pe pacienții cu Covid confirmă acest lucru).
   Altceva?
   • Like 0
  • @ Leo
   Parerist check icon
   N-am negat concluzia articolului, ci am atras atenția că-s altele cauzele. N-are legătură cu imunitatea, nici cu malnutritia ci cu imposibilitatea "distantarii sociale". Imigranții nu-s musai malnutriti, nu mai suntem în 1800.. Și asta n-am citit-o pe un site, ci am experimentat-o pe propria piele.
   Și apropo, studiul tău spune ca 60% dintre cei infectați sunt cu venituri mari.
   • Like 0
  • @ Parerist
   Leo check icon
   Studiul e făcut de suedezi (nu e al meu).
   PS: faptul că restu-s suedezi nu înseamnă neapărat că au și venituri mari.
   • Like 0
  • @ Leo
   @leo Imigrantii cu venituri mici sunt, de regula, needeucati. Ca sa nu mai spun ca unii traiesc in ghetouri, sau alte locuri asemenatoare. De ce Ferentari e sarac si mizerabil? Cati din Ferentari se oamoara cu munca si curatenia? Nu sunt nici macar imigranti.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult