Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

După ce tatăl a devenit primar, afacerile familiei au explodat

Ion Doldurea

Exploziile de la Crevedia sunt o tragedie, dar ce am găsit despre companiile implicate în toată această poveste este... strigător la cer-  am analizat situațiile financiare ale celor mai importante 4 companii controlate de clanul Doldurea (Flagas, Dolgas, Rombeer Cringașu, Ade Gas Oil). Mai jos, o captură cu toate relaționările prin acționar și / sau administrator comun (nu apare Dolgas deoarece este deținută integral de Doldurea Cristian Marian). Concluziile sunt evidente:

  • În 2019, Ion Doldurea este impus de Paul Stănescu la șefia PSD Caracal, unde devine Primar în 2020.
  • În 2020, companiile Flagas și Dolgas sunt transferate pe numele copiilor, firmele se abonează la contractele cu autoritățile locale și veniturile „explodează” (scuze pentru cuvântul folosit în acest context). Veniturile Flagas cresc de la 113 milioane de lei (2019) până la 596 milioane de lei, iar la Dolgas, de la 27 milioane de lei (2020) pana la 87 milioane de lei (2022).
  • Veniturile consolidate pentru cele 4 companii din grup depășesc 1 miliard lei în 2022, iar profitul consolidat trece de 55 milioane de lei. Companiile clanului se dezvoltă excepșional, prin comparație cu orice altă afacere din domeniu.
  • Investițiile realizate de companiile clanului sunt foarte mici, majoritatea banilor se duc către plata dividendelor (35 milioane lei în ultimii 3 ani).


Flagas SRL este în centrul atenției- deține depozitul/ stația de GPL unde s-au petrecut exploziile sâmbătă seara. Salariul mediu brut plătit celor 191 angajați este de 3.300 lei, foarte aproape la nivelul minim pe economie și la jumătate față de media din industrie. Să nu ne mirăm că niște oameni necalificați, plătiți (cel puțin pe cartea de muncă) la nivelul salariului minim pe economie, încearcă să mute gazul într-o cisternă goală folosind un furtun... 

Desigur, fiecare antreprenor este liber să decidă ce face cu profitul, dacă îl reinvestește și se dezvoltă, ori plătește dividende pentru propriul confort. Dar aici avem dreptul să ne întrebăm: 

  • De ce firma Flagas a făcut investiții foarte mici și nu respectă normele de siguranță? 
  • De ce nu avea autorizație de securitate la incendiu? 
  • De ce plătește în medie aproape 200 de angajați cu un salariu mediu foarte aproape de salariul minim, în condițiile în care domeniul de activitate necesită expertiză complexă pentru siguranța societății? 
  • De ce veniturile companiilor au explodat în 3 ani, imediat dupa ce tăticul (fostul acționar) devine primar la Caracal? 
  • Ce au făcut cu cele 35 milioane lei dividende plătite în ultimii 3 ani? Au fost donații făcute către partid pentru susținerea oferită? Au fost șpăgi plătite pentru licitațiile publice câștigate? 

Avem dreptul să ne întrebăm toate acestea pentru că s-a produs o tragedie cu zeci de victime și miliarde de lei pagube. 

NU. 

Toate daunele NU trebuie plătite din fondul de urgență al premierului, adică din banii noștri. 

NU. Suntem furați, murim, ne pierdem sănătatea și patrimoniul (case și mașini arse în incendii), dar suntem despăgubiți tot din banii noștri? Exclus! 

Autoritățile competente (dacă le mai avem) trebuie să răspundă la toate întrebările de mai sus și dacă se depistează probleme legale, atunci cei responsabili trebuie să plătească cu pușcărie și executarea averilor. 

Clanul are zeci de case, terenuri și sute de mii de euro în conturi. Doar atât? 

Dar dividendele de 35 milioane de lei (7 milioane de euro) doar din ultimii 3 ani, unde sunt?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "firmele se abonează la contractele cu autoritățile locale". Cum adică, "se abonează"?
    Nu avem Legea achizițiilor publice?
    Nu avem Agenția Națională pentru Achiziții Publice – ANAP?
    Nu avem Curtea de Conturi a României – CCR?
    Nu avem Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor – CNSC?
    Nu a făcut niciun operator economic contestație la achizițiile publice la care au participat aceste firme?
    Dacă achizițiile au fost făcute corect (adică au câștigat pe bune cu prețul cel mai mic sau au câștigat la punctaj dacă licitațiile au fost pe criterii tehnico-economie) și nicio autoritate din cele de mai sus nu a avut nimic de obiectat, înseamnă că firmele respective sun ok din punct de vedere al “abonării la contractele cu autoritățile locale” iar nenea Iancu tocmai a comis o calomnie.
    Ce nu a fost în regulă: acel punct de lucru din Crevedia funcționa fără avize/autorizații, iar pe acest aspect trebuie mers până în pânzele albe. De fapt suntem fix în același film ca la Colectiv. Nici acolo nu aveau avize ISU și tocmai am văzut cum au scăpat infractorii, cu pedepse reduse.
    Dar răspunsul e deja dat în articol: Ciolacu s-a gândit la toate, adică să apeleze la fondul guvernului, în condițiile în care chiar patronii firmelor criminale ar fi trebuit să asigure de urgență tot ce trebuie pentru familiile sinistrate.
    Cum scăpăm de ciuma asta? Justiția ar trebui decuplată complet de politic, toți cei care împart dreptatea ar trebui aduși din altă țară, să-și facă treaba legați la ochi – așa cum e statuia aia din fața Facultății de Drept sau să fie implementat un sistem de justiție condus de o inteligență artificială, incoruptibilă. Iar pedepsele ar trebui să înceapă cu recuperarea integrală a prejudiciului creat + daune morale și cu interzicerea activării în domeniul respectiv, nu cu condamnări la pușcărie, cu suspendare. Iar în cazul pierderilor de vieți omenești pedepsele ar trebui înzecite. Atunci s-ar face ordine în țara asta.
    • Like 0
  • Astea sunt afaceri de familie. Si nu de ieri de azi. Doldurea "s-a retras" de forma.
    • Like 0
  • Oare cate cazuri de confiscari de la cei cu dosare penale si cu solutii clare de furt sa-au facut in acesti ani de conducere psd-ista ???
    --De ce nu se fac publice ,cazurile ptr a se descuraja fenomenul ,CORUPTIEI ???
    • Like 0
  • Marius check icon
    @Iancu Guda

    " .... încearcă să mute gazul într-o cisternă goală folosind un furtun... "

    Daca-i furtunul potrivit, da, se poate transfera gazul dintr-o cisterna in alta.

    In rest articolul este corect, dar unele detalii tehnice te "depasesc"!
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    la fel ca in cazul parintilor dragatului de la 2 mai. nu o sa se sesizene nimeni in legatura cu afacerile lor, o sa fie declaratii si atat
    • Like 1


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult