Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Și în alte țări se moare. Dar ce doare în România cel mai tare e că la noi se moare cu zile

Explozia de la Crevedia răniți

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Nenorociri se întâmplă peste tot în lume. Dar nu peste tot devin tragedie. Nu peste tot se moare cu zile.

Problema e când țesutul de răspuns - sistem medical, poliție, autorități, plasa aia de siguranță care ar trebui să țină la accidente și ticăloșie - e tot găurit. Și atunci intervine norocul sau nenorocul. Cazi prin sau între găuri.

Și știu că mulți dintre noi încercăm să facem tot ce ține de noi să evităm să ajungem la ruleta asta. Dar uite că sunt momente în care oricare dintre noi poate ajunge tot acolo.

Cam asta e ce am văzut în zilele acestea - tineri omorâți de un șofer drogat care putea fi oprit de poliție înainte de a se urca la volan, o femeie tânără care moare în spital în timp ce cere ajutor și nimeni nu i-l oferă, un nou incendiu și la fel de puțină capacitate de răspuns la mari arși în ciuda unei tragedii care a întors țara pe dos...

Oameni care mor cu zile. Aia doare. Că e de noroc și nu de „nu s-a putut face nimic". Toate sunt nenorociri posibile, anunțate, găuri din sistem pe care le știm, de care ne ferim și de care pare că doar norocul ne salvează de o bubă atât de mare încât să se ducă naibii totul.

Nu știu ce putem face. Și zilele astea mă simt și mai neputincioasă ca oricând. Mi-ar fi plăcut să pot dona sânge, dar nici asta nu pot acum. Ce pot să fac e să vă rog, pe cei ce puteți, să mergeți să donați. La câte găuri și înțepături am tot avut în ultimele luni, ce vă pot promite e că nu doare.

****

Aflați mai mult:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Coruptia ucide! E limpede. Romania, roasa de coruptie de 33 de ani incoace, e praf si pulbere. Din pacate accidente sunt peste tot in lume. Moartea face parte din viata noastra. E capatul nostru de drum, dar sa mori din cauza unei statii GPL care functiona ilegal si de fapt nici nu trebuia sa existe, asta e realitatea unei morti intr-o tara corupta.
  Plus toate celelalte tragedii care s-au petrecut in ultimul timp. Sunt atat de multe si toate ilustreaza la ce nivel a ajuns mizeria.
  Multa sanatate!
  • Like 1
 • Infricosator dar asta este realitatea, dupa 34 de ani cu psd la putere. Trist este ca si ceilalti sunt dominati de dorinta de parvenire si atat. Niciun om cu bune intentii nu ar putea descalci nenorocirea aruncata asupra amaratei de natii de dominatia hienelor psd ce au deprins aceasta natie cu vinderea pe "arginti" a cinstei si corectitudinei. A favorizat toti trantorii societatii care au ajuns sa santajeze statul pentru a obtine privilegii nemeritate. Iar ue este o matroana ce perpetueaza raul cu deciziile pe care le ia.
  • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   De acord cu dvs. Deși nu numai PSD ul a fost la putere. Să zicem că și ceilalți-alde Constantinescu, Băsescu, Joiannis- au fost niște psd-isti vopsiți. Dar dacă includeți UE în cauzele mizeriei- morale în primul rând- în care ne zbatem ,greșiți. Cu toate păcatele ei UE reprezinta singurul garant al democrației în Europa. Alternativa vine de la răsărit....cu drone și rachete...Vă convine așa ceva?
   • Like 0


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult