Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

După o amnezie de cinci ani, statul și-a dat seama că angajatorul nu mi-a plătit contribuțiile. Așa că s-a decis să le recupereze de la mine

La sfârșitul anului 2012, în luna noiembrie, am avut un contract pe drepturi de autor. Suma încasată a fost echivalentul a 450 de euro, iar contribuțiile la fondul de pensie, cele la sănătate și impozitul trebuiau achitate de angajator.

După o amnezie de cinci ani, statul și-a dat seama că angajatorul nu a virat sumele respective și a decis să îmi ceară mie banii. A început cu contribuția la sănătate, calculată de stat la 427 lei. M-am dus la ANAF ca să întreb cum a calculat suma și de ce îmi cere bani pe un an întreg, deși am muncit doar două luni.

Am nimerit un fața unei doamne obosite după două ore de muncă și livide din cauza lipsei de aer, supt de hoardele de contribuabili aflați în aceeași situație ca mine. Funcționara s-a uitat în ecran ca un număr la o mulțime vidă, iar ca să ajungă la anul 2012 a apăsat de 60 de ori pe butonul de la mouse. Nu știa că poate face scroll down pe bara laterală ca să se teleporteze mai repede în trecut. Sau nu voia să câștige timp pentru că, atunci când ești angajat la stat, salariul e același și dacă te grăbești, și dacă nu. Am făcut greșeala să îi spun că m-am făcut PFA abia în 2013. Ca să verifice, a ieșit dintr-un program și a intrat într-altul. Mi-a dat dreptate, iar când s-a întors în sistem a luat-o de la capăt cu cele 60 de click-uri. Mi-au dat lacrimile.

După ce am plătit sănătatea - niște bani de care nu mă pot bucura retroactiv pentru că medicii refuză că încheie contractul cu Casa de Asigurări, și nu-i condamn - statul a zis să încerce și cu formularul 600.

Am mers din nou la ANAF, am depus o cerere la care nu mi s-a răspuns, am vorbit cu un funcționar care a spus că vrea să mă ajute și am plecat.

Aseară am primit decizia de calcul pentru fondul de pensie: 1392 lei. Pentru șase luni, tot din 2012. În total, statul îmi ia 1819 lei din cei 2025 încasați. 

Dacă nu se răzgândește să-mi mai ceară niște bani peste câțiva ani, aș rămâne cu 206 lei și cu o imensă satisfacție: aceea de a fi interacționat cu un stat proaspăt trezit dintr-un somn de cinci ani.

Am vaga senzația că povestea va continua, dar și certitudinea că am obosit. Îmi este tot mai greu să accept că, de 28 de ani, vinovat este sistemul, un animal creat de om și hrănit de un popor de oameni care muncesc. Îmi este tot mai greu să bat drumul la ANAF, o instituție cu oameni goliți de competență și deloc dispuși să-l ajute cu adevărat pe contribuabil. 

Am obosit să formulez cereri la care sistemul dă mereu eroare, să-mi cer un drept consfințit în primul rând de bunul simț și apoi de lege: acela de a mă bucura măcar de jumătate din rodul muncii mele, nu de 10 la sută pe care oricum i-am cheltuit pe drumurile la ANAF, comisioanele de transfer bancar și hârtiile depuse în apărarea mea. Relația cu un stat care funcționează pe baza prezumției de vinovăție în masă, care intră periodic în comă și care are comportamente deviante atunci când se trezește din somn este toxică. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Statul ruman este cel mai mare dusman al cetateanului cinstit, muncitor, onest, platitor a mii de taxe si impozite intru inaltarea clasei pulitice si relicvigioase din aceasta tara blestemata... ESTE SINGURA TARA DIN LUME UNDE MUNCA CINSTITA ESTE CONSIDERATA INFRACTIUNE SI TAXATA CU AMENZI...
    • Like 1
  • Acelasi lucru am patit si eu.
    • Like 0
  • Dupa 5 ani nu se prescriu datoriile la anaf? Datoriile din 2012 se prescriu in ianuarie 2018. Asta daca nu achitaserati partial pana sa intervina prescriptia....
    • Like 0
  • 1. Cine țipa că nu e bună trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat? Acum dacă angajatorul nu vireaza contributiile retinute in termen e bun de plata si/sau puscarie...
    2. Daca prima notificare de plata ti-a fost trimisa dupa 3 ani nu trebuia sa mai platesti nimic. Chit că trebuia să te judeci un pic cu ANAF...
    • Like 0
  • VARLY VARLY check icon
    Imi place descrierea angajatei de la acel ghiseu . Cred ca la angajare ar trebui un test, cam cum este la scoala de soferi examenul la sala. Nu trebuie testate abilitatile de a butona un mouse sau o tastatura, testul ar trebui dat din codul bunelor maniere. Sau ar trebui intrebat acel angajat : ce salar vrei ca sa-ti placa ceea ce faci si sa-i ajuti pe cei ce se prezinta la ghiseu. Imi spunea cineva o data o poveste , era o discutie intre doi angajati. Se plangea unul celuilat ca nu are salar prea mare asa cam cum ar vrea el. Cere o marire de salar, ii spune celalalt. Pai cum sa cer marire de salar ????.....la cat muncesc eu , crezi ca am curaj ??? Putini sunt cei din administratie care-si merita salarul . Primesti un salar frumusel ,dar pleaca si omul multumit de la ghiseu, la asta ma refer.
    • Like 3
    • @ VARLY
      maripos check icon
      Salariul primit la ANAF e chiar "frumusel": de la 6000 in sus. Cred ca ar trebui sa plece destul de multumiti contribuabilii.
      • Like 0
  • Si eu ma numar printre cei care s-au trezit cu o restanta la Anaf, dedusa de niste angajati, bugetari, platiti de noi, neatenti si indolenti. Cred ca este o forma mascata de plata indirecta a restantelor pe care le are primarul sectorului 3. Ganditi-va cati dintre cei care s-au trezit peste noapte cu restante, dispun si de timp si nervi, pt a descurca itele incurcate intentionat de un stat aflat aproape in faliment?
    • Like 0
  • check icon
    4 ore am stat azi la ANAF...dar în final l-am înfrânt pe ANAF, l-am convins că am de plătit doar 500 lei în loc de 1300, cât calculase el ("softul lui Ghiță e greșit dar nu-l putem schimba", mi-a răspuns doamna aia obosită)... O groază de lume, calculatoare blocate... La Trezorerie n-am putut plăti cu cardul... Coridoare pline cu documente de arhivă, ca la groapa de gunoi... De ANAF Cluj zic...
    • Like 2
  • Am patit la fel. Cireasa de pe tort a fost ca la 3 luni dupa ce am platit tot am primit notificare de la ANAF prin care ma someaza sa platesc aceeasi suma altfel imi pune poprire pe conturi. Dupa ce merg cu dovada platii isi dau seama ca functionarul care a operat plata a alocat banii intr-un alt cont. Mutarea banilor dintr-un cont in altul are un termen legal de 45 zile , termen in care procedura de executare isi urmeaza cursul chiar daca eroarea alcoarii banilor intr-un cont gresit le apartine lor. Noaptea mintii
    • Like 0
  • Corina check icon
    Ce porcărie! Toate taxele alea trebuiau să fie calculate ca procente din câștig. Probabil așa au și fost calculate, dar cu penalități pentru întârziere. Pe care nu e corect să le perceapă statul, dacă nu a existat nicio corespondență către contribuabil. Automatizarea din ziua de azi ar trebui să permită verificări periodice în bazele de date și avertismente trimise la timp de către funcționari. Și rămâne în discuție, bineînțeles, responsabilitatea - eludată - a angajatorului... El scapă bine-mersi? Vă înțeleg supărarea. Încă cineva care vrea să plece...
    • Like 2
  • Eu m-am chinuit sa demonstrez ca in perioada cand imi cereau ei asigurarea de sanatate pe 3 ani, eram studenta. Am avut un soc cand am vazut hartia de la ANAF cu suma aia imensa pe ea. Din fericire s-a rezolvat, dar cu vreo cinci drumuri pe al ei, facut cereri si vorbit cu persoane diferite, fiecare cu alte explicatii.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon