Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

După suta de euro pentru Cumințenie, MAE român „încurajează” Rusia să meargă mai departe cu generozitatea

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat după ce Ambasada Rusiei a făcut o „donație” de 100 de euro pentru Cumințenia Pământului și a difuzat un clip video în care prezintă o viziune proprie asupra relațiile dintre România și Rusia.

„Apreciem contribuția Ambasadei Federației Ruse la recuperarea patrimoniului național românesc și o încurajăm să continue această abordare”, se arată într-un comunicat trimis de MAE.

Fraza este o aluzie la tezaurul României care a fost trimis în Rusia în Primul Război Mondial și pe care Rusia nu l-a mai restituit niciodată.

„Totodată, încurajăm susținerea campaniei de către orice actor public sau privat, în spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului român.

Pare însă mai puțin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federației Ruse, mesaj care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale. Aceasta cu atât mai mult, cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsura să se pronunțe este Comisia comună de istorici româno-rusă al cărei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care țin de istorie, în vederea consolidării încrederii reciproce.

Pentru informații legate de campania oficială derulată de Ministerul Culturii, vă invităm să vizitați pagina de internet www.brancusiealmeu.ro”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, și care e problema? S-a trezit Cristi Diaconescu să facă pe viteazul. Nu știu ce a zi cînd ambasadorul american s-a fotografiat cu steagul secuiesc.
    • Like 0
  • Cel puțin aurul (93,4 tone de aur, formată din 91 de tone de monede istorice de aur și 2,4 tone de lingouri de aur - sursa Wikipedia) ar fi putut fi împărțit sărăcimii (talpa țării, cum era numită curent de politicienii vremii), în loc de acestă aventură, care de la început se vedea limpede că se va sfârși prost.
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult