Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Donează un cent pentru Rusia” - reacția românilor jigniți de „donația” de 100 de euro a Ambasadei Rusiei. Iohannis: În România, cetățenii pot protesta

Românii s-au simți jigniți de gestul Ambasadei Rusiei de a dona „modesta” sumă de 100 de euro pentru Cumințenia Pământului și au organizați, marți seară, în fața Ambasadei Federației Ruse la București, un eveniment de protest, sub deviza: „Donează un cent pentru Rusia”.

„Ambasadorul Rusiei a anunțat cu mândrie că a donat 100 de euro pentru Cumințenia Pământului. Considerăm că suntem jigniți, așa că vă invit să returnăm bacșisul în monede cât mai mic. 

Un cent ar fi suficient dacă ne-am aduna suficienți. Oricum, ar fi bine să nu rămânem datori, așa cum sunt rușii față de noi cu niște zeci de tone de aur, dacă ne oprim doar aici”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului. 

Ambasada Rusiei a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a donat o sumă „modestă” pentru achiziționarea sculpturii lui Brâncuși, însoțind informația de o chitanță și de un videoclip de propagandă. Materialul filmat este o replică la clipul agenției Papaya, care a vrut să stimuleze astfel donațiile.

Rugat de jurnaliști să comenteze pe marginea donației, șeful statului, Klaus Iohannis, a replicat. „Nu comentez acțiunile unei ambasade străine. Asta va face MAE”.

În legătură cu protestul „Donează un cent pentru Rusia”, șeful statului a spus: „Dacă oamenii s-au simțit jigniți și vor să își arate liber și democratic dezacordul, România e o țară unde astfel de acțiuni sunt posibile”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa ne respecte rusii? Este adevarat ca suntem un popor cult latin care ne tragem din daci si ne inchinam la religie bulgara. Eu zic sa stam linistiti, sa hatzanam coliva la mort cu prosoape de toaleta legate de oglinzi, sa trecem pe sub masa, isaia dantuieste, lumanari in batista si sa pupam chipuri cioplite si morti. Asa ca luati suta de euro, frecati-o de barba ca ie buni si aia.
    • Like 0
  • Daca ai de a face cu un mitocan nu cred ca trebuie sa-i raspunzi cu aceeasi moneda intrucat vei arata ca esti marcat de gest.Cred ca fara valva in presa faca atitudine ca si cum nu s-a intamplat nimic poti arata celuilalt cat de mic este.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult