Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

E bine. Investitorii străini au repatriat zeci de miliarde de euro

„Scandalos! În ultimii 10 ani investitorii străini au repatriat din România venituri de zeci de miliarde de euro!" E o afirmație care mă mir că nu a apărut pe nicio pagină de ziar cu litere îngroșate și mari, sau că nu a fost încă rostită de nicio personalitate cu o agendă populistă. 

Câte breaking news-uri și talk-show-uri nu s-ar face pe o astfel de temă, câte forumuri online nu s-ar umple de comentarii indignate, câte site-uri naționaliste nu ar încărca și împărți informația, câți compatrioți nu s-ar arata imediat scandalizați de o astfel de situație... O informație care nu ar face decât să dovedească faptul că România este spoliată din greu de capitalurile străine. Zeci de miliarde de euro ieșiți din România în loc să se regăsească în salariile românilor. Incalificabil.

Dar haideți să privim mai atent la această valoare și să punem lucrurile în context. Balanța de plăți a României arată că nerezidenții au realizat venituri din investiții directe de 24 de miliarde de euro în ultimii zece ani. Asta înseamnă aproximativ 2,4 miliarde pe an. La un sold al investițiilor străine directe de 35 de miliarde de euro acum 10 ani și un estimat de 69 de miliarde de euro la sfârșitul lui 2016, randamentul anual calculat prin raportarea la soldul mediu al investițiilor străine a fost cam de 4,6%. Merită subliniat faptul că în investițiile străine directe au fost incluse aporturile de capital, profiturile reinvestite și creditele acordate în interiorul grupului de firmele mamă. Vi se mai pare mult?

Este cam ceea ce ați obține investind într-un titlu de stat în lei la 20 de ani. Practic toate sumele pe care le veți primi în această perioadă vor dubla plasamentul dumneavoastră inițial. Deci statul vă va returna în timp dublul sumei primite. Și suspectez că pe dumneavoastră nu vă va acuza de lăcomie pentru asta.

Desigur, luate izolat, sumele par imense și pe asta contează și cei care le folosesc rupte din context. Ei vor fi cei care se vor scandaliza peste zece ani pentru faptul că investitorii au cumpărat țara pe gratis pentru că și-au repatriat integral toate sumele investite. Omițând însă un lucru extrem de important. Valoarea unui euro obținut astăzi din investiție este cu mult mai mare decât valoarea unui euro incert obținut peste douăzeci de ani. Pentru că pur și simplu habar nu ai de ce context economic și politic vei avea parte în următorii douăzeci de ani. Motiv pentru care nici nu va exista vreodată o rată de succes a investițiilor de 100%. O parte dintre investitori vor pierde banii investiți, parțial sau total.

Iar ca să înțelegeți la ce mă refer, vă întreb: ce scenariu de fiscalitate ar trebui să folosească un investitor pentru următorii 10 ani în planul sau de afaceri? Îmi veți răspunde că habar nu aveți, nici măcar pentru 2018. Quod erat demonstrandum… 

Ce ați face în acest caz? Ați încerca să recuperați investiția mai repede, nu? Ar fi un comportament absolut rațional. Cu cât profilul de risc al unei țări este mai ridicat, cu atât investitorii așteaptă un randament investițional mai mare, pentru a justifica riscul pe care și-l asumă. Acesta a fost în mod constant și cazul României în ultimele decenii, motiv pentru a acuza "lăcomia investitorilor", care însă nu a fost în majoritatea cazurilor decât expresia relației fundamentale care guvernează toate piețele financiare, indiferent de coordonatele geografice: risc mare-randamente investiționale mari.

Deci inconsecvența politicilor economice din România, răzgândelile, ezitările, declarațiile pripite au sfârșit prin a stimula apetitul pentru rate mari de rentabilitate: fie prin oferirea de prețuri sub media regiunii pentru activele românești, fie prin repatrierea rapidă a veniturilor din investiții, care ar fi rămas probabil într-o cantitate mai mare în România dacă mediul legislativ și economic ar fi fost mai predictibil. Cu alte cuvinte, inconsecvența are un preț. 

Fără doar și poate că au fost și mai sunt excese. Până la urmă, transferul de profit către exterior nu s-a inventat în România și este o problemă cu care se confruntă toate țările. Dar în mod cert, România nu ar fi avut nicio șansă să atingă nivelul actual de dezvoltare fără contribuția substanțială a capitalului străin. Mult trâmbițata reindustrializare nu ar fi avut și nu va avea nicio șansă fără intrările constante de capital străin. Ne place sau nu, România nu are suficient capital autohton și, aparent, nici nu avem vocația de a-l acumula, ci mai degrabă de a-l risipi îndată ce se acumulează. Din acest motiv, culpabilizarea capitalului străin pentru propriile noastre slăbiciuni va sfârși prin a ne duce în fundătura subdezvoltării.

Datele financiare ale companiilor luate în izolare pot induce mesaje eronate sau manipulatoare dacă nu sunt judecate în context. Când cineva vine și spune: „Firma X a realizat venituri de sute de milioane de lei pe an din salariile sau pensiile românilor", pasul următor ar trebui să fie să ne întrebăm: „Dar ce cheltuieli a avut? Cât a investit în România? Cât și-a recuperat din investiția inițială? După cât timp?"

Deoarece capitalul va alege doar destinațiile unde se va putea înmulți prin asumarea unui risc rezonabil. Adevărul incomod este că nu noi îl alegem pe el, ci el ne alege pe noi. Și coada e destul de mare... Ceea ce înseamnă că profit, profit repatriat, dividende, nu ar trebui să fie vorbe de ocară. Beneficiile politicianiste pe termen scurt sunt minore în comparație cu pierderile serioase de imagine pe termen lung.

 Jocul cu cuvintele trebuie să înceteze.

Articol publicat pe blogul autorului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Erau banii Romaniei ? Omul face afaceri si isi trage banii , plateste impozit unde vrea pe acei bani . Democratie si piata de desfacere libera. Sau nu am inteles EUROZONE? Orcum aceste prostii populiste sunt facute sa se umple toti prostii de draci ca le pleaca , chipurile , banii din tara . Cand de fapt fara acei investitori , cerseam unu de la altul lapte si paine.
  • Like 0
 • Această adevărată crimă îndreptată împotriva Măriei Sale Poporul Român, ar trebui pedepsită cu moartea, cloaca politică părtașă la aceste repatrieri de sute de miliarde de $ și €, fiind trădătoare de neam. În 27 de ani de comunism cu cagulă de tovarăș reeșapat în domn, România și implicit poporul român au fost ”trași în piept” de tot felul de hiene, de toate naționalitățile cu concursul larg al oamenilor de la putere : miniștrii, parlamentari, manageri de mari intreprinderi, cămătari criminali deghizați în bănci, etc. Așa ne putem da seama cât de bogată este sau...a fost țara noastră, pentru că nici o altă țară din Europa nu ar fi fost după așa o devalizare a economiei încă în picioare. Ce așteaptă lumea, de ce nu iau topoarele și coasele și să repete 1907 ?
  • Like 2
 • ...transferul de profit către exterior nu s-a inventat în România și este o problemă cu care se confruntă toate țările, spuneţi dumneavoastră. Şi mai spuneţi că fără capitalul străin România nu se dezvolta. OK, aşa este. Dar de ce capitalul românesc este tratat altfel? De ce ăştia sunt arestaţi pentru că îşi angajează nevasta sau fiica la srl? Adică străinul exportă (fură!) profitul şi DNA-ul merge la o fermă de porci românească şi-l întreabă pe patron ce relaţie are cu sine însuşi...

  Domnule Crăciun, DNA-ul tocmai ce a fost la o fermă de porci din Teleorman, care se presupunea că este a fiului lui Liviu Dragnea, şi l-a reţinut pe patron.
  Întrebări puse de procurori:
  - Ce relaţie aveţi cu dumneavoastră înşivă?
  - Ce relaţie aveţi cu fiica şi soţia dumneavoastră?
  - Ce face soţia dumneavoastră cu cei 1 500 de LEI/LUNĂ?

  Astea sunt întrebări? Prima întrebare este Freud...

  Eu am înţeles că firmele străine trebuie lăsate să externalizeze (fure) profitul, dar de ce capitalul românesc este hingherit? De ce nu aveţi puncte de vedere şi cu privire la capitalul românesc? Că firmele străine au deja prea mulţi avocaţi.

  Cum este posibil ca să închidem ochii atunci când firmele străine externalizează (fură) profitul din România, dar ne preocupă de ce şi-a angajat un patron nevasta la srl-ul lor? De ce nu vă revoltă asemenea exemple?
  Ioan Nicolae a primit puşcărie pentru că a beneficiat de gaze la preţ suvenţionat şi a exportat producţia... PRODUCŢIA, nu PROFITUL! Alt exemplu...

  De ce nu vă interesează şi capitalul românesc? Pe dumneavoastră şi mulţi alţii...
  • Like 0
  • @ Constantin
   Care capital romanesc și care hingherit?? Păi hai sa ne uitam de exemplu la Transavia. Printre cei mai importanți producători de carne de pasăre regionali. Capital românesc, luat de la 0, se bate cu oricine pe piața de profil. Ce face statul român pentru el fata de statul maghiar, să zicem? Îi dă subvenții mai mici și plătite de cu întârziere. Și atunci cine higherește capitalul autohton??? N-am loc aici sa pun o lista a premierilor din 89 încoace, sa vezi câți sunt din actuala coaliție PSD Alde
   N-am nici vreme să îți demontez și alte ziceri de ale tale pe acolo. Cu exemple. Dar poate o sa o fac totuși.
   • Like 3
  • @ Republican
   Încerc să-ţi răspund, deşi este greu...
   Păi dacă Transavia este batjocorită de statul ăsta, atunci înseamnă că eşti de acord cu mine. Unii sunt batjocoriţi într-un fel, alţii în alt fel... tot aia... Că nu înţeleg. Nu-ţi dau suvenţii sau te ia DNA-ul pentru că ţi-ai angajat nevasta le srl-ul vostru.
   Sunt de acord cu tine, tu de ce nu eşti de acord cu mine?
   Eu înţeleg dacă înţelegi, dar tu înţelegi dacă înţeleg?
   • Like 0
  • @ Constantin
   Statul este de 20 din 27 de ani reprezentat de cei pe care ii tot preaslavesti tu. Capitalul străin face ce trebuie sa facă : PROFIT. Ar face-o și cel românesc dar fie este batjocorit de alde (sic!) Dragnea, Ponta, Năstase fie este clădit fals pe afaceri dubioase. Fie (majoritatea) pe achiziții publice, fie fentează statul cu acordul său tacit(adică îl mituiește). Exemple din ultima categorie? Petromidia, Astra, Carpatica Asig, etc. Așa că, să nu dăm vina pe capitalul străin pentru că cel autohton o duce prost.
   • Like 5
  • @ Republican
   Eu nu preaslăvesc pe nimeni. Am votat PSD-ul şi îi mai dau ceva timp...
   N-a condus PSD-ul 20 de ani. A fost CDR-ul 4 ani, Băsescu 10 ani...Iar de furat au furat toţi, la braţ cu multinaţionalele, care, desigur, au creat locuri de muncă... Toate exemplele tale nu valorează cât jaful de la ANAP de pe vreme ălora pe care îi preaslăveşti. Să nu vorbim despre achiziţii publice fentate că se supără Udrea...
   Iar capitalul românesc a fost batjocorit de toţi. Pe rând şi în grup. Las-o naibi de politică. Noi ne certăm ca proştii şi ei deschid conturi în Panama.
   • Like 1
  • @ Republican
   Trăim vemuri grele, asta este sigur.
   • Like 0
 • check icon
  Investitiile straine sunt una, iar transferul de profit prin ,,inginerii financiare ” sunt alta.
  Nimeni nu are nimic cu cei care au investit, au obtinut profit, au platit impozitul iar pe urma au repatriat profitul. Probleme sunt cu cei care an de an nu obtin profit, desi ar trebui sa obtina, profitul fiind de fapt transferat in strainatate prin inginerii financiare, fara sa se plateasca impozit catre stat.
  • Like 1
 • Aceeași poveste, investitorii și capitalurile străine sunt sfinte iar românii sunt leneși și încasează prea mult pentru cât de productivi sunt, m-am plictisit de această placă! Descrieți tot tabloul, facilitățile primite de capitalurile străine, terenuri, scutiri de taxe etc, capitalul autohton nu a avut acces... Trebuie să oprim această păcăleală întreținută și cu astfel de articole!
  • Like 1
  • @ Calin Batran
   check icon
   Nu sunt de acord!
   Ai posibilitatea de a accesa -cu plan de afaceri bun- fondurile europene. Chiar luna asta se deschid vreo 4 linii- una dintre ele oferind pana la 2 milioare de euro pentru imm, pe productie. Cati romani se vor baga? Stii cate piedici sunt puse de putorile care se "ocupa" de dosare la Ministerul Fondurilor? Astea tot strainii le-au facut? Ca sa nu se dezvolte capitalul romanesc? Sau jegurile umane de la "stat" care crapă de invidie ca vecinul ar putea avea o capră?
   Realitatile astea le traim din 90 incoace: jefuitori ai vechilor moşteniri comuniste, banii partidului si averea UTC-ului diparute fara urma..
   Astea tot strainii le-au exportat?
   Sau cumva...televizoristii de serviciu care dau apa la moara celor care au jefuit tara si acum isi numesc beizadelele in fruntea organizatiilor, sau, daca nu pot, şi le pun paravan la societati de jumulit banii tarii prin licitatii contrafacute?
   • Like 2
  • @ Calin Batran
   Rad de mor citind cometariile pe aceasta tema . My friends , statul te fura de te ia dracu , platesti bani la siguranta si te bat rommi pe strada , platesti asigurari si intra unu cu bmw inmatriculat in bulgaria in tine si iti mai da si bataie , platesti bani la mediu si nu o sa mai ai unde sa faci un gratar , cat despre curatenie .... , platesti orice si nu ai nici o facilitate , iar noi ne intrebam de ce isi duc multinationalele profitul in alta tara . Pai ce sa faca aici ? . Pana la urma , 80% din angajatii romani sun la aceste multinationale . Sa ii angajeze romanii si sa le dea acelasi salarii. Numai ca la romani cel mai mare sal este 1000 Ron . Cam asa sta treaba . Ma doar in 14 unde isi duce multinationala banii atata timp cat din banii mei nu se face nimic . Doar se fura .
   • Like 0
 • check icon
  Din păcate politicienii de doi lei, se adresează (direct sau prin interpuşi) tot unui public de doi lei, ignorant, inadaptat, frustrat, cu memorie utilă scurtă şi culmea şi cu drept de vot egal cu oamenii normali, public ce nu va pricepe logica de bun simț a investiților in general şi va pune botul la ce vor stăpânii lor politicienii şmecheri populişti. La fel e peste tot în lume, de aceea cei ce conduc iubesc şi încurajează ignoranța maselor.
  • Like 6


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult