„Scandalos! În ultimii 10 ani investitorii străini au repatriat din România venituri de zeci de miliarde de euro!" E o afirmație care mă mir că nu a apărut pe nicio pagină de ziar cu litere îngroșate și mari, sau că nu a fost încă rostită de nicio personalitate cu o agendă populistă.
Câte breaking news-uri și talk-show-uri nu s-ar face pe o astfel de temă, câte forumuri online nu s-ar umple de comentarii indignate, câte site-uri naționaliste nu ar încărca și împărți informația, câți compatrioți nu s-ar arata imediat scandalizați de o astfel de situație... O informație care nu ar face decât să dovedească faptul că România este spoliată din greu de capitalurile străine. Zeci de miliarde de euro ieșiți din România în loc să se regăsească în salariile românilor. Incalificabil.
Dar haideți să privim mai atent la această valoare și să punem lucrurile în context. Balanța de plăți a României arată că nerezidenții au realizat venituri din investiții directe de 24 de miliarde de euro în ultimii zece ani. Asta înseamnă aproximativ 2,4 miliarde pe an. La un sold al investițiilor străine directe de 35 de miliarde de euro acum 10 ani și un estimat de 69 de miliarde de euro la sfârșitul lui 2016, randamentul anual calculat prin raportarea la soldul mediu al investițiilor străine a fost cam de 4,6%. Merită subliniat faptul că în investițiile străine directe au fost incluse aporturile de capital, profiturile reinvestite și creditele acordate în interiorul grupului de firmele mamă. Vi se mai pare mult?
Este cam ceea ce ați obține investind într-un titlu de stat în lei la 20 de ani. Practic toate sumele pe care le veți primi în această perioadă vor dubla plasamentul dumneavoastră inițial. Deci statul vă va returna în timp dublul sumei primite. Și suspectez că pe dumneavoastră nu vă va acuza de lăcomie pentru asta.
Desigur, luate izolat, sumele par imense și pe asta contează și cei care le folosesc rupte din context. Ei vor fi cei care se vor scandaliza peste zece ani pentru faptul că investitorii au cumpărat țara pe gratis pentru că și-au repatriat integral toate sumele investite. Omițând însă un lucru extrem de important. Valoarea unui euro obținut astăzi din investiție este cu mult mai mare decât valoarea unui euro incert obținut peste douăzeci de ani. Pentru că pur și simplu habar nu ai de ce context economic și politic vei avea parte în următorii douăzeci de ani. Motiv pentru care nici nu va exista vreodată o rată de succes a investițiilor de 100%. O parte dintre investitori vor pierde banii investiți, parțial sau total.
Iar ca să înțelegeți la ce mă refer, vă întreb: ce scenariu de fiscalitate ar trebui să folosească un investitor pentru următorii 10 ani în planul sau de afaceri? Îmi veți răspunde că habar nu aveți, nici măcar pentru 2018. Quod erat demonstrandum…
Ce ați face în acest caz? Ați încerca să recuperați investiția mai repede, nu? Ar fi un comportament absolut rațional. Cu cât profilul de risc al unei țări este mai ridicat, cu atât investitorii așteaptă un randament investițional mai mare, pentru a justifica riscul pe care și-l asumă. Acesta a fost în mod constant și cazul României în ultimele decenii, motiv pentru a acuza "lăcomia investitorilor", care însă nu a fost în majoritatea cazurilor decât expresia relației fundamentale care guvernează toate piețele financiare, indiferent de coordonatele geografice: risc mare-randamente investiționale mari.
Deci inconsecvența politicilor economice din România, răzgândelile, ezitările, declarațiile pripite au sfârșit prin a stimula apetitul pentru rate mari de rentabilitate: fie prin oferirea de prețuri sub media regiunii pentru activele românești, fie prin repatrierea rapidă a veniturilor din investiții, care ar fi rămas probabil într-o cantitate mai mare în România dacă mediul legislativ și economic ar fi fost mai predictibil. Cu alte cuvinte, inconsecvența are un preț.
Fără doar și poate că au fost și mai sunt excese. Până la urmă, transferul de profit către exterior nu s-a inventat în România și este o problemă cu care se confruntă toate țările. Dar în mod cert, România nu ar fi avut nicio șansă să atingă nivelul actual de dezvoltare fără contribuția substanțială a capitalului străin. Mult trâmbițata reindustrializare nu ar fi avut și nu va avea nicio șansă fără intrările constante de capital străin. Ne place sau nu, România nu are suficient capital autohton și, aparent, nici nu avem vocația de a-l acumula, ci mai degrabă de a-l risipi îndată ce se acumulează. Din acest motiv, culpabilizarea capitalului străin pentru propriile noastre slăbiciuni va sfârși prin a ne duce în fundătura subdezvoltării.
Datele financiare ale companiilor luate în izolare pot induce mesaje eronate sau manipulatoare dacă nu sunt judecate în context. Când cineva vine și spune: „Firma X a realizat venituri de sute de milioane de lei pe an din salariile sau pensiile românilor", pasul următor ar trebui să fie să ne întrebăm: „Dar ce cheltuieli a avut? Cât a investit în România? Cât și-a recuperat din investiția inițială? După cât timp?"
Deoarece capitalul va alege doar destinațiile unde se va putea înmulți prin asumarea unui risc rezonabil. Adevărul incomod este că nu noi îl alegem pe el, ci el ne alege pe noi. Și coada e destul de mare... Ceea ce înseamnă că profit, profit repatriat, dividende, nu ar trebui să fie vorbe de ocară. Beneficiile politicianiste pe termen scurt sunt minore în comparație cu pierderile serioase de imagine pe termen lung.
Jocul cu cuvintele trebuie să înceteze.
Articol publicat pe blogul autorului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Domnule Crăciun, DNA-ul tocmai ce a fost la o fermă de porci din Teleorman, care se presupunea că este a fiului lui Liviu Dragnea, şi l-a reţinut pe patron.
Întrebări puse de procurori:
- Ce relaţie aveţi cu dumneavoastră înşivă?
- Ce relaţie aveţi cu fiica şi soţia dumneavoastră?
- Ce face soţia dumneavoastră cu cei 1 500 de LEI/LUNĂ?
Astea sunt întrebări? Prima întrebare este Freud...
Eu am înţeles că firmele străine trebuie lăsate să externalizeze (fure) profitul, dar de ce capitalul românesc este hingherit? De ce nu aveţi puncte de vedere şi cu privire la capitalul românesc? Că firmele străine au deja prea mulţi avocaţi.
Cum este posibil ca să închidem ochii atunci când firmele străine externalizează (fură) profitul din România, dar ne preocupă de ce şi-a angajat un patron nevasta la srl-ul lor? De ce nu vă revoltă asemenea exemple?
Ioan Nicolae a primit puşcărie pentru că a beneficiat de gaze la preţ suvenţionat şi a exportat producţia... PRODUCŢIA, nu PROFITUL! Alt exemplu...
De ce nu vă interesează şi capitalul românesc? Pe dumneavoastră şi mulţi alţii...
N-am nici vreme să îți demontez și alte ziceri de ale tale pe acolo. Cu exemple. Dar poate o sa o fac totuși.
Păi dacă Transavia este batjocorită de statul ăsta, atunci înseamnă că eşti de acord cu mine. Unii sunt batjocoriţi într-un fel, alţii în alt fel... tot aia... Că nu înţeleg. Nu-ţi dau suvenţii sau te ia DNA-ul pentru că ţi-ai angajat nevasta le srl-ul vostru.
Sunt de acord cu tine, tu de ce nu eşti de acord cu mine?
Eu înţeleg dacă înţelegi, dar tu înţelegi dacă înţeleg?
N-a condus PSD-ul 20 de ani. A fost CDR-ul 4 ani, Băsescu 10 ani...Iar de furat au furat toţi, la braţ cu multinaţionalele, care, desigur, au creat locuri de muncă... Toate exemplele tale nu valorează cât jaful de la ANAP de pe vreme ălora pe care îi preaslăveşti. Să nu vorbim despre achiziţii publice fentate că se supără Udrea...
Iar capitalul românesc a fost batjocorit de toţi. Pe rând şi în grup. Las-o naibi de politică. Noi ne certăm ca proştii şi ei deschid conturi în Panama.
Nimeni nu are nimic cu cei care au investit, au obtinut profit, au platit impozitul iar pe urma au repatriat profitul. Probleme sunt cu cei care an de an nu obtin profit, desi ar trebui sa obtina, profitul fiind de fapt transferat in strainatate prin inginerii financiare, fara sa se plateasca impozit catre stat.
Ai posibilitatea de a accesa -cu plan de afaceri bun- fondurile europene. Chiar luna asta se deschid vreo 4 linii- una dintre ele oferind pana la 2 milioare de euro pentru imm, pe productie. Cati romani se vor baga? Stii cate piedici sunt puse de putorile care se "ocupa" de dosare la Ministerul Fondurilor? Astea tot strainii le-au facut? Ca sa nu se dezvolte capitalul romanesc? Sau jegurile umane de la "stat" care crapă de invidie ca vecinul ar putea avea o capră?
Realitatile astea le traim din 90 incoace: jefuitori ai vechilor moşteniri comuniste, banii partidului si averea UTC-ului diparute fara urma..
Astea tot strainii le-au exportat?
Sau cumva...televizoristii de serviciu care dau apa la moara celor care au jefuit tara si acum isi numesc beizadelele in fruntea organizatiilor, sau, daca nu pot, şi le pun paravan la societati de jumulit banii tarii prin licitatii contrafacute?