Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Următorul pas în slăbirea României: subminarea popularității armatei

„Coexistența dintre un buget de apărare la standardele europene și bugete de sănătate și educație la standarde africane va fi calea sigură pentru a transforma, în percepția publică, armată într-o castă. În spiritul agresiunii acinetice, această fisură apărută între armată și populație ar veni mănușă, și cu cât o astfel de discrepanță majoră va fi menținută mai mult, cu atât mai bine. Până la urmă, armata este în momentul de față în topul încrederii populației, deci orice fisură în acest fundament de încredere, prin alocarea, ca țara europeană, a celui mai mare procent din veniturile bugetare pentru apărare, nu ar face decât să șubrezească în timp simpatia populației, din cauza perpetuării lipsurilor în alte domenii", afirmam acum câteva luni în postarea „Agresiunea împotriva României încurajată și de ei și de noi".

Și iată, confirmarea acestei ipoteze a venit mai repede decât mă așteptam. Scandalul pensiilor speciale plătite unora dintre ofițerii armatei române subminează imaginea uneia dintre cele mai populare instituții din România. Pensii de zeci de ori mai mari decât pensia medie a țării, plătite timp de zeci de ani fără nicio legătură cu contribuțiile avute de-a lungul perioadei active, și ea mai scurtă decât media națională. Și, pentru că nu era suficient calculul arbitrar pe baza căruia s-au calculat pensiile speciale, mecanismul de indexare a lor, atât la inflație cât și la salariile ofițerilor activi, nu a făcut decât să crească exponențial mărimea pensiilor speciale, care pe alocuri au depășit chiar și salariul beneficiarului înainte de pensionare. Suntem o țară unică…

Informația nu este nouă. Sistemul funcționa deja de câțiva ani. Dar lucruri precum acestea erup atunci când bugetul crapă sub greutatea cheltuielilor angajate fără discernământ și care, în ultima instanță, duc la ajustări dureroase pentru marea majoritate a populației. Pentru că pensii imense raportate la valoarea contribuțiilor sociale nu înseamnă decât că nota de plată va fi achitată din greu de toți ceilalți. Nu există alternative. Iar beneficiarii nu se pot aștepta la un premiu de popularitate.

Credeți că exagerez? Citiți comentariile cititorilor scrise pe site-urile de știri care au publicat zilele acestea știri pe tema pensiilor speciale din armată pentru a înțelege prejudiciul de imagine creat corpului de ofițeri superiori ai armatei. Știu, mi se va spune că pensiile erau plătite din bugetul de apărare. Dar vreau să cred că bugetul de 2% este legat în primul rând de calitatea echipamentelor pe care le oferim militarilor noștri, și nu de pensiile pe alocuri galactice pe care ei le primesc. Iar în țara cu cel mai mic buget din Europa raportat la mărimea economiei, efortul bugetar în acest sens este imens, în detrimentul multor altor capitole bugetare.

Corecția metodologiei este binevenită și era demult necesară, iar unii ar putea argumenta că, chiar și așa, este insuficientă, atâta vreme cât menține anomaliile acumulate în ultimii ani. Păcatul originar a fost de fapt momentul în care această metodologie de calcul și indexare a pensiilor speciale a fost gândită și pusă în practică. Lăcomia unor beneficiari împreună cu naivitatea unor decidenți au făcut un grav deserviciu armatei române prin identificarea conducătorilor săi cu o pătură de privilegiați. O castă, după cum spuneam.

În ce privește valul de pensionari cu care se confruntă acum armata, deplâns de oficiali pentru faptul că e vorba de oameni aflați la maturitatea carierei profesionale, problema este din nou simplă. Cine a gândit o lege care să permită unor oameni aflați în vârful competenței, în calificarea cărora s-au investit foarte mulți bani, să se pensioneze la apogeul calificării lor? De vină nu sunt cei care se pensionează și care profită de oportunitatea de a avea în floarea vârstei o pensie la care milioane de români nici nu visează. De vină sunt cei care au gândit un sistem care să permită slăbirea armatei prin plecarea profesioniștilor, aruncând investițiile făcute în pregătirea lor la groapa de gunoi. 

Am să repet un avertisment făcut și cu alte ocazii. Cine își dorește slăbirea României nu trebuie să o atace din afară, e suficient să cultive slăbiciunile unora dintre noi aflați în funcție de decizie: nepriceperea, lăcomia și orgoliul. Și apoi totul vine de la sine...

La urma urmei, camuflajul perfect pentru reaua intenție este pădurea incompetenței.

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dalex check icon
    Cei care critica ar trebui sa spuna cat valoareaza viata lor. Sunt dispusi sa-si riste viata in "teatrele de operatiuni " pentru o "viitoare pensie astronomica" ? Si daca nu mai ajungi la pensia "astronomica" ?
    • Like 0
  • Urmatorul pas in slabirea Romaniei, gasesc ca este o exprimare eufemistica si nefericita. Adevarul, marfa proasta, de mana cu realitatea orfana, de tara, tipa din toti rarunchii...Romania este praf si pulbere. La toate capitolele. Si, o paranteza,mare... Am toata stima pentru evrei. De ce? Sunt patrioti si uniti, romanii, categoric nu sunt uniti, iar patriotii au numele scrise pe coloana din biserica sau la cimitir. Am numarat patru barbati din aceiasi familie ucisi in razboi. Din pacate, aceasta familie de tarani romani autentici si patrioti nu a avut parte de ceva gen;"Salvati soldatrul Ryan" si nici de pensii fabuloase. Dar, sa revenim la evrei. Au avut un vis, o tara a lor. Odata plecati englezii, au ramas singuri, inconjurati din toate partile de arabi. Refugiati, supravietuitori ai lagarelor, oameni de afaceri, toti si-au strans mana si au pornit la construit. O tara, Israel. Nu si-au taiat padurile, ca nu le aveau, nu si-au vandut pamantul, abia primit, au construit o industrie de aparare si agricultura in desert. Au inceput prin a cumpara utilaje pentru a fabrica arme, au sfarsit prin a fi unica tara cu armament ultramodern, la zi, De arma nucleara. ce sa mai vorbim, ei singuri o a au in tot orientul mijlociu. Din peninsula Sinai, retrocedata mai apoi egiptenilor au facut oaza de verdeata. Agricultura moderna, drip irigation in desert. Finante, ce sa mai vorbim. O tara puternica care isi dicteaza propriile conditii. Cel mai mult mi-a placut la evrei, cat de bine s-au impacat ei cu tortionarii si cat de reconciliatori au fost cu calaii lor. Au dat si un exemplu, cu Adolf Eichmann, au trimis un comando, intr-o tara straina pentru al rapi si aduce in fata justitiei. Judecat, condamnat, spanzurat, incinerat iar cenusa aruncata in mare in afara teritoriului Israelului. Asta a fost mesajul lor pentru dusmani. Natalitatea este stimulata si incurajata, infrastructura functionala, nu si-au vandut flota sau industria, justitia functioneaza, sanatatea la fel. Coruptie, au si ei, exista peste tot, limitata la nivelul la care sa nu dauneze ori sa subrezeasca statul Israel. Si mai e ceva, generalii lor, sunt platiti si pregatiti de lupta. Nu de alta dar la ei glontul trece ca vantul si ca gandul prin talonul de pensii. Si la noi, din pacate. Evreii au construit un stat puternic.....cat despre noi......,
    Romania de astazi, vlaguita de resurse si forta umana, metastazata de coruptie si condusa diletant, va colapsa imediat, odata cu terminarea injectiei de fonduri europene. Romanii plecati pe alte meleaguri si-au cam luat si familiile, bani nu mai trimit in tara ca inainte.....Bomboana pe coliva natiunii, majoritatea romanilor plecati afara sunt cei care au prins ceva cheag initial in Romania, ceva gen clasa medie. Americanii, au o vorba, given to the highest bidder. se da celui care liciteaza mai mult. Deocamdata pentru Romania liciteaza U.E si Statele Unite, norocul nostru. Ar mai fi chinezii ori rusii, ca alternativa. O eventuala iesitre din U.E a Romaniei din vina guvernantilor, ne va face realmente sa cersim la poarta dusmanilor. Poate ca ne vor plati ei datoriile si pensiile, mai stii...Brexitul si consecintele lui, vor fi o lectie pentru Europa si lumea intreaga.
    • Like 0
  • Acesta este rezultatul interventiei 'aproape maresalului' Oprea 'mana' dreapta a lui Ponta in ceea ce priveste structurile de forta. Dupa 1989 s-a lansat un fel de lustratie in randul institutiilor de forta prin trecerea in rezerva a cadrelor militare scolite pe vremea comunismului. Si cum acest lucru nu se putea face cu forta bruta au folosit manusa de catifea denumita 'salarii compensatorii'. In aceasta etapa au trecut in rezerva cadre militare profesioniste si au ramas in activitate, in principal, fosti activisti de partid si ofiteri de contrainformatii resapati printr-o minima pregatire in cadrul Academiei de Comanda si Stat Major. Numai asa se poate explica acceptarea calcarii in picioare a Statutului Cadrelor Militare prin accepatarea generalilor de opereta si a 'inaintarii' in grad a loturilor gen Turcescu. Si pentru ca totul sa fie 'perfect' maraselutul Oprea a ticluit o noua lege a pensiilor militare care genereaza anomaliile actuale ( daca un ofiter care a iesit la pensie inainte de ticluirea lui Oprea avea o pensie de 3000 lei acum acelasi ofiter obtine o pensie de 3-4 ori mai mare. Si acum 'cireasa de pe tort', cadrele militare cu functii importante pot, si chiar sunt, angajati pe posturi de experti civili cu salarii cel putin egale cu cele avute anterior. In alta ordine de idei este suspecta ofuscarea unora privind salariile si pensiile militarilor. Daca crezi ca in armata se traieste 'bine' nu inteleg ce te opreste sa urmezi o cariera militara. Cred ca tipul asta de invrajbire intre categorii sociale a fost 'fumat' odata.
    • Like 0
  • Din păcate armata română, prin conducătorii săi, singură s-a demonizat și a scăzut în popularitate la modul că este cea care ”la o adică”, ține cu poporul român. Conducătorii armatei în loc să facă notă aparte față de ceea ce se întâmplă la nivel de corupție în sânul cloacei politice, s-au implicat și ei în afaceri murdare precum acea cu avioanele cumpărate de la portughezi. Și mai sunt și altele dar e de ajuns cred acest exemplu.
    • Like 0
  • check icon
    Armata este doar mâna pe care ţi-o arată iluzionistul, ca să opereze neobservat cu cealaltă. Ţinta adevărată este Justiţia. Vor să-i facă să plece, ca PSD şi acoliţii să măsluiască jocurile. Cât despre militari... i-au călit Băsescu şi Boc în perioada 2010-2012 când a pus presa să tragă cu toate tunurile pe ei. Or trece ei şi peste asta.

    După cum scriam şi altă dată, Dragnea şi-a luat, cu conştiinciozitate, notiţe de la Băsescu, iar acum le pune în aplicare.

    Şi ceva amuzant: aseară, în emisiunea lui Rareş Bogdan, o cuconiţă a declarat cu fermitate că armata română are 1.700 de generali. La ridicarea din sprâncene a companionilor din platou, a mai tăiat din coada vulpii şi a rămas numai la numărul de 1.200. Cuconiţa ori a mâncat ciuperci din pădure, ori în cei 1.200 de generali, cât zicea ea că are armata, i-a pus şi pe rezerviştii lui Oprea, şi pe cei de pe monumente şi din cimitire. Practic, nu cred că sunt mai mult de 50 de generali (în activitate) în toată armata. Dar dă bine la public să spui numere cât mai mari. Deci, cu asemenea "specialişti", nu mă miră că apar tot felul de aberaţii. Iar publicul... ori se miră, ori se cruceşte, ori înghite pe nemestecate ceea ce i se serveşte.

    Şi mă mai nedumereşte ceva. Toată lumea sare-n sus că militarii au salarii mari şi pensii nesimţite şi că 20-30 de ani freacă menta în cazarmă. Atunci, dacă-i aşa de bine în armată, de ce nu se face coadă la recrutare?
    • Like 0
  • Pensiile nesimtite ale militarilor si fostilor demnitari ma fac sa imi doresc sa plec din tara asta. Ma omoara mai ales gandul ca daca voi munci pana la 65-70 ani nu voi mai apuca pensia in schimb altii se vor lafaii cu banii platiti acesti zeci de ani. Armata, politia si aparatul de stat in general sunt pline de oportunisti si hoti, oameni care se imbogatesc din banii statului necontribuind cu nimic, eventual distrugand vieti si destine...
    • Like 4
    • @ Maryus S. Maryus
      Calin check icon
      100% corect.
      Nimic nu poate justifica de ce aceste categorii care au si au avut salarii mari si care se pot pensiona mult mai repede decat ceilalti muritori, au dreptul la o pensie speciala. Nu tine absolut nicio explicatie gen platile se fac din bugetul apararii etc etc
      • Like 0
  • @gabriel.c, Aoleu, ce dezastru ! "Pensia este cat salariul net, nu cat salariul brut, realizati diferenta?" Pensia in sistemul public, la muritorii de rand, este aprox. 30% din salariul net, realizati diferenta ? Si se indexeaza cu inflatia, nu cu 50% din cresterile de salar echivalente functiei. In rest, sistemul e facut special ca sa promoveze coruptia.
    • Like 0
  • Ca se doreste slabirea increderii... inseamna ca cineva are incredere acum in armata. Cine are incredere azi in armata? Am luat avioande din 70' din USA, am luat fregata din 80' din UK, TR-85 este T55 modernizat, T55 e un rus care a apartu prin 1950, avem avione (mig 21) care au avut primul zbor prin 60' apoi prin 90' le-am facut un facelift in Israel. Suntem un extraordinar muzeu de istorie. Cred ca am putea sa ne aparam de majoritatea balcanicilor cu ce avem.
    Pe deasupra in cadre cred ca avem cei mai multi generali din lume ( poate dupa Corea de N).
    • Like 1
  • Starea de fapt...nu sta deloc asa! Totul este o manipulare asociativa pentru abaterea atentiei si acoperirea pensiilor nesimtite, cu adevarat speciale, la care au fost asociati si adevaratii militari, cei din MApN! Insasi procentul de 2% din PIB, este o manipulare pentru neavizati! Doua manipulari crase ce vor sa acopere alta stare de fapt! O stare de fapt,infinit mai grava decat orice va puteti imagina! Timpul, o sa demonstreze acesta afirmatie! Intorcandu-ma la prima manipulare, trebuie demontat mitul termenului de mlitar! Juraminte depun multi! Dar in urma unui juramant depus, raspund doar unii singuri...militarii! Militarii cu solda, nesupusi Codului Muncii! Aici intervine manipularea si introducerea in aceeasi oala a militarior MApN cu asa numitii purtatori de fel de fel de uniforme...! Uniforma de Soim al Patriei am purtat cand am fost mic...dar nu eram militar! Ca sa inchei aceasta manipulare...generalul cu cea mai mare functie in MApN, iesit la pensie, nu are o pensie mai mare de 10-12 mii de lei! Asocierea altor "purtatori de uniforma" cu pensii nesimtite...asta este adevarata manipulare! Cea de a-II-a manipulare...2%...este mult mai groteasca! Acesta este motivul principal care justifica valul generalilor si coloneilor "in putere" care au iesit si ies la pensie, nu frica de schimbarile legislative...in domeniul pensiilor! Pe romaneste, s-au saturat sa aiba o armata de "asistati socali" si cu referire la dotare, sa faca din rahat bici si potrivit pretentiilor politrucilor, acesta sa mai si pocneasca! Cam asa sta situatia de fapt! Este regretabil dar...acesta este adevarul! Viitorul o sa confirme cele afirmate mai sus....politrucii vanzatori de tara, ne-au bagat intr-un rahat...pe care nu stiu cum sa-l ascunda sub nisip deoarece n-au abilitatile felinelor! Onoare si Patrie!
    • Like 0
  • check icon
    Mi se pare un articol cel putin confuz.
    In final, nu e prea limpede ce doreste autorul sa transmita, pentru ca amesteca cu presupusa gratie adevaruri cu minciuni si cu jumatati de adevaruri, toate pe fondul pe care dovedeste o profunda neintelegere a modului in care functioneaza organismul militar.
    Militarii nu sunt orice salariat. Pentru ca militarii nu au contract de munca, nu lucreaza 8 ore pe zi cu weekenduri libere. Militarii sunt la dispozitie 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana, 365 zile pe an. Pana si cele 30 de zile calendaristice de concediu se iau conform unor prevederi regulamentare, programate cu un an inainte si pot fi rechemati oricand din concediu.
    In plus, militarii nu au dreptul sa aiba afaceri, sa aiba un al doilea job, nu au dreptul sa se asocieze in sindicate, sa protesteze, sa faca greva etc. De aceea nu auziti vorba militarilor in cacofonia publica actuala.
    Salariile militarilor nu sunt cuprinde intre parametri limitati, pentru ca un soldat are putin peste 1400 lei, un ofiter inferior undeva pe la 3000, un colonel pe la 6000. Cel mai mare salariu e al sefului Statului Major General, a carui valoare e informatie publica si e echivalent unui salariu de secretar de stat.
    Militarii sunt in activitate pana la 55-60 de ani, in functie de specificul activitatii. Ma indoiesc ca va asteptati ca un scafandru sa fie activ pe la 60 de ani...
    In plus, odata trecuti in rezerva, militarii nu au prea multe oportunitati de lucru, pentru ca nimeni nu are nevoie de un tanchist, de un rachetist, un luptator sau un ofiter de logistica. Ca atare, in niciun moment din intreaga lor cariera, dar nici la pensie, militarii nu au solutii de a isi rotunji veniturile.
    Legea actuala calculeaza pensiile militarilor ca 85% din solda bruta. Evident, astfel pensia militarilor este egala cu salariul net primit (pentru ca din solda bruta se platesc taxe si impozite). Acest fapt este prezentat manipulator si incorect in prezent, prostind oamenii in necunostinta de cauza.
    In fine, problema in tara asta este ca salariile platite de patroni sunt ridicol de mici. Ca sa nu discutam despre aceasta realitate dureroasa, se arunca tot soiul de fumigene.
    • Like 3
    • @
      check icon
      Nu e nimic manipulator. Sunt fapte. Isi ia pensie cat salariul. Se pensioneaza de pe la 45 de ani. Am un amic in exact aceasta situatie. Nu a facut NIMIC toata viata lui, in afara de a se duce la unitate. Acum se pensioneaza (aprox 6000 -mi-a spus). Concediul si l-a progamat intotdeauna de pe un an pe altul. Ca fiecare dintre noi. Mie mi se cerea de catre superior (sau CDH) lista cu programarile de concediu pt toti oamenii din departament in decembrie pt anul urmator.
      Poate doar cativa ar avea acest "drept" desi e discutabil.
      Sportivii se "pensioneaza" mai devreme. Lor cine le da pensie?
      Balerinii?
      Fiecare are un job pe care si-l asuma cu bune si rele.
      Acum toata lumea vrea in armata si politie pt ca e "trai pe vatrai"
      Asta-i observatia mea. Nemanipulata.
      Acelasi lucru se intampla la magistrati. Macar ei au o responsabilitate. Pe "napoleonii" nostri, sincer, nu-i prea vad responsabili (vorbind la modul general, nu pe "armii").
      • Like 6
    • @
      check icon
      Pensia este cat salariul net, nu cat salariul brut, realizati diferenta?
      Cat despre amicul dumneavoastra... el poate va e amic, dar la cat respect aveti fata de el (asa cum reiese din propriile cuvinte...) ma indoiesc ca ii sunteti prieten.
      In fine, discutiile sunt inutile in tara asta, unde toata lumea se pricepe la toate si unde toti au opinii imuabile.
      Sper doar sa nu apuc in viata un razboi, ca sa nu ma minunez cu cat entuziasm se reped barbatii romani sa se inroleze.
      • Like 2
    • @
      Ionel check icon
      Subscriu celor prezentate de dvs. De fapt, se generalizeaza cazuri particulare, respectiv o lege proasta scoasa in timpul regimului ponta-oprea. Nimeni nu spune ca o lege relativ buna, 164/2001 (in baza de calcul intrau doare cateva elemente cu caracter permanent, nicidecum puzderia de sporuri introduse in ultimii 10 ani de regimurile base, boc, ponta si ciolos) a fost inlocuita cu o lege total anacronica, care dupa 2 ani se intoarce ca un bumerang in capul tuturor militarilor si nu in a celor care au iesit cu pensii fabuloase, si care, asa cum spune dragnea, raman cu ele !!!!! Cati stiu ca si civilii, in conditiile legii, se pot pensiona cu 13 ani mai devreme, adica la 52 de ani !!!! Apropo de prieteni si de amici ai romanilor...super reactie a celui care comenteaza , adica sa moara caprea vecinului.....
      • Like 1
    • @
      check icon
      Aveti mare dreptate!! Mie imi este teama ca vine intr-o seara marele"soldat" Dogaru sa ne prezinte vreun razboi in ultimii 70 de ani, unde au murit vreo 4mil.de soldati romani si pt.ca cei de astazi au scapat cu viata de acolo, merita acesta salarii si pensii!! Pt.mine, principalii vinovati pt.ce se intampla azi cu pensiile speciale sunt A.Nastase (campion mondial la tras cu pistolul de aproape si Oprea(bodigardul lui M.Cozma)!!
      • Like 1
    • @
      check icon
      de acord. Desi, in cazul acesta, s-ar putea sa ajungem sa avem in armata mai multi instructori decat soldati si mai multi functionari decat militari in teatru... E un echilibru delicat, pentru ca totusi armata nu se ocupa cu plimbatul hartiilor.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Exact! Realizez; 6000 de lei pensie pentru unul care a "mers la serviciu" vreo 23 de ani, si....cam atat...mi se pare enorm! Mi se pare o sfidare a bunului simt; ( pe care amicul- oricum nu o poseda: Si- din cunostintele pe care le am- foooarte putini- probabil infinitezimal de putini - militari au aceasta calitate- probabil job-ul ii defineste ca persoane);
      Tatal meu a muncit ( poate ar fi trebuit scris cu litere mari) vreme de 47 de ani; El are multi cunoscuti ( inclusiv rude) care au lucrat cam tot atat; primesc- pentru "serviciu" in jur de 1600- 1700 lei; Atat; Sa-mi amintesc si ca a cotizat- si pe vremea lui Impuscatu`, si pe vremea "noua" la toate: sanatate / pensie / impozite; Lui i s-a impozitat pensia; Probabil primea prea mult; Unor loaze- care nu fac decat sa "faca figura frumoasa" li se atribuie pensii speciale;
      Sa-mi spui unde-i scurtcircuitul; Si atunci am sa spun si eu unde-i respectul meu pentru armia romana;
      Cat despre amicul militaur, evident n-am niciun respect pentru el; Asta si face diferenta intre "amic" si "prieten", Nici n-as putea sa am "prieten" - care trage targa pe uscat, la "salar calduros si munca ioc"; Nici hoti, si nici politicieni ( care le imbina pe amandoua);
      Apropos de "priceput " la armata; Nu ma pricep; Stiu doar ce vad si inteleg direct. Si- crede-ma- am un inalt nivel de intelegere a fenomenelor si proceselor si metodelor prin care se manipuleaza o piata,un grup, o grupare, o populatie,
      Apropos- de inrolat: Nu cunosc pe nimeni care s-ar inrola in caz de razboi; Asta e o consecinta directa a politicii de 2 bani dusa de polticienii "nostri" ( pun in ghilimele deaorece ai mei sigur nu sunt, dar, din pacate, traiesc in tara asta), a ducerii in derizoriu a tuturor mecanismelor si functiilor din tara, conducerea in bataie de jos si minimalizarea importantei educatiei, pastrarea valorilor e.t.c
      Evident, insa, "cadrele" militare vor fi nemultumite; Ca sa nu spun ca, la 45 de ani, toti sunt in putere- pot face o multime de lucruri ( desi nu e probabil legal, cel putin 3 persoane cunoscute de mine desfasoara in paralel si "alte activitati"; Inclusiv amicul.)
      Asa ca- sa o lasam balta- cu meritocratia la militari; ( imi amintesc de avansarile la "apelul bocancilor" - pe banda rulanta: Bani dusi pe apa sambetei)
      • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      Eu sunt cel ce comenteaza pe seama amicului; Puteai sa mi te adresezi direct, daca aveai ceva de spus/ pro sau contra ( banuiesc ca nu-ti este pe plac); Iti explic in 2 -3 vorbe (ca si ordinul pe unitate, sa-ti fie usor de inteles); Nu e vorba de "capra" vecinului- ci de meritocratie;
      Gasesti semnificatia in dex;
      Punct;
      • Like 0
    • @
      E clar ce nivel de intelegere a fenomenelor de manipulare a populatiei ai! Esti manipulat deja. Ai impresia ca daca cunosti 3 prieteni militari ai inteles deja tot sistemul militar.....asta spune multe despre tine. Habar nu ai ce inseamna sa fii militar ....e ceva ce oricum tu nu poti intelege si accepta. Insa daca tu cunosti vreo tara fara armata, eu o sa iti dau tie dreptate. Armata produce securitate, fara ea nu ar exista aceasta tara! Esti departe de adevar
      • Like 0
    • @
      check icon
      Citind pledoaria pro-casta careia ii apartineti, @Daniel Octavian Costache, si articolul magistral scris de Radu Craciun, imi amintesc de ce povestea o prietena romanca, angajata la Bruxelles la Comisia UE. Angajatii Comisiei au numere speciale de inmatriculare (pt cine isi aminteste de 14-B...pe vreme comunismului). Adesea, localnicii, care incaseaza in medie salarii de 3-5 ori mai mici pt o munca mult mai grea depusa, le vandalizeaza masinile. Pur si simplu, din invidie pt veniturile lor nejustificat de mari, pt ca au ridicat la cer piata imobilara (chirii+achizitii) In Bruxelles etc.
      Cam asa o sa ajungem si noi sa ne iubim conationalii care lucreaza in politie sau armata. Cu cuiul pe tabla masinilor lor. ...:)
      Orice dezechilibru social genereaza o miscare pe masura.
      • Like 0
    • @
      Raul check icon
      Domnule militar, politist sau mai bine spus privilegiat, pot sa va spun urmatoarele. 1. Pensiile dvs sunt nesimtite, comparativ cu restul populatiei. 2. Nu va obliga nimeni sa pupati zilnic drapelul, daca acest job va pare greu, solicitant. Deci incetati cu smiorcaiala. Puteti incerca munca la privat. 3. Bonificatiile speciale ar trebui acordate doar in cazuri speciale, cand militarul intervine. De exemplu razboi, incendii, revolte etc. Si doar celor care intervin. Pana atunci ar trebui sa mai gustati si voi din veniturile la nivel de medic, profesor, inginer etc. 4. Ar trebui sa va fie rusine sa va plangeti de conditiile vietii dvs. Apropo, sunteti o casta. Poate de asta multi nu se inghesuie la recrutare. Succes.
      • Like 0
    • @ Raul
      check icon
      Vorbeste gura fara sa gandeasca. Ghinion. Sunt medic. Asa ca... incetati cu datul de indicatii.
      • Like 0
    • @
      Raul check icon
      Medic militar?? :) Glumesc. In tot cazul, chiar dc sunteti medic asta nu inseamna ca eu nu am dreptul la o opinie. Sau? Imi pare trist faptul ca am ajuns sa compatimim armata, politia, magistratii. Si asta in tara campioana in EU la saracie, abandon scolar, analfabetism, mortalitate infantila etc. Deplangem oameni care de la un anumit grad, abia mai pot sa isi transporte cardul in ziua de salar, pensie.
      • Like 0
    • @ Raul
      check icon
      Evident ca aveti dreptul la o opinie. Nu prea aveti dreptul sa fiti ofensator, cel putin in privinta mea.
      Problema nu e sa compatimim pe cineva. Problema e sa ne exprimam doar atunci cand suntem corect si complet informati.
      Politicienii ultimilor 27 de ani, mana in mana cu formatorii de opinie mai mult sau mai putin acoperiti, au reusit o performanta rarissima, anume aceea de a impinge in derizoriu toate institutiile nationale. In tara asta azi nimeni nu mai respecta pe nimeni, efectiv. Puteti sa imi spuneti o institutie sau o categorie socio-profesionala sau macar un cetatean considerat demn de respect? Nu dam doi bani pe nimeni. Iar asta eu consider ca e dovada unei patologii extinse care spune multe despre noi, ca indivizi, despre noi ca natiune, in sensul ca suntem manipulabili, influentabili, neinformati dar buni de gura. Adica...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult