Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

E mică, dar e a noastră. Cum transformi spațiul deloc generos al băii într-unul spectaculos  

baie dedesign

Amenajarea sau reamenajarea unei băi se transformă, de cele mai multe ori, într-o provocare. Cea mai importantă întrebare căreia trebuie să-i găsești răspunsul este aceasta: cum împăcăm spațiul nu foarte generos cu utilitatea fiecărui colț, fără să scăpăm din vedere design-ul? Iată câteva sfaturi practice menite să te ajute să-i păstrezi aspectul funcțional, dar și să te reprezinte din punct de vedere estetic.

Nu în ultimul rând, atenție la unul dintre cele mai importante detalii- e de preferat să-l ai în vedere de la început, ca să nu ai surprize mai târziu. Elementele alese – de la gresie și faianță, la obiecte sanitare și micile accente decorative - toate acestea e de preferat să alcătuiască un spațiu armonios, desigur. Dar nu uita că trebuie să fie ușor de curățat și întreținut.

Sună dificil să le împaci pe toate, dar pentru că este un spațiu mai ferit de ochii celor care îți trec pragul, îți poți pune imaginația la treabă și te poți aventura în implementarea unui concept de design propriu. Cu atât mai mult cu cât, în ciuda suprafeței mici, proiectul de amenajare sau reamenajare a unei băi este mai costisitor decât în cazul altor încăperi.  

Nu are ce să iasă rău. Mai ales că ai și câteva sfaturi practice de la DedeSign și un concept de amenajare a unei băi din care să te inspiri.

1. Culori închise sau deschise

Uneori e greu să decizi pentru că ai cu siguranță o culoare preferată care nu se află în paleta nuanțelor discrete, recomandate în special într-o încăpere mică așa cum este baia. DedeSign recomandă să optezi pentru pardoseală și pereți în nuanțe deschise și să adaugi culoare cu ajutorul accesoriilor. Astfel îți va fi și mult mai ușor și să întreții curățenia.

De exemplu, în proiectul propus de DedeSign, bateria pentru lavoar, suportul pentru hârtie igienică și sistemul cu baterie pentru duș sunt negre și asigură un contrast de efect.  

2. Elegant sau modern

Dacă nu ai o preferință clară în acest sens, nici nu trebuie să faci o alegere. Poți îmbina cele două stiluri prin combinarea unor plăci de faianță Metro cu unele care imită marmura. Într-o baie mică, îți va de folos să ai mai multă luminozitate, pentru că exact acesta este efectul pe care îl vei obține. Sigur că poți accentua efectul și cu ajutorul câtorva spoturi.  

3. Funcțional sau estetic

Spațiul băii trebuie gândit în primul rând din punct de vedere funcțional, dar un obiect esențial cum este oglinda poate răspunde și imperativului estetic. Cu atât mai mult cu cât spațiul este mic, poți opta pentru o oglindă rotundă, cât mai mare, poziționată deasupra unui corp de mobilier simplu, cu două lavoare, ca în conceptul propus de DedeSign.


Indiferent cât de mic este spațiul pe care îl ai la dispoziție, e necesar să ai câteva spații de depozitare. Profită de orice colțișor, de la spațiul de deasupra vasului de toaletă, până la cel de sub lavoar pentru prosoape sau produse de igienă, de exemplu.

4. Cadă sau cabină de duș

Ideal amândouă, dar dacă nu este suficient loc pentru o cadă sau pur și simplu îți dorești doar un duș walk-in, poți monta un perete de sticlă. Este mai puțin costisitor și, în plus, baia va părea mult mai spațioasă. Pentru a asigura continuitatea care să-ți creeze impresia de spațiu generos și aerisit, folosește aceleași plăci de gresie pe toată suprafața băii.

5. Accente texturate și pete de culoare

Uneori e nevoie de un singur element care să rupă ritmul și să anime spațiul. Poți folosi, de exemplu, un coș împletit sau din orice alt material texturat, sau o plantă decorativă pentru puțină culoare și un pic de contrast.

Și cu un blat de lemn poți obține același efect de „îmblânzire” a spațiului, mai ales dacă folosești preponderent nuanțe de bleu sau gri.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon