Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Lemn, piatră, ciment, marmură, ceramică, lână sau bumbac în dormitor? Cum arată dormitorul WABI SABI

Dormitorul Wabi-Sabi

Cu toții conștientizăm nevoia de a petrece cât mai mult timp în natură, conectați la un alt de ritm al vieții. Un ritm care să ne lase să respirăm și care să ne încarce bateriile pentru a ține pasul cu dinamica alertă impusă de cotidian. Cu toate acestea, momentele în care reușim să ne bucurăm cu adevărat de natură și de energia ei, rămân insuficiente oricât de mult ne-am strădui.

Și dacă nu ne putem întoarce la natură pe cât de des ne dorim sau avem nevoie, putem cel puțin să aducem natura mai aproape de noi, prin elemente organice în care pulsează un alt ritm, diferit de cel în care ne-am obișnuit să trăim.

Pentru asta, ai câteva sfaturi de la DedeSign, asistentul virtual pe care îl poți consulta ori de câte ori ești în căutare de idei noi sau exemple concrete de amenajare, așa cum este și dormitorul Wabi Sabi, un concept de design interior care reflectă viziunea japoneză cu același nume asupra frumuseții efemere și imperfecte a naturii.

1. Utilizează materiale naturale

Lemn, piatră, ciment, marmură, ceramică, lână sau bumbac. Pe lângă faptul că sunt durabile și prietenoase cu mediul înconjurător, cu ajutorul lor poți crea o atmosferă caldă și confortabilă, indiferent de stilul de amenajare pe care îl preferi.

Pentru că materialele naturale sunt disponible în game foarte variate de culori, texturi și pattern-uri, și astfel pot fi valorificate în forme variate.

Dacă preferi stilul modern, poți alege un parchet din lemn masiv, pereți finisați cu microciment. Adepții stilului clasic pot încerca diverse combinații de parchet și mobilier din lemn masiv, țesături din bumbac, vase de ceramică, stucaturi din ghips, pereți decorativi și șemineu din piatră naturală, decorațiuni din lut și covoare din lână.

2. Pune în valoare imperfecțiunile

Imperfecțiunea înseamnă unicitate. O regăsești în orice plantă, rocă sau scoică de pe plajă. Frumusețea elementelor organice stă în simplitate și în asimetrie, atribute pe le care le poți imprima unei camere sau întregii locuințe, astfel încât să creezi spații în care să-ți regăsești liniștea și să te poți relaxa.

Formele organice au acest efect datorită liniilor ondulate ce dau senzația de mișcare lentă, de fluiditate și feminitate, spre deosebire de liniile drepte și formele geometrice, care îți dau impresia de ordine, structură, seriozitate și masculinitate.

În proiectul propus, acest efect de fluiditate a fost obținut prin textura pereților, dar și a covorului. Chiar și patul, elementul central al oricărui dormitor, este unul cu linii ondulate, mobilier din PAL și covoare din iută. 

În proiectul propus de DedeSign poți vedea efectul obișnuit prin combinarea lemnului și a pietrei, atât în ceea ce privește textura, cât și cromatica.


3. Joacă-te cu texturile

Combină cât mai multe texturi pentru a imprima mișcare și vitalitate. Te poți juca cu diverse țesături naturale, tipuri de piatră, fibre lemnoase sau tencuială decorativă. Suprafețele plate și lucioase, care conturează mai degrabă un spațiu monoton și lipsit de viață, nu sunt o idee tocmai potrivită pentru o cameră în care vrei să-ți recapeți energia.

În proiectul propus de DedeSign, s-au folosit fotoliile cu structură metalică și împletitură de bumbac, alături de noptiere de culoarea stejarului și o măsuță de living în același ton cromatic.

4. Nu aglomera spațiul

Un spațiu care să invite la relaxare este unul liber de stimuli vizuali puternici sau aglomerări de obiecte fără utilitate. Cheia pentru un spațiu destinat odihnei, așa cum este dormitorul, este simplitatea.

Pentru a obține acest efect, alege accesorii care au și rol funcțional, nu doar estetic - boluri, tăvi cărora le poți da diferite întrebuințări. Încearcă să lași cât mai mult spațiu liber și ia în calcul și fluxul de circulație.

5. Cromatică adecvată

Ce tip de peisaj îți inspiră o stare de bine? Încearcă să ți-l reprezinți și extrage 3-4 nuanțe pe care să le aduci apoi în cameră prin intermediul tipului de mobilier, culorii pereților, accesoriilor și decorațiunilor alese.


6. Conectarea cu natura

Nimic nu ne aduce mai aproape de natură decât plantele. Adaugă așadar câteva plante în încăpere pentru a accentua și mai mult conexiunea cu natura și a te bucura de energia vitală pe care o răspândesc.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

articol audio
play icon mic icon Open space

În multe dintre ansamblurile rezidențiale noi, fie că e vorba de o casă sau de un apartament într-un bloc, bucătăriile sunt de tip open space, iar delimitarea față de living este destul de estompată. Asta reprezintă o provocare când vine vorba de designul interior, mai ales dacă îl faci pe cont propriu.

Citește mai mult
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult