Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mugur Isărescu anunță că inflația va crește la 2,7%. Până unde va ajunge cursul leu-euro?

Mugur Isarescu-

(Foto: Inquam Photos)

Consumul în creștere la nivelul populației, scumpirea energiei electrice, majorarea cotației petrolului pe piețele internaționale, presiunile în ceea ce privește creșterea prețurilor de producție sunt câțiva dintre principalii factori care vor duce la o creștere a inflației până la sfârșitul acestui an, anticipată la 2,7%, față de 1,9%, cât prognozase inițial BNR. Anunțul a fost făcut joi de guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,1%.

Conform BNR, depășirea limitei superioare a intervalului țintei în prima parte a anului 2018 se datorează în principal unor efecte statistice de bază asociate unor reduceri de taxe și impozite indirecte la începutul anului 2017, evoluției anticipate a componentelor exogene, dar și acumulării de presiuni inflaționiste asociate mediului intern, la nivelul inflației de bază, potrivit Agerpres.

Dintre produsele alimentare al căror preț a urcat mai mult în acest an, guvernatorul Băncii Naționale a dat exemplu ouăle, care s-au scumpit cu 15%, un motiv fiind că firmele din domeniu au cheltuieli de producție mai mari, din cauza unei crize a pesticidelor care a afectat acest domeniu în toată Europa. 

Faptul că România importă tot mai mult, comparativ cu cât exportă are o influență asupra cursului. Referindu-se la evoluția cursului leului, Mugur Isărescu a spus că tendința de depreciere este mai de durată decât în cazul zlotului și forintului. „Per total observăm o tendință de depreciere, mai de durată, nu cu cifre mari, cu cifre mici și este categoric asociată cu situația balanței de plăți (...) și aici avem o situație în deteriorare a balanței comerciale, cresc exporturile cu 9 %, dar cresc importurile cu 11-12 %”, a spus guvernatorul BNR. 

„Atât timp cât fundamentele macroeconomice nu se îmbunătățesc și în plus și percepția se deteriorează, în astfel de condiții, evident, cursul nu se poate aprecia. Că se depreciază mai mult sau mai puțin, e de discutat”, a explicat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. 

Banca Naţională a României a anunţat joi un curs de referinţă de 4,6279 lei/euro, cel mai mare nivel din august 2012 până în prezent, pe fondul accentuării tensiunilor sociale. Miercuri, BNR a afişat un curs de 4,6198 lei/euro. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult