Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Economia României este într-o bulă care se va sparge în curând. Semnele sunt evidente și se înmulțesc

terasa - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Economia României este într-o bulă care se va sparge în curând. Semnele sunt evidente și se înmulțesc.

Primul motiv de îngrijorare este guvernarea „libertariană” care în realitate doar libertariană nu este. Îndatorarea României cu câteva zeci de puncte procentuale din PIB, creșterea alarmantă a inflației reale, creșterea sectorului bugetar, miile de bonusuri din companiile de stat și din consiliile de administrație, contractele pe bani publici aruncate cu nemiluita, că e stare de urgență, toate astea sunt armele unui guvern de stânga.

Ultimul raport asupra inflației al BNR, pe august 2021, arată niște tendințe îngrijorătoare: cam toate măsurătorile inflației au depășit un punct de inflexiune.

Iar proiecțiile BNR, chiar prudente, nu arată deloc bine:

Iar datoria publică externă, în ciuda creșterii economice din 2021 care a fost și este destul de robustă, a continuat trendul ascendent, ajungând la 50% din PIB. Proiecțiile arată de asemenea că putem depăși lejer pragul psihologic de 60% :

Sursa: Zf.ro

Deocamdată frumoasa Românie se dezvoltă barbar, pentru că-i place termenul scurt și există bani în piață, aduși de investitori aventurieri în căutare de randament pozitiv, în condițiile în care randamentul real din țările bogate e negativ.

Așa că se construiește mult, se mișcă repede și se sparg lucruri, orașele mari cheltuie și petrec sub infuzia de hipsteri proaspeți și străzile sunt pline de hamalii moderni ai gig economy.

Dar unde sunt fundamentele? Sporul natural e negativ, forța de muncă calificată pleacă, importul din Asia e greoi și nu rezolvă deficitul acut de forță de muncă și baza productivă a economiei locale a rămas cam la fel. Se consumă mult în schimb, de aici și creșterea rapidă a inflației. Imobiliarele au trecut în zona roșie, prețurile deconectate de orice fundament. Datoria publică ajunge ușor la 60% din PIB, în devize, în timp ce leul pierde teren și taxele rămân mici.

Ce se va întâmpla când guvernul va trebui să plătească datoria și refinanțarea se va face la dobânzi prohibitive? Și când va veni noul val de pensii?

Nu interesează pe nimeni acum. Deocamdată să curgă berea artizanală.

Articol preluat de pe site-ul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult