Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Economia României este într-o bulă care se va sparge în curând. Semnele sunt evidente și se înmulțesc

terasa - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Economia României este într-o bulă care se va sparge în curând. Semnele sunt evidente și se înmulțesc.

Primul motiv de îngrijorare este guvernarea „libertariană” care în realitate doar libertariană nu este. Îndatorarea României cu câteva zeci de puncte procentuale din PIB, creșterea alarmantă a inflației reale, creșterea sectorului bugetar, miile de bonusuri din companiile de stat și din consiliile de administrație, contractele pe bani publici aruncate cu nemiluita, că e stare de urgență, toate astea sunt armele unui guvern de stânga.

Ultimul raport asupra inflației al BNR, pe august 2021, arată niște tendințe îngrijorătoare: cam toate măsurătorile inflației au depășit un punct de inflexiune.

Iar proiecțiile BNR, chiar prudente, nu arată deloc bine:

Iar datoria publică externă, în ciuda creșterii economice din 2021 care a fost și este destul de robustă, a continuat trendul ascendent, ajungând la 50% din PIB. Proiecțiile arată de asemenea că putem depăși lejer pragul psihologic de 60% :

Sursa: Zf.ro

Deocamdată frumoasa Românie se dezvoltă barbar, pentru că-i place termenul scurt și există bani în piață, aduși de investitori aventurieri în căutare de randament pozitiv, în condițiile în care randamentul real din țările bogate e negativ.

Așa că se construiește mult, se mișcă repede și se sparg lucruri, orașele mari cheltuie și petrec sub infuzia de hipsteri proaspeți și străzile sunt pline de hamalii moderni ai gig economy.

Dar unde sunt fundamentele? Sporul natural e negativ, forța de muncă calificată pleacă, importul din Asia e greoi și nu rezolvă deficitul acut de forță de muncă și baza productivă a economiei locale a rămas cam la fel. Se consumă mult în schimb, de aici și creșterea rapidă a inflației. Imobiliarele au trecut în zona roșie, prețurile deconectate de orice fundament. Datoria publică ajunge ușor la 60% din PIB, în devize, în timp ce leul pierde teren și taxele rămân mici.

Ce se va întâmpla când guvernul va trebui să plătească datoria și refinanțarea se va face la dobânzi prohibitive? Și când va veni noul val de pensii?

Nu interesează pe nimeni acum. Deocamdată să curgă berea artizanală.

Articol preluat de pe site-ul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult