Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Economia României este într-o bulă care se va sparge în curând. Semnele sunt evidente și se înmulțesc

terasa - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Economia României este într-o bulă care se va sparge în curând. Semnele sunt evidente și se înmulțesc.

Primul motiv de îngrijorare este guvernarea „libertariană” care în realitate doar libertariană nu este. Îndatorarea României cu câteva zeci de puncte procentuale din PIB, creșterea alarmantă a inflației reale, creșterea sectorului bugetar, miile de bonusuri din companiile de stat și din consiliile de administrație, contractele pe bani publici aruncate cu nemiluita, că e stare de urgență, toate astea sunt armele unui guvern de stânga.

Ultimul raport asupra inflației al BNR, pe august 2021, arată niște tendințe îngrijorătoare: cam toate măsurătorile inflației au depășit un punct de inflexiune.

Iar proiecțiile BNR, chiar prudente, nu arată deloc bine:

Iar datoria publică externă, în ciuda creșterii economice din 2021 care a fost și este destul de robustă, a continuat trendul ascendent, ajungând la 50% din PIB. Proiecțiile arată de asemenea că putem depăși lejer pragul psihologic de 60% :

Sursa: Zf.ro

Deocamdată frumoasa Românie se dezvoltă barbar, pentru că-i place termenul scurt și există bani în piață, aduși de investitori aventurieri în căutare de randament pozitiv, în condițiile în care randamentul real din țările bogate e negativ.

Așa că se construiește mult, se mișcă repede și se sparg lucruri, orașele mari cheltuie și petrec sub infuzia de hipsteri proaspeți și străzile sunt pline de hamalii moderni ai gig economy.

Dar unde sunt fundamentele? Sporul natural e negativ, forța de muncă calificată pleacă, importul din Asia e greoi și nu rezolvă deficitul acut de forță de muncă și baza productivă a economiei locale a rămas cam la fel. Se consumă mult în schimb, de aici și creșterea rapidă a inflației. Imobiliarele au trecut în zona roșie, prețurile deconectate de orice fundament. Datoria publică ajunge ușor la 60% din PIB, în devize, în timp ce leul pierde teren și taxele rămân mici.

Ce se va întâmpla când guvernul va trebui să plătească datoria și refinanțarea se va face la dobânzi prohibitive? Și când va veni noul val de pensii?

Nu interesează pe nimeni acum. Deocamdată să curgă berea artizanală.

Articol preluat de pe site-ul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult