Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cautăm liderul providențial? Lecții din „Bietul Ioanide”, înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale

carti - umbra

Foto: Robert Maynard / Alamy / Alamy / Profimedia

Bietul Ioanide, 1953, George Călinescu (un nume care a ajuns să ne încurce). Pune mâna pe carte și citește din ea, în format fizic sau electronic, între două Tik-Tok-uri, două manifestații, două postări despre vacanța la soare care te așteaptă și două înjurături după ce te uiți la televizor.

George Călinescu scrie greu, noir, apăsător, simți descărcarea electrică din sinapsă când îl citești. Nu sunt critic literar să mă pricep să compar stiluri, însă este convingerea personală că scrie la fel de greu precum Franz Kafka, narațiunea ambilor te trage la fund; însă, daca la Franz Kafka ai senzația când citești că ești în coma vigilă, la George Călinescu ești treaz tot timpul. George Călinescu este extrem de greu de citit, mai ales astăzi, în 2024, când suntem sclavii logicii binare, totul este în alb și negru.

Încearcă să citești Bietul Ioanide, n-ai nimic de pierdut in afara de prostie, vorba unui slogan publicitar ”Citește o carte, te face ne-prost”. Un prim spoiler, după ce termini de citit, îți vine să vrei să ai puterea de retroactive continuity......

Dacă totuși nu ai timp de citit, uite, uite un al doilea spoiler despre Bietul Ioanide, ca să știi ce mai gândeau unii români (unii) prin 1937: ” Suntem în căutarea unui spirit care să ne domine de la o altitudine superioară”. Iar ceilalți români erau în admirația lor.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În articol se vorbește despre prostie. Ori, se știe, prostia din fire n-are lecuire. E foarte interesant să vezi în câte feluri se adresează autorii articolelor votanților lui CG, în speranța că își vor schimba opțiunea. Nu, nu și-o vor schimba, nici cu discuții despre prostie și cum să scapi de ea, nici cu elogii despre cât a crescut PIB-ul nostru astfel că am depășit Portugalia (deși la sărăcie suntem aproape la coada clasamentului).
    Singura speranță este ca alegătorii să înțeleagă în sfârșit că depărtarea de Vest și apropierea de Putin va fi adevărata catastrofă, în primul rând dpdv economic. Nu doar că vor rămâne la fel de săraci sau și mai și, dar va fi și ultima dată când vor mai vota liber. Pentru că CG președinte cu AUR + SOS + PSD (Doamne ferește!!!) la guvernare și majoritari în parlament, va însemna transformarea României într-un mare colhoz. Mai au 5 zile să mediteze la asta. Nu îi suspectez de prostie ci de o subevaluare gravă a consecințelor. Semnalul a fost dat, vor avea o voce mult mai amplă în parlament, dar nu trebuie să demoleze tot ce s-a făcut bun până acum. Din contră, trebuie să pună de acum înainte presiune pe guvernanții pro-europeni pentru reformarea mult așteptată. Și va fi bine.
    • Like 0
  • Idiocratie -nu democratie -vezi filmul ( parodie distopica)- in care toti erau atat de prosti incat irigau culturile agricole cu coca cola ....uitasera ca apa e de baza ...
    Enigma Otiliei - Cartea Nuntii - Scrinul Negru - Bietul Ioanide
    G.Calinescu nu este extrem de greu de citit ... dimpotriva . Acum , nu stiu daca ati gasit cel mai bun exemplu -privitor la el ca om . 1946-1965 deputat in Marea Adunare Nationala a Republicii Democrate Romane. De citit ,si recitit nu numai pt atmosfera acelor ani ,pt calitatea scrierii . Ironic este ca data lansarii cartii 1953 --este postuma periodei descrise /evocate .....1937 .... ce ninsori erau altadata ...
    • Like 0
    • @ will trask
      Am fost republică populară, nu democrată...
      whatever... dar, într-adevăr, mie și Kafka mi s-a părut ușor de citit și am citit tot ce a scris.
      • Like 0
  • Mihai check icon
    În contextul alegerilor prezidențiale, turul 2, poate ar trebui început cu Caragiale.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult