Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Emilia Șercan: „M-a luat o senzație de frig în momentul în care am înțeles că Poliția a dat acele date”. Ce a simțit jurnalista când și-a dat seama că e victima unei operațiuni de compromitere

Emilia Șercan - Foto: Ilona Andrei/ Inquam Photos

Foto: Ilona Andrei/ Inquam Photos

Din 2015, jurnalista Emilia Șercan publică investigații despre plagiatorii care ocupă funcții-cheie în poliție, armată, justiție, servicii de informații, Guvern, Parlament. În urmă cu trei ani a primit o amenințare cu moartea orchestrată de foști capi ai Academiei de Poliție, fapt dovedit deja în justiție. Și, recent, a devenit victima unei operațiuni de compromitere, care are ca punct de origine o plângere penală pe care Emilia Șercan a depus-o la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Poliției București, prin care a reclamat furtul a cinci fotografii personale, realizate în urmă cu 20 de ani, și violarea vieții private. Acțiunea, al cărei scop a fost acela de a-i distruge reputația, a început la mai puțin de o lună după ce jurnalista a dezvăluit că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este plagiată.  

Într-un interviu pentru Republica, Emilia Șercan a vorbit despre șocul pe care l-a avut când a primit de la un necunoscut fotografiile sale personale, pe care le-a găsi apoi pe un site pentru adulți. Acesta a fost depășit doar de senzația înfiorătoare pe care a avut-o când a înțeles că dovezile date de ea Poliției au ajuns pe un site înregistrat în Republica Moldova: „În dimineața în care am descoperit că sunt probele scurse din dosar, îmi aduc și acum aminte, efectiv m-a luat o senzație de frig. E o senzație pe care nu mi-o pot scoate din minte. O senzație de tremur și de frig în momentul în care am înțeles că este vorba despre o scurgere de informații, despre ceva plecat din Poliție. Că Poliția a dat acele date. Iar dacă poliția și autoritățile statului român și premierul Ciucă și ministrul de Interne Bode ar vrea să arate că nu au nicio implicare în această poveste, ar cere de urgență acea anchetă internă la Serviciul de Investigații Criminale pentru a descoperi cine a scurs captura de ecran. Eu cred că, dincolo de asta, ar trebui și șeful Poliției Române să dea niște explicații și după ce va da explicațiile respective să plece din funcție”, a declarat ea.

Câteva declarații din interviu:

  • Singurul loc în care se aflau pozele era un hard disk extern: „Mi-au fost sustrase recent, pentru că mi-a intrat cineva în casă și mi-a făcut copie după acel hard disk extern, pe care sunt pozele? Mi-au fost furate mai demult, când ele încă existau (n.r. pe calculator)? Nu am un răspuns.”
  • „În primul moment aproape că nu m-am recunoscut. Sunt poze de acum 20 de ani, eram extrem de slabă atunci, aveam cu 15 kilograme mai puțin. Nici nu mai știam unde au fost făcute, am avut nevoie de timp să îmi dau seama.”
  • La jumătate de oră după primirea pozelor trebuia să intre într-o conferință: „Mi-am eliberat mintea, nu știu cum am reușit, am intrat în conferință și timp de două ore și jumătate am fost limpede, am vorbit despre integritatea academică, despre etica cercetării științifice șamd. Abia așteptam să termin întâlnirea respectivă, ca să pot să mă întorc, să mă uit mai bine la poze, să-mi dau seama ce e cu ele, să pot să-mi fac propriile verificări”.
  • Polițista care se ocupa de caz i-a spus: „Mai bine să nu îmi dați aceste fotografii și mai bine să nu fie la dosar, ca să nu le mai vadă cineva. Chiar m-am gândit la lucrul acesta, că ea a spus lucrul acesta. Și n-am înțeles foarte clar la ce se referea”.
  • „După ce am descoperit captura de ecran pe acele site-uri și am înțeles că e vorba despre o scurgere de informații dintr-un dosar penal, i-am scris polițistei, mi-a spus că și ea are nevoie de explicațiile de care eu însămi aveam nevoie. La răspunsul acesta total aiuritor am zis: trebuie să-l sun pe ministrul de Interne. Cui te plângi când ai o asemenea situație?”
  • Șeful Poliției „a încercat să îmi prezinte dovezi fabricate, care arată mușamalizarea operațiunii de scurgere de informații dintr-un dosar penal”.
  • „Eu aștept în continuare ultima fărâmă de onestitate publică a domnilor Ciucă și Bode în această chestiune. Să iasă public, să vorbească, sunt chestiuni de interes public și aici nu mai este vorba despre jurnalista Emilia Șercan este vorba despre siguranța unui cetățean al României. Trebuie să ofere explicații și să spună ce s-a întâmplat în această poveste. Nu este vorba doar despre a mă lămuri pe mine, e vorba despre a lămuri opinia publică. E o chestiune de interes pentru cetățeni în general, tocmai pentru a elimina această îngrijorare publică, apărută acum, care spune că autoritățile statului nu te apără, ba din contră, autoritățile statului pot organiza împotriva oricărei persoane acțiuni de compromitere”.
Îți recomandăm

Interviul pe larg:

Îți este frică?

În primul moment în care am descoperit că o persoană care îmi e străină, pe care nu o cunosc, are niște fotografii de-ale mele făcute în urmă cu 20 de ani, da, mi-a fost frică, evident. M-am gândit în primul moment inclusiv că am în casă microfoane, că am fost spionată în casă. În momentul respectiv ai o stare de angoasă, nu poți să treci cu ușurință peste, indiferent cum sunt pozele acelea. Sunt niște poze pe care le ai doar tu, care sunt făcute de tine, nu cu un telefon mobil, pentru că acum 20 de ani telefoanele mobile nu făceau poze, în niciun caz clare, de o calitate bună... Putea să fie și un document, dar când vezi că o persoană care ție ți-e necunoscută total are documentul respectiv sau are obiectul respectiv, normal că te cuprinde o stare de angoasă.

Pozele erau stocate pe un calculator?

Nu, eu nu mai aveam acele poze în calculator, în ultimii ani nu mai păstrasem poze din lipsă de spațiu, și le aveam transferate pe un hard disk extern.

Nu sunt o persoană neglijentă cu lucrurile mele, mai ales cu dispozitivele mele electronice

Cumva, dintr-un dispozitiv al tău, un hard-disk extern, au fost luate niște poze de care nici măcar nu-ți mai aminteai. Ai idee cum a fost posibil?

Și eu mă gândesc la asta, la momentul în care mi-au dispărut aceste poze, cum mi-au fost sustrase. Nu știu când s-a întâmplat. Mi-au fost sustrase recent, pentru că mi-a intrat cineva în casă și mi-a făcut copie după acel hard disk extern, pe care sunt pozele? Mi-au fost furate mai demult, când ele încă existau (n.r. pe calculator)? Nu am un răspuns. Dar eu sper că autoritățile statului să-l găsească pe cel care a sustras aceste poze. Și, crede-mă, nu sunt o persoană neglijentă cu lucrurile mele, mai ales cu dispozitivele mele electronice. Nu le împrumut. Chiar și când am avut o problemă de funcționare a laptopului, am cerut ca hardul laptopului să fie extras, să-mi fie dat, nu a rămas niciodată într-un service. Cu atât mai puțin acest hard extern.

Ce ai făcut după ce ai primit de la un necunoscut mesajul cu pozele personale?

A fost o situație foarte ciudată, în primul moment aproape că nu m-am recunoscut. Sunt poze de acum 20 de ani, eram extrem de slabă atunci, aveam cu 15 kilograme mai puțin. Nici nu mai știam unde au fost făcute, am avut nevoie de timp să îmi dau seama. Dar pe moment nu am avut timp să mă gândesc la toate lucrurile acestea, pentru că eu în jumătate de oră intram într-o conferință cu profesorii Merito, organizată de Doru Căstăian, și a trebuit să îmi eliberez mintea de absolut orice ca să pot să mă conectez la întâlnirea pe care o aveam programată. Și am făcut lucrul ăsta. Mi-am eliberat mintea, nu știu cum am reușit, am intrat în conferință și timp de două ore și jumătate am fost limpede, am vorbit despre integritatea academică, despre etica cercetării științifice șamd. Abia așteptam să termin întâlnirea respectivă, ca să pot să mă întorc, să mă uit mai bine la poze, să-mi dau seama ce e cu ele, să pot să-mi fac propriile verificări. Asta am făcut. 

Am avut un moment de ezitare. dacă să mă duc la poliție sau nu. M-am gândit că o să solicit eu ștergerea respectivelor poze de pe site-urile pentru adulți, că o să fac eu tot ceea ce poate să facă o persoană în situația asta. 

Am început să-mi aduc aminte, în perioada respectivă m-am mutat de mai multe ori și nu-mi dădeam în ce apartament au fost făcute, nu mai țineam minte locul exact. Și după aceea am descoperit pe una dintre ele numele meu și numele unui site. Așa am descoperit că ele erau încărcate pe niște site-uri pentru adulți. Acesta a fost al doilea șoc în mai puțin de câteva ore. Atunci i-am trimis un mesaj polițistei care se ocupa de cele două amenințări primite cu câteva săptămâni înainte - după ce am scris despre teza de doctorat a premierului Ciucă, pentru care depusesem deja plângeri la secția de investigații criminale. Polițista mi-a spus că nu poate să vorbească în seara respectivă, m-a rugat să ne auzim a doua zi. Am avut un moment de ezitare, dacă să mă duc la poliție sau nu. M-am gândit că o să solicit eu ștergerea respectivelor poze de pe site-urile pentru adulți, că o să fac eu tot ceea ce poate să facă o persoană în situația asta. Am discutat cu prietena mea care este și avocată, care știa la nivel general despre ce este vorba. Ea mi-a spus să fac captură de ecran, pentru că nu mă gândisem. Prietena mea avocat m-a încurajat să merg la poliție. Mi-a spus: Gândește-te că tu le ștergi acum, dar persoana respectivă le are și o să poată să le încarce din nou. Poate e altceva în spatele persoanei respective, du-te la Poliție. Și m-am dus la Poliție ca să reclam furtul pozelor și violarea vieții private.

Și ai avut un nou șoc.

Am avut un al treilea șoc. După ce eu am reclamat și i-am dat polițistei captura de ecran pe care am făcut-o la sugestia avocatei, captură de ecran care era doar la mine și doar la polițista respectivă, șocul a fost a doua zi. Pe data de 18 februarie, am descoperit că acea captură de ecran fusese publicată pe un site din Republica Moldova, împreună cu fotografiile mele, și ulterior pe alte site-uri.

Îi trimiseseși fotografiile polițistei?

Nu, dar avea informația, pentru că îi dădusem lista cu site-urile. Polițista nu a avut fotografiile, ba chiar ea a spus: Mai bine să nu îmi dați aceste fotografii și mai bine să nu fie la dosar, ca să nu le mai vadă cineva. Chiar m-am gândit la lucrul acesta, că ea a spus lucrul acesta. Și n-am înțeles foarte clar la ce se referea. Acum mă gândesc că, probabil, se referea la nu știu... Probabil la oameni din Poliție care pot avea acces la un dosar de cercetare penală. Nu știu dacă e normal să se întâmple lucrul acesta. În Poliție, sistemele ierarhice sunt diferite de cele din Parchet sau din alte structuri. În Poliție, tu ești subordonat total, șeful este Dumnezeu, el e cel care decide. Dacă el spune: Dă-mi o probă, nu știu dacă poți să îi spui cum spune un procuror: Eu sunt stăpân absolut într-un dosar și nu poate să intervină nimeni în acest dosar. Eu nu știu dacă poate polițistul să-i spună superiorului: Îmi pare rău, dar nu pot să vă dau documentul ăsta.

După 3 zile, pe 21 februarie, șeful Poliției Române m-a chemat să-mi arate un articol care ar fi apărut pe un site cu aproximativ 5 ore înainte ca eu să îi dau polițistei captura de ecran. Ceea ce ar fi disculpat total poliția de orice vină de a fi scurs respectiva informație din dosar.

Ce s-a întâmplat după aceea?

După ce am am descoperit captura de ecran pe acele site-uri și am înțeles că e vorba despre o scurgere de informații dintr-un dosar penal, i-am scris polițistei, mi-a spus că și ea are nevoie de explicațiile de care eu însămi aveam nevoie. La răspunsul acesta total aiuritor am zis: trebuie să-l sun pe ministrul de Interne. Cui te plângi când ai o asemenea situație? E o situație atât de gravă, încât eu așa am crezut, că singura persoană căreia pot să mă plâng este ministrul de Interne. Și l-am sunat pe ministrul de Interne și i-am spus că acele poze, împreună cu captura de ecran, sunt publicate pe un site și că acea captură de ecran e o probă scursă dintr-un dosar.

 Ministrul de Interne, Lucian Bode, mi-a spus că va ordona anchetă internă. Mai târziu m-a sunat și mi-a spus să nu mai vorbesc cu nimeni de la Serviciul de Investigații Criminale, să vorbesc doar cu el și șeful Poliției Române și că se va face o anchetă internă. Asta m-a asigurat și șeful Poliției Române cu care m-am întâlnit în aceeași zi, pe data de 18 februarie. Și tot în aceeași zi am depus o plângere la Direcția de Control Intern, acea direcție care are posibilitatea să facă control intern. Cum sunt în SUA Afacerile Interne - această Direcție investighează polițiști corupți sau care fac diverse chestiuni. Ei doar mi-au înregistrat această plângere, nu au făcut absolut nimic, nu au audiat pe nimeni, eu nu știu să se fi întâmplat lucrul acesta, dacă s-ar fi întâmplat ministrul de Interne ar fi ieșit și ar fi spus: Da, noi am făcut anchetă internă. N-am descoperit nimic, doamna Șercan aberează. Nu a făcut lucrul acesta, deși m-a asigurat și el, și șeful Poliției că vor face această anchetă internă. Ba, mai mult, după 3 zile, pe 21 februarie, șeful Poliției Române m-a chemat să-mi arate un articol care ar fi apărut pe un site cu aproximativ 5 ore înainte ca eu să îi dau polițistei captura de ecran. Ceea ce ar fi disculpat total poliția de orice vină de a fi scurs respectiva informație din dosar.

Ai explicat în articolul de pe Pressone care sunt argumentele care te-au condus la concluzia că articolul de pe acel site era antedatat.

Tot ce a publicat respectivul site a fost antedatat. Cu 10 minute înainte, publicase alt articol despre ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov și despre o reacție avută joi de Departamentului de Stat, care era datat joi dimineața, la ora 5.35 în Republica Moldova și România. Articolul acela relata evenimente care aveau să se întâmple în timpul zilei de joi, ca să nu mai zic că era de fapt un copy-paste după un articol Digi24, publicat joi, la ora 17:30.

Ce ai simțit în momentul în care ți-ai dat seama că este vorba despre o scurgere de informații dintr-un dosar al poliției?

În dimineața în care am descoperit că sunt probele scurse din dosar, îmi aduc și acum aminte, efectiv m-a luat o senzație de frig. E o senzație pe care nu mi-o pot scoate din minte. O senzație de tremur și de frig în momentul în care am înțeles că este vorba despre o scurgere de informații, despre ceva plecat din Poliție. Că Poliția a dat acele date. Iar dacă Poliția și autoritățile statului român și premierul Ciucă și ministrul de Interne Bode ar vrea să arate că nu au nicio implicare în această poveste, ar cere de urgență acea anchetă internă la Serviciul de Investigații Criminale pentru a descoperi cine a scurs captura de ecran. Eu cred că dincolo de asta ar trebui și șeful Poliției Române să dea niște explicații și după ce va da explicațiile respective să plece din funcție. Pentru că domnul chestor de Poliție Benone Matei care mi se prezenta ca fiind un specialist în cybersecurity el nu înțelegea că la un mesaj pe care l-am primit eu nu poate să facă o captură de ecran altă persoană. El spunea: poate că a făcut altcineva captura de ecran. Bine, nu din motivul acesta ar trebui să își dea demisia. Ci pentru faptul că el a încercat să îmi prezinte dovezi fabricate, care arată mușamalizarea operațiunii de scurgere de informații dintr-un dosar penal.

De când eu am publicat articolul în care arătam ce s-a întâmplat, Nicolae Ciucă nu s-a disociat de această poveste, ceea ce îl face complice. Îl face complice cel puțin moral dacă el nu are nicio legătură cu chestiunea aceasta. Lipsa lui de acțiune, faptul că nu are o replică categorică, tăioasă, că nu-i cere ministrului de Interne să explice public cum a fost posibil ca o probă dintr-un dosar penal să fie scursă în presă, asta îl face complice.

Având în vedere că tu ai demascat plagiatul premierului Ciucă, ai bănuiala că el s-ar afla în spatele acestei operațiuni de kompromat?

Nu știu dacă premierul Nicolae Ciucă a ordonat această operațiune de kompromat. Dar, cu siguranță, a știut despre ea, pentru că în data de 9 martie eu personal l-am informat într-o scrisoare pe care i-am adresat-o lui, ministrului de Interne, procurorului general al României și șefului Poliției Române. A știut. De când eu am publicat articolul în care arătam ce s-a întâmplat, nu s-a disociat de această poveste, ceea ce îl face complice. Îl face complice cel puțin moral dacă el nu are nicio legătură cu chestiunea aceasta. Lipsa lui de acțiune, faptul că nu are o replică categorică, tăioasă, că nu-i cere ministrului de Interne să explice public cum a fost posibil ca o probă dintr-un dosar penal să fie scursă în presă, asta îl face complice.

Ce ar trebui să înțeleagă cetățenii obișnuiți din toată această poveste?

Cetățenii obișnuiți, mulți dintre cei care mi-au transmis mesaje de ieri dimineață încoace sunt consternați, sunt șocați și îmi spun: Doamna Șercan, dacă cu dvs. care sunteți cunoscută, aveți notorietate, se știe prin ce ați trecut până acum, autoritățile statului se comportă în asemenea fel, ce pretenție să avem noi, cetățenii obișnuiți, dacă vom ajunge într-o situație în care va trebui să mergem la Poliție, la autorități să reclamăm ceva? Am nenumărate mesaje de genul acesta. Am văzut la fel mesaje publice scrise de oameni care spun același lucru. E șocant pentru un om obișnuit să constate acest lucru și e șocant să vezi lipsa de acțiune și reacție a autorităților statului și să vezi în continuare această tăcere complice, o tăcere complice inclusiv a președintelui Iohannis, a premierului Ciucă, a ministrului de Interne Lucian Bode. Cel puțin premierul și ministrul sunt șefii politici ai acestor structuri. În mod normal, ei sunt garanții independenței acestor structuri, ai controlului civil asupra lor, ei ar trebui să ne ofere garanții că statul funcționează. Nu, ei sunt complici și se folosesc de aceste structuri pentru a compromite jurnaliști care scriu despre ei. Să nu uităm că și domnul Lucian Bode este doctor în securitate energetică. Noi trecem printr-o criză de securitate energetică acum. De ce domnul doctor în securitate energetică Lucian Bode nu vine să ne spună nimic despre situația pe care România și lumea întreagă o traversează?

Ce face o tânără de 20 și ceva de ani căreia cineva i-a sustras niște poze și face revenge porn și încearcă să o compromită? Ce garanție are că autoritățile statului nu vor acționa împotriva victimei?

Ai trimis marți, în mod public, 12 întrebări către autoritățile statului. Ce ar trebui să se întâmple?

Eu aștept în continuare ultima fărâmă de onestitate publică a domnilor Ciucă și Bode în această chestiune. Să iasă public, să vorbească, sunt chestiuni de interes public și aici nu mai este vorba despre jurnalista Emilia Șercan este vorba despre siguranța unui cetățean al României. Trebuie să ofere explicații și să spună ce s-a întâmplat în această poveste. Nu este vorba doar despre a mă lămuri pe mine, e vorba despre a lămuri opinia publică. E o chestiune de interes pentru cetățeni în general, tocmai pentru a elimina această îngrijorare publică, apărută acum, care spune că autoritățile statului nu te apără, ba din contră, autoritățile statului pot organiza împotriva oricărei persoane acțiuni de compromitere. Ce face o tânără de 20 și ceva de ani căreia cineva i-a sustras niște poze și face revenge porn și încearcă să o compromită? Ce garanție are că autoritățile statului nu vor acționa împotriva victimei? Practic, autoritățile și domnul Ciucă și Bode nu ies pentru a discuta despre cazul Șercan. ci despre o chestiune de funcționare a instituțiilor statului. Dacă nu sunt implicați și nu sunt complici în această chestiune, ar trebui să răspundă cu maximă deschidere la fiecare întrebare în parte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acum că a venit și decizia CCR cu „blindarea plagiatorilor”, se mai așteaptă cineva la o umbră de onestitate din partea celor numiți în articol?
    • Like 0
  • Îmi pare rău să spun, dar interviul cu doamna Şercan este partizan. Sunt trecute sub tăcere unele aspecte pe care doamna le-a expus în... să-i zicem declaraţia de presă, publicată şi în website-ul PressOne [https://is.gd/c0IFOv].

    Ce este în interviul din Republica:
    „După ce eu am reclamat şi i-am dat poliţistei captura de ecran pe care am făcut-o la sugestia avocatei, captură de ecran care era doar la mine şi doar la poliţista respectivă, şocul a fost a doua zi. Pe data de 18 februarie, am descoperit că acea captură de ecran fusese publicată pe un site din Republica Moldova, împreună cu fotografiile mele, şi ulterior pe alte site-uri.”

    Ce este în declaraţia doamnei Şercan din PressOne:
    „După ce am încheiat discuţia, subcomisara mi-a trimis un mesaj pe WhatsApp în care mă întreba numele contului de pe care mi-a fost trimis mesajul. Ca răspuns la întrebare, la ora 10:29 i-am transmis tot pe WhatsApp captura de ecran realizată de mine cu o seară înainte, la ora 20:45, în care apărea şi numele persoanei, dar şi mesajele şi pozele primite de la aceasta.”

    Pentru cine nu ştie, ce este aplicaţia WhatsApp:
    WhatsApp Messenger este o aplicaţie gratuită de mesagerie disponibilă pentru Android şi alte smartphone-uri. WhatsApp foloseşte conexiunea la Internet a telefonului pentru a permite utilizatorului să trimită mesaje, fişiere media, şi să-şi apeleze prietenii sau familia. Aplicaţia a fost creată de WhatsApp Inc. în Mountain View, California, şi a fost achiziţionată în februarie 2014 de Facebook Inc.

    Păi stimaţi republicani – fondatori, editori, contributori şi comentatori – madam Şercan n-a trimis acea captură de ecran de la telefon la telefon (aşa cum ar fi trimis un MMS) ci, efectiv, a trimis acea captură de ecran PRIN INTERNET (practic, PRIN FACEBOOK), ceea ce schimbă total datele problemei. Dacă, aşa cum reiese din interviul publicat în Republica, s-ar fi dus la poliţie PERSONAL cu fotografia PRINTATĂ sau SALVATĂ PE UN CD şi aceasta ar fi apărut în website-urile respective... ar fi avut toate motivele să sară de fund în sus şi să acuze Poliţia, pe ministrul de interne, pe prim-ministrul României şi pe Dumnezeu. Aşa...

    Mă miră însă... să nu zic prostia.... inocenţa dumneaei. Deci tu, când eşti ţintă, urmărită şi hecărită şi ameninţată, trimiţi aşa ceva la poliţie PRIN INTERNET??? Chiar aşa, să nu ştii cum funcţionează WhatsApp-ul?! Haide, să admitem că doamna, fiind doctor în vorbe, nu ştie care-i treaba cu aplicaţia buclucaşă. Dar, dintre fondatorii şi editorii Republicii nimeni nu ştie că, trimiţând mesaje prin WhatsApp, le trimţi, de fapt prin internet? Aproape prin FACEBOOK? Şi că te pot hecări unii şi alţii? Mai ales când eşti ţintă?! Domnul Popescu, informatician de viţă veche, oare n-o fi ştiind aşa ceva?

    Să presupunem că poliţiştii vor face investigaţiile trebuincioase, se va constata că acea captură de ecran i-a fost sustrasă „pe traseu”, adică în dumul prin internet de la dna Şercan la poliţistă. Că poliţia nu este implicată. Ce se va întâmpla atunci?

    Deocamdată, Republica... ruşinică! Dacă tot ziceţi că vă informaţi cititorii, informaţi-i complet!
    • Like 0
  • Dle Klaustrat de la Cotroceni bagati "sula"(scuze)in cei doi prieteni de caracter ai dv:"...ultima fărâmă de onestitate publică a domnilor Ciucă și Bode în această chestiune. Să iasă public, să vorbească, sunt chestiuni de interes public și aici nu mai este vorba despre jurnalista Emilia Șercan este vorba despre siguranța unui cetățean al României."
    • Like 0
  • O cunoscută butadă e reamintită zilnic de Serghei Lavrov:
    - cum ştim când minte?
    - când deschide gura.

    Ei bine, Ciucă al nostru îi dă clasă. El nici nu mai trebuie să deschidă gura, doar să-i vezi mecla pre-bâlbâială, şi şti că urmează o minciună. Dotore, ce mai tura-vura!
    • Like 1
  • Dragnea cu Dottore si acolitii lor schelalaiau intr-una despre "statul paralel"; dupa mine din doua una, ori sunt mai multe state paralele, ori pur si simplu statul roman este esuat si deraiat complet paralel cu calea normala, pe o linie moarta. Iar daca e sa ne luam dupa niste postulate de prin geometria neeuclidiana, chiar si 2 paralele se pot intalni...dar la infinit
    • Like 0
    • @ KapetanMavromati
      Nu știi vorba aia: ”gura păcătosului adevăr grăiește”? Statul paralel chiar există, n-are importanță ce zicea sau nu Dragnea. De fapt mai demult, când vroia să fie în relații bune cu statul paralel, Dragnea făcea pe niznaiu, întrebat fiind, zicea că nu știe de așa ceva, că nu există. Mai apoi, când l-a ars în mod direct, țipa doar despre statul paralel. Dar repet, el a existat și există în continuare. Dacă unii nu-l văd, sau se fac că nu-l văd, asta e și intenția. Statul român (cel clasic, vizibil), care are ca sarcină bunăstarea cetățenilor, ESTE cam eșuat (să nu uităm că în ultimii 17 ani au fost în fruntea acestui stat președinți de dreapta - Băsescu și Johannis). Statul paralel este însă prosper, fiindcă scopul său nu este bunăstarea cetățenilor, ci bunăstarea celor din vârful său, aflați în relații mafiote unii cu alții și puși pe furăciuni, îmbogățire și protecție reciprocă în justiție.
      În ceea ce privește comparația geometrică, ai cam încurcat borcanele. Fac corecția necesară. În geometria euclidiană, se poate spune că două drepte paralele se întâlnesc la infinit. Dar printr-un punct dat se poate duce doar o singură dreaptă paralelă cu una dată. În geometriile neeuclidiene, în funcție de tipul lor (hiperbolică sau eliptică) ori există - printr-un punct dat mai multe drepte paralele cu una dată, ori nu există deloc drepte paralele.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Posibil, caci si eu sunt paralel cu matematica. N'am stat sa adorm pe net la cate povesteau Lobachevsky si Riemann :-) Ati obtinut satisfactie, e ok ? Ideea era ca statul roman este esuat si paralel cu cel de drept, si nu stiu daca se va intalni nici macar la infinit cu statul acela care trebuie sa respecte contractul/pactul social asa cum il vedea JJ Rousseau.
      • Like 0
    • @ KapetanMavromati
      Vă cam dau dreptate în ceea ce privește statul nostru eșuat paralel cu cel de drept. Dar eu întotdeauna am gândit pozitiv și nu mi-am pierdut speranța. Fiindcă asta ne-a mai rămas: speranța.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dap, cutia Pandorei se pare ca a început sa se goleasca urât de vreo 2 ani incoace. Ma întreb - desi cam bănuiesc - ce încercări pentru care nu suntem pregătiti ne mai asteaptă în viitor. Somnul ratiunii în care suntem cufundati de 32 de ani nu poate decât sa nască un viitor extrem de uråt, farà să ne-o spună Baba Vanga sau Nostradamus.
      • Like 1
  • Domnul Ciuca stim ca ii prost , un fel de "Yes man" , iar Bode , ii genul de om care imi provoaca greata si scarba , un lingau si un oportunist , cu gandirea limitata. Bode imi aduce aminte de Vanghelie. Problema ii ca astia doi sunt doar de fatada si ca doamna jurnalista a suparat oamenii adang infipti in sistem .
    • Like 5
  • Societate coruptă și cu mentalitate de ev mediu: Romania.
    Care este relevantă unei fotografii cu o persoana publica goala? Crede cineva că e ceva extraordinar de văzut? Numai o minte de înapoiat mintal se gândește că o să vadă ceva ieșit din normalitate.
    Pudicitatea cretinoidă a românilor este de vina. Tâmpenia vine de la punerea pe aceeași treaptă de blam o imagine nuda a unei persoane cu hoția, corupția.
    Un corupt este la fel de credibil ca un om fotografiat gol in ochii națiunii noastre.
    Daca apere o poza cu tine gol înseamnă că toate ideile și acțiunile tale sunt lovite de nulitate.
    Atât ne duce capul....
    • Like 5
  • Voi ati lucra cu un asemenea specimen de om? eu nu, nu as putea sta de vorba cu un om care e in stare sa fraudeze diploma, sau sa compromita o ancheta in curs.
    Probabil si cei din jur sunt fix la fel !
    • Like 1
  • Incredibil, nu doar că „Statul eșuat din România educată” a ignorat drepturile omului, dar a și considerat că trebuie pedepsită pentru curajul ei civic prin inacțiune, alimentându-i groaza și teroarea prin scurgerile de info 45 de zile! Clar și-au găsit nașul...Doamna este ca o rocă, cu o personalitate ieșită din comun. Joi seara când a avut loc lansarea cărții „CAZUL PONTA” la Humanitas, absolut nimic nu trăda suspansul, trăirile ori presiunea interioară la care este supusă de către Instituții/Autorități prin încălcarea de către acestea a primului articol din Constituția Romaniei! Așa cum era de așteptat ajutorul&suportul pentru doamna Emilia Șercan a venit imediat și necondiționat de la mii de voci, care alăturate, transmit semnale impostorilor că nu ne predăm și nu vor reuși curând să ne reducă la tăcere, deși cu tristețe se observă la scară mare ofensiva din ultimii ani cu practicile dezgustătoare ale „serviciilor” de cumpărat presă&conștiințe!
    • Like 2
  • astea sunt poze compromitatoare?

    In ziua de azi cand copiii se uita la porno de la 10 ani sau mai devreme?

    Mai degraba arata disperarea celor incriminati.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult