Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Era inevitabil ca variola maimuței să ajungă și în România, iar cele două cazuri anunțate nu vor fi și ultimele

Testare pentru variola maimuței

Foto: Getty Images

Ministerul Sănătății a anunțat identificarea celui de-al doilea caz de variola maimuței de la noi din țară. Primul fusese un bărbat de 26 de ani al cărui partener "a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței" (1). Comunicatul prin care ministerul anunță cel de-al doilea caz este interesant mai ales prin ce NU spune:

1) nu menționează vreo legătură cu cazul de ieri, ceea ce sugerează o linie separată de îmbolnăvire

2) nu pomenește nimic de vreo călătorie în străinătate, ceea ce ar putea să însemne că infectarea s-a făcut aici. Să fie vorba de prima instanță de transmisie comunitară? Vom vedea.

Apariția cazurilor în România nu este o surpriză dată fiind extinderea rapidă, în întreaga lume, a maladiei. Numărul global al cazurilor crește exponențial, dublându-se odată la circa 6 zile. În acest ritm, dacă nu se iau rapid măsuri eficace de limitare a îmbolnăvirilor, ne putem aștepta la început de august la depășirea pragului de 1.000.000 de cazuri.


Variola maimuței nu este o boală nou apărută, dar este pentru prima dată când virusul care o provoacă reușește să se instaleze în teritorii din afara Africii. Există indicii că virusul circula deja, nedetectat, de câteva luni sau chiar de ani buni, căci analizele genetice ale probelor de virus colectate de la bolnavi arată că se întâlnesc cel puțin două surse distincte (2). Fiind o afecțiune foarte rar întâlnită și având manifestări asemănătoare altor boli cu transmisie sexuală, probabil că multe cazuri au fost diagnosticate greșit, permițând virusului să se răspândească nedetectat. De altfel, s-au tras semnale de alarmă încă din 2019, un grup de experți în sănătate publică și boli tropicale subliniind că, în lipsa vaccinării, variola maimuței riscă să ocupe nișa ecologică eliberată prin eradicarea variolei umane (3).

Era inevitabil ca boala să ajungă și în România, iar cazul anunțat ieri nu va fi ultimul. În lipsa unor măsuri raționale și coerente, puse rapid în practică, există un risc semnificativ ca boală să devină endemică și la noi, un fel de nou sifilis al secolului XXI.

În urmă cu două săptămâni, scriam într-un articol publicat tot aici:

"Este doar o chestiune de timp până când vor fi detectate primele cazuri și la noi. Dar cum ne pregătim până atunci? Cum profităm de această mică perioadă de grație? [...]

Din păcate, autoritățile române sunt aproape mute. Ați văzut vreun efort de comunicare din partea lor? Ați văzut vreo campanie de informare targetată, organizată de Ministerul Sănătății sau de DSP-uri? Eu nu."

Iată că ce anticipam s-a petrecut, dar Ministerul Sănătății tot mut a rămas în aceste două săptămâni. Este pregătită România să facă față acestei noi crize sanitare? Este pregătită să vaccineze contacții bolnavilor? Este pregătită să vaccineze persoanele din grupele de risc (homosexuali cu parteneri multipli, prostituate, personalul din saloanele de "masaj erotic" ș.a.m.d.)? Este România capabilă să răspundă rațional unei probleme de sănătate publică?

Mi-e teamă că nu. Vă aduceți aminte cum a eșuat campania de vaccinare anti-HPV în 2008, deși aveam (și avem...) o uriașă mortalitate provocată de cancerul de col uterin? Vă aduceți aminte scandalul care se produce de fiecare dată când se discută posibilitatea legalizării prostituției, deși pe toate centurile orașelor și în parcările de tiruri mii de femei își câștigă astfel existența în condiții abominabile, fără nici cel mai mic control sanitar? Vă aduceți aminte de imbecila opoziție la introducerea educației sexuale în școli, în condițiile în care bolile cu transmisie sexuală și sarcinile nedorite, la minore, ating valori demne de Africa?

În timp ce alte țări fac eforturi active să obțină vaccin anti-variolic, noi așteptăm să ne salveze Comisia Europeană. Nici măcar nu știm cîte doze de vaccin vrem și/sau am putea primi, ba sunt "câteva sute de doze", ba 1.000, ba "ceva în jur de 2.000, 2.000 și ceva de doze", ba "în jur de 2.500 de doze"...  Mai nou, ministrul Rafila ne anunță că "vaccinul e american", deși Imvanex-ul este produs în Europa de o firmă europeană (Bavarian Nordic) și a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentelor încă din 2013 (9).

Până una alta, ministerul Sănătății pare să facă, mai degrabă, parte din problemă decât din soluție... Poate că lucrurile se vor mai desmetici și pe acolo, dar până atunci mantra ar trebui să fie:

  • Nu face sex dacă ai bube!
  • Nu face sex cu persoane care au bube!
  • Ai grijă cu cine faci sex!
  • Folosește prezervative!
  • Mergi imediat la doctor dacă îți apare o erupție ciudată pe piele!

Aveți grijă de voi și de cei din jur!

(1)  https://www.ms.ro/2022/06/13/primul-caz-de-variola-maimutei-diagnosticat-in-romania/

(2)  https://apnews.com/article/science-health-united-states-93896989f7bac322431e7560aeb85b79

(3) Simpson, K., Heymann, D., Brown, C. S., Edmunds, W. J., Elsgaard, J., Fine, P., Hochrein, H., Hoff, N. A., Green, A., Ihekweazu, C., Jones, T. C., Lule, S., Maclennan, J., McCollum, A., Mühlemann, B., Nightingale, E., Ogoina, D., Ogunleye, A., Petersen, B., Powell, J., … Wapling, A. (2020). Human monkeypox - After 40 years, an unintended consequence of smallpox eradication. Vaccine, 38(33), 5077–5081. https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2020.04.062

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult