Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Este Putin atât de nebun să treacă linia roșie?

Putin

Foto: Leon Neal / AFP / Profimedia

Decizia lui Vladimir Putin de a ridica și mai mult miza asupra Ucrainei este un semn că războiul său merge prost, dar este și un semnal că președintele rus nu poate renunța la invazia pe care a declanșat-o în 24 februarie.

- Dr. Robert Seely, specialist în războiul rusesc, a transmis pentru BBC News că Occidentul ar trebui să își asume că amenințarea lui Putin de a folosi arme nucleare în războiul său din Ucraina este reală. Mai mulți oficiali de rang înalt din Vest au respins anterior o astfel de amenințare, denumind-o drept o „blufare”.

- „La un moment dat”, spune Seely, „probabil, pe măsură ce trupele ruse se vor confrunta cu un colaps major în sud-estul Ucrainei în următoarele șase până la nouă luni, Putin fie va folosi, fie va fi aproape de a folosi arme nucleare tactice”.

- Seely, care deține un doctorat în tactica de războiul a rușilor, spune că acțiunile lui Putin sunt cele ale unui lider care se confruntă cu înfrângerea convențională pe câmpul de luptă.

Mobilizarea rezervelor Rusiei, amenințarea armelor nucleare și anexarea teritoriului ocupat sunt toate acțiuni menite să susțină un efort de război care se prăbușește”, spune analistul militar. Acesta crede că scopul lui Putin în acest moment este să sperie Occidentul să nu mai furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie pentru a se apăra.

- „Dacă Putin poate rupe această legătură, el poate în continuare să câștige”, a mai declarat dr. Robert Seely.

- Pe de altă parte, Andrei Kozyrev, fostul ministru rus de externe între 1990 și 1996, a declarat că amenințările nucleare la adresa Occidentului sunt „goale”. Într-un mesaj postat pe Twitter, fostul oficial rus a cerut țărilor occidentale să continue să furnizeze Ucrainei arme și să impună sancțiuni Rusiei.

- Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că nu crede că Vladimir Putin va ajunge să folosească arme nucleare în războiul cu Ucraina. „Mâine, Putin poate spune: [în afară de Ucraina, vrem și o parte din Polonia], altfel vom folosi arme nucleare. Nu putem face astfel de compromisuri”, a transmis liderul de la Kiev.

- La rândul său, secretarul general al NATO a spus miercuri că amenințarea președintelui rus de a folosi arme nucleare este o „retorică periculoasă și nesăbuită”. Jens Stoltenberg a precizat și că mișcările lui Putin au demonstrat „că războiul nu merge conform planurilor sale” și că trupele ruse sunt echipate prost, nu au un antrenament și nici un lanț de comandă adecvate. „Este clar că președintele rus a făcut o mare greșeală de calcul”, a mai spus șeful NATO.

Stoltenberg - Leon Neal / AFP / Profimedia

 Deși au existat multe teste nucleare și o creștere constantă a complexității lor tehnice și a puterii distructive, armele nucleare nu au fost folosite într-o confruntare armată din 1945. Inclusiv doctrina politică rusă recunoaște că armele nucleare sunt doar un factor de descurajare și enumeră patru cazuri pentru utilizarea lor:

◾Lansarea de rachete balistice care atacă teritoriul Federației Ruse sau aliații săi.

◾ Utilizarea armelor nucleare sau a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva Federației Ruse sau a aliaților săi.

◾ Un atac asupra infrastructurilor guvernamentale sau militare critice ale Federației Ruse care amenință capacitatea sa nucleară.

◾ Agresiune împotriva Federației Ruse cu utilizarea armelor convenționale atunci când însăși existența statului este în pericol.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dar, daca Putin nu vrea decat sa incheie aceasta actiune esuata, la fel cum au procedat SUA cu Japonia in august '45? Atunci, parea ca japonezii nu vor inceta niciodata, la fel cum par si ucrainienii. Doar ca, de data aceasta, probabil ca Sceleratul ar dori sa incheie toata aceasta ratare militar-criminala cu artiificii si teroare si cu niscaivai teritorii cucerite, chiar daca iradiate si contaminate cu moarte pentru multe decade de acum inainte.
  • Like 0
 • Toate argumentele din articol sunt ale unor oameni raţionali.
  Întrebarea este: Cât de raţional e Putin? Cât de raţional mai poate fi, dată fiind situaţia în care se află?

  Putin este prins în colţ, a mers prea departe ca să se mai poată întoarce. Este pe un drum cu sens unic. Dacă se opreşte, va fi dat jos sau mai rău. Dacă merge înainte... este singur împotriva tuturor, într-un război pe care, convenţional, nu-l poate câştiga. În acest caz, armele nucleare par din ce în ce mai apetisante.

  Criza rachetelor din Cuba... deja pare o poveste de speriat copiii.
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult