Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Eu și tata la Queen: povestea casetei noastre video

Aveam 12 ani când a cumpărat tata primul video player. Când a băgat prima casetă în el, găsise, în sfârșit, metoda să mă facă să tac.

M-am îndrăgostit atunci și pe loc de Killer Queen, piesa de „copertă” a albumului Greatest Hits 1. Și, pe urmă, de fiecare piesă Queen. Le-am învățat versurile, le-am aflat biografiile lui Freddie, Brian, Roger și John.

Am învățat o bună parte din engleza pe care o știu din melodiile lor. Am aflat ce înseamnă „homosexual” și SIDA din povestea de viață a lui Freddie și am plâns că a murit la multe luni după ce asta s-a întâmplat, când am înțeles că nu o să îl văd decât pe caseta video.

Am crescut și tata m-a dus la toate concertele de rock din România. Led Zeppelin, Deep Purple, Rolling Stones, AC/DC. După fiecare dintre ele, spuneam amândoi același lucru: „Singurul pe care nu o să-l vedem vreodată e Queen.”

Când a apărut vestea că vine Queen în România, habar nu aveam cine e Adam Lambert. Dar am întrat glonț pe internet și i-am cumpărat lui tata biletul. A fost singurul cadou de ziua lui pe care cred că l-am nimerit vreodată. Aseară, tata a fost cel care a tăcut pentru prima dată două ore.

La Rolling Stones, l-am văzut cu lacrimi în ochi, la Queen l-am văzut transfigurat. Pentru el, pe scenă nu au fost Queen+Adam Lambert, a fost Queen și atât.

A fost povestea casetei noastre video și a după-amiezelor de duminică spusă chiar de cei care erau personajele ei principale. A fost, la Hammer to Fall, concertul de pe Wembley în fața ochilor noștri. La Bohemian Rhapsody, au fost pianul și unghiile lăcuite cu negru din anii 70. La Radio Gaga, au fost drumurile către mare cu vechea noastră mașină Renault 21 și răcnetele mele afone de pe bancheta din spate. La Love of My Life, a fost mama, din nou, lângă el.

Dar nu a fost Freddie, veți spune. Ba da, a fost și Freddie. Și nu doar în duetul video cu Adam. Freddie a fost în fiecare dintre noi și am fost noi, cele zâteva zeci de mii de oameni, împreună. În momentele în care ne auzeam mai tare decât vocea excepțională a lui Adam. În toate amintirile noastre, în fiecare vers pe care ne aminteam exact tonalitatea vocii lui și gesturile din clipuri sau din alte concerte. În pocnitul din degete de la Crazy Little Thing, în reverența de la We Are the Champions. Aseară, Freddie am fost noi. Și, dați-mi voie să vă spun, Freddie este cât se poate de viu!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Interesant mesajul ochilor tinerei femei.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Io îl vroiam pe Marc Martel...
  • Like 0
 • cea mai impresionanta pledoarie pentru Queen...e trist ca nu intelege nimeni asta....sa fii fericta "tu si tata"....IN AFARA MONSTREI DE JURNALISM...esti printre putinii ce inteleg fenomenul QUEEN...
  • Like 1
 • Am citit cu mare emotie aceasta epopee a casetei video si, la sfarsit, o lacrima s-a prelins pe obraz. Ce stil, ce talent. Cuvintele dvs. scormonesc in adancul sufletului precum vatraiul in jaratec. Avem nevoie de mai multi romani ca dvs. care sa ne imbogateasca vietile spirituale cu astfel de mini opere literare. Multumim frumos.
  • Like 1
 • Eulescu check icon
  Daca cenzurati comentariile decente credeti ca rezolvati ceva in privinta calitatii articolelor? As vrea sa ne spuna autoarea la ce concert Led Zeppelin a fost ea in Romania.
  • Like 0
  • @ Eulescu
   La acesta: https://www.youtube.com/watch?v=8n8duOW3F20

   Page+Plant. În minte mi-a rămas, pur și simplu, ca Led Zeppelin.
   • Like 0
  • @ Eulescu
   tu chiar crezi ca ar conta?...si chiar de nu a fost...sigur intelege Led Zeppelin mai bine ca oricine poate comenta aici...
   • Like 0
  • @ IQerror Adrian
   Ma refeream la concertul Jimmy Page şi Robert Plant din 1999. În sufletul meu, a fost un concert Led Zeppelin.
   • Like 0


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult