Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Eu și tata la Queen: povestea casetei noastre video

Aveam 12 ani când a cumpărat tata primul video player. Când a băgat prima casetă în el, găsise, în sfârșit, metoda să mă facă să tac.

M-am îndrăgostit atunci și pe loc de Killer Queen, piesa de „copertă” a albumului Greatest Hits 1. Și, pe urmă, de fiecare piesă Queen. Le-am învățat versurile, le-am aflat biografiile lui Freddie, Brian, Roger și John.

Am învățat o bună parte din engleza pe care o știu din melodiile lor. Am aflat ce înseamnă „homosexual” și SIDA din povestea de viață a lui Freddie și am plâns că a murit la multe luni după ce asta s-a întâmplat, când am înțeles că nu o să îl văd decât pe caseta video.

Am crescut și tata m-a dus la toate concertele de rock din România. Led Zeppelin, Deep Purple, Rolling Stones, AC/DC. După fiecare dintre ele, spuneam amândoi același lucru: „Singurul pe care nu o să-l vedem vreodată e Queen.”

Când a apărut vestea că vine Queen în România, habar nu aveam cine e Adam Lambert. Dar am întrat glonț pe internet și i-am cumpărat lui tata biletul. A fost singurul cadou de ziua lui pe care cred că l-am nimerit vreodată. Aseară, tata a fost cel care a tăcut pentru prima dată două ore.

La Rolling Stones, l-am văzut cu lacrimi în ochi, la Queen l-am văzut transfigurat. Pentru el, pe scenă nu au fost Queen+Adam Lambert, a fost Queen și atât.

A fost povestea casetei noastre video și a după-amiezelor de duminică spusă chiar de cei care erau personajele ei principale. A fost, la Hammer to Fall, concertul de pe Wembley în fața ochilor noștri. La Bohemian Rhapsody, au fost pianul și unghiile lăcuite cu negru din anii 70. La Radio Gaga, au fost drumurile către mare cu vechea noastră mașină Renault 21 și răcnetele mele afone de pe bancheta din spate. La Love of My Life, a fost mama, din nou, lângă el.

Dar nu a fost Freddie, veți spune. Ba da, a fost și Freddie. Și nu doar în duetul video cu Adam. Freddie a fost în fiecare dintre noi și am fost noi, cele zâteva zeci de mii de oameni, împreună. În momentele în care ne auzeam mai tare decât vocea excepțională a lui Adam. În toate amintirile noastre, în fiecare vers pe care ne aminteam exact tonalitatea vocii lui și gesturile din clipuri sau din alte concerte. În pocnitul din degete de la Crazy Little Thing, în reverența de la We Are the Champions. Aseară, Freddie am fost noi. Și, dați-mi voie să vă spun, Freddie este cât se poate de viu!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Interesant mesajul ochilor tinerei femei.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Io îl vroiam pe Marc Martel...
  • Like 0
 • cea mai impresionanta pledoarie pentru Queen...e trist ca nu intelege nimeni asta....sa fii fericta "tu si tata"....IN AFARA MONSTREI DE JURNALISM...esti printre putinii ce inteleg fenomenul QUEEN...
  • Like 1
 • Am citit cu mare emotie aceasta epopee a casetei video si, la sfarsit, o lacrima s-a prelins pe obraz. Ce stil, ce talent. Cuvintele dvs. scormonesc in adancul sufletului precum vatraiul in jaratec. Avem nevoie de mai multi romani ca dvs. care sa ne imbogateasca vietile spirituale cu astfel de mini opere literare. Multumim frumos.
  • Like 1
 • Eulescu check icon
  Daca cenzurati comentariile decente credeti ca rezolvati ceva in privinta calitatii articolelor? As vrea sa ne spuna autoarea la ce concert Led Zeppelin a fost ea in Romania.
  • Like 0
  • @ Eulescu
   La acesta: https://www.youtube.com/watch?v=8n8duOW3F20

   Page+Plant. În minte mi-a rămas, pur și simplu, ca Led Zeppelin.
   • Like 0
  • @ Eulescu
   tu chiar crezi ca ar conta?...si chiar de nu a fost...sigur intelege Led Zeppelin mai bine ca oricine poate comenta aici...
   • Like 0
  • @ IQerror Adrian
   Ma refeream la concertul Jimmy Page şi Robert Plant din 1999. În sufletul meu, a fost un concert Led Zeppelin.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult