Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Eugen Teodorovici vrea amendarea jurnaliștilor care publică declarații neverificate ale politicienilor. „Dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta”

Eugen Orlando Teodorovici -

Eugen Teodorovici vrea să schimbe legislația, astfel încât jurnaliștii care publică „informații neverificate” să fie amendați. Declarația, dată pentru Agerpres, a fost făcută în contextul în care senatorul liberal Florin Cîțu a susținut că angajaţilor din Ministerul de Finanțe li se cere să măsluiască datele privind execuţia bugetară pe anul 2018. Iar când spune „informații neverificate” Teodorovici se referă, de fapt, la declarații date de politicieni.

„Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice – dar o să verific personal acest lucru – şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă. Este inacceptabil ca o persoană publică importantă, vicepreşedinte de partid, aşa cum este Florin Cîţu, să dea astfel de informaţii, în condiţiile în care Eurostat confirmă datele mele. Nu e corect să dezinformezi populaţia. Cei care sunt pe zona de Finanţe din Europa îşi dau seama că aşa ceva nu se face, dar îşi dau seama cum este şi presa la noi, dacă nu verifică nici măcar o dată o informaţie de acest gen, o informaţie de natură economică care poate să inducă în eroare mediul de afaceri, poate afecta imaginea de ţară. Cum îşi poate imagina cineva că ministrul de Finanţe, fie el şi din România, poate face aşa ceva: să manipuleze datele oficiale. Eu nu sunt de ieri, de azi în sistem, sunt de o viaţă întreagă şi nu m-am jucat cu datele niciodată. Când am spus ceva, aşa a fost. A spus că nu ne încadrăm în deficit, iată că ne-am încadrat şi chiar mai jos, a spus că inflaţia ajunge la 12% în decembrie şi nu a ajuns, iar acum a luat-o în alt sens, că am falsificat datele. I-au spus lui oameni din finanţe… Este o bazaconie totală, o imbecilitate, pe româneşte”, a spus, miercuri, pentru Agerpres ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Florin Cîţu a scris, marţi, pe pagina de Facebook că va informa Eurostat privind manipularea indicatorilor economici în scopul manipulării pieţelor de capital, financiare şi bancare şi a cerut ca experţi ai opoziţiei să verifice corectitudinea execuţiei bugetare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Nici o șansă. Joc de glezne și arătarea bicepșilor.
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Eu sustin mai de mult ca Prostia din Romania ucide mai mult decat coruptia. In cazul de fata cred ca s-ar impune o "taxa pe prostie". Cu siguranta ar aduce mai multi bani la buget. Cum poate sa iti treaca prin cap asa ceva !?
  • Like 0
 • Dar o lege care sa sanctioneze minciunile politicienilor,n-ar fi mai buna?Intreb si eu.
  • Like 6
  • @ Viorel Alberto Bache
   Alien check icon
   Intrebarea asta am auzit-o la o conferinta pusa de un profesor de drept din UK, imediat dupa referendumul Brexit si declaratia nonsalanta a lui Farrage a ca mintit deliberat cu bugetul sanatatii.
   Si tot raspunsul lui a fost NU. Nu au o baza legala (in UK) sa traga la raspundere declaratiile mincinoase ale politicienilor, chiar si daca au impact major si chiar daca au fost facute cu buna stiinta. Ar putea s-o ia foarte pe departe pe baza unor coduri de "conduita in functiile publice" insa fara prea mari sperante.
   • Like 0
 • Si daca Pnl istul minte? El de unde stie? Nu sunt fan Psd dar nici cu Pnl nu imi este rusine!
  • Like 1
 • N-ar fi mai uşor să dea o nouă Lege a presei? Să se publice numai articole avizate de Guvern? Ce atâta libertate a presei? TVR, A3 şi gata! Eventual, emisiunile să fie scoase pe hârtie şi să apară în ziare. Dar ce zic eu ziare? Unul singur: să reînvie "Scânteia" ca să dea lumină poporului. Ceauşescu a murit, trăiască Teodorovici!

  Ferice de cei care au murit în '89, că n-au mai apucat să vadă ce s-a ales din aşa-zisa revoluţie.
  • Like 3
 • Al Lui Al Lui check icon
  Si eu ca cetatean as dori amendarea politicienilor care dau declaratii fantasmagorice presei ! Ce parere ai, Eugene ?.....o propui si p-asta !
  • Like 5
 • De ce sa fie amendata presa daca publica o declaratie a unui politician, declaratie care contine minciuni?
  Noaptea mintii...
  • Like 4
 • Alien check icon
  Adevarul e ca ar trebui sa existe o forma de raspundere din partea presei pentru minciuni. Sau o forma de "certificare" a informatiilor publicate, atunci cand citesti ceva sa stii daca e verificata din surse independente sau speculatie.
  Insa ce vrea asta e sa restranga drepult la libera exprimare.... mai ales daca e impotriva partidului, guvernului si a ilustrului conducator.
  • Like 0
  • @ Alien
   Aveți dreptate dar, cum facem pentru că majoritatea știrilor false sunt publicate cu un scop anume fiind conștienți cei ce le publică că sunt false ?
   • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   Alien check icon
   Nu stiu, adevarul e ca problema e sensibila pentru ca pe de o parte presa trebuie sa .... informeze, nu sa dezinformeze si sa indobitoceasca, si pe de alta parte insa trebuie garanta libertatea de exprimare (si de gandire pana la urma)
   Eu de exemplu ma gandisem la un sistem de "certificare" a informatiilor. De exemplu fiecare articol/link/post etc sa fie verificat de un algoritm (poate bazat pe AI) care sa verifice daca informatia provine din surse oficiale/neoficiale dar credibile/dubioase si care sa dea o "nota de veridicitate" independenta.
   Personal incerc sa fiu eu propriul algoritm, de exemplu am o foarte mare doza de neincredere in articolele care nu isi precizeaza sursele (cu linkuri). Cand citesti ca cercetatorii britanici au stabilit ca semintele de goja previn platfusul vreau link la studiul respectiv. Iar daca e preluata din formula AS din UK, vreau sa dea si aia linkul. Si tot asa, daca din link in link nu ajung pana la o publicatie serioasa cu peer review il consider apa de ploaie.
   • Like 1
  • @ Alien
   Dacă eliminăm știrile care pur și simplu nu ne interesează poate devine mai simplă aprecierea știrilor.
   • Like 0
 • D check icon
  Total de acord. Sunt curios ce părere au cei de la a3.
  • Like 5


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult