Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Euractiv: „Două surse independente ne-au declarat că SUA mută armamentul nuclear din Turcia în România”. MAE neagă

„Două surse independente” au declarat pentru Euractiv.com, că „Statele Unite ale Americii au început să transfere armele nucleare aflate în Turcia în România, pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre Washington și Ankara”. Ministerul Afacerilor Externe a negat cu fermitate informația. 

Potrivit uneia dintre sursele citate de Euractiv, transferul reprezintă o provocare atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere politic. 

„Nu e ușor să transporți peste 20 de arme nucleare”, a declarat sursa despre care Euractiv scrie că a dorit să își păstreze anonimatul.

Cea de-a doua sursă a spus că armele ar urma să fie mutate la baza aeriană de la Deveselu, unde este amplasat scutul antirachetă al NATO.

Potrivit unui raport citat de Simson Center, 50 de arme nucleare tactice ale SUA se află în baza aeriană de la Icirlik, aflată la aproimativ 100 de kilometri de granița cu Siria.

După tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia, guvernul de la Ankara a tăiat alimentarea cu energie electrică a bazei și a interzis avioanelor să zboare. În cele din urmă, comandantul bazei a fost arestat și acuzat că ar fi luat parte la tentativa de lovitură de stat. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Intoxicare clasică de tip sovietic.La turci nu există nici-o armă nucleară americană încă de pe vremea crizei cubaneze și înțelegerile făcute între SUA și URSS în urma acestei crize, și cu atât mai puțin să o mute la noi.Asta e un soi de genul -atenție să nu-i supărați pe ruși și pe aliații lor, fie și vremelnici.Clasic...de obositor,știri made in Libertatea,dar lansate de ruși.
    • Like 0
  • Cu parere de rau, nici macar nu as numi aceasta scriere articol. Pacat.
    • Like 0
  • Euractiv dot com-ul aista știe că România a semnat în 1970 Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare?
    Numai amintindu-și asta,și ar fi trebuit să-și țină pixelii-n frâu:ptr.depozitarea și a unui focos nuclear,România trebuia să ceară ieșirea din cadrul Tratatului,să aibe discuții de fond cu US(discuții de-astea nu durează câteva ceasuri,chiar dacă e vorba de pițifelnica Ro),să construiască silozul,care nu seamana cu o încăpere în care ții o ladă cu grenade și două Bazooka.
    Plus că transportul în sine nu ar trece neobservat,mai ales aci-n Balcani...
    • Like 0
  • Ionel check icon
    O informatie de acest gen nu se publica decat daca provine dintr-o sursa publica guvernamentala oficiala. Poate face mult rau tarii........
    • Like 1
  • check icon
    adica madam ion, editor, se rezuma a relata tampenia asta de "stire" si atat? fara niciun comentariu de bun simt cum ca e o aberatie? madam ar trebui retrogradata la nivelul de junior pt asta.
    • Like 1
    • @
      golan check icon
      Nu am trait suficient de mult cat sa prind pe cat as fi vrut din vremurile cand presa se facea altfel si publicul avea alte asteptari. Erau vremuri cand a relata stirile asa cum erau ele, incercand sa-ti tii comentariile personale pentru tine era considerat o nota de profesionalism si integritate jurnalistica. De aceea mi se pare cu atat mai frapanta reactie. Pe de alta parte, nici nu vad ce alt context ar avea nevoie un cititor "cu pretentii": zvonurile sunt prezentate ca atare si din surse anonime, pozitia oficiala este exprimata concis, alaturi de zvonuri. Ce are nevoie un cititor mai mult decat atat pentru a trage concluziile care se impun?!
      • Like 0
    • @ golan
      check icon
      1. nu stiu ce asteptari are publicul, eu stiu ce asteptari am eu. republica.ro nu este un site de stiri ci un loc "cu pretentii" in care oameni destepti si care stiu sa scrie, scriu lucruri interesante. daca vreau stiri ma duc pe hotnews.ro;
      2. povestea relatata nici macar nu este o stire! jurnalismul de care vorbesti presupune verificarea prin 3 surse independente, in cazul de fata informatia a fost luata de pe un site care nici nu are pretentia sa respecte normele jurnalismului profesionist;
      3. am impresia, dar nu sunt 100% sigur, ca esti prost. lol
      • Like 0
  • Am tot vazut "stirea" asta vehiculata de ceva vreme in linkuri pe facebook si toate erau din surse dubioase, din alea cunoscute pentru intoxicari. Si reactia era cea asteptata, si clasica la asemenea intoxicari: "nu vrem! ne-a intrebat cineva? sa se faca referendum!"
    Din partea mea, daca ar fi adevarat, ar fi un lucru extraordinar de bun pentru Romania ca SUA sa isi mute aici o cat mai mare parte a bazelor din Turcia: ar aduce atat avantaje de securitate cat si economice.
    • Like 1
  • Alexius check icon
    Ce inseamnă acele "arme nucleare"? Sunt focoase fixate pe o rachetă? Sunt fixate pe bombe cu ghidaj ce pot lansate din aeronavă? Nimeni nu explică. Nimeni nu ştie. În altă ştire se preciza că e vorba de nişte rachete tactice. Curios.
    Oricum acele sisteme nu pot fi transportate în câteva zile, nici depozitate corespunzător dacă nu au făcut amenajările speciale. Nu cred că baza de la Deveselu este pregătită pentru încă o sarcină. Baza aia e făcută cu un singur scop: Să constituie rampa de lansare a unor rachete de interceptare a rachetelor balistice lansate de Rusia sau alte state considerate inamice.
    • Like 0
    • @ Alexius
      check icon
      si eu am scis ceva similar mai jos...citzi crezi tu ca au creier in cap sa si gandeasca?? posibil ca americanii sa evacuezee partzi din armament care sunt critice, dar in nici un caz chiar daca stirea e adevarata, nu le vor depozita in Romania pe termen lung...unde mai pui ca in europa de west, exista infrastructura ca sa le stocheze si sa le si activeze la nevoie
      • Like 2
    • @ Alexius
      check icon
      dar stii ce e cel mai curios? ca MAE putea sa EXPLICE chestiile astea in loc sa "dezminteasca categoric" la modul asta concis care e clar ca acopera ceva...
      • Like 0
    • @
      Alexius check icon
      Depinde ce a dezminţit MAE-ul. Dacă a infirmat doar informaţia că SUA depozitează focoase nucleare în România, inseamnă că ar admite că acestea ar putea tranzita România cu o scurtă escală la Deveselu. Ce nu e explicit infirmat înseamnă că e confirmat. Evident, o extrapolare de-a mea.
      • Like 0
  • check icon
    stirea asta e o intoxicare bolshevika....ca sa aibe motiv rusnacii sa agite spiritele in transnistria...la deveselu nu exista siloz pt rachete nucleare ci doar interceptoare (mult mai mici) pt rachetele iraniene sau rusesti ... deci, daca americanii le-au adus in romania, nu au cum sa fie operationale si probabil sunt in tranzit sau le stocheaza pina se lamureste situatia din turcia...desi, inca o data, la deveselu nu exista infrastructura sa stochezi rachetele in sigurantza astfel incit un atac surpriza sa nu le paradeasca...chiar cred ca nu le pot pazi nici macar de hotzii de fier vechi...dar in fine...stirea e ca sa alarmeze vitele si sa le dea prilej rusnacilor sa se infoaie in pene
    • Like 0
  • MAE roman a negat !
    • Like 0
  • CW Liviu CW Liviu check icon
    Nu trebuia sa iti verifici informațiile din minim 3 surse? Cu ce e acest articol diferit de un articol de scandal?
    • Like 0
    • @ CW Liviu
      a precizat ca are 2 surse !
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult