Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Euronews: 108.000 de contracte part-time, desființate de la 1 august din cauza suprataxării

Femeie de serviciu

Foto: Getty Images

108.000 de contracte part-time au fost desființate în ultima săptămână, după ce a intrat în vigoare suprataxarea contractelor de muncă part-time, scrie Euronews, citând date obținute de la Inspecția Muncii.

Guvernul a decis că, de la 1 august, pentru contractelor de muncă cu normă redusă trebuie plătite contribuții sociale la nivelul salariului minim brut pe țară, chiar dacă veniturile încasate de angajat sunt mai mici decât salariul minim brut.

Atât consultanții fiscali cât și reprezentanții mediului de business au avertizat de la bun început că decizia va avea un impact negativ asupra cele mai vulnerabile categorii de angajați. Într-un sondaj Consiliul Național al IMM-urilor, aproape 60% dintre întreprinzătorii care au angajați cu contract pe timp parțial de lucru au declarat că vor face concedieri în rândul acestora. 

Potrivit lui Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor, măsura reprezintă o impozitare a sărăciei. „O problemă e legată de faptul că lovești în cea mai vulnerabilă categorie, aceea a contractelor part-time. E cea mai vulnerabilă categorie de angajați. Dacă vii și spui că trebuie să plătești contribuțiile la nivelul celor 8 ore, indiferent de norma pe care tu o realizezi, ajungi să vezi că pentru două ore aduci bani de acasă”, a afirmat el în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

Consultantul fiscal Adrian Bența a spus pentru Euronews că „efectul pe termen scurt este unul mai puțin inteligent. Dacă intrăm pe forumurile de contabilitate, pe diverse grupuri de specialitate este o adevărată nebunie privind desființarea acestor contracte de muncă, cu desființarea posturilor de muncă, adică nu cu transformarea acestora în 8 ore”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, sunt foarte multi angajati pe diverse functii si cu norma intreaga, nu part time, care oficial au salariul minim pe economie. Dar nu asa se rezolva problemele. Asta e hotie. Platesti taxe pe bani pe care nu-i castigi.
  Nu poti sa tot supra-taxezi, supra-impozitezi ca nu ajungi nicăieri. Nu avem soluții niciodată. Soluții viabile, pertinente. Analfabetilor de la guvern in frunte cu domn doctor Ciuca, cel ce a plagiat putin, furt intelectual, de, nu-i mare lucru, adică omul a furat nitel, dar asa intelectual, nu e ceva concret, acești analfabeti nu pot rezolva probleme decat majorand taxele. Atât. La recensămînt a reieșit că suntem in jur de 19 milioane. Cati dintre aceștia sunt copii, cati sunt la scoala, cati sunt pensionari, cati sunt asistați social, cati vor pleca din tara? Cati mai raman sa plateasca taxe si impozite aberante? Cine va mai plăti pe viitor contribuțiile ? Oricum majoritatea taxelor plătite la salariul minim pe economie, salariul cel mai mic din Europa. Deci banii care se strâng sunt putini, foarte puțini.
  • Like 0
 • Asta cu contractele partime, este o realitate a vremurilor actuale.
  Eu am fost taximetrist prin București, mai mult independent, dar am fost cîțiva ani și angajat al unor firme de taxi. Acolo evaziunea fiscală și abuzurile erau regula și nu excepția.
  Pînă acum 5,8 ani majoritatea taximetriștilor care aveau contracte de muncă erau 2 ori 4 ore. Și asta în condițiile în care petreceau 10-12 ore pe zi în mașini, minim 6 zile pe săptămână!
  Acum că sînt hipertensiv nu mai șofez, lucrez la un fast food, 5 zile pe săptămână, 8 ore pe zi. Salariul și bonurile de masă se primesc pînă pe 10 ale lunii.
  Altă viață.
  Ministerul muncii nu prea și - a făcut treburile, neglijență ori corupție?
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult