Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Măsuri decise în coaliție: deduceri pentru venituri sub 4.500 de lei, modificări fiscale la contractele part-time, crește impozitul pe jocurile de noroc

Marcel Ciolacu - Nicolae Ciucă

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Codul Fiscal va fi modificat. Liderii coaliției au căzut de acord pentru aplicarea unui pachet de măsuri fiscale care vor fi incluse într-o ordonanță de guvern, pentru a fi aprobate în următoarele zile.

Deduceri fiscale pentru venituri sub 4.500 de lei în cazul persoanelor fizice, creșterea accizelor la alcool și tutun, majorarea impozitului pe jocurile de noroc și creșterea impozitelor pe dividende se numără între măsurile care vor fi introduse în noul Cod Fiscal.

Impozitul pe venitul global ar putea să fie introdus gradual, după digitalizarea ANAF, acesta fiind o etapă ce precedă trecerea la impozitul progresiv, potrivit surselor citate de digi24.ro.

Contractele part time 

În cazul în care o persoană are un singur contract part time, aceasta va plăti contribuții similare cu cele existente la salariul minim pe economie. Excepție vor face elevii și studenții cu vârste sub 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.

Deduceri fiscale

Angajații cu venituri de până în 4.500 de lei vor beneficia de deduceri fiscale, impactul asupra bugetului de stat fiind estimat la 3 miliarde de lei pe an, până în 2023, potrivit g4media.ro.

Totodată, tinerii cu vârste până în 26 de ani vor avea deduceri de 15% din impozitul pe venit, în sumă de maximum 383 de lei.

Familiile cu copii vor beneficia de deduceri de 100 de lei pentru fiecare copil, dacă aceștia sunt la o formă de învățământ. Pentru familiile cu patru sau mai mulți copii, statul nu va mai percepe impozit pe venit. 

TVA 

Pentru hoteluri și restaurante, TVA va fi majorată de la 5% la 9%. De asemenea, pentru băuturile cu zahăr și berea fără alcool TVA va crește de la 9% la 19%

În domeniul imobiliar, TVA de 5% se va aplica pentru achiziția unei singure locuințe, până la plafonul de 600.000 de lei și pentru suprafețe de până la 80 metri pătrați utili.

Tranzacții imobiliare

Pentru o locuință deținută mai mult de 3 ani, tranzacțiile imobiliare ale persoanelor fizice vor fi impozitate cu 1%, iar impozitul va fi de 3% în cazul tranzacțiilor cu imobile deținute mai puțin de 3 ani. Excepție vor face moștenirile. 

Cota forfetară pentru impozitul pe venit din chirii va fi eliminată în noul Cod Fiscal.

Accize

De la 1 august, va crește cu 31 de lei acciza la țigări - echivalentul a 60 de bani pe pachet -, iar de la 1 ianuarie va fi majorată cu 20% și acciza la alcool.

Accizele aplicate la combustiblii rămân neschimbate, dacă se menține aceeași paritate leu-euro.

Microîntreprinderi și PFA

În ceea ce privește microîntreprinderile, ministrul Finanțelor a propus reducerea pragului de impozitare de la 1 milion de euro, la 500.000 de euro. O persoană va putea deține cel mult trei microîntreprinderi, care trebuie să aibă cel puțin un angajat.

Plafonul de impozitare în cazul PFA-urilor va fi redus de la 100.000 de euro, la 25.000 euro pe an.

Impozitul pe dividende va fi majorat la 8%, de la 5% iar jocurile de noroc vor fi impozitate cu 40% din câștig.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult