Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Europa mongoloidă

Cristian Tudor Popescu---

Atât Rusia cât și China s-au aflat vreme de secole sub dominația imperiului mongol. China chiar a fost condusă aproape 100 de ani de dinastia mongolă Yuan. Iar Dostoievski observa sarcastic: „Dacă te uiți bine la un rus o să vezi în spatele lui mongolul”.

Dar, uite-așa tranzitează gloria lumii... Acum, Mongolia o zice sincer și fără rușine: „Da, suntem membru al Curții Penale Internaționale, dar nu putem pune în aplicare mandatul de arestare al CPI pe numele lui Putin Vladimir Vladimirovici, pentru că existența statului nostru depinde de importurile de energie din Rusia și China. Au deportat rușii mii de copii ucraineni în Rusia? Se poate, dar noi avem nevoie de petrolul rusesc. Deport-Import”. Și l-au primit pe Putin cu covorul roșu.

Mongolia e departe, hăt în Asia Centrală?

Atitudinea aceasta, de a pune interesele politico-economico-sociale naționale deasupra legilor internaționale se regăsește în ideologia tuturor partidelor suveraniste pro Kremlin din Europa. În toate țările în care vor ajunge la putere, dacă nu sunt deja, Putin va fi primit cu plecăciuni „suveraniste”.

Dar nu numai în Europa. Peste ocean, chiar și fără Trump la Casa Albă, călăul de la Kremlin n-ar fi arestat pe baza mandatului CPI dacă vine în vizită – pentru simplul motiv că SUA refuză cu dispreț să fie membru CPI: legea globală e pentru cățeii globului... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult