Atât Rusia cât și China s-au aflat vreme de secole sub dominația imperiului mongol. China chiar a fost condusă aproape 100 de ani de dinastia mongolă Yuan. Iar Dostoievski observa sarcastic: „Dacă te uiți bine la un rus o să vezi în spatele lui mongolul”.
Dar, uite-așa tranzitează gloria lumii... Acum, Mongolia o zice sincer și fără rușine: „Da, suntem membru al Curții Penale Internaționale, dar nu putem pune în aplicare mandatul de arestare al CPI pe numele lui Putin Vladimir Vladimirovici, pentru că existența statului nostru depinde de importurile de energie din Rusia și China. Au deportat rușii mii de copii ucraineni în Rusia? Se poate, dar noi avem nevoie de petrolul rusesc. Deport-Import”. Și l-au primit pe Putin cu covorul roșu.
Mongolia e departe, hăt în Asia Centrală?
Atitudinea aceasta, de a pune interesele politico-economico-sociale naționale deasupra legilor internaționale se regăsește în ideologia tuturor partidelor suveraniste pro Kremlin din Europa. În toate țările în care vor ajunge la putere, dacă nu sunt deja, Putin va fi primit cu plecăciuni „suveraniste”.
Dar nu numai în Europa. Peste ocean, chiar și fără Trump la Casa Albă, călăul de la Kremlin n-ar fi arestat pe baza mandatului CPI dacă vine în vizită – pentru simplul motiv că SUA refuză cu dispreț să fie membru CPI: legea globală e pentru cățeii globului...
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp