Atacul cibernetic WannaCry a făcut 200.000 de „victime” în cel puțin 150 de țări, iar numărul acestora ar putea crește luni, odată cu revenirea oamenilor la serviciu, potrivit Europol, notează Reuters.
Experții în domeniul securității informatice spun că răspândirea virusului numit WannaCry -, un ransomware care a blocat computerele din fabricile de mașini, din spitale, magazine și școli din mai multe țări - a încetinit, dar răgazul ar putea fi scurt.
Directorul Europol, Rob Wainwright, a declarat duminică pentru postul britanic de televiziune ITV că atacul a fost unic prin faptul că ransomware-ul a fost folosit în combinație cu „un vierme", astfel încât infectarea s-a răspândit în mod automat.
„Impactul global este fără precedent, cel mai recent număr fiind peste 200.000 de victime în cel puțin 150 de țări, multe dintre victime fiind întreprinderi, inclusiv mari corporații", a spus șeful Europol.
Rob Wainwright a spus că nu se cunoaște încă cine este în spatele atacului cibernetic, dar este vorba de o „minte criminală”, aceasta fiind „teoria care este luată în calcul din motive obiective”.
Șeful Europol a precizat că cei mai mulți nu au plătit sumele cerute de hackeri pentru recuperarea datelor, dar au existat câteva cazuri în care utilizatorii au dat cei 300-600 de dolari solicitați de hackeri.
Bitdefender a avertizat că WannaCry, care a lovit mii de companii și instituții publice din întreaga lume începând de vineri, poate infecta un computer vulnerabil fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mail-uri infectate.
Pentru a reduce riscul infectării cu ransomware-ul WannaCryptor și al pierderii datelor, utilizatorii de calculatoare sunt sfătuiți să își actualizeze în regim de urgență sistemul de operare și soluția de securitate.
România se află pe locul 9 în topul celor mai afectate țări de ransomware-ul WannaCry după Rusia, Ucraina, India, Taiwan, Tajikistan, Kazahstan, Luxemburg și China, se arată într-o analiză a Kaspersky Lab, prezentată de securelist.com.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si pana la urma nici nu e deocamdata un incident atat de mare pe cat in face media, la virusi anteriori, cum ar fi Conficker victimele au fost de ordinul milioanelor.
PS: spunem cu toti in cor "multumim NSA"? ca ei au facut virusul...