Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Europol: Numărul victimelor atacului cibernetic a ajuns la 200.000 și ar putea crește luni, odată cu revenirea oamenilor la serviciu

Atacul cibernetic WannaCry a făcut 200.000 de „victime” în cel puțin 150 de țări, iar numărul acestora ar putea crește luni, odată cu revenirea oamenilor la serviciu, potrivit Europol, notează Reuters.

Experții în domeniul securității informatice spun că răspândirea virusului numit WannaCry -, un ransomware care a blocat computerele din fabricile de mașini, din spitale, magazine și școli din mai multe țări - a încetinit, dar răgazul ar putea fi scurt.

Directorul Europol, Rob Wainwright, a declarat duminică pentru postul britanic de televiziune ITV că atacul a fost unic prin faptul că ransomware-ul a fost folosit în combinație cu „un vierme", astfel încât infectarea s-a răspândit în mod automat.

„Impactul global este fără precedent, cel mai recent număr fiind peste 200.000 de victime în cel puțin 150 de țări, multe dintre victime fiind întreprinderi, inclusiv mari corporații", a spus șeful Europol.

Rob Wainwright a spus că nu se cunoaște încă cine este în spatele atacului cibernetic, dar este vorba de o „minte criminală”, aceasta fiind „teoria care este luată în calcul din motive obiective”.

Șeful Europol a precizat că cei mai mulți nu au plătit sumele cerute de hackeri pentru recuperarea datelor, dar au existat câteva cazuri în care utilizatorii au dat cei 300-600 de dolari solicitați de hackeri. 

Bitdefender a avertizat că WannaCry, care a lovit mii de companii și instituții publice din întreaga lume începând de vineri, poate infecta un computer vulnerabil fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mail-uri infectate.

Pentru a reduce riscul infectării cu ransomware-ul WannaCryptor și al pierderii datelor, utilizatorii de calculatoare sunt sfătuiți să își actualizeze în regim de urgență sistemul de operare și soluția de securitate.

România se află pe locul 9 în topul celor mai afectate țări de ransomware-ul WannaCry după Rusia, Ucraina, India, Taiwan, Tajikistan, Kazahstan, Luxemburg și China, se arată într-o analiză a Kaspersky Lab, prezentată de securelist.com.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Microsoft a luat astăzi atitudine împotriva guvernelor care stochează arme cibernetice, citez: "Guvernele trebuie sa tina cont de cat de multe pagube ar putea crea civililor deţinerea acestor vulnerabilităţi şi folosirea acestor exploit-uri". Însă gigantul cu nume microscopic a "uitat" faptul că Domnia-Sa cunoştea de mult timp aceste vulnerabilităţi, cam de pe timpul când XP era mic copil şi nu a făcut nimic pentru remedierea lor în tot acest timp. Bineînţeles, din motive bine întemeiate, am putea spune, mai ales când este vorba de fratele mai mare care, nu-i aşa trebuie să poată accesa oriunde, orice şi oricând, numai deschis să fie! Problema legală vine din partea celor care au plătit bani frumoşi pentru nişte licenţe şi, iată, îşi pierd datele din cauza neglijenţei Microsoft. Cel puţin Linux-ul este gratuit, e făcut pe bază de voluntariat şi donaţii, nu ai ce să-i ceri, dar atunci când e vorba de bani buni, problema se pune cu totul şi cu totul altfel. Nu poţi da vina pe guverne şi servicii, nici măcar pe hackeri, care până la urmă, au tras un semnal de alarmă. În prezent există mai multe sisteme de operare, cel mai răspândit fiind însă Windows. Din urmă vine tare Linux, cu câteva distribuţii puternice, frânate însă de lipsa codec-urilor multimedia, care se lovesc de drepturile de autor. Apple are şi el destui adepţi. Rusia şi China ar dori să-şi facă propriile lor sisteme de operare. Chiar şi în România echipa Rogentos a lansat anul trecut versiunea 3.2 a sistemului de operare Kogaion, o versiune de Linux. Primăria oraşului Hamburg din Germania foloseşte, aţi ghicit, tot Linux! Adică, chiar dacă Măria Sa Microsoft o dă cotită, tot există alternative. Poate dacă ar exista mai multă implicare şi determinare din partea statului român s-ar putea crea un sistem de operare românesc, pentru români, dezvoltat şi îmbunătăţit de români, care să concureze puternic Windows. Probabil că nu se doreşte însă acest lucru, ceea ce înseamnă că este posibil, după cum spunea Costin Raiu de la Kaspersky Lab, citez: "Scenariul cel mai pesimist ar fi dacă apare o variantă nouă care nu mai poate fi oprită printr-un kill switch şi o variantă care în loc să cripteze datele, să distrugă calculatoarele şi sa "radă" toate informaţiile de pe ele. Aşa ceva s-ar încadra în definiţia unei arme cibernetice, ceea ce ar fi mult mai grav decât un ransomware". Adică, dragilor, ţineţi-vă datele preţioase în siguranţă, că ăsta s-ar putea să fie doar începutul. Să auzim de bine şi-un kill switch la îndemână!
    • Like 2
  • Virus si ear virus !
    • Like 0
  • Sunt penibile reactiile la virusul asta: este foarte simplu de prevenit daca folosesti practicile standard de securitate (pot detalia daca cineva simte nevoia) si totusi atat de multi s-au infectat. Arata in primul rand incompetenta din partea departamentelor IT ale corporatiilor afectate. Si mai arata si cat de daunatoare e dependenta de Windows, pentru ca e un virus de Windows, toate celelalte sisteme nu sunt afectate.
    Si pana la urma nici nu e deocamdata un incident atat de mare pe cat in face media, la virusi anteriori, cum ar fi Conficker victimele au fost de ordinul milioanelor.
    PS: spunem cu toti in cor "multumim NSA"? ca ei au facut virusul...
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult