Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Evitați consumul excesiv de Crăciun fără Cristos

Crăciunul fără Cristos. Acesta este trendul. Ce nu a reușit comunismul reușește consumismul :)

Pentru doar 6% Crăciunul și tradiționalele „sărbători de iarnă“ mai au o semnificație religioasă. Este rezultatul unui sondaj Gallup realizat în 57 de țări la începutul lunii decembrie pe un eșantion de 1050 de persone. Nu știu cât este de relevant. Oricum, nu ar fi nevoie de sondaj pentru a vedea această tendință. Este suficient să privim la întâmplare un jurnal de știri în aceste zile. Scenariul se repetă an de an. Aproape peste tot goana după cumpărături, cadouri, îmbuibarea cu alimente și exaltarea crăciunițelor mai mult decât a Crăciunului.

Care este spiritul Crăciunului? Atât de mult ni se vorbește de acest spirit. Cine ne mai spune azi că Crăciunul este despre Cristos?! Este la fel ca acum 2000 de ani. Nici atunci Dumnezeu nu a avut loc în istoria oamenilor și nici la Betleem. S-a născut la periferie, într-o iesle. Așa este și astăzi. „A venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit“ (Ioan 1,11). Suntem la fel ca pe vremea nașterii lui Isus. Forfota este mare. Avem treburile noastre, să cumpărăm, să mâncăm și să bem, să sărbătorim, să cântăm, să ne vizităm și să ne facem cadouri. Imi place foarte mult o expresie a papei Ioan Paul al II-lea: „Dacă Dumnezeu nu a disprețuit să fie om, atunci trebuie să fie într-adevăr important să fim oameni“. Isus Cristos este cadoul cel mai mare. „Jesus is the reason for the season“. Să fim noi cadoul ceresc pentru cei dragi.

Îmi vin adesea în minte cuvintele lui Constantin Noica din „De Coelo“; mi s-au intipărit în minte în timpul liceului iar cu timpul au coborât în inimă și în viață. Le citez din memorie: „Nu uita că Dumnezeu te-a trimis pe pământ să-l înlocuiești; să dai sensuri, să creezi, să duci începutul său înainte“. Nu mi se pare o uzurpare a lui Dumnezeu, ci o invitație în a lua în serios îndumnezeirea începută în omenire prin întruparea lui Isus Cristos.

Mă opresc aici. Mă grăbesc să intru în biserică pentru celebrarea nașterii lui Cristos în cei care vor veni la Liturghie și la spovadă. Eu însumi am nevoie de amândouă pentru întruparea lui Cristos în mine. Tuturor un Crăciun cu Cristos!

Pentru sănătatea dumneavoastră evitați consumul excesiv de Crăciun fără Cristos.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanu Vanu check icon
    n ar zice dragoste nici de al dracu'
    sau iubire
    cristos, ca sa biserica.
    ca sa dogma
    • Like 0
  • Tot ce este de valoare, se descrie in putine cuvinte si nu are nevoie de reclama. Hristos, viata, moarte, eternitate si om. Pentru cei care au ochi de vazut si urechi de auzit.
    Cu adevarat, un craciun cu Hristos!
    • Like 4
  • Dumnezeu, Christos e doar un mit.
    • Like 2
  • Iar "Spiritul Craciunului" la romani nu poate fi atins fara haleala, beutura cat cuprinde, intoxicatie alimentara si nelipsitele sirene de ambulanta ce vin sa l deserveasca pe ala ce sarbatoreste mai cu sarg. Nu sunt crestin, dar preceptele morale din Noul Testament sunt in asentimentul meu. Din pacate, tot mai multi oameni inteleg aceste sarbatori drept ocazii speciale de a le calca in picioare cutuma, nu ca in restul anului n ar face o destul. M am plimbat astazi prin Bucuresti, destul de pustiu, graba absurda, oamenii se calca in picioare prin mall uri, iar in case isi momesc copiii cu ciocolatele si jucarii ultima moda, fara sa mai tina seama ca poate nu despre asta e sarbatoarea. De Craciun, "bunul roman", pare cu atat mai putin crestin decat in restul anului, mai trufas, infatuat, tupeist si lingusitor. Degeaba inghesuiala pentru a ticsi casa de brazi ce vor fi aruncati peste doar cateva zile, cand ai sufletul gol si mic.
    Sarbatori fericite tuturor.
    • Like 4
  • Domnule, pe bune, în momentul ăsta aș veni în biserică la dvs., să scap de Crăciunul ăsta chicios și să trăiesc ceva normal!
    Doar atâta vreau în zilele astea libere: puțină normalitate.
    • Like 3
  • Foarte frumos articol (iar titlul... face toti banii :))
    • Like 4
  • Dumnezeu este Calea... pe care o găsești singur. Nu e nevoie de intermediari, oricum s-ar numi ei.

    "În orice om o lume îşi face încercarea,
    Bătrânul Demiurgos se opinteşte-n van;
    În orice minte lumea îşi pune întrebarea
    Din nou: de unde vine şi unde merge floarea
    Dorinţelor obscure sădite în noian?

    Al lumii-ntregul sâmbur, dorinţa-i şi mărirea,
    În inima oricărui i-ascuns şi trăitor,
    Zvârlire hazardată, cum pomu-n înflorire
    În orice floare-ncearcă întreagă a sa fire,
    Ci-n calea de-a da roade cele mai multe mor.

    Astfel umana roadă în calea ei îngheaţă,
    Se pietrifică unul în sclav, altu-mpărat,
    Acoperind cu noime sărmana lui viaţă
    Şi arătând la soare-a mizeriei lui faţă -
    Faţa - căci înţelesul i-acelaşi la toţi dat.

    În veci aceleaşi doruri mascate cu-altă haină,
    Şi-n toată omenirea în veci acelaşi om -
    În multe forme-apare a vieţii crudă taină,
    Pe toţi ea îi înşală, la nime se distaină,
    Dorinţi nemărginite plantând într-un atom.

    Când ştii că visu-acesta cu moarte se sfârşeşte,
    Că-n urmă-ţi rămân toate astfel cum sunt, de dregi
    Oricât ai drege-n lume - atunci te oboseşte
    Eterna alergare... ş-un gând te-ademeneşte:
    Că vis al morţii-eterne e viaţa lumii-ntregi."

    ( fragment Împărat și proletar - Mihai Eminescu )
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult