Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Evitați consumul excesiv de Crăciun fără Cristos

Crăciunul fără Cristos. Acesta este trendul. Ce nu a reușit comunismul reușește consumismul :)

Pentru doar 6% Crăciunul și tradiționalele „sărbători de iarnă“ mai au o semnificație religioasă. Este rezultatul unui sondaj Gallup realizat în 57 de țări la începutul lunii decembrie pe un eșantion de 1050 de persone. Nu știu cât este de relevant. Oricum, nu ar fi nevoie de sondaj pentru a vedea această tendință. Este suficient să privim la întâmplare un jurnal de știri în aceste zile. Scenariul se repetă an de an. Aproape peste tot goana după cumpărături, cadouri, îmbuibarea cu alimente și exaltarea crăciunițelor mai mult decât a Crăciunului.

Care este spiritul Crăciunului? Atât de mult ni se vorbește de acest spirit. Cine ne mai spune azi că Crăciunul este despre Cristos?! Este la fel ca acum 2000 de ani. Nici atunci Dumnezeu nu a avut loc în istoria oamenilor și nici la Betleem. S-a născut la periferie, într-o iesle. Așa este și astăzi. „A venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit“ (Ioan 1,11). Suntem la fel ca pe vremea nașterii lui Isus. Forfota este mare. Avem treburile noastre, să cumpărăm, să mâncăm și să bem, să sărbătorim, să cântăm, să ne vizităm și să ne facem cadouri. Imi place foarte mult o expresie a papei Ioan Paul al II-lea: „Dacă Dumnezeu nu a disprețuit să fie om, atunci trebuie să fie într-adevăr important să fim oameni“. Isus Cristos este cadoul cel mai mare. „Jesus is the reason for the season“. Să fim noi cadoul ceresc pentru cei dragi.

Îmi vin adesea în minte cuvintele lui Constantin Noica din „De Coelo“; mi s-au intipărit în minte în timpul liceului iar cu timpul au coborât în inimă și în viață. Le citez din memorie: „Nu uita că Dumnezeu te-a trimis pe pământ să-l înlocuiești; să dai sensuri, să creezi, să duci începutul său înainte“. Nu mi se pare o uzurpare a lui Dumnezeu, ci o invitație în a lua în serios îndumnezeirea începută în omenire prin întruparea lui Isus Cristos.

Mă opresc aici. Mă grăbesc să intru în biserică pentru celebrarea nașterii lui Cristos în cei care vor veni la Liturghie și la spovadă. Eu însumi am nevoie de amândouă pentru întruparea lui Cristos în mine. Tuturor un Crăciun cu Cristos!

Pentru sănătatea dumneavoastră evitați consumul excesiv de Crăciun fără Cristos.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • n ar zice dragoste nici de al dracu'
  sau iubire
  cristos, ca sa biserica.
  ca sa dogma
  • Like 0
 • Tot ce este de valoare, se descrie in putine cuvinte si nu are nevoie de reclama. Hristos, viata, moarte, eternitate si om. Pentru cei care au ochi de vazut si urechi de auzit.
  Cu adevarat, un craciun cu Hristos!
  • Like 4
 • Dumnezeu, Christos e doar un mit.
  • Like 2
 • Iar "Spiritul Craciunului" la romani nu poate fi atins fara haleala, beutura cat cuprinde, intoxicatie alimentara si nelipsitele sirene de ambulanta ce vin sa l deserveasca pe ala ce sarbatoreste mai cu sarg. Nu sunt crestin, dar preceptele morale din Noul Testament sunt in asentimentul meu. Din pacate, tot mai multi oameni inteleg aceste sarbatori drept ocazii speciale de a le calca in picioare cutuma, nu ca in restul anului n ar face o destul. M am plimbat astazi prin Bucuresti, destul de pustiu, graba absurda, oamenii se calca in picioare prin mall uri, iar in case isi momesc copiii cu ciocolatele si jucarii ultima moda, fara sa mai tina seama ca poate nu despre asta e sarbatoarea. De Craciun, "bunul roman", pare cu atat mai putin crestin decat in restul anului, mai trufas, infatuat, tupeist si lingusitor. Degeaba inghesuiala pentru a ticsi casa de brazi ce vor fi aruncati peste doar cateva zile, cand ai sufletul gol si mic.
  Sarbatori fericite tuturor.
  • Like 4
 • Domnule, pe bune, în momentul ăsta aș veni în biserică la dvs., să scap de Crăciunul ăsta chicios și să trăiesc ceva normal!
  Doar atâta vreau în zilele astea libere: puțină normalitate.
  • Like 3
 • Foarte frumos articol (iar titlul... face toti banii :))
  • Like 4
 • Dumnezeu este Calea... pe care o găsești singur. Nu e nevoie de intermediari, oricum s-ar numi ei.

  "În orice om o lume îşi face încercarea,
  Bătrânul Demiurgos se opinteşte-n van;
  În orice minte lumea îşi pune întrebarea
  Din nou: de unde vine şi unde merge floarea
  Dorinţelor obscure sădite în noian?

  Al lumii-ntregul sâmbur, dorinţa-i şi mărirea,
  În inima oricărui i-ascuns şi trăitor,
  Zvârlire hazardată, cum pomu-n înflorire
  În orice floare-ncearcă întreagă a sa fire,
  Ci-n calea de-a da roade cele mai multe mor.

  Astfel umana roadă în calea ei îngheaţă,
  Se pietrifică unul în sclav, altu-mpărat,
  Acoperind cu noime sărmana lui viaţă
  Şi arătând la soare-a mizeriei lui faţă -
  Faţa - căci înţelesul i-acelaşi la toţi dat.

  În veci aceleaşi doruri mascate cu-altă haină,
  Şi-n toată omenirea în veci acelaşi om -
  În multe forme-apare a vieţii crudă taină,
  Pe toţi ea îi înşală, la nime se distaină,
  Dorinţi nemărginite plantând într-un atom.

  Când ştii că visu-acesta cu moarte se sfârşeşte,
  Că-n urmă-ţi rămân toate astfel cum sunt, de dregi
  Oricât ai drege-n lume - atunci te oboseşte
  Eterna alergare... ş-un gând te-ademeneşte:
  Că vis al morţii-eterne e viaţa lumii-ntregi."

  ( fragment Împărat și proletar - Mihai Eminescu )
  • Like 1


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult