Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

EXCLUSIV. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, spune că nu-şi va da demisia decât dacă premierul Cioloş o pune în locul său pe Corina Şuteu

Vlad Alexandrescu a anunțat vineri că a convenit cu premierul Dacian Cioloș să nu își depună demisia din funcția de ministru al Culturii înaintea sărbătorilor de Paști. „Sunt îngrijorat că reacțiile furibunde ale celor care vor oprirea reformei ar putea să prevaleze. Cred că împreună cu echipa mea și cu toți cei care îmi împărtășiți viziunea putem și trebuie să ne impunem”, a scris acesta pe pagina personală de Facebook.

Contactat de Republica.ro, Vlad Alexandrescu a declarat că nu va pleca de la conducerea ministerului nici după Paști, dacă nu are garanția că viitorul ministru va continua reforma în Cultură. El a mai spus că i-a propus premierului Cioloș să o numească în locul său pe Corina Șuteu, în prezent secretar de stat. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Vlad Alexandrescu spune că nu își va da demisia.

Surse guvernamentale au declarat însă pentru Republica.ro că, în acest moment, o parte a Guvernului respinge categoric numirea Corinei Șuteu. Vlad Alexandrescu și-a anunțat miercuri, pe Facebook, demisia din funcția de ministru al Culturii, însă aceasta nu a fost înregistrată oficial. Miercuri seară, sute de oameni au ieșit în stradă ca să își manifeste susținerea față de ministru.

Care sunt șansele ca după Paști să rămâneți în continuare la ministerul Culturii?

Cred că totul depinde de continuitatea reformei. În momentul de față sunt niște reacții furibunde la adresa reformei, ea este periclitată și în aceste condiții e foarte important pentru mine ca ea să continue.

Ați putea, așadar, rămâne și după Paști în Guvern?

Absolut. Părerea mea este că. dacă nu se găsește o soluție prin care să putem avea certitudinea unei continuități în reforma pe care am început-o și pe care am condus-o până acum, eu nu plec. Nu plec.

Eu am avansat o soluție primului ministru, un nume. Cred că el a fost agreat, dar nu am deocamdată o garanție. Știu că există acolo reacții ale unor forțe furibunde și nu sunt sigur în momentul de față ce va prevala.

Numele este Corina Șuteu?

Da, este Corina Șuteu.

Dacă nu va fi acceptată propunerea dvs, veți rămâne în continuare la minister?

Da, eu consider că mi-am petrecut aproape șase luni din viață și am lucrat zi și noapte cu o echipă foarte bună, de care sunt foarte mândru, pentru începutul acestei reforme. Măsurile au declanșat niște reacții în sistem și asta e inevitabil. În momentul în care vrei să schimbi ceva ai împotriva ta mulțimea nesfârșită a celor care nu vor să se schimbe nimic și nu sunt dispus să arunc pe apa Sâmbetei lucrurile pe care le-am făcut. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  ne inversunam cand cineva greseste un calcul sau se impiedica teoretic si ne ia mila cand alcineva omoara sau violeaza la propriu, poporul acesta are ceva de inconstient, ceva de copil, ceva de baba bisericoasa, ceva de ..., dar toate, asezate pe un betiv pus pe scandal :)
  • Like 0
 • Nelegiuitii de la Opera ar trebui concediati. Este inadmisibil sa-i interzici uneia dintre cele mai valoroase balerine din lume sa intre in cladirea Operei, acolo unde lucreaza. Ii scrii numele cu pixul pe o lista improvizata si ii spui ca nu mai are ce cauta acolo, de parca este Opera lor. Niste fosile care dupa ce vor fi concediati vor mai gasi de munca prin corul vreunei biserici sau vor deveni vanzatori la Mega Image.
  • Like 1
 • V A trebuia sa puna de la inceput conditii- acum nu mai intelegem nimic: si-a dat sau nu demisia?
  Inafara de aceasta uite-o, nu e (specificul romanesc nu se dezminte), Corina Suteu e o foarte buna propunere, excelenta chiar. Sa speram ca va deveni Ministrul Culturii.
  • Like 3
 • Diana N. check icon
  Asta e un fel de gluma, nu?...
  • Like 1
 • Excelent!
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult