Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Exercițiu european de seducție: clipul pe care l-a postat Ambasada Suediei la București, la puțin timp după discursul lui Donald Tusk la Ateneu

Helmuth Duckadam

(Foto captura video)

Ambasada Suediei a postat joi seară pe Facebook, după discursul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, înregistrarea video cu cele 4 penaly-uri apărate de Helmuth Duckadam în finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal din 1986.

Donald Tusk a susținut joi la Ateneu un discurs impresionant în limba română, în care i-a îndemnat pe români să apere în România și Europa libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viata publică, statul de drept și Constituția cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele 4 penalty-uri la rând în 1986.

„România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu”, a continuat președintele Consiliului European, stârnind zâmbetele și aplauzele celor prezenți.

„Întâmplarea face că și socrul fiului meu conduce și el o Dacia Duster. Totuși mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii precum Nadia Comăneci și Simona Halep care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal de la Sevilla din 1986 (aplauze - n.n.) când Steaua București a învins Barcelona. Și aș vrea să fac un apel la toti românii, să apere în România și Europa fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viata publică, statul de drept și Constituția, să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele 4 penalty-uri la rând. Atunci și mie mi s-a părut imposibil. Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale vă asigur de tot sprijinul meu”, a spus Donald Tusk în discursul la Ateneu, aplaudat îndelung.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă era pus un clip cu H. Duckadam în filmulețul de prezentare a României la centenar, ar fi sărit „ca arși” deontologii: „cum să-l pui pe Duckadam în acest film în vreme ce a fost/este membru al partidului naționalist al lui G. Becali ?!?” Dacă l-a amintit D. Tusk și l-a postat ambasada Suediei este foarte bine. Așa este când oamenii sunt judecați după standarde de umilință față de țările occidentale, după sloganul de tristă amintire „cine nu-i cu noi este împotriva noastră”.
    • Like 0
  • Duckadam, un erou al fotbalului, inspirație și voință.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult