Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Exercițiu european de seducție: clipul pe care l-a postat Ambasada Suediei la București, la puțin timp după discursul lui Donald Tusk la Ateneu

Helmuth Duckadam

(Foto captura video)

Ambasada Suediei a postat joi seară pe Facebook, după discursul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, înregistrarea video cu cele 4 penaly-uri apărate de Helmuth Duckadam în finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal din 1986.

Donald Tusk a susținut joi la Ateneu un discurs impresionant în limba română, în care i-a îndemnat pe români să apere în România și Europa libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viata publică, statul de drept și Constituția cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele 4 penalty-uri la rând în 1986.

„România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu”, a continuat președintele Consiliului European, stârnind zâmbetele și aplauzele celor prezenți.

„Întâmplarea face că și socrul fiului meu conduce și el o Dacia Duster. Totuși mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii precum Nadia Comăneci și Simona Halep care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal de la Sevilla din 1986 (aplauze - n.n.) când Steaua București a învins Barcelona. Și aș vrea să fac un apel la toti românii, să apere în România și Europa fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viata publică, statul de drept și Constituția, să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele 4 penalty-uri la rând. Atunci și mie mi s-a părut imposibil. Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale vă asigur de tot sprijinul meu”, a spus Donald Tusk în discursul la Ateneu, aplaudat îndelung.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă era pus un clip cu H. Duckadam în filmulețul de prezentare a României la centenar, ar fi sărit „ca arși” deontologii: „cum să-l pui pe Duckadam în acest film în vreme ce a fost/este membru al partidului naționalist al lui G. Becali ?!?” Dacă l-a amintit D. Tusk și l-a postat ambasada Suediei este foarte bine. Așa este când oamenii sunt judecați după standarde de umilință față de țările occidentale, după sloganul de tristă amintire „cine nu-i cu noi este împotriva noastră”.
    • Like 0
  • Duckadam, un erou al fotbalului, inspirație și voință.
    • Like 0


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult