Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Exercițiu european de seducție: clipul pe care l-a postat Ambasada Suediei la București, la puțin timp după discursul lui Donald Tusk la Ateneu

Helmuth Duckadam

(Foto captura video)

Ambasada Suediei a postat joi seară pe Facebook, după discursul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, înregistrarea video cu cele 4 penaly-uri apărate de Helmuth Duckadam în finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal din 1986.

Donald Tusk a susținut joi la Ateneu un discurs impresionant în limba română, în care i-a îndemnat pe români să apere în România și Europa libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viata publică, statul de drept și Constituția cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele 4 penalty-uri la rând în 1986.

„România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu”, a continuat președintele Consiliului European, stârnind zâmbetele și aplauzele celor prezenți.

„Întâmplarea face că și socrul fiului meu conduce și el o Dacia Duster. Totuși mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii precum Nadia Comăneci și Simona Halep care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal de la Sevilla din 1986 (aplauze - n.n.) când Steaua București a învins Barcelona. Și aș vrea să fac un apel la toti românii, să apere în România și Europa fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viata publică, statul de drept și Constituția, să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele 4 penalty-uri la rând. Atunci și mie mi s-a părut imposibil. Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale vă asigur de tot sprijinul meu”, a spus Donald Tusk în discursul la Ateneu, aplaudat îndelung.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă era pus un clip cu H. Duckadam în filmulețul de prezentare a României la centenar, ar fi sărit „ca arși” deontologii: „cum să-l pui pe Duckadam în acest film în vreme ce a fost/este membru al partidului naționalist al lui G. Becali ?!?” Dacă l-a amintit D. Tusk și l-a postat ambasada Suediei este foarte bine. Așa este când oamenii sunt judecați după standarde de umilință față de țările occidentale, după sloganul de tristă amintire „cine nu-i cu noi este împotriva noastră”.
    • Like 0
  • Duckadam, un erou al fotbalului, inspirație și voință.
    • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult