Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Exit-poll alegeri europarlamentare 2024. PSD-PNL - 53%, AUR - 15%, ADU - 11%

vot europarlamentare - Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Alianța PSD-PNL a câștigat alegerile europarlamentare ,arată exit poll-ul CURS/ Avangarde. 

UPDATE 22:00

  • Alianța PSD – PNL: 53%
  • AUR: 15%
  • Alianța Dreapta Unită: 11%
  • UDMR: 5%
  • SOS: 4%
  • REPER: 3%

Ora 20:30

  • Alianța PSD – PNL: 54%
  • AUR: 14%
  • Alianța Dreapta Unită: 11%
  • UDMR: 5%
  • SOS: 3%
  • REPER: 3%

Știrea inițială:

Exit poll-ul realizat în comun de CURS și Avangarde, la comanda PSD-PNL, va prezenta rezultatele la alegerile europarlamentare imediat după închiderea secțiilor de votare, la ora 22:00. După alegerile de duminică, România va fi reprezentată în Parlamentul European de 33 de europarlamentari. În cursa pentru legislativul european s-au înscris în România 494 de candidaţi, potrivit informațiilor prezentate recent de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, astfel că sunt aproximativ 15 candidați pe loc, notează Agerpres, 

Aflați și:

Marco Darius Badea: Rezultate alegeri locale 2024 și rezultate alegeri europarlamentare 2024 - cele două platforme pe care găsiți datele în timp real: RezultateVot, dezvoltată de Code for Romania, și site-ul AEP

UPDATE: Estimările componenței Parlamentului European (valabilă pentru ora 20.12)

apasă pe imagine pentru a vedea la dimensiune mai mare/ sursa results.elections.europa.eu/ro/

Estimările componenței Parlamentului European în urma alegerilor sunt realizate de Verian în urma agregării rezultatelor electorale disponibile, a estimărilor sau a exit-pollurilor publicate în statele membre după închiderea urnelor. Fără a aduce atingere componenței Parlamentului nou-ales, estimările se bazează pe structura Parlamentului actual.

Un număr de 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi patru candidaţi independenţi sunt înscriși în scrutinul europarlamentar.

Pe buletinul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European se află, în ordine:

* Uniunea Democrată Maghiară din România

* Alianţa Electorală PSD PNL

* Partidul Reînnoim Proiectul European al României

* Alianţa AUR

* Partidul Umanist Social Liberal

* Alianţa Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei

* România Socialistă

* Partidul România Mare

* Partidul Patrioţilor

* Partidul Alternativa Dreaptă

* Partidul S.O.S. România

* Partidul Diaspora Unită

Candidaţii independenţi:

* Paula-Marinela Pîrvănescu

* Vlad-Dan Gheorghe

* Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă

* Dumitru-Silvestru Şoşoacă - aflat sub control judiciar sub acuzaţia de uz de fals şi fals în declaraţii, în dosarul falsificării semnăturilor pentru candidatura sa la Parlamentul European.

Alegerile pentru Parlamentul European au loc, începând de joi până duminică, în toate ţările membre ale Uniunii Europene, urmând să fie aleşi, în total, 720 de reprezentanţi pentru următorii cinci ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult