Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Rezultate alegeri locale 2024 și rezultate alegeri europarlamentare 2024 - cele două platforme pe care găsiți datele în timp real: RezultateVot, dezvoltată de Code for Romania, și site-ul AEP

Rezultate alegeri locale 2024 și rezultate alegeri europarlamentare 2024

Rezultate alegeri locale 2024 și rezultate alegeri europarlamentare 2024 - Republica vă va ține la curent cu toate datele privind prezența la vot, care apar în timp real pe platforma specială a AEP (aici pentru locale și aici pentru europarlamentare), iar după ore 22 vă va prezenta rezultatele exit-poll-ului CURS/ Avangarde. Singurul exit-poll din ziua votului e realizat la comanda PSD-PNL și este prezentat după închiderea urnelor de toate televiziunile de știri. El va furniza rezultatul pentru Primăria Capitalei, pentru sectorul 1 și sectorul 2, precum și rezultatele la Consiliul General al Municipiului București și rezultatul politic la Consiliile Județene din toată țara. Rezultatele oficiale parțiale ale alegerilor, atât cele privind alegerea primarilor, șefilor de Consilii județene, consilierilor județeni și locali, cât și cele europarlamentare vor fi încărcate pe platforma Autorității Electorale Permanente începând cu ora 22.

Tot începând cu ora 22, evoluția desfășurării alegerilor în România poate fi urmărită pe REZULTATE VOT, o platformă dezvoltată de Code for Romania, un organism neguvernamental care analizează în timp real datele primite de la AEP. La linkul de mai sus vor fi prezentate în timp real rezultatele oficiale ale alegerilor. 

Platforma include:

• hărți detaliate cu prezența la vot la nivelul țării/județului;

•  rezultatele parțiale ale alegerilor după închiderea urnelor, pe măsură ce ele sunt comunicate de autorități;

•  informații din sistemul de monitorizare digitală a alegerilor - Monitorizare Vot;

•  istoricul electoral al României pentru toate rundele de alegeri, începând cu 1992;

•  flux live de comentarii și analize realizate de sociologi din marile centre universitare din România

Pe REZULTATE VOT  este disponibilă prezența la vot în timp real la nivel de localitate/UAT

Mai mult, pe REZULTATE VOT  sunt disponibile și rezultatele în timp real la nivel de UAT - pentru fiecare UAT în parte (de la localitate până la nivel național + diaspora).

Platforma furnizează date agregate din aplicatia de monitorizare a alegerilor Monitorizare Vot (de la peste 800 de observatori independenți acreditați care observă secțiile de votare din Romania și diaspora). Neregulile din secțiile de votare sunt semnalate tot aici. Monitorizare Vot este prima aplicație de monitorizare a alegerilor din România și una dintre puținele folosite în întreaga lume. Oferă în timp real o mai bună înțelegere a evoluției desfășurării alegerilor în România și în oricare alt stat a cărei legislație permite monitorizarea alegerilor de către observatori independenți.

Totodată, votanții din diaspora pot acces platforma Vot Diaspora ca să afle unde este secția cea mai apropiată și care sunt documentele de care au nevoie pentru a vota. La alegerile europarlamentare din 2019, aplicația a fost utilizată de mai mult de 25% din totalul alegătorilor din diaspora, iar la ultima rundă a alegerilor prezidențiale, peste 185.000 de alegători s-au informat folosind aplicația.

De asemenea, pe platforma WeVote4.EU se găsesc informații și comentarii in timp real despre desfășurarea alegerilor  europarlamentare din 2024 în toate statele UE.

Potrivit Code for Romania, pe parcursul zilei de votare va exista o echipă dedicată care va scoate date și analize comparate și o echipă de persoane din mediul academic și societatea civilă care vor publica pe site comentarii despre desfășurarea alegerilor.

Bogdan Ivănel. co-fondator și CEO Code for Romania, a declarat pentru Republica că alegerile sunt cel mai important proces al oricărei comunități pentru că suntem liberi doar atâta timp cât avem alegeri libere și corecte. „Suntem liberi doar atâta timp cât cei care ne conduc depind fie și o dată la 4 ani de noi. Transparența și corectitudinea procesului electoral e singura frână în fața unei puteri abuzive. Infrastructura digitală construită de către Code for România și ținută în priză cu sprijinul fiecăruia dintre voi este vitală pentru că asigura fix această transparență, ca să știm în timp real cum putem vota, ce se întâmplă în secțiile de votare și care sunt rezultatele vot cu vot, secție cu secție, comună cu comună, în timp real pe înțelesul tuturor, în telefonul fiecărui cetățean. Bogdan Ivănel. co-fondator și CEO Code for Romania”, spune Bogdan Ivănel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Momentan, zonele cu cei mai mulți fericiți ai sorții (stare economică, universități) au prezența cea mai slabă la urne. București (lider absolut), Cluj, Timiș, Arad, Sibiu, Brașov, Iași. Timpul liber ca idol? Să nu ne coste... Poate-i aduce înserarea. Îi așteptăm cu drag. Nu avem multe ocazii de a ne hotărî conducătorii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult