Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rezultate alegeri locale 2024 și rezultate alegeri europarlamentare 2024 - cele două platforme pe care găsiți datele în timp real: RezultateVot, dezvoltată de Code for Romania, și site-ul AEP

Rezultate alegeri locale 2024 și rezultate alegeri europarlamentare 2024

Rezultate alegeri locale 2024 și rezultate alegeri europarlamentare 2024 - Republica vă va ține la curent cu toate datele privind prezența la vot, care apar în timp real pe platforma specială a AEP (aici pentru locale și aici pentru europarlamentare), iar după ore 22 vă va prezenta rezultatele exit-poll-ului CURS/ Avangarde. Singurul exit-poll din ziua votului e realizat la comanda PSD-PNL și este prezentat după închiderea urnelor de toate televiziunile de știri. El va furniza rezultatul pentru Primăria Capitalei, pentru sectorul 1 și sectorul 2, precum și rezultatele la Consiliul General al Municipiului București și rezultatul politic la Consiliile Județene din toată țara. Rezultatele oficiale parțiale ale alegerilor, atât cele privind alegerea primarilor, șefilor de Consilii județene, consilierilor județeni și locali, cât și cele europarlamentare vor fi încărcate pe platforma Autorității Electorale Permanente începând cu ora 22.

Tot începând cu ora 22, evoluția desfășurării alegerilor în România poate fi urmărită pe REZULTATE VOT, o platformă dezvoltată de Code for Romania, un organism neguvernamental care analizează în timp real datele primite de la AEP. La linkul de mai sus vor fi prezentate în timp real rezultatele oficiale ale alegerilor. 

Platforma include:

• hărți detaliate cu prezența la vot la nivelul țării/județului;

•  rezultatele parțiale ale alegerilor după închiderea urnelor, pe măsură ce ele sunt comunicate de autorități;

•  informații din sistemul de monitorizare digitală a alegerilor - Monitorizare Vot;

•  istoricul electoral al României pentru toate rundele de alegeri, începând cu 1992;

•  flux live de comentarii și analize realizate de sociologi din marile centre universitare din România

Pe REZULTATE VOT  este disponibilă prezența la vot în timp real la nivel de localitate/UAT

Mai mult, pe REZULTATE VOT  sunt disponibile și rezultatele în timp real la nivel de UAT - pentru fiecare UAT în parte (de la localitate până la nivel național + diaspora).

Platforma furnizează date agregate din aplicatia de monitorizare a alegerilor Monitorizare Vot (de la peste 800 de observatori independenți acreditați care observă secțiile de votare din Romania și diaspora). Neregulile din secțiile de votare sunt semnalate tot aici. Monitorizare Vot este prima aplicație de monitorizare a alegerilor din România și una dintre puținele folosite în întreaga lume. Oferă în timp real o mai bună înțelegere a evoluției desfășurării alegerilor în România și în oricare alt stat a cărei legislație permite monitorizarea alegerilor de către observatori independenți.

Totodată, votanții din diaspora pot acces platforma Vot Diaspora ca să afle unde este secția cea mai apropiată și care sunt documentele de care au nevoie pentru a vota. La alegerile europarlamentare din 2019, aplicația a fost utilizată de mai mult de 25% din totalul alegătorilor din diaspora, iar la ultima rundă a alegerilor prezidențiale, peste 185.000 de alegători s-au informat folosind aplicația.

De asemenea, pe platforma WeVote4.EU se găsesc informații și comentarii in timp real despre desfășurarea alegerilor  europarlamentare din 2024 în toate statele UE.

Potrivit Code for Romania, pe parcursul zilei de votare va exista o echipă dedicată care va scoate date și analize comparate și o echipă de persoane din mediul academic și societatea civilă care vor publica pe site comentarii despre desfășurarea alegerilor.

Bogdan Ivănel. co-fondator și CEO Code for Romania, a declarat pentru Republica că alegerile sunt cel mai important proces al oricărei comunități pentru că suntem liberi doar atâta timp cât avem alegeri libere și corecte. „Suntem liberi doar atâta timp cât cei care ne conduc depind fie și o dată la 4 ani de noi. Transparența și corectitudinea procesului electoral e singura frână în fața unei puteri abuzive. Infrastructura digitală construită de către Code for România și ținută în priză cu sprijinul fiecăruia dintre voi este vitală pentru că asigura fix această transparență, ca să știm în timp real cum putem vota, ce se întâmplă în secțiile de votare și care sunt rezultatele vot cu vot, secție cu secție, comună cu comună, în timp real pe înțelesul tuturor, în telefonul fiecărui cetățean. Bogdan Ivănel. co-fondator și CEO Code for Romania”, spune Bogdan Ivănel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Momentan, zonele cu cei mai mulți fericiți ai sorții (stare economică, universități) au prezența cea mai slabă la urne. București (lider absolut), Cluj, Timiș, Arad, Sibiu, Brașov, Iași. Timpul liber ca idol? Să nu ne coste... Poate-i aduce înserarea. Îi așteptăm cu drag. Nu avem multe ocazii de a ne hotărî conducătorii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult