Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Exodul continuă: anul trecut, populația țării a scăzut cu 120.700 de persoane. Dacă ritmul de depopulare se menține, în următorii 10 ani, vom fi cu 1,2 milioane mai puțini

Tineri la metrou Pipera

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Numărul oamenilor care locuiesc în România este cu 120.700 mai mic în 2018 față de anul precedent, iar, dacă actualul ritm de scădere al populației se menține, țara noastră va pierde 1,2 milioane de locuitori în următorii zece ani.

Această stare de fapt are o dublă cauză: pe de-o parte este sporul natural negativ, numărul persoanelor decedate depășindu-l pe cel al nou născuților cu 71.125 de persoane. Pe de alta, este vorba despre plecarea românilor în străinătate pe perioade lungi de timp. 

„România continuă să fie o ţară de emigrare, fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Soldul migraţiei internaţionale în anul 2017 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu peste 53.000 persoane. În cursul anului 2017, bărbaţii au emigrat într-o proporţie mai mare decât femeile (50,9%). Şi în rândul imigranţilor, bărbaţii au fost majoritari (53,5%)”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică citat de News.ro.

Un scenariu sumbru pentru România

La 1 ianuarie 2018, populaţia rezidentă în România număra 19,524 milioane persoane, în timp ce cu un an înainte populaţia rezidentă era de 19,64 milioane persoane. Declinul demografic consemnat în 2017 a fost de 122.000 de persoane. 

Față de 1 ianuarie 2017 procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, crescând ponderea populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 114,4 (la 1 ianuarie 2017) la 116,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2018).

Totodată, ponderea populaţiei de 0-14 ani în total populaţie s-a menţinut la valoarea determinată pentru 1 ianuarie 2017 (15,6%), în timp ce ponderea populaţiei de 65 ani şi peste în total populaţie a înregistrat o creştere de 0,4 puncte procentuale (de la 17,8% în 2017 la 18,2% la 1 ianuarie 2018).

Astfel, raportul de dependenţă demografică a crescut de la 50,1 (la 1 ianuarie 2017) la 50,9 persoane tinere şi vârstnice la 100 persoane adulte (la 1 ianuarie 2018), arată Institul Național de Statistică.

Experţii avertizează că urmează o adâncire a declinului demografic al României în deceniile următoare. Astfel, se estimează că populaţia României va ajunge la 14,5 milioane locuitori în anul 2050, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Este un scenariu sumbru pentru România, care va avea o populație din ce în ce mai îmbătrânită, incapabilă să asigure dezvoltarea țării.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cine nu are bătrâni să-și cumpere.
    • Like 0
    • @ Andrei Bozantan
      Să-și cumpere ca să facă ce, să-i asiste cu asigurări medicale, cu pensii și cu venitul minim garantat?
      • Like 0
  • Falsificari grosolane de la INS. Multi care sunt plecati (inclusiv subsemnatul), nu au predat cartea de identitate, iar autoritatile sa scrie pe pasaport "domiciliul in strainatate", pentru simplul motiv ca atunci cand ma voi intoarce (am clar asta in plan, dar nu stiu cand se va intampla), procedura este ca de obicei, grea,sa iti recuperezi din nou "identitatea" adica buletinul/CI-ul. Si ca mine sunt multi de tot, din care un mare numar nu se inregistreaza la ambasade/consulat. De ce? Pentru ca de obicei nu au nimic online ca sa faci asta, iar daca suni acolo, suna intai undeva in RO si aia iti fac legatura in tara X (ca sa vezi....), cel putin asa e in Dubai, unde niciodata, NIMENI nu raspunde la telefonul consulatului.

    Daca eu am auzit vorbind romaneste intr-un magazin de bricolaj aici, si era o doamna cu un copil mic, iar oficial se "stie" ca suntem vreo 14000, iar eu aud romani aproape de fiecare data cand ma duc la Carrefour sau in mall, va dati seama ce e prin Londra, Amsterdam, Roma, Milano, etc.

    Ca sa conchid, probabil ca suntem in Romania undeva la 16 milioane ca sa fim optimisti, dar masluim cifre pentru ca avem beneficii (fonduri UE de ex)
    • Like 2
  • Ce contează câți suntem? Contează dacă o ducem bine sau rău.
    Doar ceaușescu dorea populație mare, să pară mai important, una e sa conduci 15 mil alta sunt 23 mil.
    Decat sa mai faceti studii despre plecarea tinerilor mai bine asiguratile un viitor.
    • Like 0
  • Pentru noi românii este trist ca ne indreptam spre dispariție. Dar privind obiectiv, nu e mare pierdere pentru planetă.
    Nu sint multe popoare în Uniunea Europeană si NATO pe cale sa se întoarcă la dictatură, având aproape 30 de ani alegeri destul de libere
    • Like 2
    • @ Mario Popesco
      Nu e nici o pierdere pentru planeta nici daca dispare intreaga rasa umana intr-un cataclism atomic. Asa cum nu a fost nici disparitia dinozaurilor sau oricare alte extinctii. Intamplator, planeta este absolut indiferenta cu privire la existenta sau inexistenta oamenilor. La fel cum Universul e la fel de indiferent fata de existenta sau inexistenta acestei Planete.
      • Like 2
  • Nimic surprinzător ,e rezultatul politicilor economice din ultimii 30 de ani incepând cu ,,industria noastră e bună de dat la fier vechi " şi până la ,,să fim eficienți cu salarii mici ,africane " iar rezultatul il vedem. Puținii bani pe care ii avea România i-am ,,investit in ,,moştenitori " ,zeci de miliarde de euro sau sifonat prin fondul Proprietatea şi ANRP in loc să facem un fond de dezvoltare şi funanțare după model polonez. Nu avem economie ,salariile sunt ,,eficiente" ( mizerabile) dar avem cei mai tari moştenitori din toată Europa . Rămânem in țară doar cu ,,moştenitorii " şi pensionarii ,restul pleacă. Ce dracu să faci aici ? Să fi eficient ? Cum poți trăi cu salarii de câteva sute de euro şi prețuri ca in vest ?
    • Like 0
  • In anul 2002 in primul an de faculta la UCL- SChool of Slavonic and East European Studies, intr-unul din cursurile mele: People and Environment in Eastern Europe am invatat ca Romania va avea 16 milioane locuitori prin 2030. Profetie? Stiinta? Magic? Nu...
    • Like 0
  • Ion Radu Ion Radu check icon
    Eu am un coleg de liceu care avea o minte brici. Intrase ala Automatică în 1979. După 1992 a plecat în Canada unde are o carieră adevărată ca inginer. Am o rudă prin alianță care a plecat, fiind inginer electronist, să muncească în UK mai întâi ca necalificat, reușind apoi să se afirme ca inginer de succes. O prietenă foarte bună a soției, colegă de liceu, a plecat în Australia cu soțul, ambii fiind absolvenți de Petrol și Gaze. Nu s-au mai întors în România. Pleacă oamenii valoroși.
    • Like 2
    • @ Ion Radu
      Oamenii valorosi sunt o minoritate nesemnificativa. Articolul era despre declinul demografic, nu despre exodul creierelor, doua lucruri fara prea mare legatura. Exodul creierelor este inevitabil, se manifesta la greu si in tari cu mult mai rasarite decat Romania. Oamenii dotati pleaca la mai bine si aproape oriunde e loc de mai bine.
      • Like 0
    • @ Ion Radu
      Dacă îmi permiteți o mică corecție: pleacă oamenii cu inițiativă, aici rămânând îngălații și neputincioșii.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Stai linistit ca nu doar creierele pleaca, ceea ce mi se pare un termen discriminatoriu, ce ala care stie sa construiasca case si blocuri e mai prost ca un inginer de petrol si gaze ? Nu cred.

      Toata aglomeratia de la Nadlac de acum o saptamana crezi ca era formata din IT-isti si doctori ? :)

      Declinul demografic este pentru ca : 1. SE PLEACA DIN TARA, 2. cei ramasi in stare sa faca copii fac maxim unul, daca il fac si pe ala, oare de ce ??? Eu cunosc aici unde stau 3-4 familii cu cate 1-2 copii care nu prea se intorc in Romania curand. (cel putin pana nu termina copiii scoala, care-s cam mici, clasa a 6-a echivalent).

      Daca intri la Zara in Dubai Mall, se vorbeste romaneste la case. E doar un exemplu...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult