Dacă ați vrut vreodată să cunoașteți un chip al falimentului învățământului românesc și nu ați reușit încă să îl identificați, să știți că acum el poartă un nume: Liviu Marian Pop. Tânăr și neliniștit, ambițios politic mult dincolo de capacitățile sale intelectuale foarte modeste, cu carențe grave de cultură generală și mai ales incapabil să scrie o frază corectă în limba română, acest produs fenomenal al școlii românești perseverează, fără ezitare, plin de certitudini, într-un domeniu pe care nu doar că nu-l stăpânește deloc, dar pe care îl și pune în pericol cu suflul lui fierbinte de politruc ambițios și incult, cel al învățământului.
Aflăm cu nesfârșită uimire că domnul Pop, neobosit cum îl știm, după ce a fost debarcat din fruntea ministerului, nu are de gând să renunțe la ruina școlii, dimpotrivă. Perseverența sa catastrofală a produs struțocămila numită Professorium, „primul proiect al Fundației LMP”. Iar atunci când perseverența este mult mai întinsă decât stăpânirea limbii române, rezultă un text precum cel de mai jos, în care numărul greșelilor (sau erorilor? Că nu mai știm) de punctuație, ortografie și exprimare este direct proporțional cu ambițiile lui LMP. E aproape cu neputință să le numeri pe toate, într-atât de mare e dezastrul lingvistic. Şi atunci întrebarea de bun-simț pe care trebuie să ne-o punem din nou, mereu și mereu: cum poate să educe cineva needucat? Cum poate să contribuie la însănătoșirea învățământului românesc cineva „bolnav” de incultură și ignorant în ce privește educația și mizele ei în Europa? De ce se ambiționează astfel de analfabeți să pună pe butuci școala românească? Chiar nu poate să-i convingă cineva că nu are nimeni nevoie de ei, că pot fi mult mai utili societății doar nefăcând nimic?
Într-un gest de protest public și de minimă reașezare a calităților și competențelor în ordinea lor firească, îi invit pe toți colegii profesori, studenți sau simpli cititori să citească textul de mai jos, să identifice toate greșelile de topică, de ortografie, de punctuație, de exprimare, și să-i dea o notă închipuitului profesor și închipuitului fost și probabil viitor ministru al Educației, Liviu Marian Pop, fie sub formă de comentarii aici, fie transmițându-i direct profesorului, senatorului, fostului și viitorului ministru al Educației notele și comentariile dumneavoastră.
Desigur, toți cititorii sunt liberi să comenteze, în limitele decenței, lucrarea de control a domnului Pop și să facă sugestii care să-i permită să depășească acest moment greu al probabilei corigențe care îl așteaptă în urma acestui extemporal.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acest Pop trăiește (și se umflă precum un buhai de baltă) atât timp cât presa îl baga in seama.
Dacă îl ignoram, dispare in neantul din care a aparut.
Si dacă vrem sa dam extemporale la gramatică, hai sa alegem ceva frumos, scris in ducele grai românesc.
1. Cei mai buni au datoria de a se dovedi demni de a fi in frunte. Daca dl Genunche a fost ministru in locul Dvs. este vina Dvs., (-1 pct. pt domnul autor).
2. Marea greseala a dlui Pop este abuzul de virgula. Apoi un 'ce' in loc de 'pe care' , un abuz de frazare in loc de fragmentare a ideilor..chestiuni care se corecteaza la clasele mici. Si eu sufar de ele si nu am murit pana acum . ( -1 pct pt dl Pop).
3. A doua mare greseala a dlui Genunche este ca nu are pe nimeni care sa ii revizuiasca aceste mesaje. Ceea ce inseamna ca nu mai are capacitatea de a invata. Daca stii ca dai cu oistea in gard, angajezi un carutas care nu face asta.
4. As fi vrut ca Dvs. Domnule Autor sa fi facut o analiza asupra volumului 1 numit brosura ( amuzant, nu ?) si sa raspundeti la acele idei pe care le gasesc a fi plate si lipsite de continut (cunoscut ca si limbaj de lemn). In acest fel demonstrati ca nu are valoare...politica, intrucat dl Pop nu este in fruntea Academiei Romane sau prof universitar la Universitate, seful catedrei de Literatura. Dl Pop este un om politic, de la care romanii ( unii dintr ei, nu si eu) astepta politici publice.
N. Initiativele domnului Pop sunt lamentabile, insa dl Pop are un merit. Dl Pop incearca, si daca ar fi niste oameni mai destepti decat dl Pop care ar lucra cu el, ar fi o posibilitate ca dl Pop sa promovezi si politici de cente in domeniul edicatiei.
Cu atat mai mult ca d-l Pop este specializat in filosofie : consider ca a citit destul de multe carti si destul de complicate in raport cu noi astialalti.
Apropo : " nu mi adreseaza" imi suna ciudat.
Da, asa cum spunea si d-l Adrian S. cel mai bine era daca isi angaja o persoana care sa ii corecteze mesajele.