Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Extemporal: câte greșeli gramaticale pot exista într-un mic text „despre Educație” scris de domnul Liviu Pop

Ministrul Educației, Liviu Pop

Dacă ați vrut vreodată să cunoașteți un chip al falimentului învățământului românesc și nu ați reușit încă să îl identificați, să știți că acum el poartă un nume: Liviu Marian Pop. Tânăr și neliniștit, ambițios politic mult dincolo de capacitățile sale intelectuale foarte modeste, cu carențe grave de cultură generală și mai ales incapabil să scrie o frază corectă în limba română, acest produs fenomenal al școlii românești perseverează, fără ezitare, plin de certitudini, într-un domeniu pe care nu doar că nu-l stăpânește deloc, dar pe care îl și pune în pericol cu suflul lui fierbinte de politruc ambițios și incult, cel al învățământului.

Aflăm cu nesfârșită uimire că domnul Pop, neobosit cum îl știm, după ce a fost debarcat din fruntea ministerului, nu are de gând să renunțe la ruina școlii, dimpotrivă. Perseverența sa catastrofală a produs struțocămila numită Professorium, „primul proiect al Fundației LMP”. Iar atunci când perseverența este mult mai întinsă decât stăpânirea limbii române, rezultă un text precum cel de mai jos, în care numărul greșelilor (sau erorilor? Că nu mai știm) de punctuație, ortografie și exprimare este direct proporțional cu ambițiile lui LMP. E aproape cu neputință să le numeri pe toate, într-atât de mare e dezastrul lingvistic. Şi atunci întrebarea de bun-simț pe care trebuie să ne-o punem din nou, mereu și mereu: cum poate să educe cineva needucat? Cum poate să contribuie la însănătoșirea învățământului românesc cineva „bolnav” de incultură și ignorant în ce privește educația și mizele ei în Europa? De ce se ambiționează astfel de analfabeți să pună pe butuci școala românească? Chiar nu poate să-i convingă cineva că nu are nimeni nevoie de ei, că pot fi mult mai utili societății doar nefăcând nimic?

Într-un gest de protest public și de minimă reașezare a calităților și competențelor în ordinea lor firească, îi invit pe toți colegii profesori, studenți sau simpli cititori să citească textul de mai jos, să identifice toate greșelile de topică, de ortografie, de punctuație, de exprimare, și să-i dea o notă închipuitului profesor și închipuitului fost și probabil viitor ministru al Educației, Liviu Marian Pop, fie sub formă de comentarii aici, fie transmițându-i direct profesorului, senatorului, fostului și viitorului ministru al Educației notele și comentariile dumneavoastră.

Desigur, toți cititorii sunt liberi să comenteze, în limitele decenței, lucrarea de control a domnului Pop și să facă sugestii care să-i permită să depășească acest moment greu al probabilei corigențe care îl așteaptă în urma acestui extemporal.

Ciprian Mihali
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan I check icon
  De ce am corecta textele unui politruc agramat?!
  Acest Pop trăiește (și se umflă precum un buhai de baltă) atât timp cât presa îl baga in seama.
  Dacă îl ignoram, dispare in neantul din care a aparut.
  Si dacă vrem sa dam extemporale la gramatică, hai sa alegem ceva frumos, scris in ducele grai românesc.
  • Like 0
 • Paul check icon
  Cum spunea si Cati Andronescu - aia care a distrus invatamantul romanesc dand liber fabricilor de diplome si apoi a facut pe dezidenta pana a numit-o dragnea ministru' educatiei, iar de atunci s-a metamorfozat in soldat credincios al partidului - domnul Pop e profesor de matematica. Din zicerea lui Cati se poate trage concluzia ca dl. Pop nu are nevoie de limba romana cand el stapaneste limba numerelor. Nu conteaza ca nu prea are habar de sisteme de numere, el fiind probabil expert in analiza functionala cunoscand doua doamne Ana si Liza, puse de dumenalui in functie cand era ministru. Dl. Pop e un exemplu edificator pentru acea parte din societatea romaneasca care e reprezentata de politicienii alde pesede. Dumnealui este un incult arivist al carui unic neuron functional a fost sufocat de ingamfare, pus in slujba unor talhari mafioti. Faptul ca astfel de indivizi au ajuns in functii de raspundere in stat si ca noi, prin intermediul presei ne uitam in gura lor, nu e o stire - nici nu stiu daca asta a fost vreodata o stire in Romania - stirea e ca respectivul pitecantrop incearca sa creeze ceva: el vrea sa ajute la raspandirea de informatii. In sine, faptul este laudabil! Datorita conditie limitate a respectivului va esua insa lamentabil. Va esua deoarece dl. Pop, dupa cum arata textul dumnealui reprodus in articol, nu este capabil sa isi puna intrebarea cum o sa explice el ceva cand nu stapaneste limba romana, adica exact mijlocul de comunicare prin care doreste sa disemineze informatie. Si acum vine partea trista, acesti oameni, multumita sistemului democratic asa cum este el inteles in Romania ne reprezinta pe noi toti! Ganditi-va la asta atunci cand va bate gandul sa nu mergeti la vot cand aveti ocazia.
  • Like 0
 • Dl. Pop si-a demonstrat de la bun inceput incultura, asa ca nu ma astept la nimic bun din partea lui "genunche" si "pamblica". Chiar daca a fost profesor de matematica - si mai ales pentru ca a fost cadru didactic - dl. Pop trebuie sa cunoasca limba romana. Cum n-o cunoaste cum trebuie, el face parte din tagma analfabetilor de tip Dancila, pe care - sincer - i-as trage pe roata duminica, in piata publica. Cu spectatori, ca sa se sature de politica si sa se apuce de gramatica.
  • Like 0
 • Gramatical inseamna conform cu gramatica, corect din punct de vedere al gramaticii. Greseli gramaticale e un non-sens. Greselile sint de gramatica, nu gramaticale.
  • Like 0
 • Adrian S check icon
  Cu scuzele de rigoare pentru distinsul domn care a scris aricolul si cu referinta la distinsul domn despre care s-a scris articolul.

  1. Cei mai buni au datoria de a se dovedi demni de a fi in frunte. Daca dl Genunche a fost ministru in locul Dvs. este vina Dvs., (-1 pct. pt domnul autor).
  2. Marea greseala a dlui Pop este abuzul de virgula. Apoi un 'ce' in loc de 'pe care' , un abuz de frazare in loc de fragmentare a ideilor..chestiuni care se corecteaza la clasele mici. Si eu sufar de ele si nu am murit pana acum . ( -1 pct pt dl Pop).
  3. A doua mare greseala a dlui Genunche este ca nu are pe nimeni care sa ii revizuiasca aceste mesaje. Ceea ce inseamna ca nu mai are capacitatea de a invata. Daca stii ca dai cu oistea in gard, angajezi un carutas care nu face asta.
  4. As fi vrut ca Dvs. Domnule Autor sa fi facut o analiza asupra volumului 1 numit brosura ( amuzant, nu ?) si sa raspundeti la acele idei pe care le gasesc a fi plate si lipsite de continut (cunoscut ca si limbaj de lemn). In acest fel demonstrati ca nu are valoare...politica, intrucat dl Pop nu este in fruntea Academiei Romane sau prof universitar la Universitate, seful catedrei de Literatura. Dl Pop este un om politic, de la care romanii ( unii dintr ei, nu si eu) astepta politici publice.
  N. Initiativele domnului Pop sunt lamentabile, insa dl Pop are un merit. Dl Pop incearca, si daca ar fi niste oameni mai destepti decat dl Pop care ar lucra cu el, ar fi o posibilitate ca dl Pop sa promovezi si politici de cente in domeniul edicatiei.
  • Like 1
  • @ Adrian S
   Despre asta este de fapt vorba, despre faptul că orice faptă, încercare, propunere a unuia, în loc să fie criticat argumentat conținutul acesteia, se trece în registrul bășcăliei, se critică forma de prezentare și se aduc argumente care să pună în evidență calitatea îndoielnică a inițiatorului. În cazul de față este vorba de un profesor universitar specializat în filosofie.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Ada check icon
   Nimeni nu este perfect, dar noi ca popor de rand poate ca avem pretentia ca in guvern ( sau mediul politic ) sa fie trimisi ( promovati ) cei mai buni dintre cei mai buni.
   Cu atat mai mult ca d-l Pop este specializat in filosofie : consider ca a citit destul de multe carti si destul de complicate in raport cu noi astialalti.
   Apropo : " nu mi adreseaza" imi suna ciudat.
   Da, asa cum spunea si d-l Adrian S. cel mai bine era daca isi angaja o persoana care sa ii corecteze mesajele.
   • Like 0
  • @ Ada
   Nu dl. Pop este profesor de filosofie ci autorul articolului, Dl. Pop a fost profesor de matematică.
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Ada check icon
   In acest caz imi cer scuze deoarece am gresit .
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Amice, esti idiot ? Ca, dupa raspunsul tembel, in care-l jignesti pe inbecilul "matematician" Pop, numindu-l filozof, PSDist, sigur esti, . De fapt, tot aia.
   • Like 0
  • @ Valentin Fortu
   Așa se manifestă analfabetismul funcțional, exact ca în postarea de mai sus !
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult