Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Extemporal: câte greșeli gramaticale pot exista într-un mic text „despre Educație” scris de domnul Liviu Pop

Ministrul Educației, Liviu Pop

Dacă ați vrut vreodată să cunoașteți un chip al falimentului învățământului românesc și nu ați reușit încă să îl identificați, să știți că acum el poartă un nume: Liviu Marian Pop. Tânăr și neliniștit, ambițios politic mult dincolo de capacitățile sale intelectuale foarte modeste, cu carențe grave de cultură generală și mai ales incapabil să scrie o frază corectă în limba română, acest produs fenomenal al școlii românești perseverează, fără ezitare, plin de certitudini, într-un domeniu pe care nu doar că nu-l stăpânește deloc, dar pe care îl și pune în pericol cu suflul lui fierbinte de politruc ambițios și incult, cel al învățământului.

Aflăm cu nesfârșită uimire că domnul Pop, neobosit cum îl știm, după ce a fost debarcat din fruntea ministerului, nu are de gând să renunțe la ruina școlii, dimpotrivă. Perseverența sa catastrofală a produs struțocămila numită Professorium, „primul proiect al Fundației LMP”. Iar atunci când perseverența este mult mai întinsă decât stăpânirea limbii române, rezultă un text precum cel de mai jos, în care numărul greșelilor (sau erorilor? Că nu mai știm) de punctuație, ortografie și exprimare este direct proporțional cu ambițiile lui LMP. E aproape cu neputință să le numeri pe toate, într-atât de mare e dezastrul lingvistic. Şi atunci întrebarea de bun-simț pe care trebuie să ne-o punem din nou, mereu și mereu: cum poate să educe cineva needucat? Cum poate să contribuie la însănătoșirea învățământului românesc cineva „bolnav” de incultură și ignorant în ce privește educația și mizele ei în Europa? De ce se ambiționează astfel de analfabeți să pună pe butuci școala românească? Chiar nu poate să-i convingă cineva că nu are nimeni nevoie de ei, că pot fi mult mai utili societății doar nefăcând nimic?

Într-un gest de protest public și de minimă reașezare a calităților și competențelor în ordinea lor firească, îi invit pe toți colegii profesori, studenți sau simpli cititori să citească textul de mai jos, să identifice toate greșelile de topică, de ortografie, de punctuație, de exprimare, și să-i dea o notă închipuitului profesor și închipuitului fost și probabil viitor ministru al Educației, Liviu Marian Pop, fie sub formă de comentarii aici, fie transmițându-i direct profesorului, senatorului, fostului și viitorului ministru al Educației notele și comentariile dumneavoastră.

Desigur, toți cititorii sunt liberi să comenteze, în limitele decenței, lucrarea de control a domnului Pop și să facă sugestii care să-i permită să depășească acest moment greu al probabilei corigențe care îl așteaptă în urma acestui extemporal.

Ciprian Mihali

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan I check icon
    De ce am corecta textele unui politruc agramat?!
    Acest Pop trăiește (și se umflă precum un buhai de baltă) atât timp cât presa îl baga in seama.
    Dacă îl ignoram, dispare in neantul din care a aparut.
    Si dacă vrem sa dam extemporale la gramatică, hai sa alegem ceva frumos, scris in ducele grai românesc.
    • Like 0
  • Paul check icon
    Cum spunea si Cati Andronescu - aia care a distrus invatamantul romanesc dand liber fabricilor de diplome si apoi a facut pe dezidenta pana a numit-o dragnea ministru' educatiei, iar de atunci s-a metamorfozat in soldat credincios al partidului - domnul Pop e profesor de matematica. Din zicerea lui Cati se poate trage concluzia ca dl. Pop nu are nevoie de limba romana cand el stapaneste limba numerelor. Nu conteaza ca nu prea are habar de sisteme de numere, el fiind probabil expert in analiza functionala cunoscand doua doamne Ana si Liza, puse de dumenalui in functie cand era ministru. Dl. Pop e un exemplu edificator pentru acea parte din societatea romaneasca care e reprezentata de politicienii alde pesede. Dumnealui este un incult arivist al carui unic neuron functional a fost sufocat de ingamfare, pus in slujba unor talhari mafioti. Faptul ca astfel de indivizi au ajuns in functii de raspundere in stat si ca noi, prin intermediul presei ne uitam in gura lor, nu e o stire - nici nu stiu daca asta a fost vreodata o stire in Romania - stirea e ca respectivul pitecantrop incearca sa creeze ceva: el vrea sa ajute la raspandirea de informatii. In sine, faptul este laudabil! Datorita conditie limitate a respectivului va esua insa lamentabil. Va esua deoarece dl. Pop, dupa cum arata textul dumnealui reprodus in articol, nu este capabil sa isi puna intrebarea cum o sa explice el ceva cand nu stapaneste limba romana, adica exact mijlocul de comunicare prin care doreste sa disemineze informatie. Si acum vine partea trista, acesti oameni, multumita sistemului democratic asa cum este el inteles in Romania ne reprezinta pe noi toti! Ganditi-va la asta atunci cand va bate gandul sa nu mergeti la vot cand aveti ocazia.
    • Like 0
  • Dl. Pop si-a demonstrat de la bun inceput incultura, asa ca nu ma astept la nimic bun din partea lui "genunche" si "pamblica". Chiar daca a fost profesor de matematica - si mai ales pentru ca a fost cadru didactic - dl. Pop trebuie sa cunoasca limba romana. Cum n-o cunoaste cum trebuie, el face parte din tagma analfabetilor de tip Dancila, pe care - sincer - i-as trage pe roata duminica, in piata publica. Cu spectatori, ca sa se sature de politica si sa se apuce de gramatica.
    • Like 0
  • Gramatical inseamna conform cu gramatica, corect din punct de vedere al gramaticii. Greseli gramaticale e un non-sens. Greselile sint de gramatica, nu gramaticale.
    • Like 0
  • Adrian S check icon
    Cu scuzele de rigoare pentru distinsul domn care a scris aricolul si cu referinta la distinsul domn despre care s-a scris articolul.

    1. Cei mai buni au datoria de a se dovedi demni de a fi in frunte. Daca dl Genunche a fost ministru in locul Dvs. este vina Dvs., (-1 pct. pt domnul autor).
    2. Marea greseala a dlui Pop este abuzul de virgula. Apoi un 'ce' in loc de 'pe care' , un abuz de frazare in loc de fragmentare a ideilor..chestiuni care se corecteaza la clasele mici. Si eu sufar de ele si nu am murit pana acum . ( -1 pct pt dl Pop).
    3. A doua mare greseala a dlui Genunche este ca nu are pe nimeni care sa ii revizuiasca aceste mesaje. Ceea ce inseamna ca nu mai are capacitatea de a invata. Daca stii ca dai cu oistea in gard, angajezi un carutas care nu face asta.
    4. As fi vrut ca Dvs. Domnule Autor sa fi facut o analiza asupra volumului 1 numit brosura ( amuzant, nu ?) si sa raspundeti la acele idei pe care le gasesc a fi plate si lipsite de continut (cunoscut ca si limbaj de lemn). In acest fel demonstrati ca nu are valoare...politica, intrucat dl Pop nu este in fruntea Academiei Romane sau prof universitar la Universitate, seful catedrei de Literatura. Dl Pop este un om politic, de la care romanii ( unii dintr ei, nu si eu) astepta politici publice.
    N. Initiativele domnului Pop sunt lamentabile, insa dl Pop are un merit. Dl Pop incearca, si daca ar fi niste oameni mai destepti decat dl Pop care ar lucra cu el, ar fi o posibilitate ca dl Pop sa promovezi si politici de cente in domeniul edicatiei.
    • Like 1
    • @ Adrian S
      Despre asta este de fapt vorba, despre faptul că orice faptă, încercare, propunere a unuia, în loc să fie criticat argumentat conținutul acesteia, se trece în registrul bășcăliei, se critică forma de prezentare și se aduc argumente care să pună în evidență calitatea îndoielnică a inițiatorului. În cazul de față este vorba de un profesor universitar specializat în filosofie.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Ada check icon
      Nimeni nu este perfect, dar noi ca popor de rand poate ca avem pretentia ca in guvern ( sau mediul politic ) sa fie trimisi ( promovati ) cei mai buni dintre cei mai buni.
      Cu atat mai mult ca d-l Pop este specializat in filosofie : consider ca a citit destul de multe carti si destul de complicate in raport cu noi astialalti.
      Apropo : " nu mi adreseaza" imi suna ciudat.
      Da, asa cum spunea si d-l Adrian S. cel mai bine era daca isi angaja o persoana care sa ii corecteze mesajele.
      • Like 0
    • @ Ada
      Nu dl. Pop este profesor de filosofie ci autorul articolului, Dl. Pop a fost profesor de matematică.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Ada check icon
      In acest caz imi cer scuze deoarece am gresit .
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Amice, esti idiot ? Ca, dupa raspunsul tembel, in care-l jignesti pe inbecilul "matematician" Pop, numindu-l filozof, PSDist, sigur esti, . De fapt, tot aia.
      • Like 0
    • @ Valentin Fortu
      Așa se manifestă analfabetismul funcțional, exact ca în postarea de mai sus !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult