Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Făcătorii

Cristian Tudor Popescu

●Madam Turcan le înfige un ac în stomac pensionarilor: nu mai sunt bani de pensii din 26 noiembrie!, a țipat casandra liberală fără s-o întrebe cineva. Ca o nevastă în divorț, care sparge toate farfuriile din bucătărie înainte de a pleca. Sau ca Vlăduț Voiculescu, care ne spunea că sunt mii de morți covid ascunși, taman după ce fusese demis.

Dacă rămânea ministrul Muncii sau măcar ministru, la orice, fie și la Digitalizare, Turcan tăcea mâlc. Așa, amica poporului a lovit direct în piept cine știe câți pensionari bolnavi de inimă, iar pe alții i-a îmbolnăvit de inimă rea la gândul că nici pensia amărâtă n-o s-o mai ia, doar ca să i-o tragă într-un fel pretinului Cîțu.

Care domn Cîțu, aburcat la șefia Senatului, se pregătește acum, a și început, să dea cu firma-n cap guvernului Ciucă din toate pozițiile. Dacă vorbim de coaliție, PSD-PNL s-ar putea dovedi mai trainică decât PNL-PNL. 

●Eternul Cătălin, bătrân copil de casă, pus iarăși la Justiție, rupe un rânjet cu care ne dă de veste că are de gând să acționeze „cu delicatețe de chirurg și cu mult umor”. Adică, ministrul Predoiu Cuțit Vesel își va desăvârși operația de jugănire a zisei Justiții.

●Făcători. Vasile Dîncu e bun de ministru al Apărării deoarece a făcut armata, Florin Roman e cel mai nimerit la Digitalizare, fiindcă știe să facă selfiuri. Noul ministru al Turismului, Daniel Cadariu, s-a ferit să intre în câmpul muncii până la vârsta de 29 de ani, când a fost angajat de nevastă-sa, la firma ei. Ce-a făcut până atunci? Evident, turism. Ce vrea să facă Adrian Chesnoiu la Agricultură? Omul a mărturisit, o agricultură pusă cu furca.

●De-o lună și jumătate tot auzim că încep testele de salivă, rapide, în școli. Nici astăzi, nicio școală din România n-a primit niciun test. Poate vechiul și noul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, ar putea să primească niște teste de salivă – în ochi.

●Ministrul de Finanțe, Adrian Cîciu, mason scoțian de Buzău, dă asigurări: „Nu mă cred Harap Alb”. Întrebarea este: l-a luat cineva vreodată pe dl Cîciu drept Harap Alb? Într-un film celebru, Barbra Streisand îl întreabă cu scântei sexi în glas și în ochi pe un ins sexi ca o conopidă, care se dădea la ea: „Ți-a spus cineva vreodată că ești sexi?”. „Nu”, răspunde insul, topit de fericire și speranță. „Nici n-o să-ți spună!”.

●Înainte de `89, în România existau patru categorii de cetățeni: nomenclaturiști PCR, muncitori, țărani și intelectuali. Nomenclatură PCR nu mai e, iar mulți dintre miniștrii noului guvern nu sunt nici muncitori, nici țărani, nici intelectuali. Atunci, ce sunt ei, stimați cititori? – că eu nu știu.

P.S.

Asta face guvernul. Cât despre popor, face și el ce poate. Motorină în valoare de 2 milioane dolari a fost ciordită soto de la americanii din baza militară Mihail Kogălniceanu. Marele nostru aliat a greșit strategic: în loc să facă baze SUA pe aici, să-i fi lăsat pe ruși să le facă, și când să se ridice avioanele rusești peste Marea Neagră, la atac... – hui!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult