Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Factorul Musk, unul dintre cele mai serioase riscuri pentru monedele virtuale

Elon Musk - profimedia

Foto: NBC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

După anunțul lui Elon Musk pe Twitter că Tesla nu va mai accepta plata în Bitcoin pentru automobile, piața criptomonedelor a pierdut 365 de miliarde de dolari, iar analiștii se întreabă dacă nu cumva este un mesaj care să semnaleze indirect o altă tranzacție a Tesla sau poate chiar o mișcare cu beneficii de imagine.

Piața monedelor virtuale a fost deja de multă vreme obligată să se obișnuiască cu influența masivă a lui Elon Musk, iar reacția bitcoin la o postare recentă a sa nu este o surpriză. După un anunț pe Twitter prin care ”Tehnoking” al Tesla vestește suspendarea acceptării bitcoin, citând îngrijorări de mediu, BTC a coborât cu peste 17%, deși, ulterior a revenit, recuperând aproximativ jumătate din scădere. Schimbarea de atitudine este evidentă: Musk s-a declarat în repetate rânduri fan al monedelor virtuale și al bitcoin, inclusiv printr-o serie de mesaje vag ”cifrate”. În retrospectivă, acestea prefigurau un plasament al Tesla. La începutul anului Tesla acumulase o poziție de 1.5 mld. de dolari în bitcoin. Profitul în T1 a fost susținut de vânzarea a 10% din acesta, generând un plus de 101 mil. dolari.

Ar putea fi, din nou, de fapt, un mesaj care să semnaleze indirect o altă tranzacție a Tesla? Vom afla în momentul raportărilor financiare ale T2 (cel târziu), și ipoteza nu e deloc improbabilă. Să fie vorba, mai degrabă, despre o mișcare cu beneficii de imagine? Arătând grijă pentru mediu, Musk se aliniază cu valorile comunicate larg (și care au contribuit la succesul masiv) al misiunii producătorului de autovehciule electrice. Unele comentarii arătau deja lipsa de coerență: o bună parte din rețeaua bitcoin e susținută de energie ieftină obținută din cărbune, ceea ce contravine obiectivului mașinilor electrice de a reduce gazele cu efect de seră. Anticipând, poate, o amplificare a acestor critici, Elon Musk ar fi decis, astfel, să acționeze preventiv. Mai ales că, în prezent, concurența din partea producătorilor tradiționali din industria auto care se reorientează spre modele electrice devine tot mai mare. Este, de asemenea, o variantă de luat în considerare.

Sensibilitatea masivă a bitcoin la mesajele unor personalități publice la nivel de super-influencer global este, însă, umbrită de cea a unor alte monede precum dogecoin. Pentru cei care urmăresc piața monedelor virtuale, e clar că, pe lângă riscurile tradiționale, factorul Musk este unul dintre cele mai serioase riscuri ale investițiilor în domeniu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tot ce a vandut Musk, la 57-58ooo , a recumparat la 48.000 $/btc, oare o fi bine pt el ? Jocul ramane acelasi, btc sau crypto trec din maini slabe la cei care pot manipula piata prin simple declaratii ! Cine cunoaste jocul in asemenea momente cumpara.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Niste ipocriti si bufon, toti acesti "mari" afaceristi ai globului.. Ei ca deschid gura si noi, ca ne uitam ca prostii la ei. Pietele se misca intotdeauna ca ei sa castige bani si noi ca intotdeauna sa pierdem bani.
  Si in ciuda acestui lucru ii consideram zei, le ridicam statui, le dedicam pagini intregi laudative in media asupra marelui lor geniu, cand in realitate toti sunt niste escroci pe care legal nu avem cum sa ii arestam. Nu observati ca TOTI, dar TOTI marii afaceristi ai lumii au ajuns bogati incalcand legile concurentei si nu numai?!
  • Like 0
  • @ Nume
   OK, poate. Ce legi a incalcat Musk, mai exact? Intreb din curiozitate sincera.
   • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult