Pe 5 aprilie, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, declara la Antena 3:„În momentul în care am fost reținută 24 de ore am fost întrebată de personalul respectiv cu cine vreau să stau în cameră. Și-am spus <<nu știu>>, adică nu pot să aleg pentru că nu știu cine este aici. Și mi-au spus <<stați liniștită, doamnă, că toate sunt intelectuale>>. Închisorile sunt pline de intelectuali”.
Foto: Cornel Putan/Inquam Photos
Factual a vrut să verifice dacă afirmația este adevărată și a solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor informații despre numărul deținuților din România care au studii superioare.
Potrivit ANP, în luna martie 2017 erau încarcerate în România 1.164 de persoane cu studii superioare, ceea ce înseamnă 4,28% din totalul deținuților. Datele arată că la 1 ianuarie 2013 erau închiși 812 deținuți cu studii superioare, adică 2,55% din totalul celor încarcerați.
În concluzie, scrie Factual, declarația Liei Olguța Vasilescu este falsă. „Interpretând termenul de intelectuali prin persoanele cu studii superioare încarcerate în închisorile din România, observăm că, în prezent, din totalul persoanelor încarcerate, doar 4,28% sunt persoane cu studii superioare”, menționează sursa citată.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
...oare de când se pune semn de egalitate între "studii superioare" și "intelectual"? Sunt două noțiuni TOTAL diferite.
N-aș vrea să se creadă că-mi defulez frustrările că nu mi-am depășit condiția de băiat cu liceu', nu știu alții cum sunt, dar eu când răsfoiesc paginile site-urilor de „socializare” zăresc din ce în ce mai multe persoane cu studii superioare. Ochiometric, mai mult de jumătate au studii universitare, urmează cele post universitare și abia la urmă cele liceale. Pe cei care în propria descriere se limitează la studiile gimnaziale îi suspectez deja de o doză mare de autoironie.
Deci, dacă prin intelectuali se înțelege că sunt cu studii superioare, faptul că în societate fac parte din majoritate nu e ceva extraordinar, dar faptul că sunt minoritari în rândul infractorilor ăsta nu e un motiv de fală, cum că ar aparține unei elite (vezi expresia „beciul domnesc”), ci doar o delimitare, fie ea și temporară, de marea masă a indivizilor onești.
Ce gluma buna!