Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Factual a analizat afirmația Liei Olguța Vasilescu despre închisorile „pline de intelectuali”. „Este falsă”

Pe 5 aprilie, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, declara la Antena 3:„În momentul în care am fost reținută 24 de ore am fost întrebată de personalul respectiv cu cine vreau să stau în cameră. Și-am spus <<nu știu>>, adică nu pot să aleg pentru că nu știu cine este aici. Și mi-au spus <<stați liniștită, doamnă, că toate sunt intelectuale>>. Închisorile sunt pline de intelectuali”.

Foto: Cornel Putan/Inquam Photos

Factual a vrut să verifice dacă afirmația este adevărată și a solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor informații despre numărul deținuților din România care au studii superioare.

Potrivit ANP, în luna martie 2017 erau încarcerate în România 1.164 de persoane cu studii superioare, ceea ce înseamnă 4,28% din totalul deținuților. Datele arată că la 1 ianuarie 2013 erau închiși 812 deținuți cu studii superioare, adică 2,55% din totalul celor încarcerați.

În concluzie, scrie Factual, declarația Liei Olguța Vasilescu este falsă. „Interpretând termenul de intelectuali prin persoanele cu studii superioare încarcerate în închisorile din România, observăm că, în prezent, din totalul persoanelor încarcerate, doar 4,28% sunt persoane cu studii superioare”, menționează sursa citată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In primul rand daca ai studii superioare nu inseamna ca esti intelectual. Tovarasa Olguta are studii superioare,dar...
  • Like 1

 • ...oare de când se pune semn de egalitate între "studii superioare" și "intelectual"? Sunt două noțiuni TOTAL diferite.
  • Like 1
 • Pentru doamna,intelectual o fi insemnind mai nou ,ciorditor!
  • Like 1
 • check icon
  Mda, s-ar putea face o analiză a tranziției societății românești și prin reprezentarea femeilor din politica înaltă - o metamorfoză de la savanta cu coc la cocalara cu coafură savantă. Poate că e doar o turnură de interpretare, supusă subiectivismului, pentru că logica teoriei mulțimilor niciodată n-ar confirma întru-totul că inculpații care nu sunt dovediți pentru fals intelectual, în mod automat pot fi considerați intelectuali. La fel cum nici un intelectual autentic, adică recunoscut de către ceilalți, nu poate fi considerat rasat doar pentru că a renunțat de bună voie la podoaba capilară.
  N-aș vrea să se creadă că-mi defulez frustrările că nu mi-am depășit condiția de băiat cu liceu', nu știu alții cum sunt, dar eu când răsfoiesc paginile site-urilor de „socializare” zăresc din ce în ce mai multe persoane cu studii superioare. Ochiometric, mai mult de jumătate au studii universitare, urmează cele post universitare și abia la urmă cele liceale. Pe cei care în propria descriere se limitează la studiile gimnaziale îi suspectez deja de o doză mare de autoironie.
  Deci, dacă prin intelectuali se înțelege că sunt cu studii superioare, faptul că în societate fac parte din majoritate nu e ceva extraordinar, dar faptul că sunt minoritari în rândul infractorilor ăsta nu e un motiv de fală, cum că ar aparține unei elite (vezi expresia „beciul domnesc”), ci doar o delimitare, fie ea și temporară, de marea masă a indivizilor onești.
  • Like 1
 • in jagron politienesc, cel putin aici in sectorul 5, orice loc in care sunt inchisi oameni este "facultate". cum olguta e prea proasta pentru secolul asta, nu a fost in stare sa inteleaga o gluma facuta de un politist hazliu.
  • Like 2
 • Ajung la concluzia ca ne-au adus astia care ne-au si ne conduc in stadiul de a fi un neam de imbecili, care nu sunt in stare sa judece singuri. Oricat de mult mi-ar fi "placut" francgleza practicata de Vasileasca la ONU, oricat de incapabila mi se pare sa fie ministreasa, nu pot sa nu sesizez ca declaratia nu-i apartine ei, ci militianului de la arest. Dar cine sa mai aiba logica in zilele noastre, e suficient sa dam la gioale, Factual ar face bine sa-si analizeze mai intai capacitatea de-a rationa logic si dupa aia sa dea verdicte.
  • Like 0
 • Sigur că închisoarile României sunt pline de intelectuali. Uitați-vă la toate lucrările de cercetare și cărțile scrise acolo într-un timp așa de scurt! Trebuie să încarcerăm toate lumea ca să devină atât de productivă!
  • Like 5
 • Pai la cât de inteligenta e savanta de renume mondial Vasileasca , probabil ca tovarășele de celula erau intelectuale in comparație cu ea .
  • Like 3
 • Da, au nevoie de 35000 de intelectuali consultanti fiscali si se pare ca procedura de selectie a inceput. Si nu mai radeti de tinuta domnilor de la fereastra, nu stiti ca haina nu-l face pe om?
  • Like 0
 • Olguta Vasilescu se considera intelectuala?!
  Ce gluma buna!
  • Like 6


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult