Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Falimentul Silicon Valley Bank începe să producă efecte în lanț: cât de mult se va întinde focul

SVB

Foto: Profimedia Images

Silicon Valley Bank (SVB) nu s-a prăbușit din cauza „politicilor de gen”, așa cum sugerează unele publicații de dreapta din SUA ce pretind că banca „a preferat să-și concentreze atenția pe o agendă de diversitate și incluziune, neglijând partea de business și ignorând protejarea clienților”.

- Până săptămâna trecută, Silicon Valley Bank era cea de-a 16-a cea mai mare bancă din SUA și avea o valoare de peste 200 de miliarde de dolari, răspunzând nevoilor financiare ale companiilor de tehnologie din întreaga lume, înainte ca o serie de decizii de investiții greșite să ducă la prăbușirea acesteia.

- Cu patru decenii în urmă, Silicon Valley Bank s-a născut în inima unei regiuni cunoscute pentru priceperea tehnologică și pentru luarea de decizii inteligente. 

- Fiind banca preferată pentru sectorul tehnologic, serviciile SVB au fost la mare căutare pe tot parcursul anilor pandemiei de COVID-19. Șocul inițial generat de pandemie la începutul anului 2020 a făcut loc rapid unei perioade de aur pentru startup-uri și companiile de tehnologie consacrate, deoarece consumatorii cheltuiau mult pe gadgeturi și servicii digitale.

- Astfel, multe companii de tehnologie au folosit SVB pentru a deține numerarul pe care îl foloseau pentru plata salariilor și pentru alte cheltuieli destinate afacerilor, ceea ce a dus la un aflux de depozite. Iar SVB a investit o mare parte din depozite, așa cum fac băncile.

- Semințele declinului SVB au fost semănate atunci când banca a investit masiv în obligațiuni guvernamentale americane pe termen lung. Obligațiunile au o relație inversă față de ratele dobânzii. Când ratele cresc, prețurile obligațiunilor scad. Așadar, când Rezerva Federală a SUA a început să crească rapid ratele pentru a combate inflația, portofoliul de obligațiuni al SVB a început să piardă în mod semnificativ din valoare.

- Pe măsură ce condițiile economice s-au înrăutățit în ultimul an, companiile de tehnologie fiind afectate în mod deosebit, mulți dintre clienții băncii au început să își folosească depozitele bancare. SVB nu a avut suficienți bani la îndemână, așa că a început să vândă unele dintre obligațiunile sale, măsură care a speriat investitorii și clienții. 

- Problemele sale au ieșit la iveală săptămâna aceasta, când SVB a dezvăluit că are nevoie urgentă de fonduri. Miercuri, compania și-a prezentat planurile de a strânge peste 2 miliarde de dolari de la investitori pentru a umple o lipsă în finanțele sale, creată de vânzarea unei părți din portofoliul său de obligațiuni, care a fost grav afectat.

- SVB a scos la vânzare obligațiunile, deoarece unii clienți și-au retras banii de la bancă. Acțiunile SVB s-au prăbușit joi cu 60%. Tranzacționarea acțiunilor a fost întreruptă vineri, pe fondul unor informații potrivit cărora banca, incapabilă să strângă toți banii de care avea nevoie, ar fi căutat un cumpărător.

- Apoi, autoritățile de reglementare din California au intervenit, închizând banca și apelând la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA (FDIC) pentru a acționa ca administrator judiciar. Silicon Valley Bank avea active totale de aproximativ 209 miliarde de dolari și depozite totale de 175 miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut, potrivit FDIC.

- Spre deosebire de o bancă care se ocupă de afaceri generale și gospodării, clienții SVB (cu precădere din tech) au avut tendința de a-și securiza conturile. Asta înseamnă că banca a fost golită rapid. La două zile după ce a anunțat că va mobiliza capital, SVB s-a prăbușit, marcând cel mai mare eșec bancar din SUA de după criza financiară din 2008 care a avut un impact global. 

- Preocupările imediate cu privire la o contagiune pe scară largă au fost limitate de răspunsul rapid al guvernului SUA de a garanta toate depozitele clienților băncilor. Pentru a contracara riscul, Rezerva Federală a SUA a dezvăluit un nou program care permite băncilor să împrumute fonduri susținute de titluri de stat pentru a satisface cererile clienților.

- Acest lucru este conceput pentru a împiedica băncile să fie forțate să vândă obligațiuni guvernamentale, de exemplu, care și-au pierdut valoarea din cauza creșterii ratelor.

- Există, totuși, preocupări mai imediate pentru sectorul tehnologiei. SVB s-a ocupat de Silicon Valley, susținând startup-urile și alte companii tehnologice pe care băncile tradiționale le-ar putea evita. În ultimele luni, sectorul a redus din personal pe măsură ce condițiile economice s-au deteriorat. Prin urmare, într-un moment în care au nevoie de sprijin financiar, unul dintre cei mai mari susținători ai sectorului tech s-a prăbușit.

- „Nicio pierdere asociată cu închiderea Silicon Valley Bank nu va fi suportată de plătitorul de taxe”, arată un comunicat comun semnat de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell și președintele FDIC, Martin Gruenberg.

- Falimentul Silicon Valley Bank începe să producă efecte în lanț, afectând sute sau chiar mii de companii de pe trei continente care-și țineau lichiditățile la filialele băncii americane. SVB avea filiale în Canada, Marea Britanie, China, Danemarca, Germania, India, Israel și Suedia, iar ecourile falimentului din California sunt abia la început.

- Bursele europene au început foarte slab săptămâna, în contextul în care tulburările începute săptămâna trecută continuă să afecteze piețele financiare. Asta se întâmplă în ciuda faptului că autoritățile americane de reglementare au încercat să consolideze sistemul financiar.

- Contextul nu a oprit însă HSBC să cumperefiliala britanică a Silicon Valley Bank cu prețul de doar o liră sterlină.

- Autoritățile de reglementare din SUA au închis duminică și Signature Bank, cu sediul în New York, o importantă instituție financiară din industria criptomonedelor, în încercarea de a preveni extinderea crizei bancare. Autoritățile de reglementare bancară au declarat că deponenții de la Signature Bank vor avea acces deplin la depozitele lor, o măsură similară cu cea anunțată pentru banca falimentară Silicon Valley Bank.

- Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA a anunţat că a transferat toate depozitele Silicon Valley Bank (SVB) într-o bancă-punte nou creată, iar toţi cei care au depozite vor avea acces la banii lor începând de luni. Toţi clienţii SVB devin automat clienţii băncii-punte, care va desfăşura „activităţi bancare normale, inclusiv online”, a informat FDIC, într-un comunicat.

- Preşedintele american Joe Biden a asigurat luni dimineaţă că „americanii pot avea încredere în faptul că sistemul bancar este solid”, într-un discurs susţinut la Casa Albă după ce prăbuşirea băncii californiene Silicon Valley Bank a provocat turbulenţe pe pieţele financiare.

- Băncile, în special cele mai mari, sunt mult mai bine capitalizate decât erau înainte de criza financiară din 2008. Totuși, unii investitori se tem că problemele care lovesc acum câteva bănci regionale ar putea afecta întreaga industrie.

- Există însă mai puțină anxietate cu privire la stabilitatea sectorului bancar datorită reformelor semnificative de reglementare puse în aplicare după criza din 2008.

- Cu toate acestea, prăbușirea SVB dezvăluie tensiunile create de cea mai rapidă creștere a costurilor de împrumut din ultimele decenii. Băncile centrale au majorat ratele dobânzilor pentru a domoli inflația ridicată, dar ritmul creșterilor a ridicat probleme neașteptate. Iar îngrijorările persistă cu privire la alte consecințe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult