Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Făuritorul de fragi și idealul PCR (pile - cunoștințe - relații)

Petre Daea - Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Copiii politicienilor din România continuă să se bucure de succes încă de la primul pas în „cariera profesională”. Firește, nici nu e greu de obținut acest lucru, dat fiind faptul mulți dintre ei sunt „plantați” în locuri călduțe la instituţiile de stat și primesc adesea mai mulți bani decât ar merita pentru ceea ce fac (sau nu) la locul de muncă.

- Cazul nurorii ministrului Agriculturii Petre Daea, care s-a angajat în 2020 la APIA, unde soacra sa este șefa de la Resurse Umane, precum și faptul că fiica, ginerele și soția lui Petre Daea lucrează tot în instituții subordonate ministerului Agriculturii explică actualul stadiu al României. Întrebat la DigiFM de această situație, Daea a spus că întreaga familie are „o pasiune pentru agricultură". Nora lui, Antonia Luchian, de profesie dansatoare, a fost angajată în 2020 pe postul de consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde soția ministrului este șefă la Resurse Umane. La concursul în urma căreia s-a angajat Antonia, ea a fost singura candidată. Înainte de acest loc de muncă avea propria firmă de cursuri de dans și dansatori pentru evenimente.

„O fragă de fată”

Între 2017 și 2019, când Daea a mai fost ministru, fiica sa și ginerele au primit posturi la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, respectiv la Aghenția Națională pentru Zootehnie, ambele instituții subordonate Ministerului Agriculturii.

„Haideți să discutăm cu calmul necesar și înțelepciunea cuvenită. Tinerețea trece și prin experiența asta a momentului în care o copilă de șapte ani făcea și ea gimnastică și apoi a performat prin activitatea asta atât intern, cât și internațional. Această fragă de fată și-a pus și mintea la contribuție pentru că este absolventă de ASE și dacă ați vedea, eu am pe telefon pentru că m-am gândit că mă întreabă lumea, a absolvit-o cu media 10. Și liceul l-a terminat tot cu media 10. Și pregătindu-se în vedere exercitării unei meserii, și-anume științe economice, iată că a avut și ea posibilitatea să participe la un concurs. E opțiunea unui copil care are și ea dreptul să se ducă acolo unde libertatea constituțională îi dă posibilitatea să-și aleagă drumul acesta. Întâmplător sau nu, socrul domniei sale, care sunt eu, nu avea nicio legătură cu APIA pentru că în 2020 Petre Daea nu avea nicio legătură.

Soția mea, care este acolo din 2010, dublu licențiată, are această misiune de a răspunde de Resursele Umane. Nici soția mea, nimeni altcineva, nu are cum să interzică cuiva, fie ea și nora ei, să se prezinte la un examen și dacă ia examenul cu nota pe care a luat-o, n-are nicio relevanță. Nu există niciun conflict de interese. Este un copil ca oricare altul. Nu are nicio legătură de sânge cu mine, cu soția, doar legătură cu profesia", a spus ministrul Agriculturii la DigiFM.

- Până la apariţia unei elite reale care să înlocuiască impostorii, politica sinecurilor va continua să fie, atât la București, cât și în restul țării, una din principalele moduri de operare pentru asigurarea supraviețuirii. De ce? Pentru că elitele cameleonice precum cele care ne guvernează acum (și care au în vedere interesul propriu, nu interesul colectiv al cetățenilor) caută să îşi construiască grupuri de sprijin (politic, mediatic, administrativ, social sau chiar militar), să se lupte pentru resurse cu alți competitori politici, pentru legitimitate în fața electoratului captiv şi mai ales pentru autoritate în stat.

- Astfel se ajunge la multe situații în care sinecuriştii din partide sau apropiați de acestea ocupă funcţii importante în conducerea unor domenii vitale precum educaţia, sănătatea, justiția, administrația publică, agricultura, afacerile interne, armata sau cultura.

- Rezultatul acestei realități este unul extrem de dureros pentru o țară membră a blocului comunitar al UE, care are acum pretenția să adere și la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică: România se târăşte printr-o incredibilă criză de coeziune internă și nu are în acest moment un proiect de țară asumat în mod realist (România Educată a președintelui Iohannis este o glumă - în cea mai fericită interpretare), iar migraţia specialiştilor și a populaţiei active devine din ce în ce mai mare, în timp ce tot mai mulţi populişti propovăduiesc revenirea la diferenţieri bazate pe emoţii simple de ordin naționalist și extremist.

- Sigur, o dezbatere publică în acest sens nu ar fi lipsită de voci care ar face apel la violență. Însă o elită politică nu se poate înlocui cu forţa, aşa cum s-a încercat și s-a reușit în perioada comunistă. Atunci nu a fost schimbată elita veche cu una nouă, ci elita adevărată a fost distrusă şi înlocuită cu nişte impostori ce au jurat credință secerei şi ciocanului pentru a face parte din nomenclatura din timpul lui Gheorghiu-Dej și Ceaușescu. Drept urmare, România încă se confruntă și acum cu moştenirea şi reziduurile de atunci. 

O schimbare reală ar însemna apariţia unei noi elite politice, care să îmbrățișeze valorile occidentale și care să fie deschisă către un viitor unde cetățeanul este o prioritate. Dar acest lucru se construieşte treptat, cu multă migală, prin educaţie la firul ierbii şi muncă asiduă din partea tuturor actorilor sociali. Deci, pe scurt, nu există nicio soluţie rapidă sau magică pentru ameliorarea frustrarilor pe care le avem după ce mai aflăm de încă un caz al vreunui impostor plătit pentru a nu face nimic, ci e nevoie de muncă şi multă răbdare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daea o religva comunista senila si obraznica. Unul dintre multii protejati ai psd.
    • Like 1
  • Adrian S check icon
    Pana la faptul ca a concurat pe u post ca u ic candidat, nimic nu pare in neregula.
    Dar poate tocmai aici e spilul....scoate la concurs un post pe care nu il vrea nimeni, intra in sistem si de a olo pana la sef de insritutie..e o joaca de copii. Pardon, fragute :)
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult