Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Federer a învins tenisul!

În 1987, am scris o povestire SF intitulată Break. Era despre Freas și Onemai, un „Roger” și un „Rafa” jucând un tenis al viitorului, când Federer avea 6 ani și Nadal unul. Imaginam atunci un computer de teren care cârâia „out!”, un prototip al Hawk Eye de astăzi, și alte minunății tehnologice. Freas și Onemai ai mei aveau 23 și 15 ani.

N-am fost însă capabil să-mi închipui realitatea unui meci Roger Federer -Rafael Nadal în finală la Melbourne și Miami în 2017. Și faptul că Federer câștigă Australian Open, Indian Wells și Miami Open la 35 de ani și 7 luni.

Nu a existat în istoria acestui sport un mare jucător care să facă tenisul lui cel mai bun la o asemenea vârstă. După ce l-a biruit de atâtea ori pe Federer pistonându-i cu stânga lui superliftată reverul cu o mână, să-l vezi acum pe Nadal evitând să trimită mingea pe reverul Elvețianului, e mai mult decât SF!

De ce se întâmplă asta? Pentru că Regele Roiger a avut tăria, la anii și gloria lui uriașă, să învețe.

Tăria umilinței. El, marele Federer, s-a așezat în bancă, și-a luat caietul de notițe și a ascultat cu atenție ce i-a spus un croat doar cu puțin mai în vârstă decât el, un jucător bun, dar care nu s-a apropiat nici pe departe de nivelul lui de performanță.

Am văzut, de-a lungul vremii, jucători uriași, învingători în Grand Slam, în Cupa Davis și în nenumărate turnee, care au evoluat prea puțin ca joc în carieră. Laver, Borg, Năstase, McEnroe, Becker, Sampras au fost aproape identici ca joc cu ei înșiși tineri, când s-au retras din activitate.

Sfătuit de Ivan Ljubičić, Federer este alt Federer. De la Stefan Edberg a învățat atacul la fileu cu rever tăiat, returul blocat cu venire rapidă în față și voleul lung sau „mort”, înțepat decisiv. Ljubičić i-a pus la punct acest rever plesnit aproape din demivolé, cu posibilitatea schimbării în ultima clipă din cros în lung de linie și invers. I-a îmbunătățit pregătirea și lansarea mingii la serviciu, care a devenit vizibil mai constant și apăsat.

Până și forehandul, cea mai bună lovitură din totdeauna a lui Swiss Maestro, a crescut, acum țâșnește uneori ca în basm, cu iuțeala gândului.

Așa a ajuns Roger Federer, la vârsta la care se trece în categoria veterani, să învingă tenisul. Căci ce altceva poate fi victoria cu 7-6 (9), 6-7 (9), 7-6 (5) împotriva lui Nick Kyrgios, probabil cel mai puternic, talentat și tupeist jucător din tânăra generație...

Cu dorința și umilința de a învăța, pe care numai nesfârșita lui dragoste de sportul minții i le poate da, îl văd pe Roiger, ca în Războiul Stelelor scris peste epoci, învățând să învingă ani buni de-acum înainte toate tenisurile ce vor veni!...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Roger,asa cum ati spus,are acest dar,rar la celebritati,de a fi smerit.Cand il vad cum joaca,am impresia ca este robot.La interviuri insa,este atat de modest si de plin de curtoazie si bun simt incat simt ca imi revine încrederea in umanitate.Daca ar invata ceva de aici si al nostru Ilie....
  • Like 0
 • Foarte bine ați scris – Science-fiction pare un mod de a prevedea viitorul. M-am bucurat când mi-am dat seama că din ‘87 au trecut 30 de ani. Dacă am mai avea încă 30 de acum încolo, vă dați seama ce norocoși am fi? Bineînțeles că Federer și toți oamenii care au avut puterea să învingă – prin efort si calități excepționale – merită din partea noastră admirația și respectul – foarte bine ați scris.
  • Like 0
 • Cred ca in primul rand ca cineva l-a invatat ca la varsta lui nu trebuie sa-ti consumi energia in schimburi interminabile si extenuante de mingi ci trebuie sa-ti scurtezi jocul atat prin serviciu, joc din teren si mai ales prin jocul la fileu. Decat sa fugi stanga-dreapta de 20 de ori pe fundul terenului mai bine vii la fileu si alergi numai o data. Conditia e sa fii in stare.
  • Like 1
 • Cred ca in primul rand ca cineva l-a invatat ca la varsta lui nu trebuie sa-ti consumi energia in schimburi interminabile si extenuante de mingi ci trebuie sa-ti scurtezi jocul atat prin serviciu, joc din teren si mai ales prin jocul la fileu. Decat sa fugi stanga-dreapta de 20 de ori pe fundul terenului mai bine vii la fileu si alergi numai o data. Conditia e sa fii in stare.
  • Like 0
 • Treaba asta cu umilinta de a invata, indiferent de varsta si cariera din spate, e o lectie care trebuie insusita de noi toti, din toate domeniile. E foarte subtila aceasta observatie a dlui Popescu. Federer n-a incremenit, sa devina o statuie. Si-a dat seama ca perfectiunea nu este o stare fixa, solida, ci o devenire permanenta, fluida,implica deschidere, permeabilitate si vointa. Un exemplu pentru noi toti acest minunat Roger Federer!
  • Like 0
 • Un articol frumos despre un mare tenisman care si eu sunt de parere nu are egal in istoria sportului alb.Pacat ca i s-a scris prenumele de vreo doua ori gresit.Roger il cheama!
  • Like 0
 • Eu sânt foarte scurt si la obiect lovește la fel de exact cu racheta ca si un ceas elvețian deci despre ce vorbim el este adevăratul extraterestru Roger Federer
  • Like 0
 • Meshter check icon
  Foarte multa poezie in ceea ce scrieti, putin in detrimentul realitatii. Federer nu este totusi singurul care a avut o cariera si dupa 30 de ani (Agassi ar fi alt exemplu, de pilda, sau Connors). De asemenea, jocul de uzura al lui Nadal, bazat pe forta si conditie fizica, e mai putin rezistent la curgerea timpului (Rafter e un caz similar care imi vine in minte, care s-a retras inainte de a implini 30 de ani). Cea mai buna explicatie totusi e ca Roger, pe langa talentul iesit din comun, are doza perfecta de motivatie: inca doreste sa concureze si sa castige, dar o face optim, cu efortul de care este capabil la 35 de ani, i.e. isi alege cu grija competitiile. De fapt, chiar a spus in interviu ieri ca nu mai joaca nimic pana la Roland Garros.
  • Like 0
 • A fost un meci frumos sub semnul Coridei spaniole, numai ca Rafa desi poarta logo-ul taurului naravas din arena de data asta a dat peste un Matador iscusit (Roger), care i-a aplicat lovitura de gratie la momentul oportun, infruntarea terminandu-se in uralele publicului iubitor de spectacol ! ( :) )
  • Like 0
 • IM check icon
  E mare lucru sa știi sa faci un pas înapoi, sa te opresti dandu-ti seama de limitele pe care le-a atins jocul tau si sa o iei de la capăt învățând lucruri noi.
  Fara acea accidentare la genunchi si fara curajul de a face o pauza lunga de concurs, nu cred ca Roger ar fi avut ocazia sa reînvie așa cum a facut-o.
  In meciul cu Kirgios a fost grozav.
  • Like 1


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult