Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Femeia care mimează femeia, credința și familia. Măreața impostură a Gabrielei Firea

Gabriela Firea - 22 septembrie

Foto: Facebook Gabriela Firea

Acum câteva zile, primarul Bucureștiului își arăta solidaritatea față de femei prin mesajul #jesuispanarama. Prin declarații bombastice de damă cu cârlionți pomădați, Gabriela Firea anunța că a susținut întotdeauna femeile și a căutat să le facă viețile mai ușoare. Apelul ei brusc la feminism ar fi înduioșător dacă nu ar fi evident că feminismul nu este decât o altă atelă pentru Firea. Una pe care o folosește cu oportunism pentru a-și târî spre linia de finish una dintre cele mai abjecte campanii electorale care a avut loc în această țară de la Revoluție încoace.

„Negociez orice, dar nu negociez principii”.

Parafrazându-l pe Corneliu Coposu (parafrază deoarece, în stilul ei caracteristic, primarul folosește persoana I singular în loc de persoana I plural), Gabriela Firea dorește ca electoratul să o perceapă ca fiind o persoană integră. În realitate, pentru primarul Firea, orice este negociabil și nimic nu e sfânt.

Actul I – Feminismul

Anul trecut, viceprimarul Bădulescu, mâna dreaptă a doamnei Firea se adresa astfel către colega sa, Ana Ciceală.

„Mi-e scârbă să te aud vorbind. Vezi-ți de treaba dumitale că ești femeie cu burta la gură.”

Deși a fost somată în repetate rânduri să se delimiteze de afirmațiile lui Bădulescu, Gabriela Firea a preferat să păstreze tăcerea. La niciun an de la această întâmplare se declară apărătoarea femeilor totodată folosind pentru circul său un slogan care a fost folosit în 2015 pentru a arăta solidaritatea față de victimele atacului terorist de la Charlie Hebdo. Prin apelul la feminism și folosirea acestui slogan, Firea împușcă doi iepuri dintr-o lovitură – jignește atât mișcarea feministă, cât și pe victimele de la Charlie Hebdo. Însă, pentru a continua mascarada, primarul Bucureștiului a oferit două zile libere funcționarilor primăriei, plătiți din banii publici, pentru ca aceștia să poată protesta împotriva misoginismului închipuit al lui Nicușor Dan. 

Actul II - Familia

În nenumărate rânduri, Firea își afirmă dragostea pentru familie și copii. Ba chiar, în campania din 2014, îl trece pe Klaus Iohannis la categoria de sub-om deoarece acesta nu are copii. O mamă și o soție devotată, Gabriela Firea nu ezită să își folosească copiii în campania electorală în cel mai josnic mod cu putință – pozându-se alături de ei, în sala de clasă, fără mască. Confruntându-se cu un val de critici din partea părinților care nu și-au putut conduce copiii în sălile de clasă, cu sau fără mască, primarul Bucureștiului afirmă cu nerușinare că, în realitate, părinții au fost lăsați să își conducă copiii în grupuri mici. Însă cum faptele contrazic întotdeauna ceea ce afirmă Gabriela Firea, în ziua următoare aceasta revine cu declarația schimbată – nu au făcut poza luni, ci duminică seara, de fapt. Apoi invită poliția să o aresteze, explicând că totul e o mișcare electorală murdară a contracandidaţilor.

Actul III - Credința

Un alt principiu care pare că o conduce pe Gabriela Firea este acela al credinței. În nenumărate rânduri o vedem făcând apel la ortodoxie. Aduce moaște în primărie, împarte cu generozitate fonduri și nu scapă nicio ocazie pentru a-și arăta cuvioșenia. Totodată, Gabriela Firea cheamă preoți să sfinţească sălile de consiliu înaintea dezbaterilor cu consilierii USR. Dacă doamna Firea ar fi citit măcar câteva pasaje din Biblie, poate ar fi aflat că acțiunile dumneaei poartă denumirea de blasfemie. Însă, pentru primarul Firea religia este doar o altă monedă de schimb, una pe care o scoate din buzunar atunci când îi este convenabil.

Vă întrebați, probabil, ce se întâmplă cu alte principii. Ce se întâmplă cu transparența, intransigența în fața nedreptății, modestia, altruismul? Nu intră în calculul doamnei Firea. Sunt prea complicate și nu sunt sexy. În schimb, voturile femeilor, ale credincioșilor și ale familiștilor sunt sexy. De aceea primarul Bucureștiului jonglează, precum un clovn experimentat, cu declarațiile care ar trebui să îi aducă simpatia categoriilor mai sus menționate.

Însă orice femeie ar trebui să fie revoltată de tăcerea primarului atunci când o altă femeie însărcinată e jignită în cel mai grobian mod posibil chiar de către viceprimar. Orice credincios ar trebui să fie revoltat de folosirea religiei ca monedă de schimb pentru voturi și de bagatelizarea ritualurilor prin sfinţirea sălilor de consiliu ale Primăriei. Orice familist ar trebui să fie revoltat de orele pe care le petrece în trafic ducându-și copiii la școală și de frigul pe care copiii sunt nevoiți să îl îndure în apartamentele înghețate. Sau măcar de pericolul la care primarul Firea i-a supus pe micuți atunci când a intrat într-o sală de clasă fără să poarte mască, deși, cu puțin timp înainte, Anghel Iordănescu, apropiat al primarului Capitalei, fusese diagnosticat cu covid-19.

Percepția e realitate

Gabriela Firea, însă, mizează pe cortinele de fum pe care le-a creat în campanie. Percepția e realitate și primarul Bucureştiului nu își poate imagina că oamenii ar putea pune la îndoială percepția creată de dumneaei. Așa se explică și delirul de aseară de la Antena 3 unde Gabriela Firea spune, la un moment dat, că nu există probleme cu apa caldă în București. Deși zeci de mii de locuinţe nu au avut apă caldă în decursul ultimului an, Firea ne anunță, practic, că suntem victimele unei iluzii. Există apă caldă, dar nu știm noi ce e aia. Acesta sfidare a realității nu este o premieră pentru primarul Capitalei. Anul trecut, înainte cu două zile de protestul cu ligheane în fața Primăriei, Gabriela Firea ieșea pe post și ne anunța că s-au rezolvat toate problemele cu apa caldă. Nu mai era nevoie să protestăm. Iar acesta este doar un exemplu de creare a unei realități alternative de către primarul Bucureștiului.

În fapt, timp de patru ani, Gabriela Firea nu a făcut decât să țeasă milieuri cu care să acopere gropile, traficul, poluarea, construcțiile abuzive și, mai nou, lipsa apei calde. Iar încununarea acestei munci asidue o reprezintă chiar afișele sale de campanie în care se delimitează de partidul care o susține. Sigur că Gabriela Firea este un personaj-cheie în PSD. Dar, la fel cum neagă faptul că sunt probleme cu apa caldă în București, Firea nu are nicio problemă în a exclude PSD-ul din calculele sale atunci când îi este oportun.

În clasa a șaptea am fost la Olimpiadă la română. Printre probe era și aceea de a scrie o povestioară. Înainte de concurs, stăteam în camere și făceam schimb de dosare în care fiecare avea câteva povestioare scrise de el. Mi-a picat în mână povestioara unei prietene. După ce am terminat de citit m-am simțit foarte prost. Era o povestire pe care o citisem de curând într-o carte din biblioteca părinților mei. Ce-i drept, nu era una foarte cunoscută. I-am înmânat foile cu un zâmbet forțat, dar prietena mea a presat situaţia.

”Ei, ce părere ai? E bună, nu?”

Gândul că povestirile unor puști de treisprezece ani ar putea ajunge să fie comparate cu o povestire scrisă de un scriitor matur, chiar dacă nu unul prea cunoscut, m-a umplut de revoltă. Dar mi-a fost îngrozitor de rușine. Așa că doar am aprobat din cap și am schimbat subiectul.

Au trecut șaptesprezece ani de atunci. Astăzi nu îmi mai e rușine să demasc impostura. Și consider că, înainte de toate, votul de duminică este despre a demasca impostura. Da, voi vota pentru mine cu speranța că nu voi mai trăi într-un oraș condus de impostură și lipsă de respect pentru viața umană. Dar voi vota și pentru toate categoriile pe care primarul Firea le-a umilit mai mult decât oricând, jucându-le pe degetele încovrigate în calculele sale cinice. Pentru femeile față de care simulează apropierea, pentru familiștii pe care îi sfidează și pentru credincioşii pe care îi umilește golind religia de sens și reducând-o la statutul de mijloc electoral. Deoarece votul de duminică este atât despre binele propriu cât și despre respectul pentru celălalt. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred ca madam G.Firea nu trebuie sa fie votata, nu pt. cele scrise in articol ci pt. ca nu a facut in cei 4 ani ce TREBUIE sa faca orice primar. Madam Firea nu iubeste orasul pe care vrea sa-l conduca.Ea iubeste doar FUNCTIA si profitul personal. Asa ca, sa spunem cu toti, ADIO madam G.Firea!
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Să nu te duci acum la vot , înseamnă să-i dai girul tău unei vipere roșii.Va avea destui votanți din generația , Și-mi dea, ahtiați după pomeni și mocangeli gen : o excursie in Grecia,un revelion gratis ,un pelerinaj la nu știu ce moaște.Dacă nu vreți ca specimenele astea să vă traseze viitorul e musai de ieșți la vot, fără lamentări uzule de genul, Toți sunt hoți,,Mai hoți decât PSD iști nu există în țara asta.
    • Like 1
    • @ Dorin
      "Niciodată să nu spui: Nici o dată!"
      - Veninul ni-i în fiere( bilă, pentru cei ce-au lecturat manualele de științe ale naturii).

      Cu bine,
      Purice Narcis
      • Like 0
  • Bun si educativ continut!!Dar in cazul firea si psd vorbele nu au nici o valoare.Daca lumea este informata ,documentata cu fapte dovedite ar trebui sa reactioneze ,participand in numar mare la vot!!Votul este fapta individuala cu urmari colective la care toti bucuresteni trebuie sa reactioneze toti ,fara sa ii dea vreo speranta ca ar putea fura inca 4 ani ,fara sa ii dea speranta ca toti bucuresteni sunt prosti.
    • Like 0
  • Tot e va castiga pentru ca a stiut sa faca totul ,numai pentru bucuresteni.Singurul lucru care nu i-ar conveni este ca PNL sa castige parlamentarele.Sa vedem cu ce bani mai construieste ea biserici poleite in aur.
    • Like 0
    • @ Mariana Veron
      Paul check icon
      Fifi sarma'n popou castiga, daca nu se duce lumea la vot. Daca nu te duci la vot, de fapt votezi pesede. A declara ca '... a stiut sa faca totul numai pentru bucuresteni' inseamna ca esti proasta, prostita, mafiota pesedista sau unealta a mafiotilor pesedisti.
      • Like 2
    • @ Paul
      A o considera pe M. Veron ”... proastă, prostită, mafiotă pesedistă sau unealta a mafioților pesediști” pe baza (doar) a poștării de mai sus dovedește o persoană îmbâcsită de ura demonizatoare a discipolului său KWI, atât față de psd cât și fată de România și popor ! A o jigni în acest fel dovedește că nici măcar nu a citit cu atenție postarea d-nei MV ; zic asta deoarece din rândurile postate de MV nu se poate deduce în nici un caz o asemenea enormitate, emisă doar de o minte primitivă dar aliniată doar ideilor promovate de coruptul corupților care, în plus, a distrus PNL-ul infectându-l cu pdl-iști.
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Ion check icon
      Ruxandra Burcescu, te consideri peste Gabriela Firea? Dacă te privești în oglindă ești chiar tu după descrierea pe care ți-o faci.
      • Like 0
    • @ Mariana Veron
      Vous êtes panarama aussi, n'est-ce pas Mariana?
      • Like 2
    • @ Ion Filip
      Paul check icon
      Fii atent iti raspund pe limba ta ca sa ma intelegi: Hai sictir jeg pesedist. Nu va mai saturati sa furati voi si toti ciracii vostri care siluiti Romania de dupa '89. Sunteti blestemul tarii asteia. Da' asa cum am scapt de Ceausescu, odata si odata scapam si de voi.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult